Tuesday, April 7, 2015

Hair day

Haluuuuu....

Lama sudah kita tidak bersua, blog. Apakan daya, tuan punya blog makin lama makin malas. Kesian abam Aaron, takde cerita pun kat blog, hehehe... Baby book apa tah lagi, memang dah ke laut. Waktu Aiyu dulu, tiap kali gigi tumbuh, I update baby book. Abam Aaron? Hahaha... sedar-sedar dah nak penuh gigi dia, hahaha... Sorry baby.

Sekarang ni I dah jadi baker gitu di Midland, hihihi.. I siap register tau, so kiranya memang official lah. Tax pun kena bayar, nasib GST tak perlu dikutip, hahaha.. Kecoh satu Malaysia pasal GST kan. Kitorang kat Texas 8.25% sales tax nye. Awal-awal tinggal di US ni memang pening sket, nak bayar baju ke apa, kena kali dengan tax. Siapa pulak yang hafal sifir 1.0825? Sifir 12 pun tak tentu lagi orang hafal. Nak nak skang ni telefon ada calculator kan. Semua pun pakai tekan.

Alhamdulillah, rezeki membakor memang murah. I decided to make macarons due to the unavailability here. Dulu tak la minat sangat pun, tapi tengah tahun 2014, I terjebak. Memula buat untuk syiok sendiri. Macarons kan susah nak buat, jadi bila berjaya tu, rasa kembang kempis lobang idung. Makin lama makin banyak dibuat, tup tup I register dengan Texas State Law. Besides the satisfaction, I rasa best bila dapat jumpa customer. Different people from various background. Selama ni, I jumpa mak mak sekolah je kan. Kali ni rasa dah keluar kepompong sikit lah, hahaha...

As for the kids, alhamdulillah, dua dua sihat. Abam Aaron makin banyak akal, Cik Aiyu makin banyakkkkk cakap. Skang ni dah tahap kena suruh senyap, hahaha... Semua benda pun dia nak cerita. Pergi toilet pun, kalau boleh dia nak cerita satu persatu apa dia buat. Dan dia cerita, setiap kali dia pergi toilet, boleh? Pening mak tau. Yang abam Aaron lak sket sket jerit, hentak kepala kat lantai. Oh man... the wonders of kids, hahahah..

Anyway, hari tu, tanggal 10 Februari 2015 (chewahhh.. tau pasal check tarikh di kamera), Cik Aiyu akhirnya potong rambut. Sebelum ni rambut dia memang tak pernah dipotong. Cukur pun tak. So memang selama ni dia ada rambut dari dalam perut la, hehehe... Kitorang memang dah rimas tengok rambut dia, tapi pasal penangan Elsa, haram dia nak kasi kitorang potong rambut. Tapi tah macam mana tah, tetiba dia berubah hati. Agaknya pasal dia percaya. rambut dia kena kasi trim, untuk jadi lagi panjang macam rambut Annabell (kawan sekelas dia).

 
Suka dia potong rambut, agaknya pasal hairdresser baik kot. Kitorang awal2 dah briefing hairdresser, jadi dia pun layan kan aye la.
 
Potongnya tak banyak mana pun, ada lah seinci dua kot. Nak kasi serata je kat belakang.
 
 
 
Yang abam Aaron pulak, I potong sendiri je. Selama ni potong rambut depan je, tapi memandangkan sekarang ni makin panas, rasa macam kesian pulak dia berambut panjang.
 
Mat jambu I.

 
Rambut dia lawa panjang, macam wig. Elok je terletak. Tapi tu lah, kesian dia panas. Nak ikat, rasa macam tak sesuai pulak. Sudah lah dia banyak pakai barang gegirl Aiyu (contohnya, bib warna pink, auwww). Nasib baik dia memang minat barang boboi, kalau tak, takut mak tau.
 
Untuk abam Aaron, kitorang potong dalam bilik air rambutnya. Senang, kasi terus mandi. Tapi I terpotong pendek sangat, rambut dia skang jadi macam rambut Vidal Sassoon la pulak. Pendek di belakang, panjang sket di depan. Nak potong pendek kat depan, takut tergunting telinga. Belasah la labu, nasib baik muka ensem.

 
Dua kali tengok, macam rambut Edna Mode sudah.
 
 
Sorry laling, mommy lebiu.
 

Saturday, February 7, 2015

Sorry blog

 Lama sudah tidak ber update, hehe...
 
 So many things to tell, but so little time to do so. Baru je nak duduk ngadap laptop, ada tangan kecil tarik seluar.
 
"Mammm?"
 
Entah la, tak tau la abam Aaron dah panggil I "mam" ke, atau pasal dia memang suka sebut "mam".
 
Nak makan pun, dia sebut "mam". Agaknya spesis spesis mak yang tak keje ni, memang kat dahi ada cap mohor makanan kan. Anak kalau lapar, confirm cari kita. Waima bapak kat depan mata. Tu yang I tak pasti, "mam" tu untuk mom ke, mamam ke...
 
Belasah la labu.
 
Selain daripada "mam", abam Aaron suka sebut "vroom vroom" gak. Itu namanya, kalau dia nak ajak berjalan, hehehe... Sejak carseat boleh pandang depan ni kan, suka dia naik kereta. Lelagi kalau bukak tingkap. Riuh mulut dia nak tunjuk itu ini. Tapi biasa la, bahasa budak 15 bulan. Mommy tak paham, ampun nak. Mommy pura pura je la buat paham ye, hihihih...
 
 
 
Yang kakak pulak, baru melabur saham di dentist.
 
*cry*
 
Nak ikutkan, Cik Aiyu gosok gigi hari-hari. Dua kali sehari, macam I jugak lah. Tapi, entah la, agaknya pasal gigi dia jenis yang cepat rosak, maka dia ada kaviti di gigi. Bukan sikit weh, 6 batang gigi! Tahun lepas sepupu dia kena kes begini, tahun ni, giliran Cik Aiyu pula. Kesian dia, duk repeat cakap "I have cavities because I like to eat candy".
 
Yes she does, but who doesn't? Mula mula I rasa bersalah jugak la, macam tak jaga kebersihan gigi anak. Tapi bila fikir fikir, banyak lagi budak lain yang I tau, jarang gosok gigi, tapi gigi maintain je. So instead of blaming myself, I blamed Cik Abe, hahaha... Kotor betul taktik, tapi takpe lah.
 
Jadinya, sekarang gigi Cik Aiyu banyak yang bertampal. Kitorang cakap kat dia, skang ni nak kunyah dawai pun takpe, gigi silver you. Memandangkan bil nya yang mahal nak mam, kemungkinan silver yang dipakai adalah silver 925 dari Tiffany & Co.
 
 
So far she is doing ok with her new appearance. She said it felt weird at first, but now since she is no longer complaining, dah ok la tu kot. Her confidence level masih tinggi menggunung, masih perasan cun. Like when we told her that she's pretty awesome, she said "Yeah I am, and I am pretty too".
 
Oh my daughter!

Thursday, January 22, 2015

Pizza faces

 Happy weekend y'all!
 



Saturday, January 3, 2015

A bit of here and there

Hello 2015.
 
Apakah azam anda anda semua?
 
Mesti nak kuruskan badan, dan gemokkan poket kan? Kann?? Kannn???

Tapi seperti biasa, nanti mesti jadi terbalik menjelang bulan Disember, hehehe... Badan makin bam bam, poket makin kurus. What to do, lumrah dunia, hehehe...
 
Maka sebab itu, iolls jarang nak buat azam. Pasal confirm tak ikut punya. Tak yah sampai tengah tahun, hujung bulan Januari ni pun tak tentu sampai, kalau I berazam.
 
Anyway, I pun tak tau mana nak mula dengan blog ni. Kekadang rasa macam nak katup, tapi bila fikir fikir, rasa sayang pulak. Kekadang rasa macam nak update hari-hari, tapi bila anak-anak dah tido, iolls layan Instagram. Camno tu? Pastu bila ada waktu untuk update, I tak tau nak cerita pasal kisah terkini, atau nak flashback pasal Euro trip. Sudahnya, iolls stress sesorang, pastu tak update langsung, hahaha...
 
Hari ni, kita cerita pasal hari ni lah k.
 
Sejak Selasa lepas, cuaca di Midland ni kacau bilau sikit. Orang sini kata, the blast of artic storm. Selalunya bila camni, cuaca sejuk tu datang tiba-tiba, untuk tempoh beberapa hari. Macam contoh hari ni suhu 20 degC, tetiba esok jadi 5degC. Kali ni, suhu turun sampai tahap beku.
 
Selalu kita ingat, kalau suhu tu 0 degC, bila hujan, mesti jadi snow kan?
 
Ye, memang ada. Tapi snow yang turun tu takkan kekal jadi snow, pasal bila sampai ke tanah, ia akan cair. The only way for the snow to remain fluffy is if the ground is at 0 degC too. Since the ground is always warmer, the fluffy snow will unfortunately, turn into ice.
 
Ice on the road = not good.
 
Bayangkan, dalam masa 24 jam, bandar Midland yang ada 100 ribu orang ni, ada 120 eksiden.
 
Bak kata Cik Abe, orang sini tak reti nak drive bila jalan licin gini. Tu nak kata, yang dia terror driving le tu. Hehehe, Cik Abe kan dari Minnesota, kat sana, snow and ice ni kawan diorang. Macam Elsa dan Anna, hahahah... I nak pergi mall pun dia tak kasi. He doesn't trust the Asian women driver instinct in me. Padahal mall tu 5 minit je driving dari rumah. Tapi takpe la, pasal dia sanggup hantar. Jadi I terima je lah dengan hati terbuka, hihihi...
 
Selain daripada bahaya memandu, keadaan berais ni, tak elok untuk pokok juga.
 
 
Kesian pokok I, menyembah bumi. Yang kat belakang, patah satu dahan. Tu kira ok lagi, pasal jiran sebelah, mau kurang-kurang 7 ke 8 dahan pokok dia yang patah. Ais berat kan, jadi bila dah melekat gitu, memang senang lah dahan untuk patah.
 
Hari ni alhamdulillah, cuaca mula ok balik. Dah nampak sang suria gitu.
 
Kebetulan pula, hari ni birthday party untuk Hannah. So it was really nice to finally go out, and see some familiar faces.
 
Untuk party ni, mak Hannah, Sari suruh I buatkan kek. Tema under the sea gitu. Nervous I tau nak buat kek, kalau cupcakes tu ok le. Nak melepa icing, perghhh... susah weh!
 
Hasilnyaaaa....
 
 
Taaa daaaaa....
 
Senyap senyap sudah, jangan komen lebih, hahahaha... yang penting, sedap, hahahaha....
 
The kids had a paint session in Hannah's house. Cool jugak la, diorang painting atas canvas. Pastu boleh terus gantung kat dinding. Excited semorang tadi. Sebenarnya tak pasti, bebudak ke, atau mak mak budak yang terlebih excited, hahahaha...
 
 
Her butterfly.
 
 
Pretty butterfly kata mek kita. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...