Tuesday, May 15, 2012

Aquaria KLCC

I’ve been looking forward to bring Aiyu to Aquaria since we were in Texas. Bukan apa, cik kak kita ni selalu ada aktiviti. Duduk rumah lelama, dia jadi serba tak kena. Gymboree is fun, but can be a bit boring, especially if she’s the only one inside. Plus she’s really good in climbing now, jadi aktiviti di Gymboree tu is sooo two thousand and eight kata dia, hahaha…

Tak percaya? Tengok apa cik kak kita buat sementara menunggu Aadel & Ellina.

DSC_0585-e

Dia nampak gambar katak kat tunnel, terus sebut ‘ribbit ribbit’ dan buat aksi lompat katak.

T__T

Tiket untuk masuk ke Aquaria adalah RM 35 untuk dewasa, RM 25 untuk kanak-kanak. Bawah umur 3 tahun, percuma. Harga ni kalau korang bawak MyKad, kalau muka ala-ala PATI pastu lupa nak bawak MyKad, sila tambah RM 10 untuk dewasa & kekanak hokay… Kalau staf PETRONAS, dapat diskaun tiket, RM 28 untuk dewasa. Tapi diskaun staf tidak berguna kalau ko gi beli tiket untuk 6 orang, sedangkan ko datang berlima (*kisah benar Nurulhuda, bukan nama sebenar*). Nak jual tiket pun tak laku, pasal sape sangat orang Malaysia nak datang Aquaria jam 5 petang? Dah rogi RM 28. Padan muka.

DSC_0600-e

Yang tak syiok nye, dalam Aquaria takleh pakai flash camera. So pepaham sendiri lah, kenapa gambar tak banyak, hehehe.. Ni pun terima kasih pada Abang Azizul, pasal dia lah photographer pada hari itu. Mak nye jalan lenggang kangkung aje.

DSC_0604-e

Masuk masuk Aquaria, ada 3 kolam kecik yang korang boleh celup-celup tangan. Ok, nama glemer dia adalah Touch Pool. Kebetulan ada abang kat situ yang bagi penerangan. Agak cool jugak, pasal yang pergi sebelum ni, aku buat cerita sendiri, hahaha… Antara haiwan yang diorang kasi pegang adalah gamat, tapak sulaiman dan ikan-ikan kecil. Anak iolls geli dengan gamat. Jangan risau nak, mak pun sama Open-mouthed smile

DSC_0650-e

Antara haiwan lain yang ada di situ adalah electric eel, water rat, otter, snakes, frogs, tarantulas, coatimundi and much more. But of course, highlight of the day would be the 90 m underwater tunnel. Nak ikan apa, semua ada! Time ni le ada suara-suara di belakang yang kata, ‘kalau dapat fishing kan best!’ Tetiba tuan tanah terasa rindu yang bernapas ikut regulator… Fefeeling diving kejap, lama sungguh tak terjun laut!

DSC_0682-eDSC_0701-e

If you plan your day ahead, you might encounter the feeding sessions. Which will be the coolest thing for kids I bet Smile with tongue out Not too sure if they let public to do it too, kalau ada mesti best kan. Jadi macam Aiyu kasi makan kat kambing dulu, hehehe…

My personal view, Aquaria has one of the nicest underwater tunnel. Something I boast about when someone ask me about Malaysia. So kalau korang ke KLCC, panjang-panjang kan lah langkah ke Aquaria k Winking smile

14 comments:

ANR said... BALAS

I x pernah ke sini sbb xde gang. hmm rugi x ikut u guys. eh eh eh tp time tu hari keje, mmg cari pasal lah kalau ke KLCC. hahahaha

DaZzlingLilLy said... BALAS

masa kt rumah mmg ada niat nak ke aquaria..tapi bila dah smp klcc terus lupa kewujudan aquaria..agaknya tunggu ada anak baru nak sampai sana..

Nazayiena said... BALAS

Kak Nurul pun blum pernah pegi lg ke aquaria nie....

Unaizah said... BALAS

Org dari Texas dah explore Aquaria. Org yg dok di Malaysia tak sampai-sampai pun lagi ^___^

Nota Cikgu Anum said... BALAS

cer tgk muke cik aiyu. kanak2 ni amazing kn. muka die mcm die absorb everything dan simpan lam hardisk :)

miss scofield said... BALAS

mode xleh tido....
usha blog cik aiyu....

wah3....cik aiyu...kusyuk tgk fish..
...muke serius.... :p

Arash Libra said... BALAS

hye cik aiyu sefamily..huhu :)

Anonymous said... BALAS

pas ni boleh la bwk cik aiyu ke zoo negara pulak..

shamsida said... BALAS

Wow bestnya cik Aiyu jalan2 Aquaria..kak sham dah lama tak bawa anak2 pergi sini...penat nak layan. Lagi2 pulak bila sampai kedai cenderahati tu...segala jenis key chain, bantal dll berbentuk ikan dia nak beli....sabor jer ler hehe

sabira said... BALAS

ribit..ribit..lawak sungguh cik aiyu...

Salmiza said... BALAS

Sy dah pernah pergi...smpikan ank sy x nak kluar...tp pgalaman best.. Slama ni mana la penah tgk piranha

Reen Tart Nenas said... BALAS

ini mmg tempat yg saye teringin sgt nak pegi bila dah ada anak nanti. tp belum ada rezeki. so kena tunggu dulu. hehhee

Eliss Mie said... BALAS

x pernah sampai akuaria :p dasar jamu mata ajer ke klcc :p

Madam Sooyaree said... BALAS

ANR,
Hahah.. kot kot terjumpa boss di sana, habesss :P

DazzlingLily,
Hehehe.. takpe, insya allah satu hari nanti sampai kan ;)

Kak Nurul,
Apa lagi kak, haruslah! Next time ke KLCC, kena masukkan dalam list :)

Unaizah,
Orang Texas dah sampai 2 kali hokay, hahaha.. Dulu pernah pergi sekali, time tu takde Aiyu lagi :P

Nota Cikgu Anum,
True, kita tengok ala ala je kan, camne nak pandai :( Tu yang jap lagi Aiyu duk sebut pasal fish aje :P

Atiqah,
Hehehe.. mode belajar tu nyah!

Arash,
Haiii orang kampung tengah Johor! :P

Anonymous,
Insya allah next time, kena import pak dia sekali. Baru mak dia boleh lenggang kangkung sket, hehe

Shamsida,
Hahahaha.. kita time nak lalu kedai cenderahati tu, memang saje dukung Aiyu, pastu jalan cecepat. Kalau tak bakal bertambah lah koleksi bantal kecil kami, hihihih

Sabira,
Haaa.. dia bantai melompat tengah orang ramai, fenin!

Salmiza,
Hahaha.. sampai tanak keluar tu! Tapi tu la, best kan, sebab tu anak nak duduk dalam tu je :)

Reen Tart Nenas,
Insya allah, satu hari nanti sampai rezeki kan ;)

Eliss Mie,
Hahaha.. memang tak sempat nak gi tengok ikan, ikan dalam kedai lagi syiok kannn :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...