Friday, January 13, 2012

One is better than two

We started our day quite early today.
 
Pagi tadi I ada appointment you. Tak la pagi sangat, appointment jam 9 pagi. Jarak tempat nak pergi tu, 3 minit je dari rumah. Tapi untuk aku, jam 9 pagi keluar rumah tu awal le, hehehe.. Selalu time tu tengah baring baring atas sofa, sambil Cik Aiyu layan tv pagi dia.
 
Anyhow, we were at Livingston Hearing Aid. Rasanya aku pernah kasitau, yang aku ni pekak sebelah orang nye. Ye, saya adalah golongan kurang upaya. Tapi separa aaa, pasal telinga sebelah kiri boleh pakai lagi kan. Kira kalau tempat duduk khas kat dalam LRT tu, aku boleh letak sebelah kaki je la, hihihi...
 
Pergi appointment tadi bukan apa, pasal kat dalam tv hari hari diorang duk promo, suruh datang cuba hearing aid baru. Free for 10 days, then you decide if you want to keep it or not. Aku dengan kaedah tak boleh dengar perkataan free, terus terpengaruh. Tu yang semangat set appointment tu.
 
 
 
Lepas isi borang, examiner mula buat test.
 
Memula, dia masukkan fiber optic camera dalam salur telinga. Nampak gegendang telinga ai yang comel tu. Examiner kata, pass.. Gegendang anda sehat.
 
Kemudian, examiner tu pasang speaker, ada suara orang bercakap. Dia suruh repeat after that person, the best that I can. After that, the normal beep beep test. Basically dia kasi kau controller, tekan kalau kau dengar bunyi di telinga. The sound is more like a screeching sound, with various background noise, at different decibel level. Soheh, telinga kanan ai kurang pendengaran.
 
Ada lagi aaa test lepas tu, untuk tentukan part mana kat telinga aku yang rosak. Yang paling cool adalah bila examiner tu pasang satu gadget besi ni kat tulang belakang telinga. Basically the purpose is to bypass the middle ear. Oh my oh my, telinga kanan saya boleh mendengar! It felt quite weird actually, and had that tingling sensation from the vibration.
 


Anyway.... the examiner made the point that I have problem somewhere in my middle ear. Most probably from the bones, as they are the smallest bones in our body. Oh ya, my problem is traumatic, from an accident wayyyy back when I was 5 or 6 years old. So mungkin tulang tu dah senget ke ape, mana nak tau kan.

Nampaknya, takde hearing aid yang sesuai untuk ku. Examiner tu kata boleh, tapi kena buat custom made, and it will cost a lot. Plus the sound will be crappy, like digitized sound. The only way to fix it is to go through surgery, which will cost from USD30k and above.



Ha ha ha...




Takpe laaaaa...



On the positive side, he said that I have fantastic hearing with my left ear :D



Anyway, siang tadi aku dah mula sakit kepala. I think it had to do with that hearing test. I still can feel that tingling sensation. Agaknya kalau pakai hearing aid, tak tau la macam mana kan. Mesti telinga kanan aku mintak ampun, tak lalu kena torture. I will be putting a lot of pressure on it for sure.



Oh well, one is not so bad after all ;)

Alhamdulillah.

12 comments:

venusfreedom said... BALAS

alhamdulillah tho its just one, tapi kalau capabilities and performance better than those yg ada 2, lagi bagus kan dear..dey, bila nak upload gamba mommy cik aiyu ni? nak la tengokkkkk..hehhehehe

lyza said... BALAS

Arissa pun ada problem dengan telinga dia..kiri gak..tp dia dr baby lg..next week nak buat appointment tgk camne...

Aiyu tengah buat apa tu?

Wahidah said... BALAS

nasib baik yg belah kiri tu dienya hearing fantastic..leh cover yg belah kanan tu sket kot..:)

Nota Cikgu Anum said... BALAS

suke entry ni n suke Huda sbb sgt positip org nyer :)))

e.l.i.s.s.m.i.e said... BALAS

x per kalo anggar tak dengar suara cik abang , suh dia jerit ajer :)

Nazayiena said... BALAS

xpe klu dah xde hearing aid yg sesuai,janji yg sblh kiri tu blh pki lg........

Amy Z! said... BALAS

alkisahnya. tapi kalau tak serius, tak yah la undergo operation kan?

hmm bila baca ni, rasa macam nak gi buat full body check up. just in case. prevention is better than cure kan? ;-)

Raycillient said... BALAS

I like your blog very much :)) you are so funny :))

Madam Sooyaree said... BALAS

Erma,
Gambar mommy kekadang ade, special appearance kekdahnye, hihihi...

Kak Lyza,
Arissa pun problem eh, tu yang dia cam tak dengar sangat kan. Elok gi awal, senang nak rawat. Aiyu tengah apa lagi, tido. Kalau jaga nan hado nak duduk depan komputer

Wahidah,
Alhamdulillah.. boleh la, cuma kalau orang duduk belah kanan tu rasa tak selesa paal tak berapa nak dengar

Nota Cikgu Anum,
Hah, finally baca jugak entry kita, hihihihih :P Thanksssss

Elissmie,
Kalau dia jerit pun, kita bukan boleh detect dari mana, tu yang susah sket pakai satu telinga ni ;)

Kak Nurul,
Itu la cadangya. Cuma kalau yang kiri nanti dah kurang, mungkin time tu baru cari alternatif

Amyz,
True true, iolls segan sket dengan pisau ni, hehehe... Full body check up best gak, time tu le tau kita ni ada hypocholestrol ke tak, hahahha (macam tuan tanah ni :P)

Raycillient,
Thnaks dear, really appreciate it :)

capri71231 said... BALAS

Suka baca you punya blog..esp pasal cik Aiyu. For your info, akak kenal your sister, Jaja sejak drj 6 lagik.

Akak pun kurang pendengaran jugak. Jatuh dari bas masa darjah 1. Sometimes it left me feeling down esp masa time student dululah...sekarang dah tak koser. Moreover skrg ni jadi full time housewife...

Madam Sooyaree said... BALAS

Salam kak,
Thanks for dropping by :) Wah, lama dah tu, sekolah SSP jugak ke dulu?

I knowww... kita pun dulu masa belajar rasa rendah diri, takut nak kasitau orang pasal takut orang ejek. Skang ni alhamdulillah dah tak kisah, hihihi...

capri71231 said... BALAS

A'ah. SSP batch '83. Also dgn your eldest, Shakila, kan. Hehe...lama benau tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...