Tuesday, April 5, 2011

Day 2: Aci-aci buka pintu


Pagi tadi Cik Aiyu jaga awal. Pukul 7 pagi dah bangun sengih-sengih ala kerang busuk. Selalu kalau dia terjaga tengah malam, dia akan menjerit. Pas tu lepas menyusu selalu dia akan tertido atas katil, barulah aku alih gi katil dia. Tapi kalau dia dah fresh gini, jangan haraplah dia nak baring saje atas katil kami. Confirm dia akan terus merangkak ke arah side table. Tah apa yang dia suka sangat dengan night lamp tu pun aku tak tau. Nak salin baju ke diaper ke, kena atas lantai. Kalau atas katil confirm dia terus terbalikkan badan, terus pergi ke arah lampu tu. Gosok-gosok lampu tu bukan dapat keluar genie pun nak oi. Terbakar tangan ade lah. 

Hari ni Cik Aiyu baik sket. Dia main sesorang, sambil tengok tv. Waktu kat dapur tengah masak oatmeal untuk dia pun, dia takat jerit-jerit panggil aku aje. Bila aku tak layan, dia buat hal sendiri. Dia sedar kot, kalau protes pun pihak pembangkang tak layan. Buat karan aje. 

Lepas tu tadi abang USPS datang hantar parcel. Alang-alang dah bukak pintu tu, aku pun berdiri la kejap depan pintu tu. Kasi Cik Aiyu tengok kereta lalu-lalang dan mendengar bunyi burung-burung berkicauan sambil menikmati hembusan angin sepoi-sepoi bahasa... Nak bawak jalan-jalan keliling taman, macam sejuk sikit hari ni. Lagipun semalam dah bawak, kang takut hari-hari kena sejuk demam pulak kang. Satu hal le pulak.

Anyway, selalu rumah kat sini ada 2 pintu. Satu pintu biasa yang ada tombol kunci, lepas tu ada pintu nipis yang berselak tu. Kira kalau hari tak sejuk sangat, boleh la bukak pintu kasi matahari masuk. Since pintu selak tu ada, tak yah la nak fikir kalau benda lain pulak yang masuk. Aku rasa diorang buat double layer pasal tak nak kasi pintu rumah jadi sejuk sangat time winter. 

Sedang aku syok-syok menikmati cuaca hari ini, Cik Aiyu telah buat suatu perkara baru.


Amboi, dah boleh main aci-aci buka pintu lepas ni. Tak berhenti dia duk bukak tutup pintu tu. Siap tolak pintu pakai kaki lagi. Nak ke mana tu cik kak oi?


17 comments:

TopsyTurvyMum said... BALAS

senang ko dah ada penyambut tetamu hehehehe..

shuhada said... BALAS

cute nye ur daughter...bape umur ni..sori..i am newbie here...saje blogwalking..suka baca blog2 orang ni..:)

me also ada blog personal..http://admie-world.blogspot.com...jom la visit..mengisi masa lapang...

and also..i suka share info tentang kecantikan n kesihatan wanita..do follow jugak..http://pb-with-admie.blogspot.com

oklah..daaa...:)

Fantabulous Mommy said... BALAS

Darwisy pon suka main lampu tidur tu. suka tepuk2 kat kepala lampu tu.. darwisy ada gang yang suka buat benda yang sama rupenye. hehehe :)

nur easy said... BALAS

hehe suka gosok lampu lak ya.. agaknya mmg budak2 suka dgn benda ttuyup kn. sume dia nak bukak

Anggerik Berduri said... BALAS

gebunya tangan cik Aiyu..nk gigit..hahahaha

SANDRA AZWAN said... BALAS

comel giler!;-)

Madam Sooyaree said... BALAS

TTM,
Takut tetamu yang tak diundang yang dijemput masuk kang... contoh terdekat anjing jiran ku yang serupa serigala dah besarnya

Shuhada,
Thanks for dropping by dear! Cik Aiyu sekarang 9 bulan dah umurnya :) Nanti kita visit blog awak k

Fantabulous Mommy,
Kita serupaaa.... kita serupaaa... hehehehe... apa la diorang ni kan. Saje je nak buat kita naik angin, hehe

Nur,
Betul tu! Satu lagi hobi sepah kain. Lipat baju memang tak dapat nak lipat sekali aje, mesti ada tangan yang membantu sama

Anggerik Berduri,
Hhehe... tangan gebu macam karipap!

Sandra Azwan,
Thanks for dropping by! Cantik tau blog you, suka tengok your artwork

Amy Z! said... BALAS

Haha. Manala tau kuar jin, bleh mintak rumah dan pindah terus dekat che abe.. Haha.

Penat tolak pakai tgn, pakai kaki pu bleh ek? Haha.. Very curious baby..

shuhada nordin said... BALAS

ok2..dah ada comment from u you..thanx ya..:)

Dinas Aldi said... BALAS

huih, cekap bukak pintu tu! mak cik Aiyu kena lebih berjaga2 lagi lepas ni, hehe

Umie said... BALAS

hah cik aiyu bukak pintu..yg si muaz pulak dah pandai bukak tingkap..cuak aje maknye ni hah..dah le rumah tingkat dua..tingkap xde grill pulak tu..mmg kena xtra careful le pasnih..

Nanak said... BALAS

amboi2...kiut je tangan tu buka pintu ye..

DeLancrettLurpak said... BALAS

Hebat Cik Aiyu!! Makan Oat tu!! Aku dulu makan bubur kanje je noks!

Syima Syaz said... BALAS

alamak... kena jaga2 lah lepas ni.kena kunci pintu tu.dia dah pandai dah bukak...amboi cepatnye....

ctm.zainal said... BALAS

Mama Aiyu... video 3 saat?? teaser ke?? Kecewa ai tau.... Kukechiwa...

Madam Sooyaree said... BALAS

Amy,
Selak tu dia buka pakai tangan, tapi pintu tu ditolak pakai kaki :D Kalau jumpa genie kita nak request pintu suka hati. Senang nak travel!

Shuhada,
No prob dear ;)

Dinas,
Nasib baik tak sampai lagi. Kalau sampai memang kena pasal selak kat atas pulak la

Umie,
Dia panjat ke camne? Bahaya tu...

Nanak,
Kiut sampai tersepit la, hahaha

Lurpak,
Anak mat salleh, biasalah. Kau tu anak Melayu, hahaha (ayat mintak pelempang kan noksss :P)

Syima,
Pintu tu takde kunci. Selak gitu aje. Nasib baik tak cukup ketinggian lagi

CTM,
Biasa la.. makan pun ada appetizer tau :P

venusfreedom said... BALAS

ya allah tangan.....tembamnye..hihihihiii:)

p/s:gewammmmnyeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...