Monday, June 4, 2012

Weaning off

Cik Aiyu kita dah nak masuk 2 tahun 29 Jun ni kan. Kalau dulu masa besday setahun, kitorang celebrate kasi full milk out of carton, untuk besday 2 tahun ni, kami celebrate cara kejam sket. No more boobies snack for you, baby.

Truth to be told, I don’t know where to start. Setakat ni alhamdulillah, rezeki cik kak kita murah. Memang susu badan full time dari lahir. She doesn’t need to nurse before bedtime, but for sure she will search for them before her nap time. Yang tu aku cam takut sket, tak tau macam mana nak suruh dia tido siang nanti. Oh my, how easy my life has been!

Well not so easy lately. Cik Aiyu asyik naik angin sejak balik ni. It might be just a phase, plus we both think she is teething too. Tu la, last sekali dapat gigi masa umur 11 bulan, mak nye pun dah lupa tanda tanda anak nak dapat gigi. She doesn’t really eat well, plus suka jerit sana sini. Very the annoying I tell you, kekadang rasa nak pukul aje, hehehe.. But I know hitting her won’t really solve a thing, so selalunya aku akan cuba distract kalau dia tetiba naik angin. So far, it works.

As for weaning, I think I know what I have to do. Tinggal sanggup ke tidak je la. Rasa sedih pun ade, hehehe.. Nak tak nak, kena kuat semangat tak?

Wish me luck!


My not so little baby.

9 comments:

s.z.a_s.z.a said... BALAS

bestnye cik aiyu nak 2tahun dah...
cepat je masa berlalu...
baru je nak sama bintang dgn cik aiyu.
sekali die bukan gemini la....

gee ryder said... BALAS

comel sgt masa baby!

sabira said... BALAS

hehehe..kalau kena rotan,alamatnya suara si aiyu kalah vokal opera cina..keh keh keh..kena banyak2 sabar kak..aiyu nak membesar.kejap je tuh, esok besar sure you will miss her voice and character alot..tgh imagine how she is if she has a little sister or bro..lagi riuh agaknyer..:))

Nanak said... BALAS

good luck dear..
i pon belum berjaya lagi..cuma masa nenen tu dah kurang..kalau dulu time tidur je dia tak menyusu..kalau tak, kejap2 nenen..nenen..nenen..
skng ni dia menyusu 2x je dlm sehari.
pernah jg tak bg b4 bedtime tp mau sejam jg dia menjerit-jerit..
Fredo skng pula adalah super manja..kdg2 mmg bikin geram tp tak blh buat apa..just tarik nafas pjg2..hahaha

Amy Z! said... BALAS

haih. Senasib la. Kadang tengah malam pun masih minta ni. Tak tau la dapat wean off at 2yo on the dot. Maybe lebih2 sikit kot.

Sekarang pujuk baik2, member memberontak, merajuk2 - macam mana la nak wean off? Haha.

Nurul nak buat mcm mana? Nanti share ok?

Memang sedih juga ni. Rasa macam tak complete kalau tak bf. :(

Good luck Nurul - and to me too. Hihi.

Kisah Hati said... BALAS

wahhh... dah dekat 2 tahun jugak le acik ni dok ngadap aiyu dekat blog. dari acik tak de blog, sampai le dah ada blog ni hehehe...

wahhh... besar jugak ek aiyu masa lahir. mata pun siap celik lagi tu. now petite je orang dia :)

farah said... BALAS

I didn't go thru the weaning off phase cos Fatehah after pantang I intro formula milk, but good luck to you k. It must be hard kan, I sure do miss the bonding session of bf. Hopefully cik Aiyu can adapt to d transition. As to being annoying part, I think I can vouch for that too cos Fatehah skrg ni pun sama je - suka jerit2 and paling hebat suka lepuk I. Huhu.

jas imran said... BALAS

nak buat lagu mana tu? nak tahuuu....
ehehehe....

no more boobies snack for you baby! ahahaha... comel ja ayat.
anak den, ayah dia panggil boobies player... dah asyik nak itu je.. =p

Madam Sooyaree said... BALAS

Sza Sza,
Hehehe.. takpe, dekat lettuww :P Betul, cepat je kan. Tapi time dia melalak, rasa lama je, hahaha

Gee Ryder,
Thanks dear! :)

Sabira,
Hahaha.. tau takpe! True, skang ni pun kekadang kitorang teringat balik benda dia buat dulu, kitorang gelak besar. Nanti time dia dah eksyen ngan mak ayah, lagi la kan

Nanak,
Rasanya memang phase diorang skang la dear, dah pandai takut. So bila mommy takde dekat, rasa takut. Tengok Aiyu kalau daddy dia nak campak2 pun, kekadang muka dia cam gayat sket. Kalau tak dulu dia yang over :P

Amyz,
Kita pun tengah mencuba nasib, kalau dah berjaya 100 persen, harus lah buat karangan, hahaha... Tapi betul, mak nye rasa bercelaru sket. Tak tau sape lagi sedih, mak ke anak, hahaha

Kisah Hati,
Auww.. thanks acik! Aiyu lahir memang besar, 4.05 kg. Antara bayi paling besar ngan paling kuat suara kat spital, hahahah.. Skang ni lasak, mana nak naik badan. Kepala je maintain :P

Farah,
I am not too sure, is it harder on me or her. So far satu hari ni dah berjaya. Tak tau berapa hari kena buat, untuk berjaya sepenuhnya. Sad? For sure, but it's a process of growing up for her kan...

Jas Imran,
Hahahah.. boobies player? Lawak sungguh suami anda ituuu... Aiyu panggil susu aje, boobies snack tu bapak dia yang kasi nama, hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...