Wednesday, January 5, 2011

Lefthanded

Julius Caesar, Kurt Cobain, Prince William, Jimi Hendrix & Michaelangelo.

How do they connect to each other?

Semua kidal. Macam saya. Macam Man Kidal (duh!), hehe..

Honestly speaking, orang selalu tegur "eh, kidal ke?", "ooo, you are a leftie". Kadang-kadang rasa macam baru buat persembahan magic pulak. Free publicity gitu, hihihi...

Menurut Cik Wiki, hanya 8 ke 15% penduduk muka bumi ni yang kidal. Haaa... special tak??? (*sambil kembang-kembang lobang idung*). Masa kecik-kecik dulu, memang rasa janggal pasal kebanyakan orang lain adalah bertangan kanan (apa perkataan anti kidal ek?). Lagi-lagi ku adalah kidal sejati, makan pakai sudu pun pakai tangan kiri. Dulu selalu kena sound. "Tak elok makan pakai tangan kiri". Cuba jugak pakai sudu dengan tangan kanan, tapi kalau nak licinkan pinggan tu kena pakai tangan kiri jugak. Lagi pro gitu. Kalau chopstick memang confirm la tangan kiri. Siapa yang duduk belah kiri waktu kat kantin, nasib kau la kalau terlanggar. Oh, teringat pulak Mee Yoke di Sekolah Sri Aman, sedap! (tempat praktis pakai chopstick)

Ada jugak kawan-kawan cerita, yang diorang patutnya kidal, tapi mak diorang praktis suruh pakai tangan kanan. Kan tangan kanan selalu lebih baik dari tangan kiri. Bab ni ku kurang setuju, pasal tangan mana yang kita lebih kerap pakai, bersangkut paut dengan bahagian otak yang lebih dominan.

Bila mula kerja dengan SLB, waaaa... I met more left handed than I ever did before! Tak tau la apa kena-mengena, atau kebetulan. Mentang-mentang la kami buat kerja kotor. Ehh.. bukan kerja tak elok, tapi kerja kotor pasal bergelumang dengan minyak, hehehe...

Susah ke jadi kidal ni?

Susah jugak, especially bila melibatkan gadget. Takat nak tulis tu, takde hal la. Cuma nak pakai fountain pen memang kena fikir panjang. Tak dapat la nak feeling-feeling jadi bos, pakai pen mahal nak sign checkbook. Ball pen jugak yang menjadi pojaan hati beta. Barang-barang dapur tu dah biasa, jadi kalau pisau ke gunting ke can opener ke, wa dah terror pakai yang biasa punya. Siap rasa kekok pakai gunting untuk lefthanded, hehehe... Tapi yang tak best bila nak cuba benda baru. Contohnya kalau nak belajar main hockey, golf, menembak... Semua tu side oriented. Satu hal pulak nak beli semua barang left handed. Lain la mak jual PB, boleh lah belanja suka-suki :P.

Bila Cik Aiyu lahir, ramai yang duk tanya, rasa-rasa dia kidal ke tangan kanan? Ehh.. mana lah nak tau. Dan bukan tentu pun, pasal mak ayah I dua-dua tangan kanan youu...



22 comments:

marinahunny said... BALAS

kidal pun xpe, benda dh semulajadi, bukan buat2 kan.. ;)

FaznFaz said... BALAS

eh, ko kidal ek???? aku lupa laaa plak... yang aku tau, tulisan ko cantik giler.... lepas tue, macam terbayang... betul laaaa.... ko menghasilkan tulisan lawa tue dengan tangan kiri.... hahahha!!!!

Madam Sooyaree said... BALAS

Marina,
Itu lah, nak buat camne kan. Selalu tak suka kalau nak tulis atas spiral book la... leceh!

Eila,
Oh, makin kembang lobang idung, hahaha...

ayang said... BALAS

Org kata, org kidal ni banyak kelebihan. Cth kalau dia pandai melukis, lukisan dia sure extra vaganza special punya.. hehehe... Mungkin sbb diluar kebiasaan org2 normal kot, sbb tu special.. So tahniah le yek... u antara yang terpilih.. hehehehehe...

My Life My World said... BALAS

Salam Mak Cik Aiyu ... kat opis akak ni ada gak yang kidal. Untungnya masa nak potong buah, dia kata kalau nak makan terus pun boleh sebab pegang kat tangan kanan yang bersih. Dan selalunyer orang kidal ni kreatif :)

Wah! Cik Aiyu tu tengah mengurut kepala abah dia ker? hehehehe.

baby Aniza said... BALAS

"Lain la mak jual PB, boleh lah belanja suka-suki :P. "
I like that statement...Heheheh!

Laki i kidal jugak,

anak yg 1st ms baby dulu nampak mcm nak kidal tapi tak pun (lepas tu dh banyak guna tangan kanan),
anak yg 2nd ni tak tau lagi sbb br setahun lebih..

Anonymous said... BALAS

hehe huds...i pun kidal...so i feel u girl!!...sbb tu kalau i kupas carrot or kentang it will be towards me so my mum mcm ngeri gile...even my hubby ckp dangerous..but im used to it...i pun kalau pakai fork n spoon ..msti belah kiri, choptick pun kiri...but kalau sports g i baru belajar i can be trained on right handed way la..such as gold (masa kt uniten)...tp nsb baik la i ni mmg not a sports person haha...so its not an issue for me..

natasha arafat said... BALAS

Nak nyelit sikit hehe. I pun kidal. Masa sekolah dulu rasa macam cacat haha sebab ramai kawan guna tangan kanan. Ala bebudak kan,lain sikit dari kawan,mula la rasa pelik. Selain menulis,pegang gunting dan pisau,lain-lain i guna tangan kanan mcm iron baju,pegang sudu garfu. Baru-baru ni i beli "pensel tekan" for lefthanded. First time jumpa. Time aku kecik dulu kau tak nak jual,dah besau dah tak sekolah baru nak jual hehehe..ehh betul la kenapa orang lain tgk kita pakai pisau ngeri eh? Kita rasa biasa je kan...

Amyz! said... BALAS

org tangan kidal ni, creative tu.. ;-)

sbb diorg ni mcm spesis rare, jadi diorang ni mcm cute la.

haha.

Lady of Leisure said... BALAS

hehe cik aiyu dok buat apa tu tolong picit kepala ke? :D

pu3natul said... BALAS

My son IY pun kidal..tapi I & hubby kanan..we started to notice his leftie tendency masa dia sethn lebih when he uses his left hand more to pick up things or kalau kita kasi barang, tangan kiri yg dia hulukan dulu.

and nampaknye dia mcm nk jadi kidal sejati kot sebab macam susah sangat nak train dia makan tangan kanan..sampai nak kena ingatkan every time dia suap masuk mulut.each suap okeh!jenuh nak remind.

p/s: i suka org kidal..dulu berangan nak cari bf kidal..last2 anak yg kidal.Hehe!

Dinas Aldi said... BALAS

My 3-year-old niece pun kidal nampaknya. bila pakai fork & spoon takda hal la tapi bila nak makan dengan tangan bogel (faham2 jalah, kahkah!) punyalah seksa nak suruh dia guna tangan kanan!

aikasayang said... BALAS

go leftie...rasanya makin rmai kidal sekarang ni..
we can form a group then asking for our right lagi byk kan?
and cik aiyu looks soooo adorable and cheeky dlm pic ni..i like=)

p/s greetings..i'm a newbie to ur blog=)

TK said... BALAS

Comelnya Cik Ayu posing camtu!

I suka tgok org leftie buat kerja. Usually they are creative and smart. Biasa tgok anak2 murid lefthanded..My hubby pun lefhanded tapi anak2 tak menurun!

Anonymous said... BALAS

if yes..mimin ada geng le nanti.. hehe..
sampai skg ni aye tk reti nk ajar dia menulis sambil pegang tangan dia..
psl mkn..stuju..suruh dia pegang sudu tangan kanan..bersepah2 nasi..tp klau kiri..laju je mulut..
@kakliza@

e.l.i.s.s.m.i.e said... BALAS

salam ziarah. my hubby pulak both handed..mcm mana tu :p my nuha pun rasanya sama mcm abah dia.sekejap kanan sekejap kiri.

Yours Truly said... BALAS

Ehh Ms S pun kidal...heheee happy new year baby aiyu!!! Tu tengah mengurut daddy ke?

Madam Sooyaree said... BALAS

Ayang,
Hihihih... bertambah kembang la lobang idong! :P

Acik,
Haaa.. disamping tu kami boleh makan nasik sambil menulis, hahaha... Cik Aiyu tengah urut kepala dengan teknik tarik rambut :P

Baby Aniza,
Selalu tengok blog orang jual PB, mesti shopping meriah! Mak jeles hokay :D

Marliza,
Yup, my mom pun takut I kupas kentang dulu. Dia dulu selalu buat kuih, yang kupas kentang si kidal ni jugak :D

Natasha,
I tiba-tiba nak tulis pasal ni, pasal I jumpa online shop for the leftie! Tapi itu lah, terlambat sudah. Skang ni type komputer je, jadi kiri ke kanan no prob :P

Amyz,
Adakah itu tandanya ahkak cute? Toceh toceh :D

Lady,
Cik Aiyu tengah urut teknik tarik rambut, hihihi... Tunggang kuda!

Madam Sooyaree said... BALAS

Pu3,
Hehehe.. nak bf kidal? :P Ok lah tu, anak kidal. Kira ada sangkut paut jugak la tak? :P

Dinas,
Makan tangan bogel? Hahahah... kelakar la ayat tu!

Aika,
Thank you dear for dropping by :) Go leftie, yeay! Nanti kita mintak kerajaan jual leftie spiral book. Benci gila dulu buku ni waktu sekolah

TK,
Tq :) Rasa pelik tak tgk leftie buat kerja? Tapi kami ni pakar tulis Jawi haaaa :P

Kak Lyza,
Mimin tu betul-betul jelmaan aye kan, hahaha. Kau banyak ngumpat aye masa pregnant ni, tak? :P

Ellismie,
Itu lagi pakar! Kira dia boleh master both side of the brain, bestnye!

Yours Truly,
Waaa.. iye ke? Nice lah! Cik Aiyu seperti biasa, menunggang kuda :D

laila said... BALAS

sedapnya cik aiyu berehat mcm tu
mcm best!

Amirrah Zawani said... BALAS

i kidal jugak...
kebykkan benda i mmg guna tgn kiri.. kalo makan guna sudu dan garfu.. i pggang sudu tgn kanan.. tp kalo guna salah satu je, wajib guna tgn kiri.. lagi cekap.. haha!! tp i memang tak reti guna gunting.. kalo guna gunting, mesti org gelak sbb nampak pelik.. haha!!

i penah gak buat entry pasal kidal ni.. kalo nak baca jemput la singgah...

http://planetmirra.blogspot.com/2010/08/hari-ini-hari-saya.html

Alia said... BALAS

Oh really? 15% je ke??? Hahahah..selama ni tak pernah tau...i tot dlm 40% mcm tu

BUt yeah, I makan sudu guna tangan kiri..haha, walaupon org ckp tak baik, tapi lagi baik dari makan tangan kanan lepas tu berterabur!

Tapi paling tak best bila guna gunting, sebab sakit. :|

And surprising, bila lukis guna mouse, I can only use tangan kanan..sebab dah biasa.

I feel special. LOLOLOLOL ok sila lempang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...