Sunday, August 28, 2011

Tenaga buruh percuma sempena hari raya

Wah wah wah... orang kat Malaysia mesti tengah sibuk kan. Ada yang tengah lap perabot, ada yang tengah potong bawang, ada yang kena isi beras dalam ketupat, ada jugak yang kena pergi Giant pasal kacang pis dah habis... Time time gini dulu Jaja selalu demam, hahaha.. *peace Jaja :P* Tapi skang tidak lagi, dia adalah ibu beranak tiga yang handal memasak. 

Waktu muda mudi dulu, aku selalu kena jadi runner. Pergi beli apa yang tak cukup. Tukang kacau lauk atas dapur pun ok la. Tapi jangan suruh aku mop lantai ke lap perabot ke, memang aku alergik sket. Nasib baik Sally suka department tu. Itulah best nye ada 6 orang adik beradik, semua ada part memasing.

Tapi tahun ni, camno? Tinggal berdua je ni yeop. Akulah kuli, akulah mudir. 

Eh, iye ke aku jadi kuli hari ni???

?

?

?

Oh tidak, hari ini aku dapat tenaga buruh percuma.


Muka macam kena paksa aje, hehehe... Nampaknya minat melipat kain jatuh ke anak.


Skang ni pantang kain keluar dryer, mesti dia terjah. Pastu kain yang aku dah lipat pun dia terjah sama.

T__T

Selepas penat melipat kain, aku kasi dia layan DVD yang Farah kasi. Lagu-lagu dalam tu best, tapi takleh main kat PS3 kitorang. Format lain kekdah nye. Nasib baik kat laptop pass. Eh, dah kata beli laptop kat Malaysia, ada yang aku serang Sony kalau takleh main DVD Malaysia.


Cer teka, apakah gerangan berwarna hijau yang Cik Aiyu sedang makan itu???


Jeng jeng jeng....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Kuih lopes!

Tak sangka, anakku suka makan pulut. Banyak gak dia makan tadi.


Santek tak kuih lopes kita? Nama resipi lopes ni, lopes perantau. Memang iye la tu, resipi pakai microwave. Takyah gigih beli kukus, atau pergi cari daun pisang. Sedap jugak rasanya. Walau tak la sesedap mak punya, tapi kira ok la. Kalau dah sedap taraf boleh jual, kompem haku buat berniaga kat Amerika.

Oh, seperti yang dijanjikan, kuih raya #2 dan #3 ku.



Biskut Arab.


Chocolate chip cookies rangup.


Tak tau nak buat lagi ke tak biskut, pasal kompem yang makan nye aku sorang. Elok-elok berat dah turun, kang naik double. Nehi!


Sambil ku duk kunyah biskut raya dan menikmati aroma Nescafe, cer teka, mana cik kak kita???

?

?

?

Ooppss... ada orang tu buat overtime. Sebelum tido pun sempat lagi kemas rumah.


 Syabbas Cik Aiyu. Tak sia-sia mak training.

19 comments:

Konot said... BALAS

iskk tensi! pesal aku tak bley view gambar ni!!

apa2 pongg.. im sure cik aiyu as cute as ever!

Amy Z! said... BALAS

Wah. Kecik2 dah tunjuk bakat melipat baju. Bagus. Bagus. Ramai la bakal mak mertua terpikat ni nanti. Hahaha. :-p

Merasa gak buat lopes di perantauan. Haha. Ni mesti sedap ni. :D

Bertuah la Nurul. Aiyu ni rajin betul la.. Nanti dah besar sok, mesti mau menolong mak tanpa disuruh. Sejuk perut mak. Haha.

lyza said... BALAS

Tahun ni raya..kurang satu family.. rasa tak lengkap je..:(
sb kurang satu angpoww..hahaha.. gile keji.com...
Nope..seyes..rasa kurang.. if idak..bleh amik fmly photo kan..Aiyu yang dah besar..dah dapat kaki raya tahun nie..mesti best hiruk pikuk ngn kasen2 dia kan..
Niway..jangan sedey2 sgt tau.. nnt aye tlg makan kan bhgian ko kt KJ..:P hehe..

Umie said... BALAS

kih3x... aiyu gigih buat OT ye..nak claim duit raya lebih la tu...;-)

selamat hari raya dari Muaz & family..;-)

Lady of Leisure said... BALAS

ya ampun sabar je lah tengok pic last skali tu hehe comel giler! nak jugak mintak tolong kilatkan lantai umah kitorang, banyak bulu arri n molly ni :D

comel sgt biskut arab narif hehe.. tak manis kan biskut tu, sebab gula dia kat luar je kan.. :)

FaznFaz said... BALAS

nak resipi choc chip cookies... nampak cam menarik jer... hehhe!!! xpelaaa... nnt dah dpt pr, ko qada' aaa raya kat msia nih.... lagipun, bila dah menempuh kedewasaan nih (xnak ngaku dah tua!!!) raya dah kureng aaa... ke aku sorang jer cenggitu???

アヌム ちゃん said... BALAS

amboih2 rajinnya cik aiyu kite..tahun ni ade ke baju kurung raya cik aiyu..selamat hari raya kak :) camnela suasana raya dekat amerika ye.heee

norh said... BALAS

rajinnya cik aiyu..bersungguh2 dia..
Salam Aidilfitri :)

bonda dadif aka akish said... BALAS

rajin anak dare....konpem mak mentua syg aiyu...

=)

selamat hari raye utk huda & family...

Queen of Random said... BALAS

slamat hari raya kat huda skuarga! beraya ber2 je lah ye tahun ni???

ps : kemaen yer, buat kue! mgalahkan chef wan!

farah said... BALAS

Loves cik Aiyu's bangs! Dah panjang n suits her face well :) Oh gmbr terakhir tu dah mcm Cinderella plk, sian cik Aiyu, mommy buli yaaa...hehe...

Wan said... BALAS

memang malaysian habis, makan kuih lopes utk smbut raya!! :) selamat hari raya cik aiyu dan jugak mak,pak cik aiyu! rugi2,kiut2 camni kalo balik mesia sure dapat byk duit raya.. (i slalu pilih bulu kalo time bg duit raya,yg kiut2 & budak yg baik2 kompom dapat duit lebih..) hahaha

p/s; everyday duk belek2 tgk cik aiyu tp tak sempat nk komen.. hehe

Nanak said... BALAS

rambut cik Aiyu dah makin panjang dan kaler pn cantik..tak payah rebonding ye sayang..hihi..
i tgk kuih lopes ni terus teringin nak buat..tis weekend maybe..hihi..

selamat hari raya again :)

rara said... BALAS

hahaha gambar lipat baju tu tak tahan.. muka dia cam muka tak puas hati je..

narif, rajin nya buat kuih raya makan sorang2. caya lah!! hehe..

anyway, selamat hari raya to u!

Wahidah said... BALAS

wah rajinnya cik aiyu kitee....bgs calon menantu pilihan ne..:)

Dinas Aldi said... BALAS

Rajin sungguh anak dara tuh, hehehe!

Comel la dia ada fringe gitu.

Nazayiena said... BALAS

kesian....tgk muka melipat baju mcm org kena paksa je....

Niza said... BALAS

Rajin nye cik aiyu baguih kecik2 lagi dh rajin tlg wat keja rumah. Hehehe
Ramai nak ambik jadi menantu .

Biskut2 raya tu nmpk sedap.

Madam Sooyaree said... BALAS

Konot,
Hari ni ku cuba upload dari photobucket. Komputer kuno la ni, hihihi (padahal baru mintak maap kannn)

Amyz,
Hihih.. kot la dia rajin. Aminnn... Alam rajin tolong tak? Ke rajin tambah? Hihihih

Kak Lyza,
Dah lama aye tak buat hal ponteng raya kan, hehhe.. Dulu tahun 2006 ade la, time kat Kuwait. Nanti kita photoshop gmabar le, Jaja terror :P

Umie,
Hahaha.. tah dapat tah tidak esok, hahaha.. Selamat hari raya dear, amacam persiapan di sana?

Lady of Leisure,
Boleh aje guna tenaga buruh ni, USD10 untuk 30 minit, ok? Keje cepat siap, pasal pasti Arri n Molly lari, tak tahan kena gomol ngan Aiyu. Ha ah, sedap biskut. Thanks laling untuk recipe :)))

Eila,
Aku amik recipe kat http://www.bisousatoi.com/2009/07/crunchy-choclate-chips-cookies.html Cuba la, sedap! Memang la, raya tak rasa apa sangat skang ni, cuma seronok time berkumpul. 6 adik beradik, 6 anak saudara = gamat!

Anum,
Eh ade la... kebaya pun ada tau! :D Tak tau la, akak first time ni raya sini :(

Norh,
Salam Aidilfitri buat Norh sekeluarga juga tau. Take care there :)

Bonda Dadif,
Hihihi.. aminnn... :D Selamat hari raya buat anda sekeluarga juga. Makan ingat2 la kat kita k

Queen of Random,
Ha ah, raya berdua la yang. Selamat hari raya buat awak jugak tau. Chef Wan? Chef Two ok la, hehe

Farah,
Thanks dear, cuma her bangs macam tak sekata, hahaha.. Tak sabar tunggu panjang, nak selit tepi telinga. Eh, dia tumpahkan air, dia la lap :P

Wan,
Muahaha.. pilih bulu ye... Kita kalau ramai sangat, menyorok dalam bilik, hahahaha.. Thanks laling selalu visit kita :) Selamat hari raya!

Nanak,
Rambut Aiyu ikut mak, lurus. Macam anak Cina pun ade kan, hahaha.. Eh try la, it's easy n tasty!

Rara,
Hahaha.. muka concentrate tu kot. I tak paksa tau, jangan lak telefon Teledera, hahaha... Eh, nak juga suasana raya, what to do. Masak sendiri, makan sendiri. Selamat hari raya to u too darl

Wahidah,
Heheheh... boleh isi borang tak? :P

Dinas,
Ikut mak nye kot, hahaha.. Fringe dia tu kekadang risau kita masuk mata, dia tanak pakai sepit dah.

Ina,
Kecik kecik dah pandai protes ek? Hehe, takde la, muka concentrate tu (bersangka biak)

Niza,
Apa yang dia tolong tu, 2 kali ganda kita kena kemas balik, hahaha... Thanks laling, camne raya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...