Saturday, March 19, 2011

Nasi ayam Birkin!

Hahaha... tajuk macam gamps kan.. I know, I know...

Kenapa nama nasi ayam Birkin pulak???
.
.
.
.
.
.
.
Pasal tuan punya blog di mana resipi nasi ayam ini dicetak rompak mempunyai seketul Hermes Birkin biru sexy yang membuatkan kami rakyat marhain hanya mampu menelan air liur.

Ok, resipi nasi ayam ni aku amik dari Lady Verde. Sedap you, mak tak tipu. Paling mahal part black sauce tu. Resipi ini untuk 2 orang makan, sesuai untuk isteri-isteri yang nak mengambil hati suami. Atau suami-suami yang nak mengambil hati si isteri.

(pinggan Cik Abe, sayur hanya sebagai gambar hiasan)

Bahan untuk nasi:-
1-1/2 pot beras
2 tbsp bawang putih
2 tbsp halia
1 tbsp garam
air untuk beras
olive oil (mak suka yang berlemak, ganti dengan butter)
daun pandan (rumah ku takde daun pandan, so tak letak)

Bahan untuk ayam:-
3 pieces (2 chicken wings + 1 chicken breast) of chicken
2 tbsp honey
2 tbsp oyster sauce
2 tbsp kicap manis (sweet soy sauce)
1 tbsp soy sauce
1 tsp black pepper

Bahan untuk sup:-
1 bawang besar
1 tbsp halia
1 tbsp bawang putih
olive oil
1 paket rempah sup adabi
4 cawan air
garam & gula
daun sup & daun bawang (for garnishing)

Bahan untuk sos cili:-
3 red chillies
2 tbsp of ginger
2 tbsp of garlic
half of lemon (buang kulit...boley gune limau kasturi jgk)
1/2 tsp salt
3 tbsp of sugar
1/3 cup of water




Cara-cara......
(aku copy paste aje, malas nak taip, hahaha)

A. Prepare the Soup
1. blend together onion + garlic + ginger
2. heat up oil and tumis the blended mixture sampai naik bau
3. add in water and rempah sup together with all the chicken
4. add sugar & salt for seasoning according to ur liking
5. once u dah rase chicken in the soup dah masak, take them out and set aside
6. once soup dah masak, garnish with daun sup & daun bawang...if ade bawang goreng lagi best!
(while waiting for soup masak, u can start to cook ur rice)

B. Masak Nasi
1. heat up the oil/butter in rice cooker
2. tumis the blended garlic and ginger till golden brown
3. add in water + salt
4. add in beras dan gaul rata and let it cook
(while waiting for the rice, start prepare on the chicken)

C. Prepare the Chicken
1. mix honey + kicap manis + soy sauce + black pepper + oyster sauce together
2. marinate all the chicken that you have put aside tadi for about 5-10minutes
3. for a healthier choice, grill the chicken for about 15minutes...if not u can always fry them up! but i choose to grill...(the leftover marinated sauce tue jgn buang, set aside)
(while waiting for the chicken to cook, u can start preparing the sauces)

D. Prepare the Chilli Sauce
1. blend together garlic + ginger + red chilli + cili padi + lemon
2. heat up ur wok and tumis above blended mixture together with water until pekat
3. season with salt & sugar

E. Prepare the Black Sauce
1. heat up 2 tbsp of oil
2. add in the leftover marinated sauce for chicken yg u dah set aside tadi
3. add 1 cup of chicken soup yg dah masak mula2 tadi
4. cook until the sauce thickens
(yang ni aku tambah tepung jagung sket, nak kasi pekat)

Seperti tertera dalam gambar, mak nye skip buat sos cili. Pakai sos cili Vietnam dalam peti sejuk yang dah sedia ada tu. Alasannya??? Cili merah takde, huwaaa...


7 comments:

Dinas Aldi said... BALAS

hahaha memang gempak tajuk, terkejut tadi!

ohh kalau nasi ayam memang sentiasa bisa menggoyahkan nafsu makankuuuu!

an15 said... BALAS

makcik kalo buat nasik ayam tak sampai level birkin ah. Biniki may be :p

-lap ayak lioq-

fara dean said... BALAS

marbelessss sungguh!!!
mcm nak ngappp trus je..
mnta izin kopipes resep ni ye..
waa..air liur dah mcm niagara falls ni!

Wan said... BALAS

lepas baca entry nih, berdesuppppp ai pon buat nasik ayam jugak arini! dgn harapan kalo tak dpt birkin, dapat flap bag pon jadik lar!! hahaha :p

Madam Sooyaree said... BALAS

Dinas,
Kita pun feveret nasi ayam. Kena lak ngan teh ais, pergh...

An15,
Nasi ayam bikini? Awwwwwww.....

Fara,
Sila sila, kita pun copy paste orang nya, hahahaha

Wan,
Haruslah buat entry nasi ayam classic flap :P

DeLancrettLurpak said... BALAS

salute to the Birkin's owner!!!

bilela patik nak berbikini ni, eh salah berbirkin.. hehehehe


ok, esok akan ku buat nasi ayam ini!!!

Asma said... BALAS

lama tul tak buat nasi ayam!!

nanti wiken le baru buat...hari keje ni mkn simple2 je..

waaaaa..lamanya nk wiken..:(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...