Thursday, October 30, 2014

His 12 month check up

 Produktif sungguh hari ni.
 
Pagi tadi, dua kali I pergi sekolah Cik Aiyu. Mana tak nya, dah tengah jalan baru perasan, yang cik kak kita tak pakai shorts bawah dress. Sekolah dia ni strict sikit bahagian pakaian ni. Kalau nak pakai skirt, kena pakai short. Takleh nak kasi nampak spender. Baju, takleh pakai spaghetti strap atau halter neck. Kasut pulak, hanya tennis shoes. Crocs ke, boots ke, memang tak dapat. Tennis shoes yang ada lampu lip lap pun tak boleh. Yang bunyi bunyi apatah lagi, hehehe...
 
Dari sekolah mek Aiyu, kitorang pergi jumpa pediatrician abam Aaron lak. We did his 12 months visit. Kesian cik abam kita, dapat 4 vaccines, ngan finger prick for lead test. Masa finger prick dia tak nangis, takde perasaan pun. Tapi bila kena cucuk dua dua belah peha tu, dia nangis lah. He didn't cry for long, but I could not stand the "you betrayed me, mom" look from him. Sorry baby, bukan mommy yang nak kamu kena cucuk. Blame it on Texas, hahaha...
 
 
So far alhamdulillah, I think he is progressing well. He can walk good, and I guess he can do whatever a year old boy supposed to do, whatever it is, hahaha.. So I thought. Tadi masa kat klinik tu ada checklist yang I kena isi, tentang perkembangan abam Aaron. For example, can he pick a lace between his thumb and index finger? If he is given a crayon, would he scribble on a paper (after you show him how).
 
Oh em gee.
 
I didn't know those were expected from a year old boy. I guess I never really did ask him to do anything, let alone to pay undivided attention to everything he does. Like come onnnn... he has an older sibling, and mommy has a smartphone. Ever heard about Instagram? It is so addictive to check on what people are having for their dinner, and their outfit of the day.
 
S...
 
O...
 
R...
 
R...
 
Y...
 
Perhaps, I should pay more attention on Aaron's growth. It's time to get the Duplo out, and to buy those chubby crayons (hoping he will actually use it, and not chew on it).
 
#tigermommymodeon
 
 
Captain Aaron.
 
 Nampak gaya kena beli baldi satu esok untuk abam Aaron. Cokelat mu, cokelat ku jua nak.

Saturday, October 25, 2014

Aaron is one!

Alhamdulillah, our lil bub is one.
 
Happy birthday Aaron!
 
Semoga panjang umur, murah rezeki dan sihat selalu. Jadi anak yang baik dan soleh.
 
Kitorang takde buat partay pun untuk abam Aaron. Malas pun iye, tak koser pun iye, hahaha... Kang kalau ajak kawan reramai, dia jugak yang rasa confuse, pastu nanti nak mommy doploh pat jam.
 
 
 
Jadi untuk rasa special sikit, mommy bawak kamera pergi taman semalam.
 
video
 

 
 
 
Petang kat rumah pulak, kitorang potong kek.

 
Sorry, kek busuk je. Sendiri buat, hahaha... Gigih potong nombor "1" dari loyang 13" x 9". Board pulak, dah sampai rumah baru perasan takde alas nya. Sebenarnya dah letak kek kat atas tu baru perasan, hihihi.. It was vanilla cake with cream cheese frosting. We try to keep it as natural as we can, hence the lack of color and of course, no fondant. Anak iols baru setahun, masih suci lagi palette nya. Nanti bila dah kenal cokelat, baru kita pakai pewarna dan perisa tiruan haaa :P

 
Despite the look, it was gooooddd :D

 
Finale of the day, fresh milk yo! Harap-harap abam Aaron suka lah fresh milk, pasal lagi 2 minggu mommy nak pergi berjongket selama 2 minggu, hehehehe....
 
 
 
Happy birthday again my love.
 
xoxo

Wednesday, October 22, 2014

Her first coloring contest

 Hari ni masa gi kelas swimming, Cik Aiyu dapat surprise gitu.
 
TAAA DAAAAAAA!!!!
 
!!!!!!
 
!!!
 
!
 
 
Tak sangka, gambar zombie kampung pisang yang dia warna hari tu, menang tempat kedua. Tak sia sia kitorang submit, hahaha....
 
Ada banyak je gambar lain yang boleh dia warna, macam Tinkerbell kat bawah tu, Cinderella, SpongeBob... Tapi memandangkan ada orang tu asyik duk "I miss playing zombie game with daddy", of courseeee... zombie menjadi pilihan utama you. Kesian Cik Aiyu, sejak daddy kerja baru ni, dia selalu cakap I, yang dia rindu kat daddy.
 
What to do, bak kata daddy pada dia, "I have to find ten twenty dollars". So far Cik Aiyu macam tak reti sangat erti nilai duit. She knows her numbers, and that you have to pay to get something, but she doesn't comprehend the meaning of value yet. Agaknya pasal I tak pernah kasi alasan tak boleh beli benda pasal takde duit kot. Selalu kalau I cakap no, it means no. Lagipun yang selalu dia mintak nak beli adalah candy. So dia pun tahu kenapa kalau tak boleh.
 
"I think if I have too much sugar, I will go cray cray".
 
Spot on, my love.
 
:D
 
 
 
Berbalik pada peraduan mewarna tadi, Cik Aiyu diberi pilihan, nak hadiah apa. Ada lah dalam 5-6 jenis hadiah I nampak tadi. Ada princess accessories, torch light, crayon, coloring book, ngan ape tah lagi.
 
Cer teka, apa yang Cik Aiyu pilih?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
?
 
Coloring book.
 
Yes, my daughter is a nerd, hahahaha....

Tuesday, October 21, 2014

That violent 24 hour

 Happy Deepavali!
 
Sooo.. how's everyone? Kitorang ni baru nak dapat nyawa balik.
 
Al kisah nya, abam Aaron kita tak sihat sejak Sabtu lepas. Masa bangun tu ok je, tapi lepas main main dalam pukul 10 pagi tu, dia muntah. Banyak gak aaa, macam terkeluar seluruh isi perut dia. Ingatkan pasal gelak terlebih la kan.
 
Tak lama lepas tu, lepas susu, dia muntah lagi. Aikkk... ni sudah lain macam je. Check temperature, ok. Alhamdulillah, tak demam. Risau gak kan, skang ni memacam penyakit ada. Entrovirus la, Ebola la, semua dekat Texas ni je ha. Takut mak tau.
 
I called his pediatrician, but oh well, it was Saturday. Telefon hospital, nurse cakap bunyi macam viral. Jadi nurse nasihatkan jangan kasi susu dulu, cuma kasi Pedialyte setiap 10 minit camtu. Kalau dah 4 jam tak muntah, baru boleh kasi susu. Lepas 8 jam tak muntah, baru boleh makan.
 
Kesian anak I. Dia macam ok je, gelak gelak semua. Tapi nampak mommy je, terus maammm maaammmm maammm... lapar sangat la tu. Memula dia cam tanak sangat Pedialyte tu, tapi agaknya dah lapar ngan haus sangat, Pedialyte tu pun dipandang dengan rakus.
 
Petang tu abam Aaron tah muntah muntah dah, tapi dia diarrhea la pulak. Habis bocor diaper, ganas sangat tekanan diarrhea nya, hahaha... Memang sepanjang hari tu I duk standby dengan kitchen towel and sanitizer je lah. Alhamdulillah malam tu abam Aaron dapat tido lena, terjaga sekali je dalam jam 4 pagi. Lepas menyusu, takde muntah, takde diarrhea.
 
Esok tu hari Ahad, abam Aaron masih ada diarrhea. Ok lah kan, dari muntah. Takde la badan penat sangat. Cuma yang penat mommy le, kena cuci sana sini. What to do, mommy's duty kan. Cik Abe time gini lah dia takde rumah pulak, hahaha... I suruh Cik Aiyu jangan rapat sangat dengan abam Aaron, takut dia berjangkit. Dalam tu kita pun berdoa lah, agar kita yang sakit, bukan anak-anak yang sakit.
 
Amik ko, doa diperkenankan tuhan. Malam tu lepas abam Aaron & Cik Aiyu tido, mommy lak muntah. Bukan sekali, bukan 5 kali, lebih 20 kali! Tidak lupa, aktiviti muntah-muntah turut disertai oleh aktiviti diarrhea juga. Amik ko, tak tau mana yang nak keluar dulu, hahaha... Gross, I know!
 
Soooo.... after 6 years being married, for the first time ever, I called Cik Abe for him to come home. Sebelum ni memang tak pernah I suruh dia balik kalau ada apa-apa, kali ni memang bebetul tak larat. Nasib baik dia boleh balik, and I guess we both made the right decision. Malam tu I sambung muntah-muntah sampai pukul 4 pagi kot. There were times I actually lay down on the bathroom floor, because it was too tiring to walk or crawl back to my bed.
 
The whole Monday, Cik Abe took over the house. Hantar abam Aaron kat mommy waktu nak menyusu je. Malam tu I makan Tylenol, Alhamdulillah, pagi tadi battery dah 70%. I still feel dizzy every now and then, but bearable lah. Dasar low blood pressure, takleh nak buat apa di situ.
 
 
 
On the brighter side.....
 
 
Hello 120 lbs! Ini berat I lepas kawen dulu, usually it will be around 123 to 125 lbs.
 
 
 
Kesimpulannya, segala yang berlaku ada hikmahnya. Sekiannnnn.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...