Saturday, February 7, 2015

Sorry blog

 Lama sudah tidak ber update, hehe...
 
 So many things to tell, but so little time to do so. Baru je nak duduk ngadap laptop, ada tangan kecil tarik seluar.
 
"Mammm?"
 
Entah la, tak tau la abam Aaron dah panggil I "mam" ke, atau pasal dia memang suka sebut "mam".
 
Nak makan pun, dia sebut "mam". Agaknya spesis spesis mak yang tak keje ni, memang kat dahi ada cap mohor makanan kan. Anak kalau lapar, confirm cari kita. Waima bapak kat depan mata. Tu yang I tak pasti, "mam" tu untuk mom ke, mamam ke...
 
Belasah la labu.
 
Selain daripada "mam", abam Aaron suka sebut "vroom vroom" gak. Itu namanya, kalau dia nak ajak berjalan, hehehe... Sejak carseat boleh pandang depan ni kan, suka dia naik kereta. Lelagi kalau bukak tingkap. Riuh mulut dia nak tunjuk itu ini. Tapi biasa la, bahasa budak 15 bulan. Mommy tak paham, ampun nak. Mommy pura pura je la buat paham ye, hihihih...
 
 
 
Yang kakak pulak, baru melabur saham di dentist.
 
*cry*
 
Nak ikutkan, Cik Aiyu gosok gigi hari-hari. Dua kali sehari, macam I jugak lah. Tapi, entah la, agaknya pasal gigi dia jenis yang cepat rosak, maka dia ada kaviti di gigi. Bukan sikit weh, 6 batang gigi! Tahun lepas sepupu dia kena kes begini, tahun ni, giliran Cik Aiyu pula. Kesian dia, duk repeat cakap "I have cavities because I like to eat candy".
 
Yes she does, but who doesn't? Mula mula I rasa bersalah jugak la, macam tak jaga kebersihan gigi anak. Tapi bila fikir fikir, banyak lagi budak lain yang I tau, jarang gosok gigi, tapi gigi maintain je. So instead of blaming myself, I blamed Cik Abe, hahaha... Kotor betul taktik, tapi takpe lah.
 
Jadinya, sekarang gigi Cik Aiyu banyak yang bertampal. Kitorang cakap kat dia, skang ni nak kunyah dawai pun takpe, gigi silver you. Memandangkan bil nya yang mahal nak mam, kemungkinan silver yang dipakai adalah silver 925 dari Tiffany & Co.
 
 
So far she is doing ok with her new appearance. She said it felt weird at first, but now since she is no longer complaining, dah ok la tu kot. Her confidence level masih tinggi menggunung, masih perasan cun. Like when we told her that she's pretty awesome, she said "Yeah I am, and I am pretty too".
 
Oh my daughter!

Thursday, January 22, 2015

Pizza faces

 Happy weekend y'all!
 



Saturday, January 3, 2015

A bit of here and there

Hello 2015.
 
Apakah azam anda anda semua?
 
Mesti nak kuruskan badan, dan gemokkan poket kan? Kann?? Kannn???

Tapi seperti biasa, nanti mesti jadi terbalik menjelang bulan Disember, hehehe... Badan makin bam bam, poket makin kurus. What to do, lumrah dunia, hehehe...
 
Maka sebab itu, iolls jarang nak buat azam. Pasal confirm tak ikut punya. Tak yah sampai tengah tahun, hujung bulan Januari ni pun tak tentu sampai, kalau I berazam.
 
Anyway, I pun tak tau mana nak mula dengan blog ni. Kekadang rasa macam nak katup, tapi bila fikir fikir, rasa sayang pulak. Kekadang rasa macam nak update hari-hari, tapi bila anak-anak dah tido, iolls layan Instagram. Camno tu? Pastu bila ada waktu untuk update, I tak tau nak cerita pasal kisah terkini, atau nak flashback pasal Euro trip. Sudahnya, iolls stress sesorang, pastu tak update langsung, hahaha...
 
Hari ni, kita cerita pasal hari ni lah k.
 
Sejak Selasa lepas, cuaca di Midland ni kacau bilau sikit. Orang sini kata, the blast of artic storm. Selalunya bila camni, cuaca sejuk tu datang tiba-tiba, untuk tempoh beberapa hari. Macam contoh hari ni suhu 20 degC, tetiba esok jadi 5degC. Kali ni, suhu turun sampai tahap beku.
 
Selalu kita ingat, kalau suhu tu 0 degC, bila hujan, mesti jadi snow kan?
 
Ye, memang ada. Tapi snow yang turun tu takkan kekal jadi snow, pasal bila sampai ke tanah, ia akan cair. The only way for the snow to remain fluffy is if the ground is at 0 degC too. Since the ground is always warmer, the fluffy snow will unfortunately, turn into ice.
 
Ice on the road = not good.
 
Bayangkan, dalam masa 24 jam, bandar Midland yang ada 100 ribu orang ni, ada 120 eksiden.
 
Bak kata Cik Abe, orang sini tak reti nak drive bila jalan licin gini. Tu nak kata, yang dia terror driving le tu. Hehehe, Cik Abe kan dari Minnesota, kat sana, snow and ice ni kawan diorang. Macam Elsa dan Anna, hahahah... I nak pergi mall pun dia tak kasi. He doesn't trust the Asian women driver instinct in me. Padahal mall tu 5 minit je driving dari rumah. Tapi takpe la, pasal dia sanggup hantar. Jadi I terima je lah dengan hati terbuka, hihihi...
 
Selain daripada bahaya memandu, keadaan berais ni, tak elok untuk pokok juga.
 
 
Kesian pokok I, menyembah bumi. Yang kat belakang, patah satu dahan. Tu kira ok lagi, pasal jiran sebelah, mau kurang-kurang 7 ke 8 dahan pokok dia yang patah. Ais berat kan, jadi bila dah melekat gitu, memang senang lah dahan untuk patah.
 
Hari ni alhamdulillah, cuaca mula ok balik. Dah nampak sang suria gitu.
 
Kebetulan pula, hari ni birthday party untuk Hannah. So it was really nice to finally go out, and see some familiar faces.
 
Untuk party ni, mak Hannah, Sari suruh I buatkan kek. Tema under the sea gitu. Nervous I tau nak buat kek, kalau cupcakes tu ok le. Nak melepa icing, perghhh... susah weh!
 
Hasilnyaaaa....
 
 
Taaa daaaaa....
 
Senyap senyap sudah, jangan komen lebih, hahahaha... yang penting, sedap, hahahaha....
 
The kids had a paint session in Hannah's house. Cool jugak la, diorang painting atas canvas. Pastu boleh terus gantung kat dinding. Excited semorang tadi. Sebenarnya tak pasti, bebudak ke, atau mak mak budak yang terlebih excited, hahahaha...
 
 
Her butterfly.
 
 
Pretty butterfly kata mek kita. 

Tuesday, December 23, 2014

2 days to Christmas

 Lamanya menghilang.
 
Kekonon nak buat entry Euro trip satu per satu....
 
chaiittttt!
 
*muka monyet tutup mata*
 
 
 
Selain daripada penyakit M i.e. malas menyerang, I ada sedikit sibuk dengan projek baru.
 
Pada mereka mereka yang follow I di Instagram mesti nampak hari tu, I sibuk buat kuih raya untuk omputeh. Tapi bukan sebarang kuih raya you, macarons!
 
Hahahah... akhirnya, alhamdulillah... tercapai juga cita-cita I nak buat macarons.
 
Honestly, I was never a big fan of macarons. Manis sangat, pastu tah la, I lagi suka cokelat betul kot. Tapi biasa lah, dah gatal tangan, harus lah cuba buat.
 
Memula buat, eh eh ehh... tak lah susah mana buat macarons ni. Waktu tu macs I ok aje naik, rasa pun ok. Waktu tu pelik gak, kenapa ramai bakers kata macs ni susah nak buat. Tapi bila I nak repeat paper balikkkkk.....
 
*ggrrrrrrrrrr*
 
Bermula lah era macarons tak jadi. They failed in every possible way that they can fail.
 
Seriously, that time, it was me against the macs yo! Rasa gerammm aje. I ni pantang sikit bila benda tak jadi, mula lah simpan dendam. Elok sangat lah tu, simpan dendam kat kuih yang tak berperasaan. Kekadang tu, sehari I siap buat sampai 3 bancuhan, hahaha... Gila tak gila la. Banyak sungguh gula dan badam kisar yang terkorban. Orang kat rumah ni toksah cakap lah, bak kata mek Aiyu,
 
"Macarons again, mommy???"
 
Cik Abe senyap je, malas nak layan bini. He only said that he adores my determination, hahaha.. Banyak cakap kang, orang tak masak dinner, baru padan muka :P
 
 
 
Anywayyyy... nanti I cerita lebih pasal kisah macarons I.
 
Selain daripada tu, I sibuk sikit minggu lepas pasal bebudak tak sihat. Memula Aiyu, dia tak berapa sihat sejak Sabtu lepas. Bila pergi jumpa doctor hari Isnin, rupanya member dapat strep throat. 3 hari juga tak ke sekolah, pasal dia tak larat. Hari Khamis dia pergi sekolah, petang tu juga kami jumpa doctor balik. Kali ni, Aaron pulak. Rupanya abam Aaron dapat Influenza A. Sian dia, sampai hari ni batuk ngan selsema. Memula tu memang kesian aaaa, layu semacam je. Mata pun separuh bukak, sambil main kekadang dia terus landing kepala. Memang tak larat betul la tu, pasal selalunya susah nak tengok dia duduk senyap.
 
Nak ikutkan, I pun tak berapa larat sangat. Kepala rasa berpusing pusing, tapi nak buat camne kan, terpaksa digagahkan juga lah. Itu lah nasib orang duduk jauh dari keluarga. Pening sakit, kena tanggung sendiri, hehehe...
 
Nasib baik esok ofis Cik Abe dah mula cuti. Lama gak, sampai Ahad ni lah. Kiranya kalau takde job, dia tak perlu pergi ofis. Kalau ada tu, terpaksa pergi ke site lah. Harap-harap takde la, boleh dia take over bebudak, hehehe...
 
 
 
As for the Christmas celebration......
 
 
 
Aiyu's ornament.
 
 
 
Kesian dia, kitorang selama ni memang tak pernah ada Christmas tree dalam rumah. Cik Abe malas nak beli, takkan aku yang nak over pulak kan, hahaha... Sebelum ni Cik Aiyu tak pernah kisah, tapi tahun ni dah besar kot.
 
She kept on insisting about having our own tree, and that we need to decorate our house with the festive decoration. I did give it a thought, but with Aaron in the picture....
 
Hmmm... maybe not. Nasib baik lah dia ok, pasal dia pun tau adik dia suka buat sepah. So kitorang cakap, tahun depan lah kot. Buat tahun ni, sangkut je la ornament yang dia buat di sekolah tu, pada pokok tiruan kami, hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...