Thursday, January 21, 2010

My Baby :)

Rasanye ni first entrance pasal baby kan. Dah duk jauh ni, orang selalu tanya, apa perkembangan. Dulu ada jugak nak post, tapi tah la, orang kata takut nak over excited. Lelagi bila dengar ada kes2 yang tak elok kan, jadi takut dibuatnye. Selalu bincang ngan Cik Abe pasal ni, dan dia cakap 'banyak yang jadi dari yang tak jadi'. Sedap sikit hati ni.

Anyway, perkenalkan, ni la baby ku. Nak masuk 18 minggu hari Sabtu ni. Kejap je kan. Dah nak dekat half way. Alhamdulillah awal2 dulu, takde morning sickness bagai. Cuma kalau terlebih makan baru rasa nak muntah. Dulu sebelum pregnant, memang feveret cokelat, aiskrim semua. Tapi time 1st trimester dulu, benda2 lemak ni takleh masuk. Bayi sihat kot, hehehe.

Tapi skang, hamik kau. Hari2 nak makan cokelat. bukan sikit2 tau. Dah la Krismas ari tu dapat byk cokelat. Makanye semakin hari semakin sikit cokelat di rumah. Aiskrim sekali duduk, sedar tak sedar habis 1/2 pint. Bahaya....

Sini periodic check up dia lain sket. Cam dulu gi Pantai, doktor akan scan, amik air kencing, borak sket, boleh balik. Tapi kat sini, masa nak register, dia amik darah ngan buat pap smear. Segan pulak jadinye, hehehe... kita tak pernah ber pap smear kan. Tapi fikir2, nanti nak beranak mesti lagi malu kan. Pastu sini takyah buat ultrasound setiap kali. Cuma hari tu dia buat sekali, tapi yang detail lah. Diorg check segala benda kat baby tu, dari otak, jantung sampai la ke tapak kaki.

Alhamdulillah diorg call, cakap dari ultrasound tu semua so far ok. Cuma mak nye blood pressure sedikit rendah, 104/58. Tapi kalau time tak pregnant pun dalam 110/70 gitu. Terpaksa la stress hari2 nak kasi blood pressure tinggi, hehehehe.

Masa time buat ultrasound tu, dia ada pause kejap, tengok baby tu gerak2. Memang takleh duk diam, dia rimas kot. Kejap dia stretch kaki (cam gambar kat atas), kejap dia pusing tunjuk belakang. Time tu rasa... tah la, takleh nak describe. Macam tak percaya pun ade. For now tak tau jantina lagi, and kitorang rancang tanak tau pun. So kalau2 ada orang yang nak kasi hadiah, kena la kasi yg bukan blue atau pink hokay, hehehe. Nama pun Cik Abe yg banyak idea. Kena cari yang neutral lah, agar tak tergeliat atuk nenek Malaysia ngan atuk nenek USA menyebutnye.

Ok lah, nanti kita sambung lagi. Lapar! :)

5 comments:

Rollo Tomassi said... BALAS

Wow.. cool first time aku tengok ultrasound.
Anyway.. last time colleague aku citer... dia lagi malu.. branak doc dia abang dia..

Anyhow.. keep us posted babe!

Lady of Leisure said... BALAS

bestnya dah boleh nampak baby...
take a good care ya narif..
:)

Sooyaree said... BALAS

Ta.. agak aaa.. kalau abang aku gynae, confirm aku tak gi kat dia, hehehe

LOE, thank you. awak bila lagi, heheheh :P

lyza said... BALAS

rindunya saat ni..saat baby tu tendang2 perut.. ishh..nikmat tak terkata..
pe pun..jaga diri,jaga baby.. ;)

NMA said... BALAS

TQ kak lyza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...