Thursday, October 11, 2012

Mai Chef

Pagi ni kan, ada orang tu request tak beragak.
 
“Mommy, cookies.”
 
Muka member konfiden semacam aje.
 
Aku yang baru bangun, terus rasa pelik jap. “What???”
 
“Cookies.”
 
“Ummm… ok, we can make it together I guess”
 
Dan hasilnya, seorang kekanak riang di dapur.
 
DSC00025-e

Nasib baik bekalan chocolate chips kat rumah ni tak pernah putus, jadi kami buat chocolate chips cookies la pagi tadi. Takde resipi rahsia pun, pakai resipi kat belakang bungkusan chocolate chips Hershey’s tu, hehe.. Teringat kat cerita FRIENDS, masa Monica & Phoebe cuba nak recreate Phoebe’s late grandmother’s chocolate chip cookies. Punyalah banyak chocolate chip cookies diorang buat. End up rupanya nenek Phoebe pakai resipi Nestle Toll House, hahaha.. Oh my, I am soooo in love with that series!
 
Anyhow, our little chef was doing good earlier, to a certain point of course. She helped to “look after” the butter & sugar in the mixer, then pour some vanilla & eggs. Tepung pun dia nak tolong, tapi aku tak kasi, hahaha.. Dah dapat agak future tepung tu macam mana, kalau dapat kat dia. Bila nak masukkan chocolate chips, punyalah dia excited. “Woowwww… cocoa!”
 
Well, it didn’t end there. She managed to get her finger dipped in the dough, and of courseee… just love the taste! Sebab tu gambar lepas lepas tu takde, pasal mak nye tengah berperang dengan anak, supaya biarkan cookie dough tu atas cookie sheet, bukan atas sudu dia. I was praying that saliva bacteria will die at 375 degF. Or else, ehhh… we just won’t serve it to outsiders, hehe…
 
Bila Cik Abe balik, aku kasitau la kat dia, request cik kak kita. Apparently it didn't surprise him at all.
 
"Remember what she asked for last night? Cake."
 
Ok, I prefer cookie in that case.

16 comments:

Anonymous said... BALAS

owh cik aiyo looking so cute wearing the apron <3 <3... sejuk ati mak ni anak suka masuk dapur hehe

miss scofield said... BALAS

keh3.....comel je cik aiyu pakai apron!!

friends the best!!! kan best kalo ade movie!!!

suke bile time phoebe ckp u american always butcher the french language...

hik....hik....hik...

Nanak said... BALAS

alalala...comelnya dia...blh la masuk junior masterchef...

eh, Fredo pn dah pandai request cake..klu mommy ckp takde cake..dia akan ckp..bun...amboi..tp jgn hrp...mommy bg biskut jacobs je..hahaha

ika said... BALAS

aiyu is comel &adorable

sabira said... BALAS

aww anak dara sorang ni dah pandai baking....nnt buat utk auntie chocolate cake ok!!miss u!...

rostina76 said... BALAS

alololo.....sooo cumey ini chef. mesti sedap rasa cookiesnya ada masin2 skit kot ;)

Reen Tart Nenas said... BALAS

hahaha so cute :)

Amy Z! said... BALAS

Argh! Kita ingat episode tu. Haha. Bengang je Monica dgn Phoebe masa tu. Hahaha. How I love FRIENDS!

Uhh. Mestila riang dapat memasak di dapur. Kalau dapat main tepung tu, mesti lagi gumbira. Hahaha.


cake? *pengsan* Hahaha.

Eey said... BALAS

Hahahaaa... I can imagine how's kitchen with kids around as a helper. Mesti berkecah habis. Maknye ckp A mesti dia nak buat ABC. Anyway, it's fun right? Cuma penat je nak mengemas nnt.
:p

ANR said... BALAS

COMELNYAAAAA. nk pinjam boleh? sbb kite xde helper klau nk buat cookies. hheheheheeheheh

Nazayiena said... BALAS

Ala comelnya Cik Aiyu pki apron,memang ada apron masak saiz dia ya.Sedaplah cookies yg anak dan mama masak penuh kasih sayang tu.

Myra Jay said... BALAS

Comelnyer, siap pakai apron lagi :D

fifi said... BALAS

cute sangat aiyu.. tapi teringin nak tengok gambar selepas2 tu.. hihi.. mesti lagi cute..

Mixed-family in da house.... said... BALAS

Mek aiyu,
pinjam apron boleh? cun lah! mummy jahit ker tu?

Unaizah said... BALAS

Awh, so sweet!!! Baking cookies anak beranak. Nanti dia dah besar sikit makin best la baking session.

Eliss Mie said... BALAS

akaa comelnya chef aiyu kat dapur :) siap request cookies yer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...