Sunday, September 14, 2014

It's all about him

Asyik asyik cerita pasal kakak, hari ni kita cerita pasal adik la pulak.

Sian adik, jarang enterprem. Dah la gambar pun mommy jarang nak snap, nak update kat blog hape tah lagi.

Bukan aje di dunia maya, dunia reality pun mommy jarang layan, hahahaha... Tu la, zaman kakak dulu mana ada Instagram. Smartphone pun tah mommy ade tidak. Kalau ada pun, kamera cap ayam. Tu yang gigih bawak kamera sana sini. Skang ni walau tak ber iPhone 6, boleh laaa.. kekadang gambar jadi ok. Walau ada sedikit goyang kan. Tak paham aku, camne orang boleh amik gambar pakai phone dengan cantik. Tangan iolss ni selalu ketar ke ape, tah la.

Anyway, skang ni abam Aaron dah mula mengorak langkah. Skang ni dah maju sikit la, dalam 5-6 langkah sekali harung. Tapi pasal nak laju, member masih rajin merangkak. Kekadang merangkak kepala tunduk ke bawah, tau tau dah tercium dinding. Pastu kekadang dia suka geleng sesorang. Nampak gaya nak menurun nombor ekor pun ade. Cuma takde nombor diberi, cuma "taaa taaa baaa baaaa daaaaaa.... brrooommm brrooommmm maaaaaaa". Kalau siapa tau apa maksudnya, sila kasitau tuan punya blog hokayyy...

Memandangkan mak nye  dah insaf sedikit, terimalah video abam Aaron berjalan.



Gambar hensem pun haruslah di post sekali :D


Gigih main masak masak dengan kakak. Semoga rajin masak dah besar nanti, aminnnn....
 

Tatap lah rambut abam Aaron tu puas-puas, pasal semalam kitorang dah potong rambut depan dia, hehehe... Rimas I tengok, tapi tak berani nak potong sesorang. Semalam Cik Abe ade, tolong pegang kepala dia. Ok lah, takde perasaan pun dia. Cik Aiyu yang excited lebih. Bila kitorang tanya nak potong rambut dia ke tidak, terus dia lari, hahaha... Sayang nau dengan rambut dia!

Thursday, September 11, 2014

The reason why my hair is black

If there is one thing Aiyu is obsessed with, is definitely her hair.

She refused to get a hair cut (scissors virgin!) thinking that a hair cut will makes her hair turn to brown (as if it's Rapunzel blonde now). Well she does have the blonde streak, especially at the edge, so I guess in a way she is right. Her hair will be brown if she gets a hair cut. Imagine if it turns black, muahahaha...

Anyway, we were having a conversation yesterday, on why she should have a shower after a swim. I explained to her that the pool water has chlorine, and it's bad for our skin and hair.

She was still questioning why and why, so I tried to relate to the fact given by her instructor earlier last week.

M: Remember when Brooke told you to take off your necklace, so it won't turn black? It is because of the chlorine, which is bad for the necklace too.

*after some thinkinggggg*

A: Ohhhh... is that why your hair is black? Because you didn't shower after a swim when you were a kid?"

#mommyfaints

Wednesday, September 10, 2014

Another bite

 
Baking can be infectious!
 
I duk belek instagram Kak Rima, terus teringin nak makan marble cake yang dia teringin nak makan, hahaha... 
 
Gila keji kan, apa orang nak makan, ko pun sibuk sama. Tapi I rasa kalau korang tengok pun, confirm terliur sama, hihihi...
 
Memandangkan cake pops telah diagihkan pada cikgu sekolah dan abang UPS (kelasss I kan, abang UPS pun nak kasi), maka tanpa komproni, tuan tanah nak buat kek untuk diri sendiri.
 
Kot kot ada yang berminat,
 
Ingredients:
1/2 cup (1 stick) unsalted butter, softened
1 3/4 cups cake flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1 cup sugar
3 large eggs room temperature
1 teaspoon vanilla extract
2/3 cup buttermilk, room temperature
1/4 cup plus 1 tablespoon Dutch-process cocoa powder
 
Method:
- Preheat the oven to 350 degrees F. Grease a 9x5-inch loaf pan.
- Stir together the cake flour, baking powder and salt.
- In the bowl of an electric mixer, beat the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs one at a time. Add the vanilla.
- Add the flour mixture in two batches, alternating with the buttermilk (beginning and ending with the flour).
- Reserve 1/3 of the batter (this will be the chocolate part).
- In a small bowl, mix the cocoa powder and 2 tablespoons of boiling water until smooth. Add this mixture to the reserved cake batter (the 1/3 that you reserved for the chocolate part). Stir until well combined.
- Scoop a layer of vanilla batter into the bottom of the loaf pan, then a layer of chocolate. Keep alternating spoonfuls of vanilla and chocolate until you have used all of the batter. Run a table knife through the batter to create the marbled pattern.
- Bake for 40-50 minutes until a tester comes out clean.
 
 
 
Baru petang tadi bakar, I dah makan suku, hahaha.. Oh my babat! Takpe lah, sekali sekala kan. Nikmat dunia gitu.
 
Enjoyyyy!

Monday, September 8, 2014

Masam manis

 Hangin gua satu badan malam ni.
 
Kalau cerita kartun, dah keluar asap kat lobang idong. Sambil kening dah jadi unibrow, hehehe... Tapi iolls bukan kartun, dan part unibrow tu, minta disimpangkan lah ye, hehehe...
 
Anywayy... sekarang ni, Cik Abe ade kerja baru. Nak jadi cerita, sebelum kitorang balik Malaysia tu, dia ada bincang lah, pasal kerjaya dia. Dia kata kerja sekarang ni macam makin lama makin tak best, dan dia rasa nak buat wireline (kerja lama kitorang) balik. Perks? More moolah. Longer vacation days. Cons? Less time at home. Worse rotation period.
 
Sebagai isteri memahami, I cakap kat dia, sukati dia lah nak kerja lama ke baru, pasal yang kerja nanti, dia. Kang aku suka suka decide kan, dia tak gembira pun tak guna kan? Pasal kitorang bertiga tu toksah risau lah, insya allah ok.
 
Balik je dari Malaysia, kami dapat petunjuk tang tu jugak. Boss dia panggil, offer transfer untuk jadi manager kat San Antonio. Honestly I prefer to be in San Antonio, a bigger and more diverse city. Tapi nak pindah waktu sekarang ni macam lebam sket la. Abam Aaron tengah lasak, pastu kitorang baru renovate rumah. Cik Abe pun tanak masuk ofis, pasal gaji lagi sikit, stress lebih.
 
Jadi dan dan tu jugak, dia berhenti kerja. Kerja tempat baru.
 
Maka bermula lah episode Cik Abe menjadi trainee kembali, hahahahaha...
 
Sejak 2-3 minggu kerja baru ni, dia memang jarang ada di rumah. Nature of job pun, working at odd hours, and for long. Since I was a wireline engineer myself, I pun takde la banyak kisah. Cuma kalau dia nak balik tu, I suruh kasitau awal awal pasal senang nak masak. Ikut pada Cik Aiyu and I, makan nasi ngan telur tomato hari hari pun ok, hahaha...
 
Pendek cerita, hari ni dia balik awal .Tak la awal mana, dalam jam 6:30 pm. Ikut waktu I, kitorang dinner jam 6 petang, pastu by 7 to 7:30 pm bebudak dah masuk tido. Pastu dalam sejam, I akan kemaskan laman. Nak buat siang panas weh!
 
Masa Cik Abe balik tadi, Aaron tengah makan, Aiyu dah ready nak tido. Lepas I tido kan Aaron, I cakap lah, yang Aiyu boleh jaga sampai 7:30 pm ke 8:00 pm gitu. Jangan kasi dia tido lewat, pasal dia dah penat. Siang tadi ada kelas swimming, pastu dia tak tido siang lak tu. I pun seperti biasa, pergi lah projek deko deko pokok kat depan tu.
 
Masuk je rumah, tengok Cik Aiyu tak tido lagi. Dah nak masuk pukul 9 pm baru Cik Abe suruh dia gosok gigi semua. Budak dah penat, mula la buat perangai. Bila I nak masuk campur, dia tak kasi. Masalahnya budak lagi sorang tu tengah tido, dah tak pasal-pasal dia terjaga. Habis chain reaction di situ. Kakak menjerit, adik terjaga. Pastu adik menjerit, kakak takleh tido. Mak? Hangin la satu badan. Tak pasal pasal dah teeet teeettt teeettt mulut gua membebel.
 
Dah bising bising gitu, rasa bersalah pulak bising kat laki, hihihi... Sorry bang. Ikutkan banyak je benda yang elok suami buat kan, tapi biasalah kita, yang tak elok tu gak yang nampak jelas.
 
 
 
Dah cerita benda yang masam, meh cerita benda yang manis.
 
 
Sumpah tak tipu, ini adik bulat bulat, manyak manissss.... 
 
I terpengaruh dengan Bakerella. Sab la ni, cakap pasal pancake muffin dia. Tak pasal pasal iolls mentelaah blog Bakerella tu tauuu...
 
Minggu lepas dah buat, tapi terjadi cake balls pasal salah tengok resipi. Since I am no quitter, minggu ni kena cuba lagi. Nasib baik jadi, hahahaha....
 
 
Semangat giler, siap beli cake pops stand you.
 
 
Memandangkan I tanak gemuk sorang, I kasi kat sekolah Cik Aiyu. Sekolah dia kecik je, dalam 25 orang staff gitu. So sorang dapat satu lah, hihihi... 
 
Untuk Cik Aiyu pun ada, special sikit ;)
 
 
Dipersembahkan, cake pop Zombie Kampung Pisang.
 
Agak-agak nak jual time Halloween laku tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...