Wednesday, September 28, 2011

Another day

Same old same old.

Hari ni takde ape yang baru. Pukul 4 pagi Cik Abe keluar pergi kerja, pukul 7 pagi pulak Cik Aiyu bangun buat kerja.

Skang ni tak tau kenapa, cik kak kita tu mesti bantai menjerit bila bangun pagi. Dulu takde pulak. Agaknya pasal skang ni pukul 7 pagi tu gelap lagi kot. Sebelum ni terang benderang. Nak buat macam mana, dah duduk tempat 4 musim. Waima musim dia rasa ala-ala aje, tapi musim jugak la. Ada alasan nak pakai kasut but dengan trench coat. Kalau kat Malaysia, peluh tiak weh pakai jaket! Tapi tak tentu gak, pasal ada bangunan yang maha sejuk. Sebagai contoh, TGV & GSC. Mungkin agaknya nak kasi orang romantik romantik tengok wayang. Iskh iskh iskh…

Petang tadi boring boring, aku ajak Cik Aiyu pergi Kohl’s. Hari ni ada Grand Opening sale. Apa yang grand opening pun aku tak paham, pasal dah lama open. Lantak, asal ada alasan nak keluar kan. Anak ku tu pulak memang pantang dengar bunyi kitorang bukak pintu garaj, mula lah excited tak pasal. Suka nau keluar rumah. Semalam siap tepuk tangan bila aku start enjin. Boleh? Chait, manyak cantek muka nak keluar hari-hari!

Sampai Kohl’s, tengok ada banyak kereta parking. Kira banyak dari biasa la. Selalu sendu aje. Tapi bila masuk usha, alahai, takde ape sangat yang aku berkenan. Pastu diskaun pun takde yang menarik hati. Lagi murah online kot. Lepas pusing ala kadar, terus kitorang keluar.

Dari Kohl’s, kami ke HEB pulak. HEB ni ala Giant la. Kami jarang ke sini, pasal Cik Abe tak suka kedai besar sangat. Kalau ada kedai runcit mamak, lagi dia suka. Tak yah jauh bergerak. Orang pompuan lak, mesti la suka kedai yang besar. Boleh beli benda-benda yang takde dalam list. Tapi berbaloi weh shopping kat HEB ni. Aku buat comparison, aiskrim B&J dia murah USD1.90 daripada Albertson’s, tempat kitorang selalu shopping. Tak ke jauh beza tu??? Motip mak nye perasan rege aiskrim aje? Jangan ditanyaaa….

Haaa… jangan tak tau, skang ni aku dah mula buat budget. Sebelum ni main taram aje, beli apa yang nak, di mana yang sempat. Rege berapa, jarang amik tau. Tapi semenjak dua menjak ni, rasa macam semangat lak buat budget. Baru la rasa mak-mak kan, hahaha…

Kawan-kawan ada excel sheet budget yang menarik tak? Haku ni tak reti sangat excel. Ada la buat, tapi segan pulak nak tunjuk, hihihi… Dapat lak laki mat excel, memang rasa rendah diri melampau.

Inilah teman saya hari ini.

DSC02350-e

Antara kerja harian dia skang. Bawak bag ke hulur ke hilir, pastu isi dengan apa yang dia jumpa. Jalan-jalan sket, pastu dia keluarkan balik barang. Pastu kutip balik. Takpe lah nak, asal awak bahagia, mak ok je.

DSC02352-e

Tempat favorite memanjat. Hari ni kat padang, dia telah buktikan bahawa dia lagi terror memanjat daripada budak umur 3 tahun. Kagum mak budak tu tengok Aiyu, hehehe.. Rintangan paras ketiak pun dia boleh panjat, senapas aje! See the arms la, tangan Michelle Obama you!

DSC02352-ee

Eksyen sket, nak tunjuk lesung pipit Cik Aiyu. Dulu tak berapa obvious sangat, tapi makin lama makin ketara. Pipi dah kurang cembung kot Open-mouthed smile

17 comments:

Anonymous said... BALAS

Ishhh comel sgt cik ayu ni...geget pipi tu baru tau...

farah said... BALAS

Wowo fringe dah panjang. Auntie rasa cam nak guntingkan. Wehehe. Or selit tepi telinga pun cantik. Muka cik Aiyu dah lain sikit, looks more n more like mummy everyday lah! :)

Umie said... BALAS

yeayy, fringe cik aiyu dah panjang...pasni bole la mommy nye berimaginasi menghias2x rambut cik aiyu kan...;-)

Nazayiena said... BALAS

Cik Aiyu berangan main gi shoping2 le tu....sambil bawa beg kutip msk pas tu ltk blk......yelah fringe cik Aiyu dah pjg tu...tp tetap tomei.

bonda dadif aka akish said... BALAS

aiyu maen sopeng2 like mommy la...

akakkaak...

ahala...muke dak aiyu nih dah makin muke omaknye...tp version apaknye..

tp mmg menten cute!

ira_bluebee said... BALAS

isk cik aiyu..manisnya senyuman!!tertarik...auwwwww....

Anggerik Berduri said... BALAS

auuwwwww.. rambut panjang dh boleh buat fringe tu. hahahahahahah

FaznFaz said... BALAS

dah boleh laaa tu, beli beg sekolah utk aiyu... cam anak aku skrg, sejak pegi school n ada bag, pegi mana-mana, sebok nak heret beg!!! pegi umah dla, birthday anak dia baru nih, habis satneka coklat dia sumbat dlm beg dia!!!! malu haku!!!! anak buat makanan umah orang macam harta sendirik!!!! hish!!! perangai saper la tuh!!!! hahahahha!!!!

anyway, anak ko dah besar buleh jadik cam artis/ model kt msia....

nnt wartawan tulis, anak kacukan melayu/ us, masih mengekal ciri melayu..... hahahahahahah!!!!

Cik Puan Hafiza said... BALAS

like mother like daughter la kan...
Mak nye suka shopping, anaknya pun prektis 'shopping' gak kat rumah..

bakat suka berjalan dah makin terserlah gitu..
Esok mak nye bershopping ada la peneman kannn...

Bimbo said... BALAS

eiskk..comeinyer cik aiyu nih..agaknya umo2 gini mmg ske main beg n kutip2 barang,kemas2 umah(kemas la sangat!) haha..Daniya pun sama ler..suka hangkut beg,tapi pastu nanges bila beg tersangkut kat bahu or leher..

Amy Z! said... BALAS

Pegi tesco lagi best dari pegi kedai runcit biasa. Lgpun mmg harga blh dpt much cheaper dari kedai biasa. unless takde choice dan nak cepat. kihkih.

haha. biasala. kalo soping kat pasar besar, mesti tersoping lebih dari dalam list. hahaha. sama la kita.. ahaha. suami pon ckp, ni baik tak yah buat list. ahaha.

Panjang dah rambut depan awek ni. Comel sungguh! Tapi still cheeky. Mwah!!

lyza said... BALAS

huiiii rindunyaaaa..tmbh2 tgk gmbr close up tu...lambatnyaa korang nak balik...huhuhuhu..pos aiyu dulu bleh tak..:P

cahya indah said... BALAS

pipi dah kurang cembung? Cik Aiyu da kuruskah?

ctm.zainal said... BALAS

"dengan muke belagak" - mama aiyu.. i ada budget sheet dalam excel ooo... dah bertahun dah.. :P

.. said... BALAS

mak aiyu,

cer tanya pakcik google sure berlambak dia bagi budget template.. kalau pakai excel2010 pun dia dah siap2 sediakan template budget tu .. pilih je mana berkenan .. hehehe

Konot said... BALAS

mcm mana nak dpr kulit halus mulus gebu mcm cik aiyu? ai jeles!

Madam Sooyaree said... BALAS

Anonymous,
Gigit nanti, takut awak kena gigit balik kot!

Farah,
Haaa... I pun gatal je tangan nak gunting. Tapi pak dia suruh simpan. anak mak la kann, hihihi...

Umie,
Hehehe.. skang ni letak sepit pun susah nak lekat, ada je yg nak bukak!

Ina,
Jangan nanti dia yang ajak pergi kedai sudah, hehehe..

Bonda Dadif,
Anak ibu dan ayah gitu kannn, hehehe...

Ira,
Auwww.. thanks laling!

Aqilah,
Pak dia nak anak tarik rambut belakang telinga. Mak nye layan aje lah..

Eila,
Anak kau sekolah, ok la. Anak aku sekolah pun tidak, hehehe... Kutip makanan takpe, kalau kutip kunci kereta? Hehehe..

cik Puan Hafiza,
Hehehe.. itu la kann.. Yang pening pak dia le nanti, hehe

Bimbo,
Daniya pun hobi gitu eh? Tapi yang geram, banyak sampah dari kemas kan!

Amyz,
Buat list pasal tanak barang cicir, hehehe.. Tapi best kan grocery shopping, hahaha

Kak Lyza,
Heh, mahal ni nak pos. Fed Ex next day kekdah nye, hehe

Cahya Indah,
skang ni pipi dah kecut le, banding dengan baru lahir. Leher pun takde!

CTM,
Hahahah.. eksyen ye... Kita pernah isi, tahan le sehari dua pastu punah!

..,
Kita ada budget excel sheet, dari Excel le, hehe.. Tapi sheet je ade, isi nye ade lah seminggu kot :P

Konot,
Losyen Johnson you, hahaha.. Kata bayi kan, haruslah 'kulit selembut bayi' :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...