Monday, July 25, 2011

Mari makan nasi + telor goreng RM 15!

Orang selalu cakap, kalau takde duit, makan aje lah nasi dengan telor.

Erkk.. Nampaknya pepatah itu tidak sesuai di sini ye.

Hari tu masa di Frisco, kami makanlah di sebuah restoran Thai ni. Mak tekak Melayu, haruslah nak nasi selang beberapa hari kan. Tak lalu den hari-hari makan french fries kekdahnya.

Dah kata restoran Thai, semua benda haruslah pedas belaka. Aku order green curry, Cik Abe order ape dah lupa. Memandangkan Cik Aiyu skang dah tak berapa nak makan makanan baby, kitorang pun order kan lah dia telor goreng. Waitress tu tanya, nak telor goreng dengan nasi putih ke. Kitorang pun kata orait aje.

Bila meal sampai, mak bapak makan dengan tahap buruk lantak. Memang sedap green curry diorang. Ke memang kalau cuti-cuti, selalu makan rasa sedap aje. Kalau pergi dua tiga kali, mesti rasa tak best dah kan.

Anyway, Cik Aiyu sebelum ni aku tak pernah kasi lagi makan nasi putih gitu aje. Selalu kalau nasi, aku buat bubur, letak ikan ngan sayur. Kalau tak, dia tak berapa nak makan ikan sangat. Habis tu sat gi kalau berat badan tak naik, sape yang risau? Aku jugakkk.. Kalau biskut-biskut tu memang dia suka, cepat aje dia kunyah. Lelagi Honey Graham tu, makan serupa orang tua yang makan. Sedar-sedar dah takde!

Masa makan nasi + telor goreng tu, kitorang baru sedar, Cik Aiyu suka makan nasi putih rupanya. Tapi telor goreng dia tak layan sangat, geli kot pasal ada minyak-minyak. Anak I ni anak kesihatan, benda minyak-minyak dia tak suka. Cokelat ngan aiskrim pun dia tak layan. Kitorang kasi, nanti dia buat muka geli.

Bila dah selesai makan hari tu, Cik Abe pun mintak le bil. Bila sampai bil tu, dia gelak sesorang. Aku tanya le, apa yang kelakar sangat. Rupanya...

"you know, they charge $5 for this egg & rice"

Hahaha.. memang mencekik darah punya kedai! Tambah lagi $2 boleh dapat tom yam, apakah??? Itu namanya mengambil kesempatan kan... Bukan ada sayur pun dalam telur tu, telur semata.

Anyway, hari ni aku repeat paper, kasi Cik Aiyu makan meal yang berharga $5. USD 5 x 3.05 = RM 15.25.

makan haruslah pakai dua tangan kan, baru cepat sket


nasi kepal

burpp... alhamdulillah...

Cuma kali ni, rege $0.50 aje, hehehe....

Kepada Kak Azian, terimalah gambar kek buat kali kedua. Tak pasal-pasal kena repeat paper, makan kek lagi sekali (eh eh.. salahkan orang le pulak kan :P)


Kalau tak clear gak, kak tau la apa yang nak dibeli buat besday saya.

DSLR sebijik ye kak.

:D



22 comments:

blu4sky said... BALAS

amboi cik aiyu,
gendang gendut tali kecapi
kenyang perut naik kaki..

Nazayiena said... BALAS

hai Cik Aiyu,sama x rasa nasi putih ngan telor yg harga RM15 dan Rm5 2....

Va Va Voom said... BALAS

fulamak...mahal giler tu..mungkin ayam tu bertelur sekali setahun ja kot sebab tu lah mahal..lol.

Comel ja cik Aiyu kita ni...;)

Anggerik Berduri said... BALAS

whattttttttttttttttttt? RM15 for nasi n telur? boleh dpt sepapan tlur n 2kg beras wei.hahahah

Click² My Shop said... BALAS

eh jap..RM15 ke RM5 bebeh??
wa konpius..

-ilyannur- said... BALAS

makan nasi sampai ke rambut tu. menghayati btol haha

mama maman said... BALAS

Mahalnyer... hhhuuu..

dpt hadiah berday DSLR mmg besh arr cik aiyu berfoto yek...:))

Anonymous said... BALAS

Mahe bebeno. Lain kali bawak periuk segala bagai masak je dalam bilik sambil tutup sprinkler atas syiling tu.

Terima kasih kerana prihatin. Huda ahkak pun tak de dslr cam ne nak bagi hadiah. Yg ada Nikon secotek tu je. Sebenor nya ada dua kamera CANON & MINOLTA SLR but non Digital, beli tahun 1998 sebelum DSLR BOOM.

Both still in good condition but leceh sesangat sbb kena guna filem lagi.

Sesekali lepas gian guna juga la.Nanti la dapat bonus, aku beli cash. Raya oh raya, dapatlah bonus.

Azian

Madam Sooyaree said... BALAS

Blu4sky,
Hahahah.. tau takpe!

Ina,
Hehehe... dia buat nasi kepal aje! Susah sungguh nak suruh budak makan sendiri kan... banyak jatuh ke lantai!

Va Va Voom,
Hahahah... ayam tak subur, ke telur emas kot! Thanks dear :)

Aqilah,
Itu le pasal. Macam tak logik sungguh rege.

Click2 My Shop,
USD 5, jadi le RM 15, hihihi

Ilyannur,
Op koss... anak I diva kan, haruslah menghayati watak :P

Mama Yana,
Muahaha.. bak kata kawan saya, kalau setakat nak pakai auto mode, toksah le beli DSLR :P

Kak Azian,
Nak masak malas.. Kat rumah pun malas, ni pulak time bercuti. Waaa.. kakak saya pun ada SLR, dulu dia amik gambar orang kawen. Tapi kita tak reti, takat pegang biar nampak cool aje, hihih.. Waaa.. ada planning ke? Semoga gambar raya anda lebih berseri, hihihihi

~I'M SHOPAHOLIC~ said... BALAS

happy belated birthday kak....:)

Amyz! said... BALAS

Kalo kwn kita yg kena tu.. Sebulan dia dok ungkit telo ngan nasi harga rm15. Haha. Siap boikot kedai lagi..

Apepun. Kalo mkn nasi ngan telo goreng. Time lapo2. Mmg mengancam laa. Blh bertambah2.

Tgk cik aiyu sbg bukti. Hahaha

アヌム ちゃん said... BALAS

haha kelakar ayat makn 2 belah tangan baru cepat sikit tu..hee..comot habi die makan ye..pipi rambut sume ade telor.haha

Nadia Dzai said... BALAS

ouch! saja lah tue, mmg amek kesempatannnnn! :)baik goreng sendiri kat rumah ye tak ;p tp takpe khas utk cik aiyuu

ctm.zainal said... BALAS

Mama Aiyu, ape kata..... next entry... Mama Aiyu kasi upload.....videeeeooo!!!! Video time Cik Aiyu ngah makan.. Sekian terima kaseh!!

umie said... BALAS

mahalnyer...kalau rm5.00 tu boleh dapat tomyam campur+nasi putih..hehe..

kaki cik aiyu dah naik sampai atas..hehe

Nanak said... BALAS

harga tu blh mkn dinner plate set kat kfc ok...mmg serupa benar dgn Fredo..klu ada minyak2 sikit mesti takmo..geli ke jaga kesihatan?

farah said... BALAS

Sedap kan nasik, mmg tekak org Malaysia tau cik Aiyu ni. Fatehah pun sama, klau nasik mmg makan laju je, boleh kasik berat naik cepat. Tp klau mak dia, nasik kena moderate sbb diet! Hehe.

Dinas Aldi said... BALAS

cik Aiyu makan sampai naik atas kepala nasik tuh, kahkahkah!

lasat sungguh nasik putih dengan telor goreng $5. nak cepat kayas kot :D

Serendipity said... BALAS

babe..klau ade kicap lg bes tu..anyway, happy belated birthday!!

AmY DeaN said... BALAS

Alala..nomot nomot nyer cik Aiyu makan...soo cute lah...kene bubuh kicap kipas udang tuh....sure licin..hihi..

Sedapnya kek aiskrim..happy belated bday anyway..eh tu kek flavour ape? Putih tu icing ke? Mcm penuh dgn icecream je? Mesti yummy gler...
Kita baru melantak kek aiskrim vanilla choc chip..tapi tak kick la..ice creamnya duduk in between kek...

Madam Sooyaree said... BALAS

I'm Shopaholic,
Thanks laling!

Amyz,
Hahahah.. biasa le tuu.. Tapi perkara yang lama usah dikenang kembali yeop!

Anum,
Tu baru yang nampak, yang atas kerusi tak tengok lagi!

Nadia,
True! What to do, adat makan luar kan :P

CTM,
Hehehehe... video haruslah tunggu hari Khamis k! :P

Umie,
Itu le pasal.. cekik darah!!! Stail makan dia mmg gitu, stail kedai kopi, hihihi

Nanak,
Oohhh.. KFC, sedapnya! Baby kesihatan kan diorang ni, kenapa la kita tak gitu, hihihi

Farah,
Hahaha.. sini mak nye sama laju dengan anak! Aiyu suka nasik kosong, kasi lauk dia tak layan. Jimat I tau :P

Dinas,
Penuh penghayatan namanya, hahah.. Kalau tak kaya gak, tak tau la kannn

Jihan,
Kicap ada, tapi untuk I, hihih.. Aiyu I tak kasi kicap lagi, hehe

Amy Dean,
Auwww.. lepas tu terus berkipas! :P Kek tu perisa strawberry shortcake kot. Putih tu ice cream, banyak ice cream dari kek. Kek tu yang kotak2 kuning tu je le, hehehe... Ehh.. cakap pasal ice cream celah kek, teringin pulak nak buat roti aiskrim, merembes!

Wahidah said... BALAS

kek ape ne kak..nmpak sedap sgtt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...