Thursday, August 4, 2011

Rezeki tidak datang bergolek...

Rezeki datang dengan Fed Ex Express.

:D


Yeay, stok makanan sudah tiba!!!!

Satu la duduk tempat omputeh ni, makan susah. Makan tu tak susah, nak cari daging atau ayam yang halal tu yang susah. Kalau duk bandar besar macam orang The Colony tu takpe la, kalau duk kampung macam den, memang la sangat limited pilihan. Ada daging Kosher di H.E.B, tapi ada ayam ngan daging semata. Yang geli geli macam beef bacon ke nugget takde. Pastu kau tau berapa harga daging dia jual? USD 10 se pound! Gilo ke apo? Itu dah taraf taraf udang sebesar pelempang. Selalu kalau daging biasa, dalam USD 3 se pound. 3 kali ganda tu! Agaknya orang Yahudi semua kaya belaka, tu yang tak kisah bayar mahal. Orang Islam yang ana miskin ni, kena la garuk kepala dulu sebelum beli, hehehe...

Selalu kitorang shop di Midamar aje, banyak jugak pilihan yang ada. Pastu harga put not bad. Postage is usually about USD1 per pound, so kira halal lah.

Hasil tangkapan kali ini...


Memborong banyak macam anak patblas. Padahal yang nak makan, 2-1/2 orang aje. Biasa la, buat stok Ramadan. Bila tengok peti ais penuh, baru semangat nak masak.


Nasib baik muat. Kalau tak, kena let go eskrem kek besday ai. Nehi nehi!

Selain ayam dan daging, rezeki lain datang juga. Tapi naik Fed Ex & UPS Ground, dan juga USPS.


Muahahahaa... banyak kan kotak! Aku rasa orang Fed Ex, UPS & USPS dah menyampah datang umah ni. Mesti diorang syak Cik Abe jual dadah. Ooppss.. jangan nak propa. Ini semua barang Sooyaree's Closet ok. Iolls tak terlibat, hanya takat packing semula saja. Rezeki lebih bulan ni, ramai orang nak shopping raya gamak nye.

Tak lupa juga, icon tambahan di Nuffnang page ku. My first advertorial. Thank you Nuffnang! Me likey! Lain kali boleh beri lagi! *eh eh, macam pantun pulak* :D


Rezeki lain yang tiba, adalah Mai Korner akan berwajah baru. Nak tacap sket, make up lama dah cair. Siapa lagi yang jadi tukang mekap, kalau bukan Hisyam. Harap kat aku, nanti aku makan padi. Ok, makan eskrem atau coklat la, sedap sket.

Dan yang pasti, rezeki yang ini.


Rezeki pergi jalan-jalan belakang rumah petang tadi. Belakang rumah kitorang padang sekolah, jadi luas sikit pemandangan. Choii.. cakap macam hari-hari keluar rumah kan, hehehe... Keluar tu rajin, tapi selalu naik kete aje, hehe.

I just feel thankful for all the blessings I have in life. I might not have it all, but I have more than I can ask for. *ok, mungkin nak ayam percik yang mak buat, muahahaha* Alhamdulillah. :)


13 comments:

Anggerik Berduri said... BALAS

hai si cantik..aharkssss

perh, freezer giler pnuh.. n yg xtahan adalah IceCream BJ.. kecur air liur I.. dah la kat sni nk cari kne pgi Cold Storage or Tesco.. sob²

knape cik aiyu xbwak BF jenjalan? hmmm

farah said... BALAS

Alhamdulillah, rezeki bulan Ramadhan korang tu :) Semoga lebih dilimpahkan rezeki di masa mendatang...nmpk so grown up cik Aiyu, tertipu I ingat td anak dara sklh rendah mana posing tepi rumput...hehe...early next week I will post out d pressie for cik Aiyu k, xdela apa pun, hope she'll like em! :)
* Antara kotak2 tu, ada x brg Kohl's I? Hehe

FaznFaz said... BALAS

uish!!! gila canggih beli barang halal pakai fedex... hehheh!!!! tapi yang paling menjeles haruslah ben n jerry tue kan????? hehehhe!!!! kalau aku mintak ko pos ke msia, aci x????

Amy Z! said... BALAS

Wahh.. Kite pun tak sabar menanti pos laju dpn rumah. Ahaha..

Alhamdulillah. Rezeki kita sentiasa ada. Wpun kita tak dpt apa yg kita nak, tp apa yg ada kita bersyukurlah. Mudah2an Nurul sentiasa dimurahkan rezeki dariNya..

Penuh freezer tu. Mmg semangat nak memasak bila ada brg utk dimasak. Nyumm!!

Konot said... BALAS

alhamdulillah rezeki bergolek.. eh.. dgn dtg fed ex :)

byk borong... nanti upload resepi masak tau! boleh iolls nak tiru masak ye..

Dinas Aldi said... BALAS

canteekkk la pemandangan belakang rumah! bergaya sakan cik Aiyu yg manis itu :)

Nazayiena said... BALAS

Hai Cik Aiyu....luasnya padang kat blkbg 2.....puaslah cik aiyu nak lari2 nie....
Amboi byknya stok makanan....nasib baiklah cukup freez nak simpan...

Va Va Voom said... BALAS

Wow boleh tahan stock makanan..apa2 pun selamat berpuasa :)

ahkakbatik said... BALAS

ala ciannya org dok kampung nih.... kat sini meatball ado... samosa ado.. putu piring pun ado.... segala jenis burger ado....
tu belum sebut balik ikea, factory outlet dan segala mall untuk cari baju rayo...ngeh.

T said... BALAS

Mine freezer looks like yours too. Tapi I yang kena potong-potong and pack sendiri. At the same time, my stock selalu tahan lama sebab pemalas nak defrost. hehehe.

I tak pernah beli raw kosher meat, mahal tu. But I am a big fan of jewish deli. My favorite cold cut meat I like to snack on are Pastrami or Turkey Pastrami (kononnya healthy). Tapi selalu jugak 'ter'beli goreng-gorengan macam knish, latkes, jelly donuts.

Madam Sooyaree said... BALAS

Aqilah,
Mak nye yang jawab, hiiiii :P Tau tak, Cik Abe tu perangai. Sebelum puasa dulu setiap hari sebelum tido pulun eskrem. Pastu bising seluar tak muat, hahahaha... cik Aiyu kalau jalan dia forget the land sket. Semua dia tinggal!

Farah,
Syukur sangat :)n Hihihih.. anak dara tak cukup umur tu. Auww.. thanks laling, really appreciate it :)))) Eh, plastik yang kat belah atas tu mmg baju Kohl's you pun, hahahaha

Eila,
Kau duduk Aberdeen dulu, ok le. Town le jugak kan. B&J perisa mana tu? Colby suka gila dgn Americone Dream.

Amyz,
Hehehe.. tunggguuuuuu... Skang ni kitorang gilir2, hari ni makanan omputeh, esok nasik :D

Konot,
Hehehe,, kitorang masak simple2 aje, Cik Abe tak suka makanan yang pelik2 sangat. Semalam masak nasi goreng daging merah. Ada berani?

Dinas,
Padang sekolah aje, sawah padi tak da! :D

Ina,
Kat padang tu ada macam gate rendah, Aiyu tak panjat pergi belah sana. Dia sakan jalan atas simen tu, tapi jalan macam orang mabuk. Kejap ke depan, kejap ke tepi! Freezer kitorang kecik, itu memang ngam2 gitu :D

Va Va Voom,
Thanks laling! You ada pergi pasar ramadan tak?

Kak Tek,
Hewahh.. sombong bonar orang bandar ye. Segala macam kedai, ada jual baju kurung ready made tak?

T,
Waaa.. I hari tu first time potong ayam, hahaha.. All this while Cik Abe yang potong, hari tu dia takde, so I kena agak2 la potong :P Oohh... deli I tak pernah beli lagi, jarang makan. Goreng2 tu la yang nikmat kan, hahaha

SJB AKA SUE J-B. said... BALAS

Stock untuk 1 bulan ker? :).

miss scofield said... BALAS

pergh banyaknye.....ben n jerry!!!
dah lama giler x makan!!
rindunye...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...