Monday, May 9, 2011

12 towards 13...

Sekarang ni kan, Cik Aiyu makin kerap terjaga tengah malam. Kenapa ek? Kalau dulu tiap 2-3 jam, skang ni kekadang boleh sampai setiap jam! Seriously, kekadang pening bila terjaga tengah malam tu. Mengantuk tu toksah cerita lah. Penat? Opkos! Bukan penat badan aje, jiwa raga pun menjadi penat bila melihat jerawat makin beranak kat muka ni. Sekarang ni hormon aku memang dah tak stabil balik. Period sukati mak bapak, jerawat pulak menari-nari di permukaan bulan ni. Dah la besar-besar lak tu. Bukan jerawat aje, sekarang ni kulit aku sensitif semacam. Garu sikit, nanti naik bengkak macam kena gigit nyamuk tu. Kalau siang boleh la cuba tahan diri dari nak garu, kalau tengah malam? Tak dapek den nak nolong. Proactiv sudah, argan oil sudah.... berus sabut cicah clorox aje aku belum cuba lagi.

Anyway, playdate pagi tadi telah di cancel. Cuaca macam tak sudi aje kami keluar rumah berjimba. Dari pagi tadi sampai la sekarang ni, langit mendung aje. Mendung yang bererti hujan. Harap-harap tidak disusuli ribut. Mak tak rela you!

Jadi satu hari ni kami golek-golek guling-guling dalam rumah. Ada member tu macam tak puas hati sikit, tapi aku buat tak paham aje.


Ni muka kalau pergi kutip hutang, agak-agak orang takut tak? 

Tapi sebenarnya aku tak sure, dia tak puas hati pasal tak dapat keluar, atau pasal sakit gigi. Lupa nak update, Sabtu lepas Cik Aiyu dah dapat gigi ke 12. Sekarang ni geraham kecil dia dah complete. Gigi ke 13 (gigi taring belah kiri kita, atas) dah nampak dah, cuma belum keluar dari gusi lagi. Kesian Cik Aiyu, kecik-kecik dah stress, tumbuh gigi begitu banyak. Tapi elok jugak semua keluar serentak, duration of pain tu kurang sikit lah. Cuma tak pasti kesakitan tu datang berganda ke macam mana. 

Yang pasti, aku bersyukur Cik Aiyu tak demam sepanjang dia tumbuh gigi ni. Thank you Allah :) 

P/S: 

Happy 6th birthday Natasha

Juga salam takziah pada Uni sekeluarga atas kehilangan Opah. Al-fatihah.




14 comments:

mama maman said... BALAS

amboi cik aiyu... masam nampak... :)

Marliza said... BALAS

hi huda...sorry dah lama sgt tak comment kat blog u...bz sgt la...btw..sgt cpt aiyu tumbuh gigi dah 13 dah...qairyn still 6 ntah bile nak kuar lagi tak tau...tak nmpk pun tanda2 nye..but anyway..about aiyu bgn dua 3 kali tgh malam tu..i rasa mgkin dia lpr kot...tak cukup makan ke...qairyn dah start makan nasi with lauk masa 11 mths sbb dia mmg dah reject bubur..so maybe aiyu dah nak makan nasi berlauk ke..sbb dia pun dah byk gigi..i mmg thankful sgt kat qairyn dia tak bgn mlm..kalau bgn pun kdg2 kul 3 susu then terbongkang tido balik..tp dia mmg tido lambat la selalu between 930pm - 11.30...kalau 11.30 mmg dia bgn terus kul 7...kalau 930 mmg dia bgn kul 3...hehe anyway try la the rice..maybe it works ke

Madam Sooyaree said... BALAS

Mama Yana,
Sekali sekala, hehehe

Marliza,
Thanks babe for visiting :) Eh, you bagi nasi macam kita makan ke? Ok ke? I still use chopper for her food, takut dia tercekik. Best nya, baby tido terus. I tengah tunggu dia setahun, nak introduce formula. Harap2 time tu dia tido lena lah, hehehe

venusfreedom said... BALAS

owh jeles nye aiyu dah ade 13 gigi..anak kite dah 16 months baru 8 batang! makan dah macam2..makanan org tua sume die sebat..

kite pon stat masak anak mcm masakan org besar by 11/12 months..masak nasik lembut sket pastu siap berlauk n kuah..tapi memang chop kecik2 sbb takut die tercekik n langkah keselamatan..hehehe

owh my son aariz pon the pas few days jaga malam jugak..jumpe doc then doc ckp telinga die merah n tekak merah..so tak berapa nak comfortable nak tdo..tapi aariz menangis la sbb x selesa..aiyu berdarah wonderwomen..rilek je gigi tumbuh..bukan seperti anak laki ku..hik hik hik

Nanak said... BALAS

Fredo dah nak 13bln, gigi still 8batang..tp mmg syukur tak pernah demam ms tumbuh gigi. Fredo kdg2 kerap jg bangun mlm2..kadang2 tak..mcm semalam adalah dlm 5x..*pengsan*

Lady of Leisure said... BALAS

mesti orang suka kalau ada pengutip hutang yang comel gini hehe..

Umie said... BALAS

bagusla cik aiyu kuat tak demam bile tumbuh gigi...muaz siap demam, nasib baik 1 malam aje panasnye tu...tapi 2-3 hari mmg moody la.. sekarang nie dia suka mengamuk..siap hentak kaki...adoiyaii... geram aje!!!

Marliza said... BALAS

aah i bg nasi macam kite makan tp lauk2 i pilih jgk la lauk...i msk lauk2 air..mcm sup ayam ke..dgn nasi panas so nasi tu lembik..kalau nasi sejuk dia keras tercekik plak..kalau u have the opportunity to breastfeed u mix la dulu...nanti lama2 baru full formula ke...i kalau bole nak breastfeed tp supply takde haha..4 bln je dpt breastfeed :( keje takde masa nak pump balik2 pnt with housework n layan qairyn..

Anggerik Berduri said... BALAS

muka xbleh blah.ha3

Dinas Aldi said... BALAS

tu ekspresi bengang habis tuh, kahkahkah!

Amy Z! said... BALAS

Fuh gangster betul. Sumpah makcik takut nih. Tp sbb dia gebu2 takde la takut sgt. Haha.

Bagus dia tak demam gigi tumbuh secara byk, berturut2. Perkembangan aiyu quite fast ye?

Alam every 2 hour jaga. Nak susus baru tido semula. Maybe aiyu tak selesa. Bila ada mummy baru rasa secure, selesa br bleh tido lena. :-)

kzai said... BALAS

salam ziarah madam...
wah dh semakin cerdik si gegirl ni..comey sgh..geram tgk pipi tu

Madam Sooyaree said... BALAS

Venus Freedom,
Hehehe.. gigi banyak2 pun kalau tak kasi mak nye gosok tak bermakna! Kita selalu kasi dia makanan orang besar, tapi di chop lah. Kasi cereal belum pernah lagi. Tapi kalau nak kasi makan nasi belum pernah lagi. Tak sure dia suka ke tak, pasal kalau kasi makanan yang likat selalu dia buat muka nak muntah.

Take care Aariz!

Nanak,
Hahahha.. hari2 kalau 5 kali memang pengsan kan. Nasib baik la kita tak kerja. Selalu bangun pagi tu, bawak dia gi bawah, kita sambung tido atas sofa, hahaha

Lady of Leisure,
Heheh.. thanks babe! So far ok tak? ;)

Umie,
Amboi amboi amboi Muazz... siap hentak kaki kamu ye... yang ni suka campak barang pulak. Semalam dia campak itik mainan dalam kari kita tengah makan. Sabor aje lah

Marliza,
I was thinking nak mix, tapi sampai skang tak buat lagi, heeheh... Thanks babe, nanti I cuba. Leceh jugak pasal I selalu makan nasi goreng aje, hehehe

Aqilah,
Ehh.. ada hutang ke? :P

Dinas,
Belum tengok mua buat dunno dia.. yang tu sabor aje lah

Amyz,
Alam pun still jaga malam eh? Yang ni pun selalu kasi susu dia tido balik. Cuma kita la letih nak angkut keluar masuk crib dia. Orang letak anak dalam crib, awak nak ikut. Pastu anak nak susu, sendiri complain, hahahaha

Kzai,
Terima kasih sudi visit :))) Makin besar makin banyak akal!

Marliza said... BALAS

haha tp i think now its easier...sbb kalai u keluar weekends i can just order food yg dia bole makan..if not i have to tapau bubur yg i masak from rmh and then kene pnjm restaurant pnye microwave nak reheat kan...kalai kt ikea sngla tumpang diorng nye microwave..kalau kt tmpt lain kene tebalkan muka suh diorng tlg reheatkan bubur yg sejemput tu..but now i have to cook la weekends kalau weekdays sng je the yg babysit qairyn masak for her cousins so she can eat the same dish...selamat mak...hehe...but weekends mak bapak dia takde pilihan la kene makan lauk yg i masak utk qairyn...tak kose nak masak 2 3 lauk k..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...