Tuesday, July 22, 2014

Hello again

 Hello Malaysia!
 
Ha ha, more like belated hello.
 
Dah lebih seminggu sampai, baru nak update blog.
 
What to do, tuan punya blog malas. Penat pun iye jugak.
 
Dengan melayan jet lag anak-anak selama seminggu. Penat weh, lelagi diorang dua amik giliran nak tido. Sorry Aiyu, mommy loves you very much but I have to be on #teamaaron. Aaron tido, mommy join sama. Awak dah besar kan, so boleh layan blues sesorang.
 
 
 
Alhamdulillah, perjalanan kami kali ni berjalan lancar. Memandangkan dah 2 kali flight dari Midland buat tinja, kali ni kami tekad nak fly dari Dallas. Fikir-fikir memang lah kena drive 5 jam, tapi kalau campur dengan fly time and transit at Dallas airport, lebih kurang kot. At least satu transit dah takde.
 
Walaupun rupa mommy serupa Sherpa naik gunung Everest masa kat airport hari tu, kami sampai juga ke Malaysia. Ramai juga orang yang tegur, cakap iolls berani. Tah tah diorang ingat I gila, hahaha.. What to do, sape suruh gatal kawen dengan orang Amerika. Padan muka sendiri la, nak balik kampong yang amat jauh. Tapi dalam jauh tu pun, tak yah nak gaduh laki bini tahun ni balik raya rumah sape. Kompem rumah I jadi pilihan, hihihi...
 
 
Balik kali ni seronok, pasal Sally selalu ada di rumah mak. Dia tengah mengandung, tak larat nak jaga Cik Rose sesorang kat rumah. Best lah Cik Aiyu ngan Abam Aaron, ada gang.
 
 
The usual suspects.
 
Suspect yang menghias carpet nenek dengan cereal puffs. Orang kasi dalam mangkuk elok elok, diorang nak juga sepah kan atas carpet. Pastu kutip masuk mulut dari situ.
 
T__T
 
Lantak korang la. 

Monday, July 7, 2014

Her birthday present

Wah, sedar tak sedar, lagi beberapa hari I nak balik Malaysia you.
 
Tak tau kenapa, kali ni semangat nak balik tu kurang. Nak sampai Malaysia tu seronok, tapi proses nak sampai tu rasa macam ngeri pulak.
 
Kami balik bertiga dulu, jadi dengan abam Aaron yang tengah melasakkkk...
 
Adehhhh.... I cannot imagine.
 
Belum lagi dengan nak tolak bag dan stroller.
 
Huwaaaa.... not a pretty picture!
 
Ni pun satu benda tak kemas lagi. Alhamdulillah kotak-kotak Sooyaree's Closet dah selamat dipos. Cuma luggage sendiri yang belum dikemas. Esok lah kot mula, hehehe...
 
 
 
Anyway, hari ni I nak share dengan semua, tentang hadiah hari jadi Cik Aiyu.
 
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Taaaa daaaaaa!!!
 
 
Ikut hati I, nak beli swing set yang besar sikit. Tapi Cik Abe membangkang. Tak sedar diri laman belakang kecik kata dia. Memandangkan tukang pasang buaian adalah Cik Abe sendiri, jadi baiklah jangan derhaka.
 
Cukuplah ni untuk mereka dua beradik main buaian nanti kan. Tak yah selalu gi taman lagi. Malas I nak mengangkut dua dua sekali. Keluar segala bicep tricep kang.
 
 
 
Ingatkan dah ada buaian baru, buaian lama boleh buang.
 
Tapi nampaknya, ada orang dah conquer.

 
Cisss... macam taska dah belakang rumah. Tu belum campur dengan kenderaan merempit dengan mainan kecik kecik lagi.
 
T__T
 
Lepas ni mommy berenti jual bag lah, mula jaga anak orang pulak nak, hahahaha...

Thursday, July 3, 2014

Women can't have it all


Something really caught my attention while watching the morning news today.
 
It was about Pepsi & Co CEO, Indra Nooyi making a statement saying, "women cannot have it all".
 
I guess what she really meant was, mothers cannot have it all.
 
What do you think?
 
 
 
I think it is true.
 
 
 
It always have been a battle about working mom vs staying at home mom. Honestly, I can't really pick a side because I have never been a working mom. Can't really give out points unless you are in someone's shoes eh?
 
All I can share is, my view as being a stay at home mother.
 
Personally, I still feel that some people look down on SAHM. I really hate it when I hear comments about all we do is to watch soap operas.
 
Like really?
 
And at times, you will see comments like "it's not the quantity of time, it's the quality". So are you saying that we are spending non productive hours with the kids everyday? Plus, are you trying to tell us that after all the hours you spend working, you can actually pay undivided attention to your kids until they go to bed?
 
Superwoman I must say.
 
 
 
Don't get me wrong, I am not trying to bash working moms. Most of the people I know, are working moms. Generally they are content with what they do. Especially in Malaysia, working is not really an option. Everything is super expensive, so whether you like it or not, you do have to work.
 
What I don't really like is, when some ladies say, "I am so tired of working, I think I want to be a SAHM". Trust me, being a SAHM is not easy. Especially when you have some working experience.
Put aside the house chores that you have to do, it is harder on one emotionally. Now, you have no income source. Suddenly, everyone expects that your house is spotless clean. And your kids eat gourmet meal 3 times a day. I won't lie that every now and then, I wonder how would it be if I am still working. Perhaps, I can be a manager somewhere. Wearing nice suits, high heels and nice purse. Eating with colleagues/clients at nice restaurants. Not running after your kids in sandals and jeans, with occasional visits to park or McDonalds.
 
No, I am not complaining. I love my kids and being a SAHM, but occasionally, I do wonder "what if?". I guess my point is, it is true that women can't have it all. Regardless to which extent we go for our kids, deep inside, we still feel like a bad mother.
 
Someone wise told me, "No mother ever think that they are great mother. But guess what, I bet they are".
 
 
So let us embrace our differences, and accept the fact that it is ok not to have it all, and to cherish what we already have.
 
xx

Wednesday, July 2, 2014

She is (finally) four

Selamat berpuasa semua!
 
Better late than never, eh? :D
 
Kitorang kat sini mula berpuasa Sabtu lepas, so hari ni dah masuk hari kelima lah. Subuh dalam jam 5:25 am, Maghrib 9:00 pm. So hampir 16 jam juga. Tapi alhamdulillah sejak kebelakangan ni, cuaca tak panas sangat. Macam paham paham je kami ni berpuasa, hihihi...
 
Akhirnya, cik kak kita dah masuk umur 4 tahun.
 
Penat dengar dialog "Mommy, when I am 4, I want to .....". Sejak November you, sejak first birthday party kawan sekelas dia. Kat sini sekolah masuk Sep to May, instead of Jan to Nov. Siapa lahir bulan September ke Disember, kena pergi sekolah tahun depan. So macam Cik Aiyu ni, antara murid paling muda dalam kelas lah. Abam Aaron nanti lak, akan jadi antara murid paling tua, hahaha...
 
29 Jun 2014.
 
Dialog baru sekarang,
 
"Mommy, I can do this because I am 4".
 
Iye lah nak.
 
 
Cik Aiyu dengan hasil lukisannya.
 
Skang easel kena letak luar, pasal dah ada pak kacau. Kalau setakat kacau tu takpe lagi, ni nanti pantang terlepa, dia makan kapur. Semua benda nak masuk mulut. Kekadang kita tengah duduk atas kerusi, tau tau dia dah gigit ibu jari kita kat bawah.
 
T__T
 
Memang beza betul kan, budak lelaki dengan budak pompuan. Budak lelaki ni... masya allahhh... nak dukung pun susah pasal dia akan meggelupur minta lepas. Tapi bila kita lepas dia bising. Tak paham mak. Ni nanti nak balik Malaysia tak tau la camne, pasal kitorang insya allah balik bertiga dulu. Cik Abe macam biasa, cuti tak panjang. Dia datang kemudian.
 
Jadi kot kot korang terjumpa ada pompuan nanges kat airport, tegur lah cakap hi, hahahahaha....
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...