Tuesday, November 11, 2014

It's about time...

...... to cut the umbilical cord.

Kata suami saya.

I kat airport ni. Tapi I sorang je. Nak gi jumpa gelprenssss (kena ada 4 huruf s, pasal ada 5 gelpren) dari Malaysia di Europe. Tinggal anak anak tinggal suami, kerana kekawan ku turutkan, hehehe...

Honestly I was a bit skeptical when the girls were talking about their plan. Euro Trip. Siapa yang pernah tengok movie tu, mesti paham, hahahaah.... I was happy for them, and told Colby about it. Tanpa disangka, Cik Abe cakap, "why don't you go with them? I am sure it would be fun. It will be good for both you and the kids".

Eh eh ehhhh.... biar betik. Betik weh, hehehe... mak mertua pun volunteer nak jaga Cik Aiyu dan Abam Aaron, dan hasilnya.....

I am on my way to London, baby!

It sure feels weird to travel without the kids. It took me 30 minutes to pack and it's about time to make use the Bose earphone once again. Stroller? Apa itu? Hihhihi...

Sombong bonar ko skang kan, nanti takut sampai sampai kat London, ko nanges rindu anak, hehehe...

Nanti sampai London insya allah I update blog lagi. Hani kata dia nak enterprem, nak 30 seconds of fame, hahaha...

Pray for my safe flight!

xx

Monday, November 3, 2014

Belated Halloween post

Sedar tak sedar, dah masuk bulan November kita kan.
 
Cepat sungguh masa berlalu. Macam baru je masuk tahun 2014. Tau tau, nak berakhir dah. Apa yang dicapai pada tahun ni. iolls pun tak tau. Kedut makin menular, tapi jerawat tetap ada. Nampak sangat kulit muka tu confuse, macam tuan punya badan jugak, hahaha...
 
Akhirnya, acara kemuncak buat kekanak di sini telah tiba pada hari Jumaat lepas. Apa lagi, hari Halloween lah. I guess they like it the best because of the candies and costume. Siapa tak suka makan jajan kan? Pastu bebudak mana yang tak perasan yang diorang tu princess atau superhero?
 
Jadi pada hari Halloween ni lah, segalanya mungkin. Yes, it has a morbid story behind the origin of Halloween, but honestly, I think everyone is past that. Halloween is all about getting sugar high, while being able to be what you are not.
 
For example, Aiyu thinks she was a cute ladybug for Halloween. She did precisely mention the "cute" part to her friend's mom.
 
"I am a cute ladybug for Halloween."
 
Hah, at times I wish I have her confidence, hehe...
 
 
Abam Aaron pulak, Captain America.

 
Obviously he didn't care for it, but the costume was too cute for me to pass.
 
Nasib baik Cik Abe tak pergi field petang tu, jadi boleh la kami keliling kawasan rumah untuk trick-or-treat ing. Tahun lepas diorang pergi kawasan happening, tahun ni kat rumah je. Abam Aaron pukul 7 lebih dah tido, kang pergi jauh jauh, kesian pulak dia.

 
The winner of the scariest house.
 
Nampak tak bayang bayang kat tingkap tu? Itu semua patung-patung yang menakutkan. Siap ada bayi berdarah lagi. I kalau part patung-patung ni, kalau baby ke budak kecik ke, kadar takut tu lebih sikit, hehehe... Tak tau la lepas Halloween ni mana diorang campak patung-patung tu semua. Jangan letak tengah jalan sudah, ada yang tak cukup tanah berlari tengah malam kang, hehehe...

 
The happiest girl on earth, according to her.
 
Cik Aiyu sangatlah excited, tak berhenti mulut dia bercakap "I really love Halloween! I have a lot of candy in my Jack-O-Lantern basket! This is so much fun!"
 
Ada part tu, dia siap gelak sorang sorang sambil jalan, "Mommy, I am laughing because I am so happy!".
 
Abam Aaron pun happy pasal dapat makan cokelat, hahaha.. Ada jiran kasi Milky Way kat tangan dia. Ingatkan dia pegang gigit gitu je la, rupa rupanya dia gigit sampai pembalut tu bocor, jadi dapat la dia hisap cokelat tu. Padanlah member senyap je atas stroller, rupanya menghayati nikmat cokelat.
 
Happy kids = happy parents.
 
Down side, sekarang ni selalu la kena dengar Cik Aiyu meratib, "Mommy, can I have candy, pleaseeeee"
 
T__T

Thursday, October 30, 2014

His 12 month check up

 Produktif sungguh hari ni.
 
Pagi tadi, dua kali I pergi sekolah Cik Aiyu. Mana tak nya, dah tengah jalan baru perasan, yang cik kak kita tak pakai shorts bawah dress. Sekolah dia ni strict sikit bahagian pakaian ni. Kalau nak pakai skirt, kena pakai short. Takleh nak kasi nampak spender. Baju, takleh pakai spaghetti strap atau halter neck. Kasut pulak, hanya tennis shoes. Crocs ke, boots ke, memang tak dapat. Tennis shoes yang ada lampu lip lap pun tak boleh. Yang bunyi bunyi apatah lagi, hehehe...
 
Dari sekolah mek Aiyu, kitorang pergi jumpa pediatrician abam Aaron lak. We did his 12 months visit. Kesian cik abam kita, dapat 4 vaccines, ngan finger prick for lead test. Masa finger prick dia tak nangis, takde perasaan pun. Tapi bila kena cucuk dua dua belah peha tu, dia nangis lah. He didn't cry for long, but I could not stand the "you betrayed me, mom" look from him. Sorry baby, bukan mommy yang nak kamu kena cucuk. Blame it on Texas, hahaha...
 
 
So far alhamdulillah, I think he is progressing well. He can walk good, and I guess he can do whatever a year old boy supposed to do, whatever it is, hahaha.. So I thought. Tadi masa kat klinik tu ada checklist yang I kena isi, tentang perkembangan abam Aaron. For example, can he pick a lace between his thumb and index finger? If he is given a crayon, would he scribble on a paper (after you show him how).
 
Oh em gee.
 
I didn't know those were expected from a year old boy. I guess I never really did ask him to do anything, let alone to pay undivided attention to everything he does. Like come onnnn... he has an older sibling, and mommy has a smartphone. Ever heard about Instagram? It is so addictive to check on what people are having for their dinner, and their outfit of the day.
 
S...
 
O...
 
R...
 
R...
 
Y...
 
Perhaps, I should pay more attention on Aaron's growth. It's time to get the Duplo out, and to buy those chubby crayons (hoping he will actually use it, and not chew on it).
 
#tigermommymodeon
 
 
Captain Aaron.
 
 Nampak gaya kena beli baldi satu esok untuk abam Aaron. Cokelat mu, cokelat ku jua nak.

Saturday, October 25, 2014

Aaron is one!

Alhamdulillah, our lil bub is one.
 
Happy birthday Aaron!
 
Semoga panjang umur, murah rezeki dan sihat selalu. Jadi anak yang baik dan soleh.
 
Kitorang takde buat partay pun untuk abam Aaron. Malas pun iye, tak koser pun iye, hahaha... Kang kalau ajak kawan reramai, dia jugak yang rasa confuse, pastu nanti nak mommy doploh pat jam.
 
 
 
Jadi untuk rasa special sikit, mommy bawak kamera pergi taman semalam.
 
video
 

 
 
 
Petang kat rumah pulak, kitorang potong kek.

 
Sorry, kek busuk je. Sendiri buat, hahaha... Gigih potong nombor "1" dari loyang 13" x 9". Board pulak, dah sampai rumah baru perasan takde alas nya. Sebenarnya dah letak kek kat atas tu baru perasan, hihihi.. It was vanilla cake with cream cheese frosting. We try to keep it as natural as we can, hence the lack of color and of course, no fondant. Anak iols baru setahun, masih suci lagi palette nya. Nanti bila dah kenal cokelat, baru kita pakai pewarna dan perisa tiruan haaa :P

 
Despite the look, it was gooooddd :D

 
Finale of the day, fresh milk yo! Harap-harap abam Aaron suka lah fresh milk, pasal lagi 2 minggu mommy nak pergi berjongket selama 2 minggu, hehehehe....
 
 
 
Happy birthday again my love.
 
xoxo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...