Sunday, August 17, 2014

Piece by piece

 Balik dari bercuti sebulan, I dapat serprais belakang rumah.
 
 
Amik ko, lalang tumbuh dengan kadar tak beragak.
 
Sudahlah tumbuh tanpa izin, siap cover water sprinkler kitorang pulak tu. Kurang asam punya lalang, makin kuning la warna rumput kami yang tak berdosa tu tau.  
 
Ikutkan hati nak mesin je, tapi kang bulan depan tumbuh tinggi tu lagi. Jadi baiklah cabut aje. Walaupun bakal terkeluar bicep tricep, I redha you.
 
 
 
Setelah 2-3 hari cabut lalang....
 
 
Barulah senonoh sikit tengok laman.
 
Biar tak cantik, asal bersih gitu.
 
 
 
Dalam rumah bersepah gak, tapi kecantikan luaran lagi penting kan, hahahaha....
 
Takde lah, sepah dalam tu memang tak dapek nak nolong. Kemas kejap je, pastu adalah pari-pari kecil dua orang yang akan buat sepah balik. Boring haku. Nak tunggu diorang tido, dengan haku sekali mengantuk. Akhirnya diorang baru dapat adjust tido ikut waktu Amerika. Sebelum ni, memang I amik giliran dengan Cik Abe untuk berjaga malam. Nasib baik bofren ada, kalau tak haru gak. Iye lah, dengan I yang kurang sihat. Nasib baik sekarang ni semua dah ok. Bayangkan, hari tu nak unpack beg pun makan hari, hihihi... Nasib baik takde spender basah kat dalam :P
 
 Ok lah, nak sambung lap habuk pulak. Pastu cadangnya nak cuci toilet pulak. Esok ada orang datang nak tukar siding rumah. Siding tu apa? Haaaaa..... nanti dah siap kita kasitau k ;)
 
 
 

Friday, August 15, 2014

It's been a chaos

 Selamat hari raya semua!
 
Ha ha, dah nak masuk 3 minggu raya, baru nak ucapkan selamat hari raya. Kalau yang puasa jarang jarang tu, dah tak raya la gamaknya *tutup muka malu*
 
Alhamdulillah, kitorang dah selamat sampai di US. Panjang ceritanya, tatau mana nak mula. So kita buat sinopsis, pastu nak ber #throwback gitu, boleh?
 
:D
 
 
 
Alkisahnya, lepas raya hari tu, kitorang gi Port Dickson. Atau Port Dickinson bak kata Cik Abe. Sukati dia je nak tambah "in" kan. Pergi bercuti tu best, tapi balik dari situ, Cik Aiyu muntah-muntah.
 
Bawak jumpa doctor, suspek food poisoning.
 
Esok tu pulak, abam Aaron lak demam. Tinggi gak, sampai 39 degC you. Kali ni lain sikit, dia dapat pharyngitis. Tekak bengkak gitu. Kesian dia, layu aje. Makan pun tak lalu, nasib baik susu ok. Pastu asyik mengeluh. Waktu kitorang gi jumpa doctor tu hari Jumaat, esok Sabtu tu nak buat aqiqah Aaron dengan Rose.
 
Tak ke haru tu.
 
End up masa aqiqah, abam Aaron baring dalam bilik waktu orang marhaban. Nasib baik masa makan-makan tu dia macam dah ok sikit, so ada la jumpa-jumpa orang sikit. Tapi battery tu masih low juga lah. Kesian sangat tengok dia duduk gitu aje, pasal selalu memang dia aktif. Habis segala reben keluar untuk ikat pintu lemari nenek, hehehe...
 
Memandangkan abam Aaron tak sihat, kami tunda flight sehari. Daddy ngan Aiyu balik dulu. Nasib baik, pasal dia muntah atas katil, lepas hantar daddy ngan Aiyu kat airport. Tapi lepas tu Alhamdulillah, dia dah mula cergas. Duk sengih sengih kat nenek, sambil belajar bye bye kat nenek. Agaknya nak tinggalkan good impression kat nenek le tu, hehehe...
 
 
 
Nak jadi cerita, waktu travel balik ke US, mommy lak demam. Not the whole trip, but it started once we landed in Paris. Oh myyyy... memang tak larat sungguh waktu tu. Satu badan rasa berbisa, pastu sejuk tak tentu pasal. Nak kelubung satu badan pun takleh, pasal nanti cik abam kita sepak balik selimut. Jadi mommy pasrah makan ubat, dan cuba tido mana yang boleh. Nasib baik le cik abam tak banyak ragam sangat. Tapi letih tu toksah cakap la, budak tengah melasak kan.
 
 
 
Sampai je Dallas, iolls jalan pelan pelan. Agak-agak muka waktu tu, kalah zombie kampong pisang. Sekarang ni TSA dah pakai machine for custom clearance, jadi tak perlu tunggu lama. Bag pun selamat, tak perlu scan bagai. Agaknya pegawai kastam kesian tengok acik zombie.
 
Bila nampak boipren kat arrival hall, terus I pass segalanya kat dia. Phewww... serious tak larat weh. Masuk kereta, terus tido sampai ke Midland, hehehe... Aaron ngan Aiyu pun pengsan, padahal dalam kereta lama gak, dalam 4 ke 5 jam.
 
 
 
Anyhow, sekarang ni I masih tak berapa sihat. Getting better, but still not yet. Aiyu pun demam balik, dapat bladder infection. Doctor syak dapat dari air laut, since her body is not really used to tropical climate. Now she is on 10 days antibiotic course.
 
Bila badan tak sihat ni satu la kan, makan apa pun tak sedap. Ikutkan hati I, malas sungguh nak makan. Tapi perut I ni, perut kawah. Selalu lah minta di isi. End up makan jugak, cuma takde nafsu. Kalau dah tengok cokelat tu takde nafsu, memang bebetul sakit lah I ni. Mungkin esok kena test power dengan chocolate cheesecake, kot kot I boleh ghairah kembali, hahahaha....
 
 
 
 
My last supper.
 
Nasi lemak + kopi susu. 
 
Before everything went downwards. 
 
 
 
So everyone, cherish your health k! ;)

Tuesday, July 22, 2014

Hello again

 Hello Malaysia!
 
Ha ha, more like belated hello.
 
Dah lebih seminggu sampai, baru nak update blog.
 
What to do, tuan punya blog malas. Penat pun iye jugak.
 
Dengan melayan jet lag anak-anak selama seminggu. Penat weh, lelagi diorang dua amik giliran nak tido. Sorry Aiyu, mommy loves you very much but I have to be on #teamaaron. Aaron tido, mommy join sama. Awak dah besar kan, so boleh layan blues sesorang.
 
 
 
Alhamdulillah, perjalanan kami kali ni berjalan lancar. Memandangkan dah 2 kali flight dari Midland buat tinja, kali ni kami tekad nak fly dari Dallas. Fikir-fikir memang lah kena drive 5 jam, tapi kalau campur dengan fly time and transit at Dallas airport, lebih kurang kot. At least satu transit dah takde.
 
Walaupun rupa mommy serupa Sherpa naik gunung Everest masa kat airport hari tu, kami sampai juga ke Malaysia. Ramai juga orang yang tegur, cakap iolls berani. Tah tah diorang ingat I gila, hahaha.. What to do, sape suruh gatal kawen dengan orang Amerika. Padan muka sendiri la, nak balik kampong yang amat jauh. Tapi dalam jauh tu pun, tak yah nak gaduh laki bini tahun ni balik raya rumah sape. Kompem rumah I jadi pilihan, hihihi...
 
 
Balik kali ni seronok, pasal Sally selalu ada di rumah mak. Dia tengah mengandung, tak larat nak jaga Cik Rose sesorang kat rumah. Best lah Cik Aiyu ngan Abam Aaron, ada gang.
 
 
The usual suspects.
 
Suspect yang menghias carpet nenek dengan cereal puffs. Orang kasi dalam mangkuk elok elok, diorang nak juga sepah kan atas carpet. Pastu kutip masuk mulut dari situ.
 
T__T
 
Lantak korang la. 

Monday, July 7, 2014

Her birthday present

Wah, sedar tak sedar, lagi beberapa hari I nak balik Malaysia you.
 
Tak tau kenapa, kali ni semangat nak balik tu kurang. Nak sampai Malaysia tu seronok, tapi proses nak sampai tu rasa macam ngeri pulak.
 
Kami balik bertiga dulu, jadi dengan abam Aaron yang tengah melasakkkk...
 
Adehhhh.... I cannot imagine.
 
Belum lagi dengan nak tolak bag dan stroller.
 
Huwaaaa.... not a pretty picture!
 
Ni pun satu benda tak kemas lagi. Alhamdulillah kotak-kotak Sooyaree's Closet dah selamat dipos. Cuma luggage sendiri yang belum dikemas. Esok lah kot mula, hehehe...
 
 
 
Anyway, hari ni I nak share dengan semua, tentang hadiah hari jadi Cik Aiyu.
 
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Taaaa daaaaaa!!!
 
 
Ikut hati I, nak beli swing set yang besar sikit. Tapi Cik Abe membangkang. Tak sedar diri laman belakang kecik kata dia. Memandangkan tukang pasang buaian adalah Cik Abe sendiri, jadi baiklah jangan derhaka.
 
Cukuplah ni untuk mereka dua beradik main buaian nanti kan. Tak yah selalu gi taman lagi. Malas I nak mengangkut dua dua sekali. Keluar segala bicep tricep kang.
 
 
 
Ingatkan dah ada buaian baru, buaian lama boleh buang.
 
Tapi nampaknya, ada orang dah conquer.

 
Cisss... macam taska dah belakang rumah. Tu belum campur dengan kenderaan merempit dengan mainan kecik kecik lagi.
 
T__T
 
Lepas ni mommy berenti jual bag lah, mula jaga anak orang pulak nak, hahahaha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...