Wednesday, May 30, 2012

Feeling America

Semalam kami ada tamu datang berkunjung. Tamu datang nak tuntut kicap cap cap cap, cap kipas udang, hihihi… Orang Malaysia ni memang kan, walau di mana jua berada, kicap kipas udang tetap lah menjadi pojaan hati. Letak sket atas nasi panas, makan dengan telur mata kerbau pun sodap!

Seperti biasa, kalau dah ada orang datang berkunjung, harus lah ada sesi makan dan bergosip. Gosip artis terkini kami tak tau, jadi kami gosip pasal orang Amerika. Kenapa lah kan, diorang ni suka sangat dengan griller. Macam waktu di San Diego dulu, tuan tanah siap point out pada Cik Abe, yang dalam satu row rumah tu, 1 rumah je takde griller. Walau pun row rumah tu rumah bersambung, ala flat kekdah nye. Kecik aje balkoni, tapi griller tetap maintain. Yang takde griller tu, kami syak orang Asian, hahaha…

Kat sini pantang je ada cuti, mesti belakang rumah memasing berasap. Tak kisah la, Memorial Day ke, 4th of July ke, Labor Day ke, mesti berasap! Kalau amik bau tu boleh buat orang kenyang, kompem perut semorang naik senak.

Antara yang suka grill meng grill ni, Cik Abe le. Dah kata orang Amerika kan, hehehe…. Dari kambing ke burger, rajin dia pasang api. Bini pun suka, pasal takde lah dapurku dilanda tsunami. Jadi untuk dinner semalam, kitorang request Cik Abe buat burger atas griller. Nak fefeeling jadi orang Amerika sket.

DSC05692-e

Yang tak syiok nye, belakang rumah kitorang banyak lalat ngan semut. Demi dek nak fefeeling orang Amerika, sanggup makan kat luar. Satu tangan pegang burger, satu tangan kipas lalat.

DSC05694-e

Oh, jagung bakar pun ada! Ada ibu mengandung tu yang request, hehehe.. Haruslah diikut kan, kalau tak nanti anak keluar pegang jagung pulak, hehehe…

DSC05695-e

Anak yang dah lama keluar ni pun, syiok makan jagung. Orang kasi burger tamau, dia nak jagung bakar sahaja. Can’t blame her, very the tasty I tell you!

Agak-agak kalau hari raya kita masak burger, kena tinju tak dengan mak memasing?

12 comments:

FaznFaz said... BALAS

aku ok jer, makan 'steak' burger waktu raya, sos lak kuah kacang... walawweiiiii..... sedap hingga menjilat jari!!!! kompom cik abemu tak nampak org keliling dah.... ;p

mamasuri said... BALAS

ahhh sedap tu bergrill2...tingin gak nak wat gitu...tp dok umah langit ni..simpan2 je lah keinginan tu..hehehe...cik aiyu sama ngan cik suri sy..suka benor makan jagung bakar...

Amy Z! said... BALAS

peh kicap cap kipas udang tu, tiada tandingannya kalau letak atas telor mata kerbau baru masak, nasi panas2. pehhh.. menitik air mata nak tambah lagi. hahahaha. hover gitu. haha.

kalo raya kat amerika, tak pe kot masak burger. hahaha.

Nazayiena said... BALAS

Sedapnya cik aiyu mkn jagung,lps nie boleh tanam jagung blkg rumah tu,...
Ok jugak masak burger bila raya,lain dr yg lain juadahnya....

Anonymous said... BALAS

Oh! jagung bakar, I loike...
Kat Malaysia pun ada Burger Bakar skrg ni. The cheapest RM7.50 per set. tapi jagung yillek la

Kalau raya lagi lah best grill burger dan jagung. Jangan peduli apa orang kata yang penting isi luar rumah gumbira.

Rendang, ketupat makan dalam
rumah la

Ahkak

Melissa Imran said... BALAS

Salam Huda and family,

Tima kaseh byk2 layanan first class awak n family!!! Nnt kitorg dah balik Malaya dah tade peluang nak bermanja2 sakan mcm nie lagi huhuhu terharu sungguh tuan rumah beria2 memenuhi kehendak kami yang mengada2 nie hehe

Muahhh kat awak n anak omputih!

(online semata2 nk tengok gambar, hahaha aci tak?)

sabira said... BALAS

Nampak sodap lak daging burger ngan jagung bakar..terror tol cik abe..hehehe

Reen Tart Nenas said... BALAS

agak2 cik aiyu nie kalau ada adik nanti cemana? :)

BUNGA said... BALAS

bestnya dpt mkn blkg rumah.. luas betul.. rumah kitorg kecik jer :)

Charlotte Arphenee said... BALAS

hahahahha...

sori mama aiyu, selama ni silent reader jek, tp terbaca pasal orang tu sanggup datang tuk amek kicap nih, macam terpanggil2 nak menyampuk... adakah ahkak tek bukan penjual kain batek itu yang memesan kicap? hahahhha... kem salam kat kat tek yer...hehehhe

Madam Sooyaree said... BALAS

Eila,
Sedap gak kan, steak cicah kuah kacang. Kreatif you! Bukan Cik Abe je, takut iolls pun sama noks, hahaha

Mamasuri,
Umah langit pun ok, takut jiran atas bising le pasal tak pelawa dia, hihihi... Sedap kan jagung bakar, kita pun jarang makan. Sekali sekala, nyum nyum!

Amyz,
Hahaha... sedap kannn... Lepas makan, jangan lupa berkipas you! Aircond tak aci haaa.. Raya kat Malaysia aaa.. kat Amerika raya tak masak pun takpe, hehehe

Kak Nurul,
Hahaha.. jagung tu confirm tak tumbuh, tanam timun pun tak nampak bayang :P Tu la kan, confirm tak perlu adegan kacau lauk 4-5 jam :P

Ahkak,
Ni burger yang orang beratur panjang tu ke kak? Tak koser you.. kompem anak kita ngamuk dulu, hehehe.. Hahaha.. cadang nak makan dalam rumah je, luar rumah banyak lalat!

Melissa,
Salam laling! Auw, no worries la dear. Mungkin kah ade agenda lagi hujung bulan ni? Besday anak ai kann :P Have a good rest there!

Sabira,
Hehehe.. kombang bontot dia yang!

Reen,
Hehehe.. tanak agak, takuttt! :P

Bunga,
Kami duduk bukan bandar besar, dapat lah berlaman. Cuba duduk NY, bilik besar bilik air pun tak tentu dapat, hihihi :P

Charlotte,
Thanks dear sudi baca blog, dan komen hari ni :) Hehehe.. kak tek duduk bandar, tak pandang orang kampung cam kita ni, hihih.. Dia senang dapat kicap. Yang ni Melissa, orang bandar besar sket dari Midland, tapi tak sebesar bandar Plano tempat Kak Tek :D

アヌムちゃん said... BALAS

nyum2 nak kena cari jagung gakla nnt cmnih.hehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...