Wednesday, December 14, 2011

A day in Fredda Turner Children’s Museum

Bila tiba musim sejuk, aktiviti nak berjimba untuk kanak-kanak adalah terbatas. Standard le budak, diorang bukan pandang sangat shopping mall ke ape. Diorang nak kan kebebasan berlari sana sini. Panjat itu ini. Nak ke taman permainan, rasa macam tak sesuai pulak. Bukan takut anak sejuk, takut mak nye beku dulu, hehehe… Biasalah, ai tulen Melayu. Cik Aiyu ada half half, darah homputeh tu ade. Itu yang member bantai tido tanak pakai selimut, waima musim sejuk. Stokin pun kekadang dia campak ke laut. Nasib ko le nak, asal tak selsema, sudah.

Hari ni cuaca ok sket. Nampak le matahari tengahari tadi. Kalau tak, nan hado. Rasa macam duduk kampung Edward Cullen pulak. Tapi ai team Jacob, camno? Hehehe.. gatal ye kau. Anyway, since hari ni cuaca baik, mood baik, aku ajak Cik Aiyu keluar berjimba. Destinasi yang dituju, Fredda Turner Children’s Museum.

DSC03377-e

Agak-agak Cik Aiyu gembira tak? Hahahaha…. op kos!!!

Children’s museum ni sebenarnya more to portrayal of adulthood in children’s eyes. They have a few different rooms that represent what we have out there. For example, office, broadcasting studio, restaurant, groceries shop, clinic, bank and such. Except, this time they can participate instead of just watching.

Ni diorang panggil, Grandma’s Attic. Tempat lepak lepak aje sebenarnya, hehehe.. Ada couch, bantal, buku, dan memacam lagi. Kalau penat, boleh baring tido Open-mouthed smile

DSC03364-e

Magic Room. Ada a few magic trick gadgets, tapi Cik Aiyu lagi berminat main building blocks.

DSC03366-e

Mini Burger King for mini people. Burger adalah sekadar gambar hiasan. Cik Aiyu menghayati watak, terus ngap burger plastik tu. T__T

DSC03367-e

Groceries shop. Nak jadi pembeli boleh, nak jadi cashier pun boleh.

DSC03369-e

Klinik haiwan.

DSC03370-e

Selain tu ade jugak tempat untuk toddlers bermain, ala ala Gymboree gitu. Tapi kecik aje lah. Aiyu main gak dalam tu, tapi tak lama. Boring kot, pasal takleh nak lari. Cik kak kita ni memang tanak berjalan sangat dah, kalau boleh nak power walking aje.

Keluar dari museum tu, kitorang gi tempat keretapi seberang bangunan. Besar sungguh model keretapi yang diorang display, siap ada bunyi bunyi lagi. Rasa macam kat bandar betul lak, hehe..

DSC03375-e 
Yang pasti, ada yang jakun, hehehe..

DSC03371-e

Habis tengok keretapi, kitorang gi Planetarium kat seberang bangunan lagi satu. Hahaha.. nampak sangat Midland ni kecik kan, semua bangunan dekat-dekat aje. Oh, tiket untuk masuk semua tempat ni adalah USD5 untuk seorang dewasa. Kanak-kanak bawah 3 tahun, percuma.

DSC03380-e

Jakun kuasa dua, hahaha.. Jangan tak tau, masa masuk je Planetarium ni, Cik Aiyu bersuara “wooooooo…”. Kagum habis le tu, banyak lampu lip lap. Nasib baik takde gambar Einstein, kalau tak boleh tunjuk kat Cik Aiyu “See, this is how your hair looks like in the morning!”

DSC03379-e

Sekian sudah aktiviti kami pada hari ni.

14 comments:

Nazayiena said... BALAS

Seronok ye Cik Aiyu msk Fredda Turner Children’s Museum yg ada macam2....

Sakura Rals said... BALAS

Best nya muzium macam ni. mak budak pun teruja heheh

Anggerik Berduri said... BALAS

CUTE NYA CIK AIYU. ngeh ngeh ngeh.. wah, ni bkan cik aiyu je ckp wooo, klau kite pgi pun akan ckp fuuuyoooo.. wallaweh.. hahaha plus akan join die jadi jakun. LOL

gmbar mkn burger paling xbleh blah. *byangkan cik aiyu makan PROSPERITY BURGER* eh eh eh hahahaah

farah said... BALAS

Turn aunty pulak to go "woooooooo" hehe...byk sungguh aktiviti cik Aiyu ngan mummy ye. Kudos to mummy rajin bawa cik Aiyu berjalan. Kalau I kan, kalau I kan, duk bawah selimut je kot. Hehe.
Cik Aiyu is getting more and more adorable each day! Gerammm!!

HangKebon said... BALAS

suka tgk 1st photo...cik aiyu kelihatannya sesangat la hepi dpt berlari gaya bebas didaratan...freedom & carefree...bkn stayfree ok!.hehehe ;)

ak yuyunz said... BALAS

bestnyer.. :)

Amy Z! said... BALAS

Amboi gembiranya dapat keluar. Ala2 dpt freedom plak. Haha.

Seronoknya dpt pergi situ. Kalau kita, bukan anak je jakun. dgn kita2 jakun sekali. Hahahaha..

lyza said... BALAS

Syioknyaaa...bukan anak2 je jakun kuasa 2..aye klau masuk pun jakun kuasa 10 rasanya..:P

Hepinya aiyu..rindunyaa kat dia...

Nota Cikgu Anum said... BALAS

pic yg 1st tu mcm cite little house on the prairie..hahaha zaman akak(??) kecik2 dolu cite tu femes kt tv.

Imran@Copenhagen said... BALAS

wow menarik!

cahya indah said... BALAS

gambar yang first tu boleh ikut Cik Aiyu cakap "woooo...". terserlah kegirangan dia..hehe. kalau macam ni punya expression nak pegi mana cakap je..seronok tengok.

Syima Syaz said... BALAS

aritu mcm mimpi gi tempat mcm ni... pastu terpaksa kuar sbb ada anak cha.ya.nun.alif curik hp... potong!

blu4sky said... BALAS

woooooo...klu mcm ni punya tempat.. i pun nak lepak kat situ..hehehe

Madam Sooyaree said... BALAS

Kak Nurul,
Museum untuk budak kecik perasan jadi orang besar, hehehe

Sakura Rals,
Hehehe.. mak budak boleh fefeeling sama kannnn

Aqilah,
Auww... thanks auntie, eh kakak! Hamboiiii bakar line mak nye nampak. Nanti iolls buat prosperity burger, nanges korang kang!

Farah,
Hahahah.. terpaksa la yang, kalau tak nanti anak protes, mak nye gak yang merana!

Hang Kebon,
Stayfree tak cukup umur lagi, haip!! :D Memang pun berlari bebas, sib baik langkah kecik, tak la susah nak kejar, hehe

Ak Yuyunz,
Memang best, pasal mak nye tak yah nak jerit sana sini cam kat rumah, hehe

Amyz,
Hahahha.. kalau ada kat Malaysia, Alam mesti suka :D

Kak Lyza,
Hahaha.. aye bayangkan kalau Arissa ngan Tasha ada, mesti diorang berfantasi lebey :P

Nota cikgu Anum,
Hahahah.. kita pun tau le cerita tu, selalu gak tengok time TV ada 3 channel aje, hehehe

Imran,
Boleh la, for a small town kan ;)

Cahya,
Hahaha.. sanggup ke? Sat gi dia ajak gi USS, nanges!

Syima,
Hahahaha... dalam mimpi pun hp boleh hilang ye, sian dia!

Sue,
Hehehe.. sambil sambil tu masak sekali, mama Cik Aiyu nak join makan, hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...