Thursday, June 20, 2013

What's in her bag

Mari kita skodeng, apa ada dalam handbag budak I'm-not-a-toddler-not-yet-a-preschooler.

Selalu tengok dia usung ke hulur ke hilir, tak tau apa yang dia isi kat dalam.

Kekadang kalau teringat, dia bawak pergi kedai. Kalau tak, dia buat main dalam rumah je lah.



The bag:


Dah lama dia duk usha bag ni kat Dillard's. Iye lah, dia kan kawan I pergi shopping untuk Sooyaree's Closet, hehehe.. So hari tu bila ada sale kat Macy's (masa kitorang balik kampung Cik Abe), I pun belikan lah. Cik Abe pun kata, beg tu comel aje untuk tuannya, hehehe... Cuma tali asal tu panjang, kitorang pendekkan ikut ketinggian Cik Aiyu. Apa guna pergi rumah Grandma kan, Grandma Cik Aiyu ada banyak mesin jahit, hahaha....



What's inside:


1. Bank card mommy yang dah expired. Apa makna pun tak tau, bukan boleh swipe pun.

2. Films for her princess movies book & projector. Buku tu ada cerita pasal Cinderella, Snow White, Princess Jasmine, Ariel, Belle & Princess Aurora. Kat buku tu diorang kasi free projector, kira boleh la tengok gambar puteri-puteri itu dengan kadar 12 pixels (i.e. kabur nau!)

3. Spinning gasing, hehe.. One of the gifts she got from a party goodie  bag.

4. Rantai Minnie Mouse.

5. Gunting dari doctor set. Cik kak kita suka check up orang, tapi gunting ni selalu dia buat potong rambut pesakit.

6. Magnifying glass from her Busy Town mystery set.



Agaknya bila la kan, Cik Aiyu mula mintak "minnie" untuk isi dalam bag. Selalu umur berapa ye, kita mula kasi duit kat anak?

10 comments:

Kniedaz said... BALAS

Yani dan Yana dah pandai minta duit kalau kami nak jalan...mereka baru 2 tahun 4 bulan ^_^

Eey said... BALAS

My 2 yo kid also dah pandai mintak duit kalau nk byr apa2. Tapi bukan utk simpan dlm beg laaa. Maybe dia selalu tgk we all byr masa kat kedai kot.
Tapi Mek Aiyu slalu tgk Mak nyer swipe je kot, not using real money. Sbb tu dia simpan cc Maknye yg dah expired tu. Kekonon leh laa swipe kalau beli barang, hahaa..
:)

mama maman aka yana said... BALAS

cantik benor handbag cik aiyu.. mengalahkan acik punya je.. jelez arrr
hehe

ejaMaria said... BALAS

kalau pre-school kat sini (malaysia)... budak umur 6 tahun mmg diajar mengenal dan menggunakan duit... silibus ni mmg ada... tapi kita biasa ajar anak bayar beli barang start umur 4 tahun (bila masuk pre-school... sebenarnya kalau latih lagi awal lagi bagus - jadi diorg faham mengira...tahu bila ada duit baki atau tidak...diorg pun suka je deal dgn org lain buat urusniaga jual beli... :)

Anonymous said... BALAS

comel sangat

Saya beri duit kat anak bila dorang darjah 1. variety of syiling up to RM2.00. Kat sekolah tu limit RM2 je boleh bawah sekolah untuk darjah 1.
Gradually, bila dah pandai kira baki baru bagi duit kertas.

Ahkak

Eliss Mie said... BALAS

my Nuha skang dah ada duit dlm beg :p tapi bila hr raya memang nak bag, nak letak duit raya dia..hehehe

PuanSyimaSyaz said... BALAS

cantiknya handbag.. aritu ada jumpa handbag chanel getah utk toddle.. aim nak beli utk aisya...

rasanya umur 5thn dah start bawak duit sikit kot.rm1-rm2 camtu...

Unaizah said... BALAS

I start bagi duit kat my eldest utk dia handle sendiri when dia darjah 1.

petite girl said... BALAS

At least if you give her some money, she will recognise it early and learn maths:)

Fifi Nadhrah said... BALAS

ufairah kecil lagi.. beg pon takdak.. jadi taktau nak komen ape..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...