Saturday, May 28, 2011

Tips untuk bayi yang suka menjerit?

Anyone???



PLEASEEEE........



:(((

Seriously, aku rasa tak lama lagi aku betul-betul jadi pekak. Dah la sekarang ni telinga sebelah tak boleh dengar, dengan kadar jeritan Cik Aiyu....

MAKIN PUNAH GEGENDANG TELINGAKU!

Tak tau mana dia dapat, tapi sejak kebelakangan ni Cik Aiyu suka nau menjerit. Bukan sikit-sikit tau, ini yang high pitch punya. Nak kata dia menjerit sebab marah, kekadang bila dia excited pun dia menjerit gitu jugak. Sebenarnya pitching dia yang paling tinggi kitorang pernah dengar, adalah masa dia excited jumpa kucing kat salah sebuah rumah yang kitorang tengok hari tu. Terkejut kejap kitorang, dengar dia jerit tinggi gitu. Lama pulak tu. Sampai kucing tu pun lari menyorok dalam bilik. Macam tau tau aje masa depannya bakal tidak selamat kalau Cik Aiyu dapat tangkap dia. Tapi cuba kalau dengar anjing menyalak, lintang pukang dia merangkak datang kat aku mintak dukung, hahahaha....

Kekadang bila dia asyik menjerit, aku pulak yang stress tak pasal. Rasa bingit. Macam semalam, tak pasal-pasal dah bergaduh kami anak-beranak. Aku sebenarnya jarang nak jerit kat Cik Aiyu, tapi semalam terkeluar juga. Bila fikir-fikir balik, rasa bersalah pulak. Tah-tah dia sakit gusi ke, sakit perut ke, mana nak tau kan. Dah la aku ni takde pengalaman jaga anak sakit, agaknya kalau dia sakit pun aku tak tau macam mana nak detect. Unless kalau badan dia panas tu, boleh la check pakai thermometer. Kalau simptom-simptom lain, aku lambat sket. Still trial and error.

Bila di Google, nampaknya banyak soalan pasal bayi menjerit ni adalah untuk bayi 11 bulan. Apakah??? Macam tau-tau aje. So to all the mommies out there, is it just a phase? *I hope so!*

Bila tido nampak tenang, bila jaga.....

Atas request Helen, aksi Cik Aiyu masa umur 3 hari. Hari dia balik dari hospital, landing baeekkk punya. Sama aje stail tido, dari dulu sampai skang!



11 comments:

:|: TinTa Kibod :|: said... BALAS

erm..
dia jerit tu smbil nangis ke..sbb u kata tak tau nk detek klu dia sakit..
ke jerit kegumbiraan haha..
tp cm takde tipslah..
mmg boy menjerit gak dulu..
tp i wat tatau je..
pling kurang pn tutup telinga depan dia..
dia pn stop sendiri..aik?

takpn u jerit sesama dgn dia haha..
tgk reaksi dia camna..
sorry lah klu tips mengarut...adeh

*entri baru Ngidamlah plak..

Madam Sooyaree said... BALAS

Dia jerit kekadang sambil nangis.. tapi dia memang cengeng pun.. sikit-sikit keluar air mata.. Drama!

Dinas Aldi said... BALAS

kona baring habis tido cik Aiyu tu, hehe

sori takda pengalaman dengan baby nak kongsi :(

Umie said... BALAS

dear, i guess so...baby 11 bulan suka menjerit.. Muaz skrg nie pun mmg sangatttt suka menjerit... dah le japanese suka suasana sunyi aje, tetiba dipecahkan dengan suara high pitch si Muaz... skrg nie kalau muaz jerit kuat sgt weolls ckp 'syhhh' sambil buat isyarat senyap tu.. memang berkesan...kenkadang nak ketawa & kesian pun ada gak..yela kan, dia dah siap2x tarik nafas nak keluarkan semua sound system kat tekak dia tu tetiba kitorang potong stim ckp syhhhh kat dia..terus terhenti aksi dia nak menjerit but berhenti dia tu mcm sesuatu yg tak lepas gitu...hahaha.. i guess diorang nie tengah berlatih utk keluarkan suara untuk bercakap kot..hehe

nur easy said... BALAS

cam tdo sambil study ke tu... hehe

Mama Kembar 3 said... BALAS

it's just a phase kot, but a repetitive one heheheh... coz my boys pun ada perangai suka menjerit tuh, kejap ada...kejap tak ada... bayangkan lah 3 org skali menjerit, mmg bingit!

pu3natul said... BALAS

IY pun suka jerit..tp at 3 years old, since dia dah boleh cakap, dia punya jerit is dia bercakap/panggil kita dgn a very high pitch voice & berulanag2 "mama,mama,mama!!" padahal kita depan mata dia je.

I see it as a way he wants attention. Maybe Aiyu pun mcm tu kot..nak attention. Anak2 ni kan kuat berdrama. Air mata tu maca pili paip boleh on off sekelip mata.

Mick's Mama said... BALAS

Mick pun suka menjerit tau. Kadang kadang tu, sampai I kena tutup telinga jap. There's nothing you can do I guess. Layan jer la... Kadang kadang I pun join jugak.. In a joking way la.. Until he's bengang with his mama. :P

Madam Sooyaree said... BALAS

Dinas,
Thanks dear :) Memang, kita tengok dia, kita yang sakit tengkuk!

Umie,
Baiknya Muaz mendengar cakap.. yang ni kekadang tak makan saman! Tapi itu lah, nak jadi Ziana Zain kot gamaknya nanti :\

Nur,
Hehehe.. tu tido sambil memikirkan masalah negara

Mama Kembar 3,
Kalau tiga-tiga tu camne la kan, diorang menjerit berjemaah ke sorang sorang?

Pu3natul,
Betul tu, drama!!! Mungkin la kan, tapi penat jugak kita nak kasi attention 24-7

Azura,
Mick tu nampak tenang aje, pun suka menjerit ke, hehehe... Layan aje la kan. I takut orang sekeliling la bising nanti, kesian pulak kat diorang

Anggerik Berduri said... BALAS

wah..bakal pengganti Jaclyn Victor la ni.hahaha magadddddddddd cute gila dia tdooooooooooooooooooo

Amy Z! said... BALAS

Kan? I pon mengalami situasi yg sama. Ahaha. Tinggi ok pitching dia. Ahahaha

Sabar aje la. Sdg dlm fasa jerit2 kot. Maybe bleh praktik, tiap kali dia jerit, buat syhh. Lama2 dia tak jerit kuat2 lagi. Hehehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...