Sunday, September 29, 2013

Being patriotic

Cepat ngaku, siapa yang tak hafal rukun negara?
 
Haaa.. hari tu Cik Abe tanya, apa rukun negara Malaysia. Tak sia-sia masa sekolah dulu baca setiap hari Isnin, I masih ingat tauuuu.... Cuma tergagap jap bila nak men translate "keluhuran perlembagaan" dan "kedaulatan undang-undang". Apa maksud luhur dan daulat dalam bahasa omputeh haaaa? Oh my English...
 
Bukan apa, kat sekolah Cik Aiyu, setiap pagi diorang akan baca Pledge of Allegiance. Nak tak nak iolls yang tak American pun, kena la respek sama kan. Letak tangan kat jantung, sambil pura-pura hafal pledge itu, hehehe...
 
Tapi tak lama dapat hidup berpura-pura, pasal ada orang tu semangat patriotic menebal.
 
 
Sejak dapat jadi flag bearer hari tu, sungguh bersemangat Cik Aiyu baca pledge setiap hari. Sampai hari tak sekolah pun, dia akan baca gak. Bendera tak tinggal kau. Pastu paksa mak bapak berdiri sama.
 
Since she asked me to say it from time to time, I pun terpaksa lah hafal.
 
 
 
  "I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
 
 
 
Chewahhhh... rukun Negara orang ko hafal ye, rukun iman ngan rukun Islam hafal tak?
 
*larikkkk*

10 comments:

Schazaza Zober said... BALAS

hahahahahahaha~ susah jugak kan nk translate.... terbelit lidah...

cik aiyu semangat betul dgn sekolah dia kan...

mak cik aiyu amacam? sehat? xsbr nk jumpa baby baru ke?

farah said... BALAS

Alololo terernya cik Aiyu recite POA. Aunty nk baca pun tergeliat lidah, perkataan bukannya easy tu for a 3yrs old nk recite. Good2. Lps ni ajak mummy recite Rukun Islam ngan Rukun Iman plak keyy...hahahahahah...bak kata mummy Aiyu tadiii...hehehheheeh....

rainini said... BALAS

bersemangat cik aiyu, flag tu dah nak sama dah, patut emaknya berdiri sebelah sambil pegang flag malaysia

rainini said... BALAS

bersemangat cik aiyu, flag tu dah nak sama dah, patut emaknya berdiri sebelah sambil pegang flag malaysia

rainini said... BALAS

bersemangat cik aiyu, flag tu dah nak sama dah, patut emaknya berdiri sebelah sambil pegang flag malaysia

Anonymous said... BALAS

Info dari Miss Wiki

Literal translation

NOW THEREFORE, WE, the people of Malaysia, pledge to concentrate the whole of our energy and efforts to achieve these ambitions based on the following principles:
BELIEVE IN GOD
LOYALTY TO KING AND COUNTRY
SUPREMACY OF THE CONSTITUTION
RULES OF LAW
COURTESY AND MORALITY


Alternative Version

NOW THEREFORE, WE, the people of Malaysia, pledge to concentrate the whole of our energy and efforts to achieve these ambitions based on the following principles:
BELIEVE IN GOD
LOYALTY TO KING AND COUNTRY
UPHOLDING THE CONSTITUTION
RULES OF THE LAW
GOOD BEHAVIOUR AND MORALITY

Schazaza Zober said... BALAS

eh, teringin dulu zaman sekolah ktorg nye rukun negara kene dlm english. mmg begitu kt sekolah...

believe in God
Loyalty to the King and Country
the supremacy of the constitutions
the Rules of the law
Mutual Respect and good social behavior.

tq :)

Fifi Nadhrah said... BALAS

wah.. semangat cik kak tu.. siap bendere..

Anonymous said... BALAS

haha..come je kalau budak2 berjiwa patriotik..mariam gtu gak..siap nyayi negaraku setiap kali nmpk bendera Malaysia..mama dia layan je la

Qider said... BALAS

luhur dengan daulat..err,google translate kata, luhur=noble,daulat= hail,peh tergeliat lidah nak translate

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...