Wednesday, November 28, 2012

Back to her old (?) self

Hari ni, waktu tido Cik Aiyu pass!

Cik kak kita bangun jam 7:30 pagi tadi. Lepas tu seperti biasa, tengok tv jap, main puzzle jap, mewarna jap. Buat sepah, sambil duk teriak "mommy mommy" or "daddy daddy" macam kitorang ni duduk 10 batu dari dia. Oh my, I am soooo looking forward to the "Why? Why?" stage! Time to buy some ear plugs!

Tengahari tadi lepas pekena nasi dengan lauk ayam kurma, ingatkan cik kak kita senang lah nak tido siang. Pergh... nan hado. Macam mana la omputeh kat sini boleh buat anak diorang masuk bilik setiap hari, at the exact time. Like Hannah, she will go for nap from 2 pm to 4 pm macam tu. Kalau dia tak tido pun, it will be her quiet time in her room. Lantak ko la nak menyanyi ke membaca ke time tu, yang pasti, jangan keluar bilik.

Cik Aiyu nak buat macam tu?

Kemsalam!



Anyway, being at home with her did teach me a thing or two. Kalau dia gagal nak tido siang, sila lah bawa dia ronda dalam kereta. Tak sampai 10 minit, confirm dia tido!

Guess what, that trick did it again!!!



Settle masalah kami, cik kak tido dari jam 2 ke 5 petang. Bangun dari tido siang, dia ajak ronda lagi. Siap pilihkan I kasut lagi, "mommy, grey shoes". Tettt... pilihan di reject. Mommy doesn't wear her Crocs outside our house perimeter darl!

Cik Abe yang hari ni gigih bertukang, ajak makan aiskrim di Dairy Queen. Tak baik lawan cakap suami dan bapa kan... so kitorang pun woohooo, jom!!



Penantian adalah satu penyeksaan.



Kannnn???






Balik dari DQ, kami singgah office baru Cik Abe. Sampai rumah, ada orang tu request for pizza, pasal dia ternampak iklan Pizza Hut waktu tonton Wheel of Fortune. Bukan bapak nye, anak nye! Since we had some almost instant (crust, sauce and cheese ready) pizza that we bought from the school kids yang duk ketuk rumah orang, kami pun buatlah pizza.

Cer teka berapa slice anak ku makan?

?

?

?

?

?

?

?

Satu?

Dua?

Tiga?

Ya betul! Tiga keping! Minus the edge crust, hehehe...


Seronok kitorang tengok dia makan hari ni. Selera tengah besar tu. Most important thing is...

She's in bed by 10 pm.


We are definitely happy parents today! :D


6 comments:

Anonymous said... BALAS

cik aiyu x minum susu langsung ke?best kalo anak selera mkn..anak me kalo nak kasi mkn mcm nak kena dera kekdahnya..melalak..pastu lari satu umah..jenuh kejar nak suapkan..letih mak..
sesapa ada solution x? plz share sama..tensii..oh my doter dah 21 mths..menyusu pun
kurang..main jek lebih..

Rai said... BALAS

tu namanya gen melayu terlebih. tak tido siang.. nak main dulu. baru tido.. haha...

sabira said... BALAS

hahahahaha..gelak guling2 tgk first picture..both of them doing a same waiting faces...cuma sorang pandang sana,sorang lagi pandang sebelah sini..pipi cik aiyu dah terlebih pau sekarang ni..tgk that day picture yang pakai pampers pun dah gebu sket..alhamdulillah kak..yang penting cik kak kita sehat :))

Madam Sooyaree said... BALAS

Anonymous,
Cik Aiyu minum susu biasa, bukan formula. Dia minum macam air gitu la, takde sukatan apa pun. Tu lah, ni time dia semangat nak makan. Time tak nak tu, memang apa pun dia tak makan :(
Agaknya phase anak kot, cuba kasi finger food, dia suka tak?

Rai,
Hahahah.. tu la pasal. Rasanya budak rojak memang camni kot, Nicholas kawan dia pun sama, hihihi

Sabira,
Cik Aiyu memang semangat sikit sekarang, selera besar. Rasa best je kalau kita masak, dia makan :D

miss scofield said... BALAS

comel je 1st pic cik aiyu n papa dier....

mcm org baru lepas gaduh....

hik3....drama queen....

Nur-nba said... BALAS

Berselera Mek Aiyu makan aiskrim tu.. Suka gambar yang pertama tu.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...