Friday, March 25, 2011

Computer anda slow?

Dua hari lepas, ada kawan kita kasitau, page Mai Korner adalah lambat untuk loading. Thanks Fina & Chibi, kalau tak kasitau memang tak sedar. Duduk Amerika internet laju, jadi tak terasa sangat kalau satu site tu berat ke tak. Laptop ni pun hayat usia masih muda, belum celebrate birthday lagi, jadi memang susah nak detect la kan. Youtube pun senapas aje, jarang kena buffer. *ayat bongkak*

Anyway, setelah ku remove dua script, skang ni page dah ok sikit. Yang penting, blog ku maintain comel, hihih.. *mode perasan*. Thanks again Hisyam! Apa, kau pikir aku yang buat blog ni sendiri? Oh, tidak....

Since aku dah tulis pasal internet ni kan, nak lah share sikit. Bukan share duit, ahkak tak kerja uollsss.. Kita share article yang kau baca di Reader's Digest. Korang suka tak Reader's Digest? Aku suka giler baca, especially bab lawak dia. Memang kelakar! Artikel yang ditulis pun selalu nya best belaka, tak boring macam majalah ilmiah yang lain.

Reader's Digest kata, not to use Internet Explorer. Bak kata Fergie 'it's so 2000 and late'. Pakai Google Chrome. Aku pun cuba lah download 2 hari lepas, nak tengok ada beza ke tak.

Perghhh.... memang beza! Walaupun internet ku selama ni laju, yang ni buatkan lagi laju! Sesuai untuk bukak banyak-banyak blog dalam waktu yang sama. Dan layout pun cam lagi best, pada mata aku lah.

Selain tu, Reader's Digest ada kasi site untuk download basic antivirus percuma. It is called Avast. Ini pun aku dah cuba. Ok gak, dapat detect Trojan di laptop ku ini. So kekawan, tak yah la beli CD tombot anti virus RM4 di Low Yatt lagi ye, ini pree punya! Dijamin HALAL :D


11 comments:

Isabel said... BALAS

Memang bila dah start pakai chrome, Internet Explorer terus rasa macam siput. Saya pun suka Reader's Digest ni. Sgt inspirational and informative. And of course funny as well! Haha..

Idy said... BALAS

yup!! laptop my sis pun pakai chrome jgk, amat laju nak buka mai korner ni, sekelip mata je dah ehh!! terbuka..psl avast tu pun betul, avast bgs kalau kita msk page yang ada virus pun annti dia akan bg warning..siap bunyi lagi, bunyi tu mmg irritating kalau dgr, kalau setiap kali scan volume laptop kena perlahan kan dulu.. :)

Syima Syaz said... BALAS

kalau nak google, biasa pakai chrome, tapi kalau nak update blog pakai mozilla firefox sbb kat chrome tulisan jadi besar, tak cantik n tak standard untuk blog kita (gedixxx)..so update blog masih setia pakai mozzila

e.l.i.s.s.m.i.e said... BALAS

tq for sharing. kat ofiz pakai kaspersky.kat rumah pun my lappy pakai avast jugak.

FaznFaz said... BALAS

tehehehe.... aku pun pakai chrome gak!!! gila babas laju!!! terasa mozilla sangat lembab bila dah pakai chrome!!!(nie pun adik aku yg ajar.... kalau tak, hagham!!!!)

jeles siut, internet ko laju.... aku dah biasa internet laju waktu kat uk.... balik msia, rasa nak nangis bila pakai wimax!!! nasib sekarang dah tukar unifi, oklah seposen, even tak laju cam uk....

nanti bila kaperski aku dah expired, leh try kut avast. (laki aku beli kaperski ori semata-mata sebab jackie chan hoky??!!!!) tak leh blah langsung!!!!!!

Anonymous said... BALAS

Huda,
Mmg betul blog ni lambat, kekadang disuruh kita cantas kasik mati je blog ni. Janganlah berasa hati, suruh cantas ai buat derk je. Sabau tunggu dia upload. Sbb nak nengok bakal menantu..kih..kih..kih

Kat SJ/USJ ni unifi land ...la..la.- laju giler. Kira setanding lah ngan Chiccago kut. Tapi rasa buat permulaan agaknya. Dah lama nanti, tak tahu le.

Azian

Anonymous said... BALAS

Nak laju lagi guna le rockmelt.. lg laju dr chrome..;)
tapi klau streamyx dah lem..guna la ferari skali pun..tetap lem.. huhu.. cm aye skg ni..
**kakliza**

Dinas Aldi said... BALAS

so far tak lambat pun nak loading blog ni. ada blog lain lagi lambat sampai kensel terus tak jadi baca. potong stim betul.

Fina said... BALAS

hehe.. dia mcm ada kluar error notification kat bawah IE tu.. byk error on widget.. a few lines jugakla.. tak larat nk kopipes satu2..

anyway.. dah ok dh ni.. actually saya baru je bukak blog akak ni.. suka tgk gamba cik aiyu.. so cutelahh.. tiba2 rasa nak ada baby (tp boyfriend pun takdok lg camno? hehehe)

okla pasni nak install google chrome

Madam Sooyaree said... BALAS

Isabel,
Cepat kan Chrome! I baru pakai, tu yang jakun jap, hihih.. Yup, RD is the best!

Idy,
Hahaha, tak perasan tang bunyi tu! Selalu mute volume, sati g nak cuba ni :D

Syima,
Mozilla kita tak cuba lagi dengan lappy baru ni. Tu la, tulisan gedik semua hilang, betul tu!

Ellismie,
Kapersky ok tak? Jackie Chan tu kan duta, haiiiyyyyaaa!!!

Eila,
Hahahah.. laki mu boleh tahan! Tu lah, balik Malaysia memang terasa slow internet. Sib baik aku jarang ber internet kat rumah, banyak jalan-jalan cari makan

Kak Azian,
Aww... sweet la dia :D Kena kasi point lebih untuk abang French man ni ;)

Kak Lyza,
Haa... orang Subang boleh cuba Unifi ye ;) Rockmelt tak pernah dengar, boleh cuba ni

Dinas,
Tu la, kalau boleh nak elak orang tak baca blog kita pasal berat, hehehe... Thnaks for the feedback!

Fina,
Yang error tu akak dah check kat blogger.com. Ada blogger lain pun ada same problem, Error 2620 ke apa tah. Tapi takde feedback dari blogger.com lagi :(
Eh, itu tanda kena cari boipren you :D

Kaseh said... BALAS

good info...tak penah guna chrome.. sbb so far takde la lembs sgt nak view apa pun.. blog ni pun ok jek...maybe line sini tak bz lagi kot...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...