Sunday, June 17, 2012

Toddlers and tantrum

Lately, we are worn out like this:-

DSC05819-e

Sumpah penat weh!

Cik Aiyu ni rupanya cepat jugak naik angin, lelagi sejak takde susu magika. Tak dapat barang mengamuk, tak dapat main bilik air, bising. Tak dapat bukak peti sejuk, pergh.. buat breakdance atas lantai dapur.

Yang mak nye pulak, depression. Badan rasa tak best. Rasa nak muntah pun kekadang ada. Sebelum ada yang speku, bukan itu ye. Rasa nak mengamuk tu memang kata berganda la. Rasa nak nangis, lagi la berganda ganda.

Cik Abe pun mula hilang sabar. Mat kool mat kool kawanku pun boleh naik angin, korang bayangkan lah macam mana keadaan kat rumah kami. Dari bawak bersabar, ada yang pitching tinggi. Belum lagi dengan tepuk tepuk manja. Kurung Cik Aiyu dalam bilik? Tu pun dah cuba, tapi tak jalan pasal member boleh bukak pintu sendiri, hahaha…

Anyway, setelah buku diselak, laptop di Google, rupanya depression is common for weaning mothers. Some will have the sick feeling, i.e. nausea, headaches, fatigue and such. Oh, so me! Reason? Hormonal change. Breastfeeding stimulates the production of hormones such as oxytocin, known colloquially as "the love hormone." Mothers' moods may plummet in its absence. So mommies out there, be prepared! I guess daddies too, since mereka mereka ini bakal menjadi mangsa, hahaha…

As for Cik Aiyu, apparently the best way to handle tantrum, is to ignore them. When they are going crazy for no reason, just i-g-n-o-r-e. Their tantrum is being elevated when they have audience, so the best way is just to ignore. Jangan jerit, marah atau pujuk. Easier said then done, but have to start somewhere lah kan.

So far lepas kami guna taktik ignore ni, elok sikit lah perangai dia. Still ada kejadian breakdance atas lantai, tapi dah kurang. Hopefully she’ll get better in time.

Untuk mommy nye, lega bila dapat tau, depression after weaning is ok lah!

14 comments:

sya_zazoo said... BALAS

huhu..terrible two la katakan.anak sya nk masuk 3 pon tak abis2 lagik terribel two dia. siang memanjang hek hek hek. semua tak kena. penah dulu di sakan ngamuk mcm aiyu. bila ignore makin melalak dia. rupanya dia nk attention. slalu taktik permulaan ignore jek. Bila menjadi jadi kekadang bagi mandi terus time2 nangis tu.nmpk cam kejam jek tp alhamdulillah menjadi jugak. Lps tu usap2 kepala baca ayat Kursi. Biasa budak2..syaitan sker kacau. Tak dpt kacau mak dia kacau anak spy anak kacau mak. hihi..eyh pnjg plak karang kite harini. anyway sabar byk2 eyh..tabik spring kt nurul boleh sabar melayan kerenah anak.

fifi said... BALAS

huh.. ngeri bace.. dapat satu ilmu.. bile nak weaning off mommy pon terganggu ye.. nak kene bg tau husband.. jadi bile nak weaning off tu die paham la kan..

Nanak said... BALAS

lamanya tunggu update..hahaha..nampak sgt hari2 buka blog nak tgk cik Aiyu..:)

give me 5 dear..i pn sdg melalui benda yg sama..mcm malam tadi mau 30mins jg dia mengamuk..mengamuk pasal apa pn kitaorg tak tau..apalgi Mommy pn terus jadi singa..Daddy pn jadi mangsa..

tp mgkn sejak nenen magika x, gitulah jadinya..dulu kalau mengamuk, sumbat je terus diam..muahaha...

jom sama2 sabar melayan karenah anak..:)

Kisah Hati said... BALAS

word of the day -----> NENEN. dari pagi dekat ym cite pasal NENEN beso. kat sini cite pasal susu dari NENEN. hehehe.... NENEN memang mendamaikan ye :)

adeihhh.... jangan lepuk saya tau hehehe...

FaznFaz said... BALAS

hahah.... pada aku, everything is ok as long as anak cukup makan pakai, nampak macam ada mak bapak ie x selekeh sgt and anak tak sampai patah riuk!!!! i felt terrible at time too most of the time, especially bila balik kerja n penat, pastu anak aku buat perangai tarik rambut, campak kaler etc....

that's why aku pun rasa, better ignore jer, lama-lama dia boring kang, berentilaaa dia nanti....

stress weh nak gaduh ngan anak hari2!!!!

Amy Z! said... BALAS

Aiyoo. Terrible two ni, mmg uji kesabaran sungguh. Bayangkan, Alam tu kdg duduk diam2 tgk BoboiBoy, kita pun nak pergi dapur la - nak makan ke apa ke. Bila tak nampak mak dia, terus nangis, kita pun berlari ke depan, alih-alih dah buat breakdance kat lantai. Mmg kena banyak sabar.. Wuuuuu T____T

Kita belum berjaya weaning lagi. Huhuhu..

Eliss Mie said... BALAS

memang mcm tu dugaannya :p bersabar laa yer..hahahaha

sabira said... BALAS

fuhhhh kak....no wonder 5 days tunggu update takdo...ini lah kejadian berlaku..tabik gile la kat akak still leh sabar dengan karenah cik aiyu..if was in ur shoes, xder makna tepuk manja manja..hahahahahhaha...rasanya me jadi ijau macam hulk...yang kelakarnya cik abe mat kool pun sama naik angin gak..mesti agak kelam kabut jugak bila cik aiyu buat perangai mcm gitu..hopefully she will be good in 2-3 days..aiseh,amacam kena kurung dalam bilik pun boleh terlepas tue?terrorrrrrr cik aiyu!

s.z.a_s.z.a said... BALAS

amboi... letih bebenor cik aiyu tu.
kesian both mummy and cik aiyu sebab kena lalui a new phase of life..
hope both of you rocover soon~
:)

jas imran said... BALAS

alamak... mcm scary la pulok... ingatkan wean-off tu senang je proses dia...
iya la... kalau pikir2 pun masuk akal jugak... nenen tu kan sumber ketenangan dan kedamaian diorng... =)

Fiza Hanif said... BALAS

Fuhhh... Challenging habis huda! Thx for sharing this. Now i knw what to expect. Nak meng'handle' nya blom tenth lagi lah kan.

Ok hope aiyu will be bck to her normal self soon. Ape2 pun, aiyu tetap cute as a button!!

misha.w said... BALAS

i pon ada plan nak wean-off Raisya, not now but soon la kot. lg 2bulan umur dia 2thn. but somehow, i rasa mcm kesian pulak nanti kat dia. i rasa mesti i akan jadik depress. iskk, tatau la mcm mane, tp takkan nak kasik nenens je kan.

ok, dah depress skrg. hukhuk

Nazayiena said... BALAS

Memang cabaran yg besar bila nak weaning off niekan,harap Cik Aiyu cepat melupakan susu magika tu....

Madam Sooyaree said... BALAS

Sya,
Kalau kita dedulu, makan pelempang je tak? Apa terrible two? Lempang nak? hahaha... Bca ayat kursi ye dear? Thanks for the tips. Kita kalau kat Malaysia kekadang ada gak terfikir pasal Juon, tapi sampai US terus terlupa. Maklumlah, Juon nye dah lain, hihih... Tq dear, kita ni kekadang terlepas gak. Manusia kan ;)

Fifi,
Itu lah, nanti kasitau tau. Warning awal-awal, takde la diorang ingat kita yang emo semacam, hihihih

Nanak,
Auww... thanks laling! Ajaib kan susu magika, rindu pulak penenang anak tu, hihih.. Apa nak buat, kang kita sumbat cokelat, obesiti pulak anak, hihihi

Kisah Hati,
Hahahah... nenen memang mendamaikan semua pihak, hihihi...

Eila,
Memang lah stress weh, aku dah la malas nak bersuara sangat. Makin tua makin malas nak bercakap, hahaha... Tadi beriya dia nanges tak dapat tengok Elmo. Macam la tak tengok hari2 T__T

Amyz,
Insya allah, nanti boleh wean off ;) Tu la kan, diorang nak buat benda diorang, tapi kalau kita cuba nak buat keje kita time tu, diorang tak puas hati. Apa kes, takkan kita nak tengok kartun dari pagi ke petang? Heheheh

Sabira,
Itu la, siap menangis kita dibuli anak, hahah.. Emosi roller coaster punya pasal. Ada gak fikir nak update blog, tapi takut ter update benda tak elok. Lagipun nak update half hearted ni rasa tak best :) Dia dah terror bukak pintu, tu yang leceh. Nak kunci rasa macam kejam sangat le pulak kan, hehe

sza Sza,
Thanks dear, really appreciate it. Gambar tu masa kat Dallas hari tu, hari kitorang pergi factory outlet, hahahaha

Jas,
Nenen tu I rasa sumber ketenangan semorang, hahaha... anak tak tenang, semorang jadi kacau bilau. The process itself is not bad, tapi dia punya plus plus tu yang leceh :(

Fiza,
Thanks dear! Itu la, I pun kekadang terlepas gak. Dah la memang jenis tak sabar, hahaha.. Kekadang dalam kepala I ada aksi nak lempang dia la apa la, nasib baik dalam kepala je, hehehe...

Misha,
Awal-awal tu memang rasa depress, tapi tu la, what to do. Part of life, sama macam bila wisdom teeth tumbuh, ouch!

Kak Nurul,
So far alhamdulillah dia dah tak minta. Tapi tu la, angin kus kus dia, adooiiii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...