Tuesday, June 5, 2012

Weaning off: Day 1

Soooo… today is the day.

Hari permulaan yo. Pagi tadi seperti biasa Cik Aiyu terjaga dalam pukul 5 pagi gitu. Memandangkan Cik Abe tengah bersiap nak gi keje time tu, dia pun pergi amik Cik Aiyu kat bilik. Bawak masuk bilik kami. Cik Aiyu mula mintak susu, dan aku pun kasi. Sambil kasi susu tu, aku duk cakap kat dia, pagi ni last ok. Macam tau tau pulak dia, pasal lepas tu 30 minit sekali dia terjaga mintak susu. Selalu nya kalau menyusu pukul 5 pagi ni, pukul 8 lebih camtu baru terjaga. Tapi tidak pada pagi ini. Pulun habis kot, last call on the bar kekdahnye.

I didn’t know how, and I didn’t know why, tapi sepanjang hari ni Cik Aiyu tak mintak langsung susu. Maybe because I was being nice to her, duk main-main dengan dia sepanjang hari. Pastu bawak keluar ronda-ronda dua kali. The only time dia mintak susu adalah waktu kami balik dari aktiviti meronda yang pertama. Itu pun dia mintak “cow”, which refers to fresh milk. Cow pasal kat kotak tu ada gambar lembu, hehehe…

Waktu nak tido siang tu aku ada sedikit dub dab dalam dada, pasal selalu I will nurse her to sleep. Usually she will take her nap between noon to 1 pm, but she didn’t today. So there goes the second aktiviti meronda, pasal takut anak mengamuk kat rumah, hehehe.. But oh well, baru je sampai kedai, dia dah pengsan dulu dalam kereta. So I let her sleep for 45 minutes or so, and drove to Starbucks pasal mak nye dah kehausan. Elok je sampai giliran nak amik minuman (it’s drive thru yo!), cik kak kita jaga. Bila tanya nak minum ke tak, dia tanak. Nak apple katanye. Apple tu iPod, pasal iPod kan ada gambar apple, hehehe.. Yeee… iPod yang pecah sudah berganti. Tak tahan mak nye dengar anak berzikir mintak apple sepanjang hari.

So the day went really well. I did spend extra time with her. Apa kehendak dia, nak baca ke nak mewarna ke, aku ikutkan. She didn’t asked for susu, until we told her it’s bedtime. Time tu la member cakap, nak “susu”. Ooohhh oooo… “susu” tu susu badan le. Camne ekkk….
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

So I did what some mommies suggested online.

Letak lemon juice di situ.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Keputusan?

Member buat muka pelik.

Pastu aku cakap kat dia, “susu is bad, susu icky” (icky = yucky). Dia macam separa tergelak, pastu aku pun terus bawak dia masuk dalam bilik untuk tido.

So hari ni, berjaya!!!

I hope it will be this smooth tomorrow too. And the rest of the days.

IMG_0024-eIMG_0025-e

My big gal…

IMG_0015-e

… and her artwork she saved on my iPod.

20 comments:

PutriesNoora said... BALAS

alhamdulillah!good girl lah aiyu ni!!=D

venusfreedom said... BALAS

Huda, well done! I didnt wean off aariz lagi.Dia dah 2tahun7bulan n now i'm 6mth preggy. Tak sampai hati sangat tau. Takut die emotionally terkejut and B bengkak. Tp i think i dun hv anymore milk inside sbb preggy kan and I think I want to wean him off as well lah. Sampai satu masa tu tak larat sangat die duk gayut.

Please share your experience. My officemate kan letak nescafe pekat kat nipple. Everytime her daughter ask for B, cepat2 dia pergi bancuh nescafe pekat and its work! Tell me more bout your day 2 and so on kay:)

Good Luck mommy. Lepas ni boleh usaha gigih utk nombor 2..kih kih kih

ANR said... BALAS

well done sis. syabasss.

btw, cik aiyu cantik with baju polka dot. :)

Nanak said... BALAS

hari tu i ingt nak letak minyak kapak tp lps tu tak sampai hati..ada jg yg suggest letak peria..
hmmm, i pun kena kuatkn hati la lps ni utk dia stop nenen..
kdg2 bkn dia nak nenen pn tp saja nak main2 dgn nipple..hahaha

s.z.a_s.z.a said... BALAS

yahooooo!!! 1st day succeed...
keep it up cik aiyu...
makin comel cik aiyu ni...
xsbr nk tgk cik aiyu masuk school.
hehehehehhe~
must be happening.
kan sis?

Mokteh said... BALAS

she is super cute and very smart;)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said... BALAS

cik aiyu yang cerdik, semakin hari semakin cantik.. insyaallah cik aiyu akan perlahan2 lupakan "susu icky" itu.. hehee

liemaopurut a.k.a ana said... BALAS

aiyu dh semakin pandai....;p

sabira said... BALAS

congrats kak..berjaya for the first day...heheh artwrok cantik...semutnyer kaki kaler ungu...and she really look like big girl kak huda..kejap je kan!

Amy Z! said... BALAS

Mcm Nanak cakap, kadang bukan nak susu sangat. Nak main2 je. Ngade tau.

Well done la Mak Aiyu. Good girl la aiyu ni. Senang dengar kata.

Kita selalu cakap, Alam dah besar, hisap botol aje la. Member terus meraung. Haha.

Maybe boleh try your way. Sebab dia tak suka benda masam. Hahaha.

fifi said... BALAS

YA Allah.. sayu hati bace pasal wean off.. ufairah baru 4m+.. bile da 2 tahun nanti mesti sedih nak wean off.. good girl la aiyu.. cepat terime perubahan.. :)

Unaizah said... BALAS

Thanks for the tip :-) ...will be useful when the time comes for me. Penah baca sorang blogger ni guna serbuk kopi/kopi likat. Kita cuma berusaha, minta Allah permudahkan.

HimAwaRi said... BALAS

waaaa~~cik Aiyu good gurl :) oh her 2 pics nie very cute la, mcm model kanak2 la plak hehehe~~ ^_^

lyza said... BALAS

alaaa..ciannya dia..tp dia kena lalui gak utk proses membesarkan.. :)
apa pun rindu sama ini budak le.. g umah nenek, sunyi siot..tkda xtvt no no no no no... hahahaha...

mamasuri said... BALAS

ala kesian cik aiyu kte ni..tp takpe..mummy kena kuatkan semangat...cik aiyu boleh tu..cuma ambik masa jer...

Reen Tart Nenas said... BALAS

pandai nyer mewarna!

Kh@iLi said... BALAS

what i did to my lil Fitra..juz put a pinch of salt..and said to her 'ulat'..rasalah kemasinan tu & then dia ingat ulat & x nak dah...stop pun sbb dah preggy 2 month masa tu..so sad but i have to..

Lin Ghazale said... BALAS

Senangnya dia wean off! Fifi kaluuu raunggg. Haha. Ltk lemon gak. Dia tak nak pastu takleh menerima kenyataan

Madam Sooyaree said... BALAS

PutriesNoora,
Alhamdulillah, thanks dear!

Erma,
Wahhh... boleh tahan you, menyusukan anak time preggy. I yang tak preggy ni pun kekadang penat. B bengkak tu memang, tapi nak buat camne, part of the process kan.

I pun dengar ada orang letak kopi, tapi I tak berani letak, takut Aiyu suka, hahaha.. Dia suka maik bau kopi, kot kot dia minat, pitam!

All the best dear, and have a lot of rest!

ANR,
Thanks dear, really appreciate it. Heheh... baju baru you! :P

Nanak,
Minyak kapak macam kejam kot, hahaha.. letak food form la dear, but bukan rasa yang dia suka. Minyak tu takut panas kat mulut dia kang. Hahaha.. amboi Fredo, suka bermain ye.. bahaya! Oooppsss :P

Sza Sza,
Thank you laling! Sekolah? Mak nye pun tak sabar, boleh la guling guling overtime, hahaha

Mokteh,
Thank you for your kind words :)

Mrs Yana,
Terima kasih dear... perkataan dia ingat takpe, jangan fungsi susu itu dia ingat sudah, heheheh

Ana,
Thanks dear, aminnnn

Sabira,
Hehehe.. tu artwork yang senonoh sket kita letak. Tau tak, dalam gmail kita, ada draft luksian dia, hahaha.. Sah sah dia yang send dari iPod. Budak2 zaman skang...

Amyz,
Eh, boboi memang gitu ke? Aiyu so far takde lak dia nak memain, selalu direct menyusu je, hehehe.. Pastu kang tak menyempat, terus cabut, sambung main. Cuba lah lemon, insya allah :)

Fifi,
Memang sayu dear, tak tau sape lagi sedih, bayi ke kita, hehehe.. Tapi tu la kan, part of growing up :)

Unaizah,
Insya allah.. tip yang ada, kita kongsi bersama :) Ada my friend letak asam jawa, so whichever convenient for you lah :)

Himawari,
Auwww.. kalau Cik Aiyu paham, mesti dia kembang, hihihihi

Kak Lyza,
Heheh.. tu la kan. Colby cakap time kitorang takde pun dia sunyi. Suruh la Min Min no no no no kan nenek dia, hahahaha

Mamasuri,
Thanks dear, memang susah kan kita nak buat. Rasa sayu aje....

Reen,
Hehehe.. tekan tekan tu je dear. Kalau atas kertas, banyak ke lantai ha!

Khaili,
Wah.. garam pun ok kan? Alhamdulillah it was easy for you :)

Lin,
Hehehe.. ni pun ade adegan guling2, tapi bila ajak mewarna terus on, hahahah

laila said... BALAS

cik aiyu big girl dah sekarang! hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...