Sunday, August 31, 2014

Merdeka & baby shower

 Salam merdeka uollssss!
 
Tau dek cikgu Bahasa Melayu, habis kena balun. Apa uolls uolls haaa? Perosak bahasa betul. Padanlah BM ko dulu dapat C4, hahahaha....
 
Takpe, yang penting pass kan cikgu :D
 
Jadi camne, apa aktiviti semua? Hari ni cuti kan, mesti ramai yang pakat jejalan, atau pun guling guling kat rumah. Kat Amerika ni pun cuti Isnin ni, untuk Labor Day. Tapi kat sini standard le, ada recognized holiday, ada non recognized holiday. Labor Day ni non recognized holiday. Non recognized holiday means typically non-government based company will still work. Kiranya abang USPS je cuti, abang UPS & FedEx tak, hahahaha... Nampak sangat betapa eratnya hubungan I dengan abang abang posmen kan :P
 
 
 
Siang tadi, kitorang ada baby shower untuk Adeline. Adeline is another Malaysian in Midland, with an Indonesian husband. Kat sini orang Malaysia tak ramai, orang Indonesia boleh tahan lah juga. Jadinya muka muka Malaysia yang tak malu *ehem ehemm*, selalu menempel kat acara-acara orang Indonesia, hihihih... Semangat cintakan jiran gitu, auuwwww... Diorang memang selalu berkumpul, I je yang baru join. Sebelum ni malu-malu kucing, skang ni dah tak malu tiger. Asal ada je jemputan, insya allah muka kami bakal ada, hihihih...
 
Kalau dah berkumpul ni, mesti lah ada makan makan kan? I ditugaskan untuk bawa kek. Semalam pergi Albertson's untuk order kek, tapi diorang dah penuh untuk tengahari tadi. Jadi nak tak nak, terpaksa la I mulakan aktiviti membakor. Sebenarnya suka, tapi risau gak, takut kek tak jadi. Alhamdulillah kek tak bantat. Since they are expecting for a girl, I made yellow cake with strawberry frosting. No coloring you, pakai strawberry je untuk warna ;)
 
 
Agak agak sama saiz tak tapak kaki baby tu?
 
Susah juga nak lukis free hand. So I memang respect la orang yang boleh lukis memacam atas kek, hihihi... Definitely not me!
 
 
 
I tak amik gambar tadi, pasal segan nak kemho hahahaha... Semorang macam takde amik gambar beriya, so takut jadi bahan kang. Nak buat perangai kena tunggu dulu, skang ni coverina dulu ye, hihihi...
 
Dan seperti biasa, kalau dah yang berkumpul tu orang Asian, kes tapau menapau tu wajib ada. Cik Abe rasa terkesima kejap tengok jumlah makanan yang ada. Dengan bangga iolls jawab, "This is Asian gathering style" hehehe...
 
 
Murah rezeki I, boleh cover beberapa hari ni, hehehe... Buat masa ni campak freezer dulu. Bila rasa malas menular, taaaa daaaaa..... microwave kan ada!
 
Enjoy your days off peeps!
 
xx 

Thursday, August 28, 2014

He walks!

 Pagi tadi, ada orang tu request nak pergi Planetarium.
 
Iye lah, sejak Cik Aiyu dah kenal planet ni, asyik la duk cerita kat I, pasal solar system. My favorite thing kata dia.
 
"Mommy, the sun is sooo hot, you cannot touch it".
 
"Mommy, the mercury has no water in it".
 
"Mommy, venus is covered by clouds".
 
"Mommy, the earth is where we live. It has continents, and we are in North America".
 
"Mommy, mars is red and it has volcano".
 
 
 
Perghhhh... dia punya cerita, sampai esok pagi pun tak habis repeat. Tapi anak tengah excited nak belajar kan, layan je la.
 
 
 
Anyway, planetarium kat Midland ni kecik aje. Takde ape sangat pun, tapi ok lah buat budak umur 4 tahun kagum, hahahaha...
 
Yang mommy ngan abam Aaron, duk tepi je la. Layan cik kak yang tengah excited.
 
 
Dari planetarium, I ajak Cik Aiyu pergi beli kasut sekolah. Rasa macam kasut sukan dia dah ketat. Nak pakai sandal, tak boleh pulak. Crocs apa tah lagi, hihihi... Lagipun memang I nak cari kasut untuk Aaron. Kasut dia ada sepasang, tapi sebelah tak jumpa masa kat Malaysia hari tu. Sudahnya aku nak buat apa dengan sebelah kasut kan? Sebelum ni abam Aaron pakai crib shoes, kali ni mommy nak cari yang ada tapak. Kot kot dia nak berjalan kan, hehehe...
 
 
Her Cinderella moment. Cuma bukan Prince Charming, tapi pokcik yang sarungkan kasut, hahaha...
 
 
 
Abam Aaron pun beli kasut, dah naik saiz 5 you.
 
Dan teka lah apa yang jadi petang tadi?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
Abam Aaron dah berjalan setapak!
 
Agaknya berkat beli kasut kot, hahahahaha....
 
Kali pertama I sorang je nampak, tapi untuk kali kedua, Cik Aiyu pun nampak. Seronok dia, adik dah pandai jalan. Macam baby Rose kata dia.
 
Bila Cik Abe balik, dia pun cuba cuba lah nak kasi Aaron jalan.
 
 
 
Haihhh.. tak dapekkkk....
 
Sian daddy kuciwa, hihihih...
 
Takpe, esok kita practice lagi k? We can do anything with the right shoes, baby! :D

Tuesday, August 26, 2014

Mommy duties

 Ok, back to reality.
 
Minggu depan, Cik Aiyu dah mula sekolah balik. Ikutkan di Texas, minggu ni public school dah mula sekolah. Tapi biasalah, sekolah mek kita ni suka mengada sikit. Tanak mula ikut public school. Pastu kekadang cuti pun ikut sukati dia je. Buat orang confuse je tau, menyampah haku.
 
Anyway, semalam kitorang pergi orientation meeting dengan cikgu baru dia. Rupanya untuk K4, diorang ada 2 kelas. Ingatkan satu je macam K3. Daripada 12 orang kawan kelas lama, 4 je yang ada dalam kelas baru ni, termasuk Cik Aiyu. Harap-harap dia tak tertanya lah, kenapa kekawan lama tak sama kelas. Bebudak ni kekadang kan tak berapa suka perubahan. Takut nanti dia tak semangat nak gi sekolah je.
 
Selain daripada sesi berkenalan, cikgu baru Cik Aiyu ada juga discuss pasal syllabus baru diorang. Nampaknya diorang akan belajar pasal animal kingdom dan magnetism. Muahahaha... good luck la weh. Pastu cikgu dia siap cakap, kalau nak beli sayur ke buah, ajar lah anak pasal berat sekali. Kasitau anak, yang 1 lb tu sama dengan 16 ounces. Ha ha ha... mak nye pun tak pass, camne nak ajar anak? Yang lb ke ounces tu ok lagi, dah masuk gallon, pint, memang iolls fail. Orang US le ni, mengada. Kalau pakai system gram ngan kilogram kan ke senang. Tambah "0" je kat belakang. Ni nak bahagi la, kali la... otak iolls dah karat you.
 
 
Maka dengan ini, minggu depan tugas I sebagai supir akan bermula kembali.
 
Kitorang sign up Aiyu untuk swimming class gak, harap-harap dia ok lah. Selamat tak yah pakai pelampung lagi kat PD, hehehe...
 
Nanti hujung minggu ni nak usha kat masjid gak, untuk kelas mengaji.
 
Kesian budak-budak kan, kecik lagi dah banyak aktiviti. Tapi nak buat camne, kalau tak belajar, camne nak dapat ilmu kan?

Sunday, August 24, 2014

When allergy strikes (part II)

 First and foremost, thanks to those who shared their own allergy stories, I really appreciate it. Makes me feel not so alone :)
 
 
 
Masa I dapat tahu pasal allergy case ni, perasaan I bercampur baur.
 
Marah?
 
Mesti lahh.. rasa geram je pasal tetiba kena jaga makan kan.
 
Keliru?
 
Iye jugak. Tak pasal-pasal I kena google on gluten free diet. Sebelum ni selalu dengar, tapi tak pernah amik port.
 
 
 
Tapi bila dah jadi mak-mak ni, I masih bersyukur pasal I yang kena. Not the kids.
 
Just imagine if they are in my shoes.... sangat kesian kan. I have some online friends yang anak-anak mereka alah pada kacang tanah. Kesian sangat baca, pasal alahan pada kacang tanah ni teruk. Sampai sesak nafas, silap langkah boleh membawa maut. Compared to them, my allergy case is still light. For that, I am thankful.
 
 
 
Takpe lah, nak buat macam mana kan. Nasib baik I duduk kat US, sini produk gluten free senang nak cari. Gluten free, nut free, soy free, hape hape free.... harga je tak free, hehehe... Nanti I terpaksa tamak dengan jajan, pasal jajan yang gluten free harga 2-3 kali ganda oi!
 
Yang penting, muka I tak jadi camni lagi....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Ibu-ibu mengandung jangan scroll ke bawah, takut kenan kang, hehehehe
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
 
 
Scary tak? Abam Aaron pun nanges tengok :P
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...