Thursday, January 22, 2015

Pizza faces

 Happy weekend y'all!
 



Saturday, January 3, 2015

A bit of here and there

Hello 2015.
 
Apakah azam anda anda semua?
 
Mesti nak kuruskan badan, dan gemokkan poket kan? Kann?? Kannn???

Tapi seperti biasa, nanti mesti jadi terbalik menjelang bulan Disember, hehehe... Badan makin bam bam, poket makin kurus. What to do, lumrah dunia, hehehe...
 
Maka sebab itu, iolls jarang nak buat azam. Pasal confirm tak ikut punya. Tak yah sampai tengah tahun, hujung bulan Januari ni pun tak tentu sampai, kalau I berazam.
 
Anyway, I pun tak tau mana nak mula dengan blog ni. Kekadang rasa macam nak katup, tapi bila fikir fikir, rasa sayang pulak. Kekadang rasa macam nak update hari-hari, tapi bila anak-anak dah tido, iolls layan Instagram. Camno tu? Pastu bila ada waktu untuk update, I tak tau nak cerita pasal kisah terkini, atau nak flashback pasal Euro trip. Sudahnya, iolls stress sesorang, pastu tak update langsung, hahaha...
 
Hari ni, kita cerita pasal hari ni lah k.
 
Sejak Selasa lepas, cuaca di Midland ni kacau bilau sikit. Orang sini kata, the blast of artic storm. Selalunya bila camni, cuaca sejuk tu datang tiba-tiba, untuk tempoh beberapa hari. Macam contoh hari ni suhu 20 degC, tetiba esok jadi 5degC. Kali ni, suhu turun sampai tahap beku.
 
Selalu kita ingat, kalau suhu tu 0 degC, bila hujan, mesti jadi snow kan?
 
Ye, memang ada. Tapi snow yang turun tu takkan kekal jadi snow, pasal bila sampai ke tanah, ia akan cair. The only way for the snow to remain fluffy is if the ground is at 0 degC too. Since the ground is always warmer, the fluffy snow will unfortunately, turn into ice.
 
Ice on the road = not good.
 
Bayangkan, dalam masa 24 jam, bandar Midland yang ada 100 ribu orang ni, ada 120 eksiden.
 
Bak kata Cik Abe, orang sini tak reti nak drive bila jalan licin gini. Tu nak kata, yang dia terror driving le tu. Hehehe, Cik Abe kan dari Minnesota, kat sana, snow and ice ni kawan diorang. Macam Elsa dan Anna, hahahah... I nak pergi mall pun dia tak kasi. He doesn't trust the Asian women driver instinct in me. Padahal mall tu 5 minit je driving dari rumah. Tapi takpe la, pasal dia sanggup hantar. Jadi I terima je lah dengan hati terbuka, hihihi...
 
Selain daripada bahaya memandu, keadaan berais ni, tak elok untuk pokok juga.
 
 
Kesian pokok I, menyembah bumi. Yang kat belakang, patah satu dahan. Tu kira ok lagi, pasal jiran sebelah, mau kurang-kurang 7 ke 8 dahan pokok dia yang patah. Ais berat kan, jadi bila dah melekat gitu, memang senang lah dahan untuk patah.
 
Hari ni alhamdulillah, cuaca mula ok balik. Dah nampak sang suria gitu.
 
Kebetulan pula, hari ni birthday party untuk Hannah. So it was really nice to finally go out, and see some familiar faces.
 
Untuk party ni, mak Hannah, Sari suruh I buatkan kek. Tema under the sea gitu. Nervous I tau nak buat kek, kalau cupcakes tu ok le. Nak melepa icing, perghhh... susah weh!
 
Hasilnyaaaa....
 
 
Taaa daaaaa....
 
Senyap senyap sudah, jangan komen lebih, hahahaha... yang penting, sedap, hahahaha....
 
The kids had a paint session in Hannah's house. Cool jugak la, diorang painting atas canvas. Pastu boleh terus gantung kat dinding. Excited semorang tadi. Sebenarnya tak pasti, bebudak ke, atau mak mak budak yang terlebih excited, hahahaha...
 
 
Her butterfly.
 
 
Pretty butterfly kata mek kita. 

Tuesday, December 23, 2014

2 days to Christmas

 Lamanya menghilang.
 
Kekonon nak buat entry Euro trip satu per satu....
 
chaiittttt!
 
*muka monyet tutup mata*
 
 
 
Selain daripada penyakit M i.e. malas menyerang, I ada sedikit sibuk dengan projek baru.
 
Pada mereka mereka yang follow I di Instagram mesti nampak hari tu, I sibuk buat kuih raya untuk omputeh. Tapi bukan sebarang kuih raya you, macarons!
 
Hahahah... akhirnya, alhamdulillah... tercapai juga cita-cita I nak buat macarons.
 
Honestly, I was never a big fan of macarons. Manis sangat, pastu tah la, I lagi suka cokelat betul kot. Tapi biasa lah, dah gatal tangan, harus lah cuba buat.
 
Memula buat, eh eh ehh... tak lah susah mana buat macarons ni. Waktu tu macs I ok aje naik, rasa pun ok. Waktu tu pelik gak, kenapa ramai bakers kata macs ni susah nak buat. Tapi bila I nak repeat paper balikkkkk.....
 
*ggrrrrrrrrrr*
 
Bermula lah era macarons tak jadi. They failed in every possible way that they can fail.
 
Seriously, that time, it was me against the macs yo! Rasa gerammm aje. I ni pantang sikit bila benda tak jadi, mula lah simpan dendam. Elok sangat lah tu, simpan dendam kat kuih yang tak berperasaan. Kekadang tu, sehari I siap buat sampai 3 bancuhan, hahaha... Gila tak gila la. Banyak sungguh gula dan badam kisar yang terkorban. Orang kat rumah ni toksah cakap lah, bak kata mek Aiyu,
 
"Macarons again, mommy???"
 
Cik Abe senyap je, malas nak layan bini. He only said that he adores my determination, hahaha.. Banyak cakap kang, orang tak masak dinner, baru padan muka :P
 
 
 
Anywayyyy... nanti I cerita lebih pasal kisah macarons I.
 
Selain daripada tu, I sibuk sikit minggu lepas pasal bebudak tak sihat. Memula Aiyu, dia tak berapa sihat sejak Sabtu lepas. Bila pergi jumpa doctor hari Isnin, rupanya member dapat strep throat. 3 hari juga tak ke sekolah, pasal dia tak larat. Hari Khamis dia pergi sekolah, petang tu juga kami jumpa doctor balik. Kali ni, Aaron pulak. Rupanya abam Aaron dapat Influenza A. Sian dia, sampai hari ni batuk ngan selsema. Memula tu memang kesian aaaa, layu semacam je. Mata pun separuh bukak, sambil main kekadang dia terus landing kepala. Memang tak larat betul la tu, pasal selalunya susah nak tengok dia duduk senyap.
 
Nak ikutkan, I pun tak berapa larat sangat. Kepala rasa berpusing pusing, tapi nak buat camne kan, terpaksa digagahkan juga lah. Itu lah nasib orang duduk jauh dari keluarga. Pening sakit, kena tanggung sendiri, hehehe...
 
Nasib baik esok ofis Cik Abe dah mula cuti. Lama gak, sampai Ahad ni lah. Kiranya kalau takde job, dia tak perlu pergi ofis. Kalau ada tu, terpaksa pergi ke site lah. Harap-harap takde la, boleh dia take over bebudak, hehehe...
 
 
 
As for the Christmas celebration......
 
 
 
Aiyu's ornament.
 
 
 
Kesian dia, kitorang selama ni memang tak pernah ada Christmas tree dalam rumah. Cik Abe malas nak beli, takkan aku yang nak over pulak kan, hahaha... Sebelum ni Cik Aiyu tak pernah kisah, tapi tahun ni dah besar kot.
 
She kept on insisting about having our own tree, and that we need to decorate our house with the festive decoration. I did give it a thought, but with Aaron in the picture....
 
Hmmm... maybe not. Nasib baik lah dia ok, pasal dia pun tau adik dia suka buat sepah. So kitorang cakap, tahun depan lah kot. Buat tahun ni, sangkut je la ornament yang dia buat di sekolah tu, pada pokok tiruan kami, hehehe...

Friday, December 5, 2014

London II

Ok, sambung cerita kelmarin.

Lepas wallet kena seluk, harus lah gua gabra kan. Memandangkan masa tu tengah ada banyak polis, they directed me to an officer, to lodge a report. Bila ditanya, rupanya kena seluk tu perkara biasa. Bak kata officer tu, "today is quite slow, we have like 3-4 cases before you". Cisss... kalau peak time, tah berapa ramai la mangsa yang kena kan. Walaupun hati sakit pasal duit ngan kad semua takde, tapi I macam bersyukur jugak la, pasal passport tak kena amik. Rasanya diorang ni memang jenis nak duit ngan wallet je kot. Kalau amik telefon ke kamera, macam susah nak jual. 

Esok tu I pergi US embassy, pasal nak report green card yang hilang. Tapi seperti biasa, US embassy ni banyak hal sket. Sampai sana, diorang cakap kena make an appointment through e-mail. Like seriously? When I did, I received an automatic reply, saying that they will attend me in 3-5 business days. Ha ha ha.... diorang ingat aku ni duduk London ke apa? Memandangkan hari tu pun dah Jumaat, dan kitorang nak pergi Paris pagi Ahad, I pun fikir baik settle travel aprroval kat Paris je la.

Dari embassy, I jumpa the girls kat railway station. We headed out to Bicester (sebut "bis-ster" ye puan puan, bukan "bi-ches-ter"). Naik train dalam 40 minit gitu, pastu naik shuttle bus. Best juga Bicester tu, tapi tak besar sangat. I guess I am just spoiled by the outlet shops in San Marcos, hahaha.. Kalau kat San Marcos, sehari suntuk berjalan tak tentu dapat masuk semua kedai. Banyak giler. Tapi tak semua kedai best lah. Kat Bicester I teman the girls shopping, sambil buat keje part time menghasut orang suruh beli barang, hehehe.. Nak beli sendiri tak dapat kan, so hasut orang je la, hahaha... 

Selesai ber shopping, kitorang gi makan Helen Kebab di Edgware Road.


Sedap weh, tah ape lah yang diorang letak dalam kebab tu, hehehe... Tambahan pula ada mango juice, perghh... layannn...

Lepas makan kebab, haruslah jalan jalan bakar lemak. Jadi kami ke Kings Cross Station, nak gi Platform 9-3/4 macam dalam cerita Harry Potter tu. Tanya I, memang I tak tau, pasal I tak tengok Harry Potter, hahaha.. Actually I did watch the first one, tapi takleh masuk. Lepas tu tengok tengok gitu je la kalau keluar kat tv, tapi nak duduk dan memahami, memang fail. Sama gak dengan Star Wars, tu lagi lah, epic fail!


Ooni dan aksi terbangnya, hahaha... She managed to jump so high, orang lain yang beratur pakat gelak gelak gembira. Siap beli gambar dari professional photographer lagi, hehehe.. Baru lah tourist gitu kan :P

The next day, we went to Buckhingham Palace. Kalau nak pergi, kena pergi jam 11.15 pagi pasal masa ni lah, guard diorang bertukar. Jadi dapat lah tengok diorang berkawad. Ingatkan nak amik gambar dengan sorang guard, tapi tak jumpa pulak. Baru ingat nak jadi cam Mr Bean, hehehe...




Bila dah boring tengok guard, kitorang pusing-pusing jalan kat taman.



The beginning of the jumping shots.

Sebelum ni, takde pulak nak melompat lompat. Tetiba je kat taman ni, Ooni ngan Sri fefeeling nak lompat. Lepas tu amik ko, tiap sudut nak lompat. Lompat ngan 360 GoPro. Memang #bloodytourists kami, hahahaha...


That night, we bid farewell to Q, Alee and the kids. Oh my, diorang memang tuan rumah terbaik I tell you. Siap masak bagai, pastu boleh cakap tu masak simple je. Simple tu pun, kosong periuk nasi, hehehe... 

Dari South Harrow, kami naik cab untuk ke hotel berdekatan Gatwick Airport. Dari London ke Gatwick tu dalam sejam gak driving, so memandangkan flight kami nak ke Paris tu awal pagi, kami tido sana je la. Takut lewat ke ape, saje je.


By the way, we did find it.

The real London Bridge uolls!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...