Sunday, December 11, 2011

Penderaan anak

Tolong!!! Ahkak fenin!!!

Anak ahkak asyik la menangis, kenapa ek? Stress mak tau. Nak tido menangis. Tengah malam terjaga, menangis. Kekadang takde angin takde ribut pun, tetiba fefeeling nangis sesorang.

Kenapa? Why? Wei shen me? Yen?

Pagi tadi, first time Cik Abe naik hangin ngan Cik Aiyu di pagi hari. Selalu kalau takat nangis biasa-biasa ni, Cik Abe buat tak paham aje. Tapi pagi tadi Cik Aiyu nangis tahap kena lempang, tanpa sebab musabab yang kukuh. Aku malas nak asyik pujuk, jadi aku biar aje. Lantak ko le, nak guling guling atas lantai. Nanti dia boring, dia berenti le. Cuma pagi tadi guling guling nye agak lama ye, sampai Cik Abe keluar bilik. Muahaha.. padan muka ko Aiyu, dah kena sound se das dengan bapak. Dia punya nangis tu kan, kekadang aku rasa baik aku cubit for real. Alang alang nak nanges kan, hahaha.. Aku duk fikir, agaknye tu la orang dera anak kan. Haku ni sah sah takde masalah lain sangat, takat masalah kendiri ngan stress dengan anak nangis aje. Ade orang lain, masalah tempat keje, laki suka balik malam, mak mertua suka cari pasal, duit hujung bulan tak cukup lagi… alaaa.. macam dalam drama Melayu tu la kan. Tu yang kekadang terlepas tempias kat anak.

I know it’s just a phase of development. Tapi kekadang tu, nak jugak lepas kat blog kan, hahaha… Takpelah, mari berfikir positif pasal anak memasing. Walau kekadang rasa nak pelempang anak sendiri, tapi bila dia menari gini, terus lupa stress, hihihi…

Amaran kerajaan: Sila matikan bunyi suara laptop, komputer atau tablet memasing. Mak nye lupa, video boleh record suara selain daripada pergerakan. Kalau telinga memasing bernanah, jangan cakap gua tak warning awal awal.

18 comments:

Konot said... BALAS

i kenot view video kat ofis ni but im sure aiyu as cute as ever :)

as for the nangis.. sabau je la.. tu je aku bulih nasihat. harap dia tak develop tantrum sudah...

part ni aku payah nak nasihat sbb aku sendiri pun fail, but i can totally understand you!

mmg rasa mcm nak dera anak. i normally buat diam jer sbb kalau bukak mulut kang mcm2 yg keluar and takut silap2 naik kaki tgn kang..

HangKebon said... BALAS

tgk video sambil tutop telinga..LOL :P

Amy Z! said... BALAS

same here. alam pun suka nangis tak tentu pasal. kadang masuk bilik air, baru masuk, baru langkah kaki masuk dlm bilik air, dia dah nangis as if kena cubit. -_-" memang jenuh.. kadang marah2. kadang ignore. kadang macam nak dera je. hadoi.

haih. kalau mood kita ok, kita pujuk. kalau kita dah malas sgt. kita biar je dia nangis. kalau tak pujuk, dia menangis nganga kuat2. macam kena dera. memang geram. kadang kita cubit je. takde sebab nak menangis kan. biar cubit sikit. baru puas hati dia nangis. haha. kejam tak? huhuhu~

jadi mmg faham la situasi nurul. sbb sedang mengalaminya. huhu. kena banyak sabar aje la. kan? -_-"

tapi bila dia gelak2, menari2, lepas tu baby bubbling tu, hihi. hilang stress.

kemain beria2 aiyu menari. sippy cup tak lepas pulak tu. ahahaha. comel!

tengok tu. kemain panjang komen kita. bleh jadi entri lagi. ahaha.

sya_zazoo said... BALAS

nurul,
i feel you.anak i yg sulung tu penah nangis camtu.siap berejam lagik.
biasalah budak tenper tantrum. Tapi kalau lama sgt biasa i bagi mandi jek.lepas tu dia boleh cool down sikit. Untuk amalan boleh baca 5-10 ayat pertama surah Al-Baqarah. Utk pendiding jaga rumah n ahli keluarga. Pagi baca sekali.petang baca sekali..budak2 kecik ni susceptible ngan gangguan lain* ni.hoep this will help you

bonda dadif aka akish said... BALAS

fes skali..wow!!!...

pasal aiyu nanges....bawak2 la bersabo....ku dah merase tu semua...sampai la nih..lagi2 anak bujang mmg jenis kememmeh!

Anonymous said... BALAS

ee..tk mayu..kata cik mary..kang makin melalak ayu...hohoho..ampun..

mungkin ms di mesia..ada org entertain..then balik US..dia boring..maka dia nk cr perhatian..buat la nyanyian soprano..

mary pun kuat ngamuk gak..tp mama die ..bagi die lyn iPad..penuh la video clip kindergarden..dan sesame street..serta pasang babyTv non stop

Nota Cikgu Anum said... BALAS

tang menari tu dah okeh
tang menyanyi tuh...nyanyi ke baca sajak :)))))

SurayaCoghlan said... BALAS

kalau i bukan setakat pelempang, rasa nak terajang pun pernah rasa..hehe.

:cahya schatz: said... BALAS

fullamekkk.....
buleh tahan kalau dia duet ngan missLR nih..

cik puan, dia nak geng kooottt... (smbl angkat² kening)

pu3natul said... BALAS

dear...dah nampak aura2 nak masuk terrible two dah tuu. be prepared!

tantrum-ntah-apa2-tak-de-pasal-cari-pasal adalah SANGAT NORMAL.

Bersedia lah...dengan kesabaran tahap dewa!

Arash Libra said... BALAS

pasti kak ella 'sujud' tgk show uolls! erkkk.. huhu ;D

Anonymous said... BALAS

dear my son i dah cubit2 dah ..hehe
mak zalim sket tu pun dah nakal tak nangis pun.dia siap kalo tak kasi dia tampor kite balik, lai la tahap over.marah pun dah tak larat nak jerit dah...dorang lai advance la kid these day
-pb

cahya indah said... BALAS

dah keluar talent Cik Aiyu jadi rock chick ni kak..hehe.

norashikin said... BALAS

rasenye kan ... bebudak kenkdg gitu la... ritu pun anak i nangis tanpa sebab..ape lg...kurang ayahnya..maknya yg marah2 sampai tinggi2 suara...haha.. sabar kay..

Anonymous said... BALAS

Assalamualaikum, mommy Aiyu Isabella n Cik Aiyu juga..
kak nurul, kita pon tgh alami situasi yg sama. Mmg bonda mia tgh stress la ni. Tp klu dia tido, bila usap2 kepala n muka dia, sayu je. Yelah, dia la ni xmo berenggang dgn kita+nak 'nek' aka bestfren dia tu 24jam smpai kempis mak punya tau..xlh wat stok pon ujung minggu..
klu weekdays lg la. Balik keje xleh nk masok dapor.

Nasibla hubby phm, dia yg masakkan utk diner. Kak nurul, klu cubit tu biasalah. Kdg2 smpai tahap nk pelempang tau. Tp ku sabar2 aje. Kang ada yg dera anak kang..

alternatif lain, bc la surah2 pelembut hati anak, xpon surah2 yg kita tau. Moga2 berkat doa ibu yg baca smpai pd hati anak dan sejuk gak hati kita anak branak..

Cik aiyu, nnt bonda mia tgk video kamu kt rmh eh. Kt sini kena block la..

Kamu baik2 k dgn mommy.
mmuaahhh..hrtu xsempat nk jmp kamu masa kt m'sia..

Madam Sooyaree said... BALAS

Konot,
Thanks laling. Aku pun cam dah pasrah aje. Most of the time aku buat tak paham aje. Nak dukungp un dia suka geliat, jatuh kang, tak pasal aje

Hang Kebon,
Hahahah... selamba ko ye, muahaha.. Takpe, tuan tanah sedar diri. No worries ;)

Amyz,
Alam pun tengah go through phase ni eh? Malam dia senang nak tido tak? Yang ni kekadang rasa macam nak berperang. Sah2 dia akan nangis sampai tertido, hehehe.. Kejam sungguh mak nye

Sya Zazoo,
Thanks dear for the tips. Nanti dah habis shark week, insya allah I cuba :)

Bonda Dadif,
Tengah sabor le ni, cuma kekadang nak vent out kan. Kalau ada taska yang ok, dah lama kena tinggal, muahahah

Azza,
Aiyu tak berapa sangat nak layan komputer ke tv time ngamuk. Lagi dia naik angin ade le, hehehe

Nota Cikgu Anum,
Biasa le tu, orang takde tune, hahahaha

Suraya,
Hahahaha.. kesian Maddy, lelagi bila dia buat mata bulat tu, hihihi

Cahya,
Muahahah.. gang? Yang ni satu pun dah pening, tak sanggup nak tambah lagi!

Pu3natul,
Malam tadi I bincang dengan hubby pasal terrible 2 ni. I rasa macam nak keje je kekadang, nak lari dari anak sendiri, hihihihi.. Jahat kan

Arash,
Muahaha.. biasa lee.. abang Kuar pun sama, hihihi...

Pb,
Camne ek, tengok anak orang lain takut je ngan mak bapak. Sini lagi la terasa, anak2 omputeh semua dengar cakap mak bapak. Tak tau le kalau kat rumah diorang tantrum gak

Cahya,
Hihih.. mak nye support saje :P

Norashikin,
Selalu memang nak bawak sabar, kekadang keluar gak tarzan in me, hahahah

Bonda Mia,
Thanks for the tips dear. Waktu malam skang Aiyu selalu nangis sampai tertido, tapi nak buat camne, member tanak tido. Dulu ok aje tido sendiri. Skang ni kekadang tgh duduk dengan kita pun, dia bantai naik angin. Kekadang la, most of the time she's ok. Cuma terkejut jap, dulu takde camni. Bonda Mia pun sabar la ye dear, insya allah ada rezeki, next time kita jumpa :)

rara said... BALAS

fulamak cik aiyu layan gwen stefani la.. cayalah!! hehehhe..

♥♥relyza♥♥ said... BALAS

siapa nyanyi neh??? hehehe complete band la..
bila anak buat perangai macam tu, anor sure akan terfikir..macamni ke mak aku rasa selama besarkan aku dulu???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...