Tuesday, September 3, 2013

Her first day of school

It's official, my baby is in school!


What a first day picture, huh? Matahari terik menyinar, Cik Aiyu terus tutup muka tahan silau. Cik Abe cuba tolong cover dengan bayang-bayang, dia tutup gak muka. Takpelah, kenangan gitu.

This is pretty much an official K-3 school, jenis yang ada syllabus and what not. Nak pergi toilet pun cikgu tak boleh teman atau tolong. Kata kan lah ada budak yang tak dapat nak zip seluar balik, cikgu kena panggil cikgu lain jadi saksi, masa dia tolong zip kan seluar. Takut sexual harrassment you. America ni kan kuat saman menyaman, very the bahaya.


Aiyu dan bff nye, Hannah.


Kelas mula setiap jam 8:30 pagi sampai 11:30 pagi. 3 jam je, tapi dari Isnin ke Jumaat. Don't play play, they require 90% attendance per annum. Kalau tak, takleh nak masuk K-4. Kena beli MC la macam ni, kalau tetiba nak balik Malaysia waktu sekolah, hahaha...

Siapa yang sampai sebelum 8:30 pagi, boleh main-main dulu. Kawasan ni patut ala playground, tapi guru besar kata, dalam minggu depan baru siap. Jam 8:30 ke 8:35 pagi camtu, diorang bunyikan loceng. It's time to recite the Pledge of Allegiance. Rukun Negara orang Amerika. Jangan tanya apa biji butirnya, pasal iolls bukan American, hahaha.. Kita pakat duduk senyap dah la kan :P


After that, the kids will queue to enter their respective classroom. There will be one kid holding the classroom door, and each of them has to say thank you to that particular kid. A good way to teach manners and knowing each other's name, especially at the earlier stage.

Bila balik tadi, kitorang tanya lah apa dia buat kat sekolah.

"Color rainbows, criss cross, make sand castle and sing black birdie".

Wahhh... hari pertama dah sibuk!

13 comments:

rostina76 said... BALAS

happy schooling Aiyu…..cute je ;)

Lynna Ghani said... BALAS

olololo chumilnyaaaaa Cik Aiyu...:)

sabira said... BALAS

a good start of first day school for mek aiyu...good luck...

Schazaza Zober said... BALAS

Bestnye cik aiyu dah sekolah. good girl betul tak nangis... tak sabar nak tunggu update 2nd day and seterusnya... :)

NenetPenne (NP) said... BALAS

kenapa kat malaysia tak ada mcm tu??? yelah yang baik, boleh lah dicontohi...especially yang bukak pintu tu..

lyza said... BALAS

comeynya tocang mek aiyu

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said... BALAS

bagus ada praktik nilai2 murni, dah besar cik Aiyu kita.. tak lama lagi jadi kaklong

rara said... BALAS

Nampak macam big girl sangat budak kecik ni..

syazyatie said... BALAS

amboi cik aiyu siap holding hands lagik ngan bff.tabik spring kat cik aiyu sbb x nanges lansung eyh..bravo!

Nazayiena Ayiena said... BALAS

wah cik Aiyu dah start school,hepi je dia,baguslah dia.....

Unaizah said... BALAS

First day school - fond memories for our children. Wajib la simpan kat sini utk kenangan.

Fifi Nadhrah said... BALAS

ingat nangis.. rupenye silau..

Madam Sooyaree said... BALAS

Rostina,
Thanks dear! :)

Lynna,
Auwww.. thank you auntie!

Sabira,
Thanks laling! So far dia suka sekolah, alhamdulillah..

Schazaza,
Dia suka sekolah, sebab dapat main pasir, hahaha.. pagi2 dia dah lari amik bucket ngan sodok, nak buat sand castle

NP,
Ramai sangat kot kat sekolah, takut tak terkawal. Kelas Cik Aiyu ada 14 orang murid je, hehehe

Kak Lyza,
Itu pesen rambut paling school oriented, senang takde rambut masuk mata

Mrs Yana,
Itu la, kita harap apa yang dia tak dapat belajar dari kita, dia belajar kat sekolah kan. Tu la, kita pun berdebar ni. tak sampai 2 bulan lagi, hehe

Rara,
Memang dah big girl dah. Dia kata "Aiyu is a big kid"

Syazyatie,
Hahaha.. sampai hari Jumaat hari tu diorang pegang tangan. Bff forever le tuuuu

Kak Nurul,
Kat sekolah dia ada macam2 aktiviti, tu yang dia suka. Kat rumah asyik dengan mommy je kan, hehe

Unaizah,
Hahaha.. true! I azam nak amik every year :D

Fifi,
Hehehe tak la, dia jarang nangis tak pasal. Sunglasses tak pakai, tu yang pakai tangan je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...