Tuesday, October 21, 2014

That violent 24 hour

 Happy Deepavali!
 
Sooo.. how's everyone? Kitorang ni baru nak dapat nyawa balik.
 
Al kisah nya, abam Aaron kita tak sihat sejak Sabtu lepas. Masa bangun tu ok je, tapi lepas main main dalam pukul 10 pagi tu, dia muntah. Banyak gak aaa, macam terkeluar seluruh isi perut dia. Ingatkan pasal gelak terlebih la kan.
 
Tak lama lepas tu, lepas susu, dia muntah lagi. Aikkk... ni sudah lain macam je. Check temperature, ok. Alhamdulillah, tak demam. Risau gak kan, skang ni memacam penyakit ada. Entrovirus la, Ebola la, semua dekat Texas ni je ha. Takut mak tau.
 
I called his pediatrician, but oh well, it was Saturday. Telefon hospital, nurse cakap bunyi macam viral. Jadi nurse nasihatkan jangan kasi susu dulu, cuma kasi Pedialyte setiap 10 minit camtu. Kalau dah 4 jam tak muntah, baru boleh kasi susu. Lepas 8 jam tak muntah, baru boleh makan.
 
Kesian anak I. Dia macam ok je, gelak gelak semua. Tapi nampak mommy je, terus maammm maaammmm maammm... lapar sangat la tu. Memula dia cam tanak sangat Pedialyte tu, tapi agaknya dah lapar ngan haus sangat, Pedialyte tu pun dipandang dengan rakus.
 
Petang tu abam Aaron tah muntah muntah dah, tapi dia diarrhea la pulak. Habis bocor diaper, ganas sangat tekanan diarrhea nya, hahaha... Memang sepanjang hari tu I duk standby dengan kitchen towel and sanitizer je lah. Alhamdulillah malam tu abam Aaron dapat tido lena, terjaga sekali je dalam jam 4 pagi. Lepas menyusu, takde muntah, takde diarrhea.
 
Esok tu hari Ahad, abam Aaron masih ada diarrhea. Ok lah kan, dari muntah. Takde la badan penat sangat. Cuma yang penat mommy le, kena cuci sana sini. What to do, mommy's duty kan. Cik Abe time gini lah dia takde rumah pulak, hahaha... I suruh Cik Aiyu jangan rapat sangat dengan abam Aaron, takut dia berjangkit. Dalam tu kita pun berdoa lah, agar kita yang sakit, bukan anak-anak yang sakit.
 
Amik ko, doa diperkenankan tuhan. Malam tu lepas abam Aaron & Cik Aiyu tido, mommy lak muntah. Bukan sekali, bukan 5 kali, lebih 20 kali! Tidak lupa, aktiviti muntah-muntah turut disertai oleh aktiviti diarrhea juga. Amik ko, tak tau mana yang nak keluar dulu, hahaha... Gross, I know!
 
Soooo.... after 6 years being married, for the first time ever, I called Cik Abe for him to come home. Sebelum ni memang tak pernah I suruh dia balik kalau ada apa-apa, kali ni memang bebetul tak larat. Nasib baik dia boleh balik, and I guess we both made the right decision. Malam tu I sambung muntah-muntah sampai pukul 4 pagi kot. There were times I actually lay down on the bathroom floor, because it was too tiring to walk or crawl back to my bed.
 
The whole Monday, Cik Abe took over the house. Hantar abam Aaron kat mommy waktu nak menyusu je. Malam tu I makan Tylenol, Alhamdulillah, pagi tadi battery dah 70%. I still feel dizzy every now and then, but bearable lah. Dasar low blood pressure, takleh nak buat apa di situ.
 
 
 
On the brighter side.....
 
 
Hello 120 lbs! Ini berat I lepas kawen dulu, usually it will be around 123 to 125 lbs.
 
 
 
Kesimpulannya, segala yang berlaku ada hikmahnya. Sekiannnnn.....

Sunday, October 19, 2014

Ibu & Anak

Teka lah, siapa Tamu Blogger majalah Ibu & Anak edisi bulan November ni?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
Mai Korner uollssss!
 
*chicken dance*
 
 
Hahahah.. sorryyy... sesekali tuan punya blog nak kembangkan lobang idong yang dah sedia kembang ni kannn... kasi peluang la ek? ;)
 
Terima kasih pada wartawan Mastura yang sudi nak temuramah I yang jauh ni. Kalau sudi, sila lah singgah kedai mamak terdekat, dan dapatkan majalah Ibu & Anak keluaran November 2014 ok?
 
*muka tak malu, muahahaha*
 
 
xx
 

Friday, October 17, 2014

Things we learned from our kids

o·void
ˈōˌvoid/
 
adjective
1. (of a solid or a three-dimensional surface) egg-shaped.
 
noun
noun: ovoid; plural noun: ovoids
1. an ovoid body or surface.
 
 
 
Yup, I did learn a new word from Aiyu. Ovoid. Bak kata cik kak kita, "Mommy, I am eating an ovoid fruit (grape)".
 
Ko mampu? Kena rujuk kamus mommy tauuu... I didn't realize it will be this soon, but oh well... At least I know her tuition fee is well paid off :D.
 
 
 
Sedar tak sedar, minggu depan birthday abam Aaron. 24 Oktober nanti. Kejap je kan. Rasa macam baru bulan lepas je beranak. Mana tak nya, badan tak kuncup kuncup ni, hahaha... Abam Aaron skang memang dah terror sangat berjalan. Tengahari tadi gi taman, rasa macam dah big boy sangat dia. Jalan sorang sorang keliling playhouse. Rasanya macam dia tak merangkak langsung. Elok lah tu, lembut sikit kulit lutut kamu. Kalau tak, macam kertas pasir kasarnya, hehehehe...
 
Insya allah birthday abam Aaron nanti, kitorang celebrate berempat je kot. Ajak reramai pun, bukan dia paham. Kang Cik Aiyu lak yang gila kuasa, hahaha.. Ikutkan Cik Abe, dia kata kek pun tak payah. Tunggu grandma dating bulan November, baru sambut. Tapi I rasa macam kesian la pulak. First birthday kot. Jadi I cakap, kita potong kek dua kali, hahahaha... Ada sebab mommy kamu nak bakor kek lagi, hihihi.. Kalau lah part bakor lemak pun I rajin gitu....
 
:D
 
Hmmm... agak agak, kek bentuk apa yang sesuai ek?

Monday, October 13, 2014

My little helper

 Hey y'all....
 
*oh my Texan!*
 
Sorry for the long absence my blog, I was missing due to soul searching. Iye, tuan punya blog ada sedikit jiwa kacau.
 
I guess I've come to a point where I start to wonder, of what I really want in my life. Pernah tak korang fikir gitu? Bukan tak bersyukur dengan apa yang ada, cuma terfikir, sekarang ni nak buat apa?
 
I was sooo into thinking about the future, I forget about the present. Duk fikir nak jadi baker lah, ape lah, rumah lupa nak kemas. Makan malam lupa nak sediakan.
 
Ooopsss.
 
Minta maaf ahli keluarga.
 
 
 
Alhamdulillah, sekarang ni tuan punya blog dah tak jiwa kacau sangat. Cuma jiwa kacau sebab tak tau nak masak apa hari-hari je, hehehe... Bosan weh, iols tak kreatif bila bab-bab makan ni. Dah la tak kreatif, family pulak tak fear factor pasal makan ni. Kang aku bantai masak resipi baru, Cik Abe ngan Cik Aiyu macam agak-agak nak makan. Stress mak.
 
Nasib baik lah abam Aaron ok je. Semua dia makan. Kecuali salmon, yang tu dia tak minat sangat.
 
 
Tu dia, orang dah dapat kaki. Mula bertatih lama dah, cuma dia tak berapa rajin nak jalan. Selalu dua tiga langkah jalan, dia mula merangkak. Tapi hujung minggu lepas, tetiba dia rajin nak jalan. Siap jalan pergi kelas kakak lagi, sambil senyum simpul. Maintain hensem le tuuu...
 
Selain berjalan, dia juga terror memanjat.
 
Memula dia panjat kerusi Aiyu. Pastu kerusi makan kitorang. Dah terakhir, dia panjat meja aktiviti Aiyu. Rak buku pun dia gigih nak panjat, tak padan dengan ketinggian tak seberapa tu.
 
Orang kata budak lelaki memang kuat memanjat, tapi entah la, pasal Aiyu dulu pun camtu gak. Cuma Aiyu jenis yang lebih berhati-hati. Macam Aaron, asal boleh je.
 
 
 
Namun dalam ganas-ganas abam Aaron kita, masih ada soft spot dia.
 
 
Bangga sungguh dia hari ni, bila dapat sarung handbag Cik Aiyu. Oh my son!
 
T__T 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...