Wednesday, November 11, 2015

Wednesday with Mai Korner

 
Lama dah tak update kan.
 
Lama sangat, tak tau mana nak mula.
 
Maybe we can start with the fact that Aiyu is in school now. Sini sekolah mula dari tadika. Kiranya tadika diorang bukan asing macam di Malaysia, tapi di sekolah rendah. Tempoh masa pun sama, dari jam 8:15 pagi ke 2:45 petang. Plus minus, because it depends on the school, hahaha. Pening kan. Cuti pun gitu jugak. Contohnya ada sekolah cuti untuk Columbus Day, ada sekolah tidak. Jadi jangan lah tipah tertipu bila tengok anak orang cuti. Tak semestinya anak mu cuti sama.
 
So far so good, she enjoys her class. This year there are 25 of them in the class, as opposed to 10 kids for her pre-k. We keep her in the Montessori school, since we like the material and concept. The school is quite small compared to others, but I think this works best for now. Nanti dah besar sikit, barulah belajar bersosial, hehe.
 
As for Aaron, he is 2 now. Sekejap je kan. Nasib anak kedua, mak bapak tak sedar anak membesar. Nak pulak mak busy membakor. Alhamdulillah, business been good for me. Banyak mat saleh nak ternak lemak, hehehe. Tapi bila kita dah busy, kekadang rasa kesian kat anak-anak. More time in the kitchen means less time with them. I tend to have the guilt every now and then, but then again, my mom never really sat and played with me. Mak dulu pun busy buat kuih. Ok je semorang, hehehe.. oh well, I might not be the cool and attentive mom, but I don't feed them soda and mac and cheese every night. So I guess I am doing ok, kan? #ayatsedaphati
 
Anyhow, I ni sebenarnya ada azam. 
 
Nak update blog balik, haha.
 
Tah berapa kali punya azam kan.
 
Tapi kali ni betul betul, bukan cobaannnn....
 
I have been through a lot lately, and at times I think that they can be too much. Physically and emotionally. So having something familiar makes me feel a bit more comfortable, and at peace.
 
Things you have to endure when you are an adult, huh?
 
 
 
 

Sunday, July 26, 2015

Selamat hari raya!

Hiii blog!
 
Homaigodddd... lama sungguh tak berhapdet. Hajat hati nak berenti je tulis blog. Kekonon nak convert to instagram, tapi dengan ig sekali tak berhapdet, hahaha... keji sungguh perangai orang yang malas ni kan.
 
Anywayyyy... ada lagi ke nak baca? Hihihih... takpe lah, I update syiok sendiri pun ok kan?
 
So, what's new? Cik Aiyu dah 5 tahun sekarang, Abam Aaron dah jadi Ahbeng Ah Ron. Potong rambut pendek sangat, nampak macam anak Cina dah. Abisss... lagi la orang ingat aku babysitter, hahaha... nasib mak mak yang tak comey, orang ingat ko jaga anak orang je lah.
 
Balik raya ni, seperti biasa... havoc! Bermula dengan flight yang patah balik ke Doha (we wasted 8 hours flying for nothing), dengan Abam Aaron muntah dalam kapalterbang (very the #villagepeople, this is the second time you)... nasib baik Cik Aiyu maintain. Mak nye? Keluar kapal terbang pakai baju belas ehsan kapal terbang, hahahaha... sungguh tak glam.
 
Untuk hari raya, kami sambut di PJ je. Raya pun serupa tak raya, tido lepas azan Zohor, hahaha... the kids were jet lagged for a good week, so mommy pun men jet lagged kan diri.
 
Sekarang ni alhamdulillah, semua dah tido ok. Cuma bila dah bertiga satu bilik tu, macam2 bunyi keluar. Memula Aaron menjerit, pastu Aiyu mengigau. Pastu ade pulak yang mimpi zombie, hehe.
 
Dah lama tak hapdet blog, agak2 gambar apa yang sesuai ye???
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
Kasi chan lah, mami bergambar dengan rukun tetangga, hehehehe...
 
Lenkali kita hapdet gambar anaks okayyy! 
 

Tuesday, April 7, 2015

Hair day

Haluuuuu....

Lama sudah kita tidak bersua, blog. Apakan daya, tuan punya blog makin lama makin malas. Kesian abam Aaron, takde cerita pun kat blog, hehehe... Baby book apa tah lagi, memang dah ke laut. Waktu Aiyu dulu, tiap kali gigi tumbuh, I update baby book. Abam Aaron? Hahaha... sedar-sedar dah nak penuh gigi dia, hahaha... Sorry baby.

Sekarang ni I dah jadi baker gitu di Midland, hihihi.. I siap register tau, so kiranya memang official lah. Tax pun kena bayar, nasib GST tak perlu dikutip, hahaha.. Kecoh satu Malaysia pasal GST kan. Kitorang kat Texas 8.25% sales tax nye. Awal-awal tinggal di US ni memang pening sket, nak bayar baju ke apa, kena kali dengan tax. Siapa pulak yang hafal sifir 1.0825? Sifir 12 pun tak tentu lagi orang hafal. Nak nak skang ni telefon ada calculator kan. Semua pun pakai tekan.

Alhamdulillah, rezeki membakor memang murah. I decided to make macarons due to the unavailability here. Dulu tak la minat sangat pun, tapi tengah tahun 2014, I terjebak. Memula buat untuk syiok sendiri. Macarons kan susah nak buat, jadi bila berjaya tu, rasa kembang kempis lobang idung. Makin lama makin banyak dibuat, tup tup I register dengan Texas State Law. Besides the satisfaction, I rasa best bila dapat jumpa customer. Different people from various background. Selama ni, I jumpa mak mak sekolah je kan. Kali ni rasa dah keluar kepompong sikit lah, hahaha...

As for the kids, alhamdulillah, dua dua sihat. Abam Aaron makin banyak akal, Cik Aiyu makin banyakkkkk cakap. Skang ni dah tahap kena suruh senyap, hahaha... Semua benda pun dia nak cerita. Pergi toilet pun, kalau boleh dia nak cerita satu persatu apa dia buat. Dan dia cerita, setiap kali dia pergi toilet, boleh? Pening mak tau. Yang abam Aaron lak sket sket jerit, hentak kepala kat lantai. Oh man... the wonders of kids, hahahah..

Anyway, hari tu, tanggal 10 Februari 2015 (chewahhh.. tau pasal check tarikh di kamera), Cik Aiyu akhirnya potong rambut. Sebelum ni rambut dia memang tak pernah dipotong. Cukur pun tak. So memang selama ni dia ada rambut dari dalam perut la, hehehe... Kitorang memang dah rimas tengok rambut dia, tapi pasal penangan Elsa, haram dia nak kasi kitorang potong rambut. Tapi tah macam mana tah, tetiba dia berubah hati. Agaknya pasal dia percaya. rambut dia kena kasi trim, untuk jadi lagi panjang macam rambut Annabell (kawan sekelas dia).

 
Suka dia potong rambut, agaknya pasal hairdresser baik kot. Kitorang awal2 dah briefing hairdresser, jadi dia pun layan kan aye la.
 
Potongnya tak banyak mana pun, ada lah seinci dua kot. Nak kasi serata je kat belakang.
 
 
 
Yang abam Aaron pulak, I potong sendiri je. Selama ni potong rambut depan je, tapi memandangkan sekarang ni makin panas, rasa macam kesian pulak dia berambut panjang.
 
Mat jambu I.

 
Rambut dia lawa panjang, macam wig. Elok je terletak. Tapi tu lah, kesian dia panas. Nak ikat, rasa macam tak sesuai pulak. Sudah lah dia banyak pakai barang gegirl Aiyu (contohnya, bib warna pink, auwww). Nasib baik dia memang minat barang boboi, kalau tak, takut mak tau.
 
Untuk abam Aaron, kitorang potong dalam bilik air rambutnya. Senang, kasi terus mandi. Tapi I terpotong pendek sangat, rambut dia skang jadi macam rambut Vidal Sassoon la pulak. Pendek di belakang, panjang sket di depan. Nak potong pendek kat depan, takut tergunting telinga. Belasah la labu, nasib baik muka ensem.

 
Dua kali tengok, macam rambut Edna Mode sudah.
 
 
Sorry laling, mommy lebiu.
 

Saturday, February 7, 2015

Sorry blog

 Lama sudah tidak ber update, hehe...
 
 So many things to tell, but so little time to do so. Baru je nak duduk ngadap laptop, ada tangan kecil tarik seluar.
 
"Mammm?"
 
Entah la, tak tau la abam Aaron dah panggil I "mam" ke, atau pasal dia memang suka sebut "mam".
 
Nak makan pun, dia sebut "mam". Agaknya spesis spesis mak yang tak keje ni, memang kat dahi ada cap mohor makanan kan. Anak kalau lapar, confirm cari kita. Waima bapak kat depan mata. Tu yang I tak pasti, "mam" tu untuk mom ke, mamam ke...
 
Belasah la labu.
 
Selain daripada "mam", abam Aaron suka sebut "vroom vroom" gak. Itu namanya, kalau dia nak ajak berjalan, hehehe... Sejak carseat boleh pandang depan ni kan, suka dia naik kereta. Lelagi kalau bukak tingkap. Riuh mulut dia nak tunjuk itu ini. Tapi biasa la, bahasa budak 15 bulan. Mommy tak paham, ampun nak. Mommy pura pura je la buat paham ye, hihihih...
 
 
 
Yang kakak pulak, baru melabur saham di dentist.
 
*cry*
 
Nak ikutkan, Cik Aiyu gosok gigi hari-hari. Dua kali sehari, macam I jugak lah. Tapi, entah la, agaknya pasal gigi dia jenis yang cepat rosak, maka dia ada kaviti di gigi. Bukan sikit weh, 6 batang gigi! Tahun lepas sepupu dia kena kes begini, tahun ni, giliran Cik Aiyu pula. Kesian dia, duk repeat cakap "I have cavities because I like to eat candy".
 
Yes she does, but who doesn't? Mula mula I rasa bersalah jugak la, macam tak jaga kebersihan gigi anak. Tapi bila fikir fikir, banyak lagi budak lain yang I tau, jarang gosok gigi, tapi gigi maintain je. So instead of blaming myself, I blamed Cik Abe, hahaha... Kotor betul taktik, tapi takpe lah.
 
Jadinya, sekarang gigi Cik Aiyu banyak yang bertampal. Kitorang cakap kat dia, skang ni nak kunyah dawai pun takpe, gigi silver you. Memandangkan bil nya yang mahal nak mam, kemungkinan silver yang dipakai adalah silver 925 dari Tiffany & Co.
 
 
So far she is doing ok with her new appearance. She said it felt weird at first, but now since she is no longer complaining, dah ok la tu kot. Her confidence level masih tinggi menggunung, masih perasan cun. Like when we told her that she's pretty awesome, she said "Yeah I am, and I am pretty too".
 
Oh my daughter!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...