Wednesday, January 23, 2013

Jewish penicillin

Salam Maulidur Rasul buat semua warga Maikorner yang beragama Islam. Ahad ni Thaipusam, jadi warga Malaysia cuti panjang la ye? Apa plan tu? ;)

Kami kat sini, alhamdulillah... Cik Aiyu dah full battery, hehehe.. Semalam macam so so lagi, hari ni soheh! Lapang hati kami. Rasanya dia kena ala Rotavirus gitu. Nak kata Rotavirus ke tidak tak boleh, pasal kami tak pergi check. But same symptoms lah. Since the symptoms only appear after 2 days of contacting with the bug (transmitted by faecal-oral route), kami syak Cik Aiyu dapat masa kami di Children's Museum hari Selasa lepas. Masa pergi tu, I cakap la kat my MIL, yang tempat ni kira best la untuk kekanak, but they do not maintain it well. Amik kau, lepas tu, anak sendiri sakit. Lepas ni fobiaku dalam bahaya nak bawak anak gi tempat gitu, hehehe..

My advice is, to monitor the little one's temperature, and to keep them hydrated. Since Cik Aiyu asyik muntah, I was a bit cautious about her water intake. Too much will make her puke, too little will make her dehydrated. So I kasi dalam 1/4 cawan kecil macam tu, tapi kerap lah. Ubat demam pun kitorang reduce, dari 5 ml to 2.5 ml. Kalau kasi 5 ml, confirm dia muntah balik. Untuk makan pulak, chicken soup is the way to go, hahaha... Nothing fancy, just chicken + water (or home made broth) + carrots + celery + pasta. There has been some studies made, and it is proven to be beneficial. Bila I google, jumpa artikel yang panggil chicken soup ni “Jewish penicillin”. I do believe Jewish has the best diet among us all, sebab tu ramai orang Yahudi pandai kot, hehehe.. Macam makan cisburger. It's not a good practice because dairy will make the iron absorption less effective.


The better version of her. 

Hari ni dah mula gigih naik basikal keliling padang. Alhamdulillah :)



Orang kata, budak kalau demam, nak belajar benda baru kan? Cik Aiyu kita pun tak ketinggalan. Sekarang ni tengah syok praktis nombor pakai jari. Kalau "one" ke "five", laju ade dia tunjuk. Kalau "three", punyalah terkial cik kak kita nak kontrol jari jemari karipap nye itu, hehehe..


"Mommy, two!"

14 comments:

Kniedaz said... BALAS

bagusla dah sihat...tu yang nampak bergaya sakan tu ya...hehe

menza_ice said... BALAS

I can see chanel..

Shamsiah Abdul Rahman said... BALAS

Yg OREN tu sgt de-boommm...
Salam Maulidul Rasul adinda..

p/s;
Glad to see Cik Aiyu sudah back being her..

sabira said... BALAS

salam maulidur rasul kak...wahh mek aiyu hari fashion sunnguh.colour blocking giteww....hahahahahhahaha...good to see her healthy as usual...

miss scofield said... BALAS

ala.....syhomelnye!!!

pelangi petang said... BALAS

Alhamdulillah...dah sihat cik aiyu...nampak mcm dah slim sikit kat perut tu....hehehe...comel sgt pakai spek tu... :)

Nanak said... BALAS

Fredo dah kena hari tu..jangkit dari kazen dia..huhu..muntah n ceri beri jg..tanak mkn minum milk pn tanak..tp tulah kena pastikn dia minum air wpun sikit..
dahlah tanak mkn ubat..pepun,syukurlah aiyu dah ok..dah blh pergi scholl la kn..

cikguAnum said... BALAS

color block gitew

blu4sky said... BALAS

salam Huda,
glad to hear cik aiyu dah sihat.. bila anak sakit sure tak senang hati kan.. you take care too..

Angah said... BALAS

sakan la cik aiyu ni bergayaaa....gerammm tgk

cahya indah said... BALAS

Cik Aiyu yg da sihat..comel bangat ni

Fifi Nadhrah said... BALAS

adoi.. terus teringin chicken soup letak spiral pasta.. balik ni harus buat.. :)

amboi.. da pandai mengire dengan jari.. cute je..

salam maulidur rasul dari fifi..

Amy Z! said... BALAS

Susut sikit pipi gebu tu. Ala.. Sgt comel tocang dua camtu. Nampak dah big girl laaa. Hihi. :-)

Semoga tambah sihat dan tambah bijak. xoxo

Madam Sooyaree said... BALAS

Kniedaz,
Alhamdulillah, senang hati kita :)))

Menza,
Channel apa itu? Hehehe.. Beg lama la yang :)

Kak Sham,
Terima kasih kak, salam maulidur rasul buat akak di sana juga :)

Sabira,
Thanks Sabira, same goes to you and family k. Hahaha... bebudak pakai apa pun ok, cuba akak yang pakai gini, larikk!!

Miss Scofield,
Thanks dear :)

Pelangi Petang,
Tu la, dia dah kurus sikit sejak sakit. Takpe, kita pam cokelat hari hari, hahaha

Nanak,
Alamak, sian Fredoo... hope it was not too long lah, atau berjangkit kat lil ones. Esok baru Aiyu pergi sekolah, dah lebih seminggu tak pergi :)

Cikgu Anum,
Ni namanya pesen main rembat, haha

Angah,
Thanks dear, dia memang kaki laram sket.

Cahya,
Auww.. thanks laling!

Fifi,
Senang aje, Ufairah mesti suka. Seimbang, dan mudah :)

Amyz,
Tu yang best ada gegirl, memacam boleh bikin, hihihi.. Aminnn.. thanks darl!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...