Friday, October 22, 2010

Mortar and pestle

Sejak berada di US ni, ku selalu rasa kehilangan. Orang kata serba tak kena lah. Bila masuk dapur aje, asyik teringat pada si dia. Masak rasa tak lengkap aje.

Tapi hari ini, tidak lagi!

Kekosongan jiwa dapur sudah terisi. Sekali lagi abang UPS ketuk pintu. Ku buka dengan wajah berseri-seri. Iyelah, tahu si dia nak datang.

Mari berkenalan dengan ahli dapur yang terbaru....
Abang Mokhtar Mortar dan Akak Pestle.

Selama ni kalau masak, rasa berbulu aje bila tengok resipi 'ketuk', 'titik' dan kawan-kawan sewaktu dengannya. Rasa tak puas hati pula berbuak-buak bila kena pakai chopper untuk hancurkan bawang seketul dua. Tak puas hati bukan pasal apa, pasal kena cuci lepas tu. Ku tak suka cuci blade, pisau and the gang. Entah kenapa, selalu nasib tak baik, tangan mesti terluka. Dan paling penting, tiada lagi ketuk serai menggunakan hammer. Sini serai keras, nak ketuk pakai hulu pisau tak lut you.

Selain abang mortar dan akak pestle, dapur ku tambah berseri dengan kehadiran tart tamper dan cooling rack.

Sebenarnya tart tamper ni untuk Helen. Kata nya nak buat cis tat. Ku pun poyo-poyo lah nak buat sekali kan kat sini. Tapi bila lagi, itu tak tau. Yang penting alat dah ada. Size dia ngam-ngam untuk cupcake pan.


Selain itu, kami borong cokelat tadi kat Wallmart. Hujung bulan ni kan Halloween, kenalah sediakan kudapan untuk kanak-kanak yang datang beraya. Tapi kami duduk rumah aje, tak dapat nak pergi beraya. Baju raya tahun ni tak sempat nak tempah :P

11 comments:

lemongrass said... BALAS

hikhikhik...rumah I pun dah lama ada abang Mokhtar and Cik Pestle tu. Masa mula2 migrated sini dulu, terus beli benda berguna itu :-).
Tapi gunanya adalah kot sebulan sekali aje, hahaha.

Watai said... BALAS

orang skarang pakai blender je la hehe

Anonymous said... BALAS

semoga tamper ni jadi motivasi utk aye gunakan cik europa kembali :D

Dinas Aldi said... BALAS

hahahah sangat penting abang mortar & kak pestle tu ye!

{f a r a h} said... BALAS

Antara bnda pertama I beli masa smpi Perth dulu adalah lesung batu.buat sambal belacan gune blender xde ong la...

Apsal sume org ltk pic Reese ni...dh la tgh mengidam ni.Perth ni kalut sbb xde Reese.waaaa! Meh pos sini selambak.

Lady of Leisure said... BALAS

pergh lepas ni leh la buat sambal belacan selalu kan..

Madam Sooyaree said... BALAS

LG: Dulu ada jugak cari, tapi tak jumpa yang batu gini. Banyak seramik aje. Ni pun terpaksa beli online

Watai: Blender tak feel le

Helen: Itu lah, aye balik nanti aye nak fruit tart

Dinas: Memang sangat penting! :D

Farah: Nanti kalau pos, takut jadi choc syrup kan, hehehe

Lady: Sambal belacan kena carik belacan pulak, hehehe. Awak la ni, selalu update resipi, tergoda kita

4 Kay-E said... BALAS

Tart tamper tu sgt cool ek?
menarik.. hehee.. dah try buat tart?

miralatiff said... BALAS

OKay..chocalate Reese tu memang sedap giler okay..husband aku kalau makan x berenti..tapi pricey sket kan harge die..

Madam Sooyaree said... BALAS

Ita: Kalau tak jenuh kugak kan, nak tekan2 kat acuan. Belum lagi, skang ni masih tgk nak habiskan muffin. Lepas tu hubby dah queue nak kek pulak (kena masak satu-satu pasal kami berdua aje yang makan)

Mira: Kau pun suka ke? Aku ok ok lah, lagi suka Lindt yang bola-bola merah tu. Harga dia biasa2 kot, taraf-taraf Mars & Snickers

ComeyBelako said... BALAS

tu dia...sampai beli online lesung batu. kat vietnamese groceries takdak ka? i was in phoenix sometimes ago...ada nampak depa juai segala macam benda belah2 asian ni. ambo menumis sakan kat dalam suite...kekeke. buat bekal gi opih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...