Saturday, April 20, 2013

Green update

It's spring time!

Iyo lah tu, macam lah Midland ni banyak sangat taman bunga. In fact, takde kot, hahaha... The greenest you can see is, at the local nursery. Kalau tak, cokelat saje lah.

Taman bunga yang tetap menjadi pojaan I adalah, Keukenhof di Netherlands. Jakun tengok bunga tulip satu hal, jakun tengok bunga tulip besar tapak tangan, dua hal! Seriously, masa sampai dulu, rasa macam di sorga gitu. High tengok bunga, hahaha.. Come to think of it, now will be the best time to visit. Time ni, bunga baru kembang mekar. Kalau pergi lambat, tengok tulip terlebih baking powder aje lah kang, hehehe...

Itu cerita tempat jauh, meh kita cerita kisah belakang rumah.

Tahun lepas, kami gagal dalam usaha bercucuk tanam. Dalam banyak-banyak benda kami tanam, hanya rosemary kami aje yang bertahan. Kami syak rosemary ni mutant, because after a while, we just stop watering the whole backyard. Rumput pun macam hazab aje kami tengok. Tapi tidak dengan rosemary kami. Maintain aje, setia menjadi mangsa setiap kali I nak bakar ayam. Tak tau lah kalau rosemary kami ni versi tundra. Tapi memang power lah.

Tahun ni, kami cuba lagi. I tukang beli aje, yang tukang tanam, MIL & Cik Abe, hehehe.. Menantu hantu betul kan. What to do, I have only another 6 months to play the "I am a pregnant lady" card, muahahaha...

So, setakat hari ini...


Radish. 


Peas.


Carrots.


Yang ni pulak, pokok-pokok instant. Beli memang dah berdaun, hehehe.. More like my style, hahaha.. Yang disemai dari biji benih tadi, MIL yang pergi beli. Iolls. tak campur, jadi tukang siram aje.

Salah satu pokok dalam kotak ni adalah lada benggala warna cokelat. I never seen one in my life, jadi terus jakun dan beli. Harap-harap boleh la tengok hasilnya itu.


Yang ni?

Haippp... yang ni lalang. Tanaman yang paling subur di belakang rumah kami, hehehehe...




The other green update. 

Bilik Cik Aiyu yang dah siap. No more "Aiyu's broken bed". Tapi yang lelain, nauzubillahhh.. Dah lebih seminggu ceiling kami berlubang. Kalau waktu malam, memang sejuk! Kontraktor kat sini kerja nya entah lah, lambat gilerrr... I think they are working on several projects in the same time. Agaknya adalah 2-3 rumah lagi yang ceiling berlubang jugak, hehehehe...

14 comments:

TeacherAzimah said... BALAS

Cantik sgt bilik cik aiyu :-)

cik chinta said... BALAS

pveret kler i jg, green, np xd pic aiyu rini, rindu nk tgk muke nye

umimiqdad said... BALAS

comel sangat tengok bilik cik aiyu...sejuk mata memandang

p/s:bila la hero saya nak tido kat bilik sendiri ni...

athirah Safarudin said... BALAS

hijaunye blik cik aiyu...cantik...

Unaizah said... BALAS

Usaha tangga kejayaan. Kalau tak hidup gak, tanam lagi dan lagi sampailah hidup dgn jayanya. Easy said than done huh :-)

Aiyu's room nampak "sejuk" je. Nice!

lyza said... BALAS

Walaaaa.. ku lihat hijau... gitu kekdahnyaa...

mana pic aiyu?

Nuroll said... BALAS

love the green!!!

ANR said... BALAS

cantiknya bilik kakak Aiyu. sejuk mata memandang.

eh eh, Elmo pun ade?? ingatkan dah x kawan. :)

ctsal said... BALAS

Salam,
Dah lama tak jenguk blog mama cik aiyu ni. Cik Aiyu dah besar n makin comel. Congratulations on your pregnancy n enjoy the "I am a pregnant lady" moment ;)

Amy Z! said... BALAS

Cantiknya. Green yg just nice dan nampak peaceful. ;-D

Hihi. Tak apa. Nanti menjadi juga. Memang nak menanam ni kena banyak sabar. Hehe.

Norliana Abdul Rahman said... BALAS

cantik bilik aiyu!

my everything said... BALAS

cantik sangat bilik ni sukeeeeeeee heheh anyway congrats ye huda dah nak ade baby baru heheheh sorry i suke tetinggal keretapi hahahha

Nazayiena Ayiena said... BALAS

wow, cantiknya bilik Cik Aiyu,hijau segar mata memandang.

Yantisa said... BALAS

suka warna hijau ni ... sgt cantik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...