Monday, June 17, 2013

Penat

 Adehhh... penat nya!
 
Tak tau la pasal preggy ke, pasal penat kemas rumah ke, pasal penat melayan mood anak yang tah ape ape, tapi dua tiga hari ni, penat dia lain macam!
 
I think I've jinxed the good nature of Aiyu.
 
Hari tu ada kawan kasi artikel ni, pasal kemungkinan kanak-kanak zaman sekarang ni perangai semua masya allah belaka pasal diorang kena induce.
 
Iolls yang gatal mulut, cakap mungkin tidak kottt.. pasal Cik Aiyu perangai dia masih terkawal lagi. Jarang mengamuk tak tentu pasal, dan senang mendengar kata.
 
Hamik ko, jangan eksyen sangat.
 
Tak lama lepas tu, anak saya dah pandai "leave me alone".
 
Sungguh waddehel kan, mesti dapat dari Little Mermaid ni, part King Triton mengamuk pasal Ariel selamatkan Prince Eric.
 
Walaupun tampak kiut bila cik kak kita buat mimik adegan dalam filem-filem puteri dia, tapi biasalah, benda yang tak elok ni, dia tersangkut sekali.
 
 
Untuk rumah pulak, ruang utama macam dah 80% siap. Tinggal kitchen counter top ngan lampu tak pasang lagi. Memandangkan the next stage will be our room's floor and bathroom, tadi kami dah pindahkan katil ke bilik ketiga. Cik Abe takde, terpaksa la I buat muka doploh sen mintak tolong kontraktor. Nasib baik tuan rumah rajin buat dessert, rajin jamu orang ada makna tu, hahaha...
 
Tapi yang tu je la, yang benda-benda kecil lain, kena kemas sendiri gak. Bila nak pindah bilik ke rumah kan, barulah kita sedar, betapa banyaknya barang kita ada. Tau tau terjumpa balik benda yang kita ingat dah hilang, hehe..
Esok kena sambung kemas bilik lagi. Banyak benda atas lantai yang kena alih, sebagai contoh benda kat bawah ni.
 
 
Budak kemaruk main Mario Kart Wii. Hari tu 2-3 hari kitorang tak kasi main, memang setiap 10 minit dia tanya.
 
"Mario Kart Wii? Mario Kart Wii?"
 
Hari ni pasal nak kemas rumah, terpaksa kasi dia main. Macam tak elok kan, guna tv nak babysit anak, tapi nak buat macam mana, bukan boleh hantar rumah tok nenek ke, makcik pakcik ke. So for time being, terpaksa lah. Nanti bila dah slow down sket kemas rumah, kita main sesama lagi, k?

10 comments:

sabira said... BALAS

wuyoo aiyu dah pandai guna words leave me alove...sejibik2 dalam cerita little mermaid..hehehehe..saboo je la kak...kalau renovate rumah mmg penat..we all last 2mnths renovate dapur..as usual, debu nye tebal mcm bedak..semua pinggan mangkok warisan turun temurun kena kemas balik..punyalaa banyakkk..penaatttt..

Nanak said... BALAS

guna tv utk babysit anak tu terasa i..hahaha..tp Fredo skng dah tak minat tv/tab ni..dia lbh suka main block tp dengan mulut yg xpandai diam..mmg kena byk bsabar..nak marah nti dia merajuk..satu hal nak pujuk..
tk cre ok..jgn angkat berat2 sgt..

PuanSyimaSyaz said... BALAS

huhu aisya tak eh rasuah pun dgn tv.. eh preggy ek? congrats

Fifi Nadhrah said... BALAS

waaa.. leave me alone.. memangterbaik la.. hahaha.. pening kepale layan..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... BALAS

samalah kita tgh membawak budak dalam perut mmg cepat penat

Amy Z! said... BALAS

Kadang dia macam tau kot dah nak dapat adik, dia buat perangai sikit. Samalah macam Alam. Masa kita pregnant dulu, balik dari kerja, minta kita angkat dia la, apa la. Dah la penat kerja, pregnant lagi, nak angkat dia? Tak laratnya la~ Hahaha.

Sabar la ok. Ha. Jangan angkat barang berat2.. Hadoi. Pregnant tu. Kemas sikit2 takpe. Take care.

xoxo

Unaizah said... BALAS

Alahai comelnya gambar Aiyu tidur. They all look so angelic when they're sleeping right.

First time ni dengar about induce baby theory. Menarik tu coz anak-anak i semua induce (but for different reasons).

yana said... BALAS

Salam kenal..
nice blog..jaga baby girl..esp yg sulung biasanya mmg senang..sbb Tuhan tau mamanya masih baru lagi..Saya suka Ariel..zmn dulu2 selalu tgk..geng2 dia flounder..sebastian..seronok betul..tak tau sbb apa suka sgt tgk..sampaikan 1st emel masa thn2 90an dulu saya ltk d_little_mermaid..akhirnya bila dah besar..ank dah berderet...baru perasan yg diri ni terikut2 si Ariel..suka sgt tlg org..lps tu nasihat org x nk dgr..sbb selalu fikir semua org mesti baik mcm dia n kwn2 dia,dan org yg ditolong tu ada yg 'udang sebalik mee' rupenya..akhirnya ayah jugak yg selamatkan..bestnya teringat kartun tu..but now takde kat tv..jap lg nak google ah..

Ninie Hanis said... BALAS

Wah..baru tau awak pregnant. Congratulations! seronoknya lahai nak dpt baby lagi. :)

Suka nengok cik aiyu sng tido kat mana2 je..alamak..kita pun induce gaklah hari tu.Memang betul eh? :p

Madam Sooyaree said... BALAS

Sabira,
Haaa.. tu laaa.. time mengemas ni pulak la kan, Cik Abe asyik busy kerja. Saje je tauuuu

Nanak,
Toksah terasa, I pun sama, hahaha.. Tapi tau tau je la, kekadang kita rasa bersalah. Tapi nak anak senyap tak? :P Aiyu kekadang dia main gak blocks, tapi dia suka ada gang main sama. Kalau puzzle tu ok sket lah, dia buat sesorang. Tadi sibuk buatkan I hot dog dari playdough, hihihi

Syima,
Eh anak awak belia lagi, tunggu sket, bila dia dah pandai cakap, mesti pening, hahaha... Thanks dear!

Fifi,
Tu la, dia macam kena biar dia yang decide apa nak buat. Banyak cantek, hahaha

Baby,
Tu lah kan, tapi takpe lah, tak lama. Kenalah sabar kejap :)

Amyz,
Tak tau la yang, tapi dia macam ok je ngan baby. Siap suap cokelat imaginasi lagi kat pusat kita, hahaha.. Harap2 dia tak sumbat cokelat bebetul nanti la, naya!

Unaizah,
Hahaha.. angel in disguise, hahaha... Ntah, I rasa more to upbringing. Tapi tu lah, mana lah tau. Skang ni memacam teori ada, I pun tak tau mana nak percaya

Ninie,
Thanks dear :) Entah la yang, Aiyu ni kena induce, tamau keluar gak, so kena emergency c-sect. Mari kita doa yang baik2 aje lah untuk anak2, hihihih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...