Friday, December 5, 2014

London II

Ok, sambung cerita kelmarin.

Lepas wallet kena seluk, harus lah gua gabra kan. Memandangkan masa tu tengah ada banyak polis, they directed me to an officer, to lodge a report. Bila ditanya, rupanya kena seluk tu perkara biasa. Bak kata officer tu, "today is quite slow, we have like 3-4 cases before you". Cisss... kalau peak time, tah berapa ramai la mangsa yang kena kan. Walaupun hati sakit pasal duit ngan kad semua takde, tapi I macam bersyukur jugak la, pasal passport tak kena amik. Rasanya diorang ni memang jenis nak duit ngan wallet je kot. Kalau amik telefon ke kamera, macam susah nak jual. 

Esok tu I pergi US embassy, pasal nak report green card yang hilang. Tapi seperti biasa, US embassy ni banyak hal sket. Sampai sana, diorang cakap kena make an appointment through e-mail. Like seriously? When I did, I received an automatic reply, saying that they will attend me in 3-5 business days. Ha ha ha.... diorang ingat aku ni duduk London ke apa? Memandangkan hari tu pun dah Jumaat, dan kitorang nak pergi Paris pagi Ahad, I pun fikir baik settle travel aprroval kat Paris je la.

Dari embassy, I jumpa the girls kat railway station. We headed out to Bicester (sebut "bis-ster" ye puan puan, bukan "bi-ches-ter"). Naik train dalam 40 minit gitu, pastu naik shuttle bus. Best juga Bicester tu, tapi tak besar sangat. I guess I am just spoiled by the outlet shops in San Marcos, hahaha.. Kalau kat San Marcos, sehari suntuk berjalan tak tentu dapat masuk semua kedai. Banyak giler. Tapi tak semua kedai best lah. Kat Bicester I teman the girls shopping, sambil buat keje part time menghasut orang suruh beli barang, hehehe.. Nak beli sendiri tak dapat kan, so hasut orang je la, hahaha... 

Selesai ber shopping, kitorang gi makan Helen Kebab di Edgware Road.


Sedap weh, tah ape lah yang diorang letak dalam kebab tu, hehehe... Tambahan pula ada mango juice, perghh... layannn...

Lepas makan kebab, haruslah jalan jalan bakar lemak. Jadi kami ke Kings Cross Station, nak gi Platform 9-3/4 macam dalam cerita Harry Potter tu. Tanya I, memang I tak tau, pasal I tak tengok Harry Potter, hahaha.. Actually I did watch the first one, tapi takleh masuk. Lepas tu tengok tengok gitu je la kalau keluar kat tv, tapi nak duduk dan memahami, memang fail. Sama gak dengan Star Wars, tu lagi lah, epic fail!


Ooni dan aksi terbangnya, hahaha... She managed to jump so high, orang lain yang beratur pakat gelak gelak gembira. Siap beli gambar dari professional photographer lagi, hehehe.. Baru lah tourist gitu kan :P

The next day, we went to Buckhingham Palace. Kalau nak pergi, kena pergi jam 11.15 pagi pasal masa ni lah, guard diorang bertukar. Jadi dapat lah tengok diorang berkawad. Ingatkan nak amik gambar dengan sorang guard, tapi tak jumpa pulak. Baru ingat nak jadi cam Mr Bean, hehehe...




Bila dah boring tengok guard, kitorang pusing-pusing jalan kat taman.



The beginning of the jumping shots.

Sebelum ni, takde pulak nak melompat lompat. Tetiba je kat taman ni, Ooni ngan Sri fefeeling nak lompat. Lepas tu amik ko, tiap sudut nak lompat. Lompat ngan 360 GoPro. Memang #bloodytourists kami, hahahaha...


That night, we bid farewell to Q, Alee and the kids. Oh my, diorang memang tuan rumah terbaik I tell you. Siap masak bagai, pastu boleh cakap tu masak simple je. Simple tu pun, kosong periuk nasi, hehehe... 

Dari South Harrow, kami naik cab untuk ke hotel berdekatan Gatwick Airport. Dari London ke Gatwick tu dalam sejam gak driving, so memandangkan flight kami nak ke Paris tu awal pagi, kami tido sana je la. Takut lewat ke ape, saje je.


By the way, we did find it.

The real London Bridge uolls!

Wednesday, December 3, 2014

Here we go!

Moh kitaaa!



Jemaah Euro trip: Adiha, Hani, Ooni, Sri, Sue & tuan blog.

Lokasi: London - Paris - Amsterdam.



Destinasi pertama: kota London.

I sampai London, pagi Rabu. The plane ride went well, siap tido ngan tengok 2 movie lagi. Dah lama tak buat gitu, hahahaha... Dari Heathrow I terus amik tube, pergi ke South Harrow. Kami tak tinggal di Central, pasal nak menginap di rumah kawan Sri di South Harrow. *Hi Q! Hi Alee!* Nak jadi cerita, rupanya isteri kawan Sri tu, kakak kawan I masa sekolah dulu, hahaha... Kecil betul dunia ni kan?

Jarak dari South Harrow ke Central, dalam 30-40 minit. Kena naik bas dan tube. Bunyi macam leceh je kan, tapi tak pun. Bas diorang datang dalam 5-10 minit sekali, pastu kitorang pun tengah holiday, bukan nak kejar apa pun, hihihi... Lupa pulak, yang ada di London hari tu adalah Sri, Ooni, Sue & I. Lagi 2 orang gang cik kiah, kitorang jumpa di Paris. Jadi jumlah ahli rombongan adalah 6 orang. Dasar havoc macam ada 10 orang ahli rombongan, hahaha... Dah kata pompuan pompuan berkumpul, memang lah bising. Lelagi kitorang dah berkawan lebih 10 tahun. Yang Ooni nak masuk 20 tahun I kenal, hihihi...

So first day tu, lepas makan nasi lemak sedap buatan Alee, kitorang mula cargas ke bandar. Cadangnya nak singgah ke Abbey Road, dan terus ke Camden Town untuk beli Doc Mart Sri.

Honestly I am not the biggest Beatles fan. Dengar tu dengar, nyanyi tu nyanyi, tapi gitu gitu la. Tapi dah kata jadi tourist kan, haruslah tuju ke tempat-tempat begitu, hihihi..

Bila sampai je Abbey Road, my first impression was, "Hek elehh.. ni ke jalan yang famous tu?". Jalan biasa satu, pastu diorang tak tutup pulak tu! Ramai gak la orang yang tunggu kat hujung jalan, nak pura pura lintas amik gambar ala kumpulan The Beatles. Kalau I jadi orang yang tinggal dekat-dekat situ, mesti rasa irritated tahap dewa. #bloodytourists

After countless attempt, this was rather our best picture.


We simply had to run, because walking is just overrated, hahaha... Sangat lah kan. Padahal kitorang lari pasal ada kereta, tak tau kitorang patut berhenti ke terus jalan. Dah la pakai jurugambar instant kat situ, tah siapa lah yang kitorang suruh tolong amik gambar. Dah lepas lari tu, semua sakit perut pasal tergelak gelak, hihihi...

Dari Abbey Road, kami ke Camden Town seperti yang dijanjikan. Keluar je tube, nampak ada mamat ni bawak sepanduk kedai kasut. Maka apa lagi, haruslah pergi ke kedai dia, hehehe...


Tengok tuuu... tu tak sampai separuh weh! Sri happy giler dapat masuk kedai ni, I yang kekonon tak minat Doc Mart pun terus terminat, hahaha... After trying a few shoes, she finally decided for their black mary jane, made in England. It was like the holy grail of Doc Mart, since they are no longer producing made in England mary jane. Tinggal satu je, dan kebetulan saiz Sri. Memang meant to be kan? :D


Lepas beli kasut, kitorang pusing pusing Camden, beli souvenirs.


Of course, what is London without their double decker bus.

Malam tu kitorang pergi jejalan kat Oxford Street, tengok bandar, hahaha... Siap singgah Selfridges lagi, untuk pekena cronuts, or as they called it, cocodough. Cronut is a hybrid between crossaint and donut, and made famous in a small bakery in New York. The waiting line here in US can go for hours, and everyone is limited to buy 2 or 4 each. Ni dulu lah yang I tau, sekarang ni tak pasti macam mana. So for me to get to taste the cronut in Selfridges was purely heaven. Which was agreed by the other 3 ladies. Sedap sungguh, kau memang takkan menyesal nak.


Esoknya, kami ke London Dungeon. Ni macam rumah hantu sikit, tapi bukan rumah hantu betul lah. It is a place where they recreate the timely gory tales of London. Ada lah cerita pasal Jack the Ripper, Sweetney Todd and all. Sambil tu, ada orang sergah sergah ko kekadang, hahaha.. I suka, especially the final ala Solero Shot ride. Rasa nak gugur jantung, hehehe.. Selepas makan fish & chip kat London Dungeon tu, kitorang jejalan ala tourist terlampau. Terlampau pasal sikit sikit berhenti buat 360deg GoPro, hahaha.. Sue oh Sue!






Tower of London ground was covered with plastic poppies, for Remembrance Day. Ni kira macam Hari Pahlawan la.

Hajat asal kami nak masuk Tower of London ni, tapi pasal masa tu dah pukul 3 petang, orang kaunter tu cakap elok datang esok je. Takut tak sempat nak cover semua tempat.

Jadi kitorang pun berlegar lah kat luar, sambil amik gambar jambatan.


London Bridge, notttt!

Kitorang confident giler masa tu, yang ni lah London Bridge (it is Tower Bridge uolls!). Siap nyanyi nyanyi lagu "London Bridge" lagi masa buat pusingan 360 untuk GoPro Sue. Masa kitorang nyanyi tu, ada beberapa orang mat saleh tahan gelak. Ingatkan diorang nak gelak pasal kitorang nyanyi lagu London Bridge, rupanya dia nak gelak pasal kitorang nyanyi kat jambatan yang salah! 

*shame shame*


Dalam masa duk fefeeling tengok Tower Bridge tu, tetiba ramai je orang berkerumun. Tengok tengok, rupanya Princess Anne datang ke Tower of London.


I kekonon nak jadi paparazzi la, sekali tu....

Wallet I kena seluk kat sini :(



Bersambungggg....

Monday, December 1, 2014

Decisions in life


To tiramisu or not?

Say whattttt?

Ehh ehhhh... tetiba je kan? Apa motifnya? Nak tunjuk kat orang yang ko baru buat tiramisu ke?

Hahahah.. takde la, sebenarnya iolls tak tau nak letak gambar apa. I just got a new phone, so takde sangat gambar. Except for those pictures that I received in Whatsapp group, heheheh...

As for this poor tiramisu, it is my picture. Baru buat untuk Adelin Sabtu lepas. I had a few egg yolks in the fridge (sejak I disampuk oleh macaron monster kan), jadi lepas di Google, jumpa lah resipi tiramisu yang banyak pakai telur kuning. Oh mannn... memang mak tak menyesal! Bofren kata tiramisu I sedap, lagi sedap dari Olive Garden punya. Bangga kejap, dah la mudah je nak buat. Takde nak bakor bakor. Except for the ladyfingers, everything else is pretty much the staple in our house.



Ok lah, berbalik pada tajuk entri kita hari ni.

Not too sure what went wrong, lately I have been making bad decisions. Nothing major, but decisions that pretty much will lead to further hassle in a way or another. Orang kata, tak fikir panjang.

I've always thought of myself as being quite wise, but I guess, not really, hehehe... And being a procrastinator definitely won't help me at all. Selalunya I ni antara dua; semua nak cepat, atau asyik berdolak dalih. Sudahnya semua benda jadi tak elok. Contohnya macam waktu pagi nak ke sekolah. Dah elok elok siap awal, I bukak laptop dulu. Tengok jam 8:10 am, I cakap, sempat lagi ni... Tapi bila dah 8:17 am, I mula menggelabah, sambil rushing nak ke sekolah Cik Aiyu. Bukan ke elok, kalau dari jam 8:10 am tu, I siapkan the kids dengan kadar relax? Tapi takkk... nak jugakkkkk.....

Anyhowww...

Nanti I update blog dengan Europe trip stories k? Banyak giler cerita, dari kena seluk, sampai la tertinggal kapalterbang pasal ditahan TSA. Tak tau mana nak mula, tapi yang pasti, part of the dramas happened because of my poor decision making. Boleh tengok kan, chain reaction di situ?

Til then, take care y'all, and salam bulan Disember!

xx

Tuesday, November 11, 2014

It's about time...

...... to cut the umbilical cord.

Kata suami saya.

I kat airport ni. Tapi I sorang je. Nak gi jumpa gelprenssss (kena ada 4 huruf s, pasal ada 5 gelpren) dari Malaysia di Europe. Tinggal anak anak tinggal suami, kerana kekawan ku turutkan, hehehe...

Honestly I was a bit skeptical when the girls were talking about their plan. Euro Trip. Siapa yang pernah tengok movie tu, mesti paham, hahahaah.... I was happy for them, and told Colby about it. Tanpa disangka, Cik Abe cakap, "why don't you go with them? I am sure it would be fun. It will be good for both you and the kids".

Eh eh ehhhh.... biar betik. Betik weh, hehehe... mak mertua pun volunteer nak jaga Cik Aiyu dan Abam Aaron, dan hasilnya.....

I am on my way to London, baby!

It sure feels weird to travel without the kids. It took me 30 minutes to pack and it's about time to make use the Bose earphone once again. Stroller? Apa itu? Hihhihi...

Sombong bonar ko skang kan, nanti takut sampai sampai kat London, ko nanges rindu anak, hehehe...

Nanti sampai London insya allah I update blog lagi. Hani kata dia nak enterprem, nak 30 seconds of fame, hahaha...

Pray for my safe flight!

xx

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...