Wednesday, October 3, 2012

A taste of India

Pagi tadi, kami ke taman permainan. Lama dah tak pergi, sejak balik hari tu, adalah sekali singgah. Memandangkan Cik Aiyu makin hari makin rapat dengan Talking Tom, Talking Ben dan segala Talking apps yang di download nye, aku pun bawak le dia keluar. Ingat hati nak bawak petang semalam, tapi mak nye skang kan sibuk ber Insanity, lepas exercise tu rasa malas pulak, hahaha...


So skang kita tukar time table, pergi taman waktu pagi. Macam zaman bulan puasa dulu, hihihi.. Pagi tadi kami pergi dengan stroller baru, test drive gitu. One good thing about this new stroller, is the shade cover. Memang cover baik punya, rasa macam tolak anak retis pulak, hehehe.. Kejap kejap aku toleh tengok Cik Aiyu, takut cik kak kita tertido pulak. Dah defeat the purpose nak ke taman, kan?


Anyway, hari ni nak cerita pasal makan malam kami. Cik Abe dari hari tu duk suruh buat kuah dhal, nak macam Fareez Maju punya. Amboi, request tak nak kalah tu! Hari ni mood rajin, tuan tanah pun Google lah resipi dhal. Eh, tak le susah mana, bahan-bahan pun tak Fear Factor sangat. Hampir semua memang dah ada dalam lemari kami.

 
Saje je nak eksyen, rempah ratus kami yang melekat dalam dinding kabinet. Senang kan buat gini, takde la tercari-cari rempah dalam lemari. Tapi ni baru separuh, separuh lagi duduk bersepah gak, hehehe.. Yang tu tanak tunjuk lah, malu!
 
 
Yang pasti, bukan Cik Abe sorang je yang happy hari ni. Mak nye pun happy tengok anak makan roti pita cicah dengan dhal dan kari daging. Cik Aiyu makan kari daging seketul gitu you! Dia memang suka makan kari daging, tapi selama ni selalu aku suap dengan nasi. Hari ni baru dia makan sendiri, dengan roti pita yang baru keluar dari oven. Ni time rajin, kalau time malas, kita makan grilled cheese sandwich k, hehehe..
 
 
 
Hari ni Cik Aiyu telah membuktikan lagi, betapa advance nye kekanak zaman sekarang. She found a boarding pass in our drawer, got all excited and said "Mommy, airplane!"
 
Now that is something I didn't know when I was 2!

13 comments:

Mixed-family in da house.... said... BALAS

mummy aiyu,

camne buat spices rack tuh? siap melekat-lekat lagi>?

by the way, apa khabar kebun tuan tanah ya? update sikit

Nazayiena said... BALAS

Wah byknya rempah ratus mummy Cik Aiyu nie,boleh selalu masak dhal nie.

Cik Aiyu dah biasa naik k/terbang ya,tu yg tahu....

Madam Sooyaree said... BALAS

I beli kat Amazon, dia macam pemegang penyapu tu, tapi untuk spices. Kita tukang tampal aje, hehehe...

Kebun? HAHAHAA... Innalillah... dah lama sampai ajal nye. Sini catuan air, siram seminggu sekali je. Belum lagi yang kami takde rumah, hihih

Madam Sooyaree said... BALAS

Kak Nurul,
Rempah banyak pasal tak pakai le tu, hahaha... Itu lah dia, kita 2 tahun dulu mana nak naik kapalterbang

ANR said... BALAS

amboi, makan kari daging ala² Fareez Maju di US lah org tu. nak sikit boleh? hewhewhewh

Nanak said... BALAS

fuiyooo...byknya rempah ratus..:)
yg pasti rambut Cik Aiyu dah makin panjang...:)

Cik Honney said... BALAS

perhh..byk betul rempah ratus akak...kte slalu guna oregano je utk wat piza...yum2x sedapnyer tgk cik aiyu kta mkn...blh mkn pedas ke cik aiyu tu kak???

jemputlah singgah ke blog kte plak ye..
http://wadahberbicara.blogspot.com/2012/10/mee-goreng-simple.html

sabira said... BALAS

advance cik aiyu makan kari daging..x pedas ke kak?
my sister really adore cik aiyu ..dia selalu cakap,lorr...aku baru tau aiyu 2 tahun..ingat dah 3-4 tahun sbb mostly semua benda dia kenal and cam...macam alphabet and number...

FaznFaz said... BALAS

babe, mode jeles ON!!!!!!! banyaknya spices!!!!! dulu kt uk, rajin gak kumpul, tp still x sebanyak tuh!!! skrg, spices mahal, beli cap tesco jer... wakakaka!!! tu pun sikit jer... x mampu dah nak beli banyak2 hahahah!!!!

sedapnya cik kak makan kari daging, x pedas ker????

Unaizah said... BALAS

Best sangatkan when anak berselera makan apa yg kita masak. Hilang penat lelah :-)

Najwafieqa said... BALAS

wahh byknya rempah ratus tu.seronok bila memasakkan! budak kecik aiyu tu sgt comel..geram!! cerdik ya...naufal pun mcm2 dah pandai..kalah mama dia..kekeke

Amy Z! said... BALAS

Amboi cik abe dah pandai ketagih kari dhal ni. Peghh! Hihi.

Alam pun pandai ajak naik kapalterbang.. Huhuhu.. T___T

IntanRizal said... BALAS

bestnya rempat melekat kat dinding cabinat... nak buat jugakla... good idea ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...