Wednesday, September 25, 2013

Panggilan cikgu


Tough life eh?

Masuk ni dah 2 kali Cik Aiyu kena denda. 

First time dia baling pasir kat kawan, kali kedua dia pergi bantai anak orang.

Tak ku sangka, anakku samseng rupanya, hehehe...

Dua-dua kali ni, jadi masa playtime diorang kat playground. Dalam kelas so far dia mendengar kata. Kalau tak dengar cakap cikgu, diorang kena duduk kat "thinking chair". Dari apa yang I faham, ramai gak pernah kena duduk kerusi tu, hihihi... Antaranya bff Aiyu, pasal dia tanak turut serta dalam aktiviti kelas.



Susah jugak bila anak dah masuk sekolah ni kan, masalah lain pulak yang timbul. Tapi tu lah, awal lagi kot. Baru nak belajar bergaul. We did have a talk after each incident, so far alhamdulillah dia macam faham. Tak tau la lama mana melekat kan. Kekadang I terfikir, elok anak membuli, atau dibuli? Memang la elok kalau bukan antara dua ni, but given a choice, which one do you prefer?

Positive part, Cik Aiyu skang sangatlahhh berminat dengan ejaan dan membaca. They learn the letters by sound, macam minggu lepas diorang belajar huruf "mmm" instead of M. Jadi skang dia asyik nak teka, setiap perkataan tu mula dengan huruf apa. Belum lagi dia belajar yang warna merah kalau campur dengan kuning tu jadi oren. Bangga macam baru jumpa ubat untuk cure AIDS aje, hehe.. 

Pastu tadi, dia main susun-susun botol colored sponges. Dia tanya I, "what is this color?" for each color. Tetiba sampai merah, I jawab la "red". Dengan muka berlagak, Cik Aiyu cakap "no, it's rojo".

T__T

Rojo = red in Spanish. 

Ooo emm geee.. nasib baik la mak kamu ni tau sesikit Spanish. I pun tanya la, which one is azul (blue), amarillo (yellow) and verde (green). Passss!!!

Tetiba dia tanya balik, "mommy, what is purple?"

Oooppsss... mari kita Google!


Yang benar, 
Saya yang kena belajar bahasa Spanish

13 comments:

Norliana Abdul Rahman said... BALAS

given the choice.. i rela anak i jadi kaki buli.. hukhuhuk

rara said... BALAS

aiyooo.. cik aiyu gangster la.. hehe..

kat sekolah tu ajar Spanish sekali ke?

Anonymous said... BALAS

IMHO, at this point budak2 tak tau what's right & what's wrong. Lagik la pulak kat rumah biasa main dgn adults aje.

Masa anak akak start school, dia memang mcm samseng kampong dusun.

Wrestled with the boys & ride the slide from bottom up. Took her more than 6 mths to really understand how to play with others properly:)

NenetPenne (NP) said... BALAS

i choose to be a bully .hahhaha...

Amy Z! said... BALAS

Haih. Alam pun kat nurseri bergaul dgn budak2 besar. Sampai rumah terus panggil mama dia, "Eh mama, kau ambik ni.."

Allahhhhhhh. Sabar aje la. Kena betulkan balik sambil membebel-bebel gak la. Dah tak de sebut kau-kau lagi dah. Fuhhhh..

Kaki gaduh tu susah nak cakap la. Tapi kalau kita cakap baik2, plus teacher suruh duduk kat thinking chair, lama-lama nanti dia faham apa yang dia buat tu salah. Insya Allah. Sebab dia kecik lagi dan senang nak bentuk. Mudah-mudahan anak2 kita dapat membesar jadi orang baik2. :-)

Unaizah said... BALAS

Jom kita sama-sama belajar hihii! Bila anak-anak masuk sekolah, parents memang macam masuk sekolah jugak. Kena ambik tahu apa yg diorang belajar sebab senang nak ajar di rumah, time nak buat revision/homework and time diorang tanya byk soalan mcm bertih jagung. I tell you budak-budak sekarang punya syllabus way advance than us at their age.

Nanak said... BALAS

dulu kan, Fredo ni selalu juga jadi mangsa buli.kena tolak la..cubit la..pijak tangan kat playground..sian dia nangis kuat2.. tapi kan...hari tu i tinggalkan dia dgn my adik dgn sepupu dia (same age). kaki buli jg sepupu dia ni..tiba2 my adik kol 'baby tampar Ail' OMG..bangga pun ada..hahaha...

syoknya tgk perkembangan Aiyu..Fredo thn depan baru nak masuk sekolah..:)

Syida Rasyidah said... BALAS

Hehehe, ada jugak cerita cik Aiyu.. kak, kte silent reader, suka sngt baca cite pasal Aiyu... lama xtgk gmbr cik aiyu :)

persimmon said... BALAS

sabor je mummy..kalau mariam kena buli..sbb org denki dia comel..pastu budak laki preferred play with her..

kalau gi skolah dgn ayu..mesti die ngalah..tp bila die dh ilang sabar..abis die sepak,tumbuk dan penampor..

well mungkin aiyu tk penah mixed around sebaya dgn dia..insyallah ada adik, dia akan learn sharing, tolerate dan tk lupe sakat adik come..

tk sabar tgk adik ayu...buh la nama common sbb senang nk sebut both side n ingat..cthnya adam/sarah

hazlina azmi said... BALAS

kalo di bagi choice 2-2 saya tak nak pilih buli or dibuli..biarla semua kanak2 berada di dlm enviroment yg aman..:)

blogwalking...jemput ke blog saya dan kita tukar link ye..
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Fifi Nadhrah said... BALAS

aiyu gengster.. haha.. mesti cumil.. budak comel buli orang.. hihi.. mesti ade sebab jadi macam tu kak.. takkan tetibe die nak buatkan..

FAD RMLN said... BALAS

i prefer anak i jd pembuli *bersiul-siul*

Madam Sooyaree said... BALAS

Liana,
Hahaha.. tu la pasal kannnn

Rara,
Gangster kampung tengah, hahaha.. Ha ah, diorang ada Spanish class setiap hari Selasa ke Khamis. Ajar basic kot.

Anonymous,
Thanks for the info, rasa lega sikit bila dapat tau anak orang lain pun camtu gak. As a parent sometimes we can;t help to wonder, did we do something wrong somewhere. Harap2 temporary case je lah kan :)

NP,
Hahahah... samseng kampung dusun juga ye nenettttt

Amyz,
Hahaha.. kau? Selamba sajeee... tapi mana dia nak tau kan. Alhamdulillah dah kurang, lega hati mama dia :)

Unaizah,
Haaa.. dah la makin advance, pastu sini confirm syllabus lain. I tak sabar nak tunggu Aiyu belajar history, pasal confirm mak nye buat2 batuk tak dapat mengajar nanti, hahahaha

Nanak,
Hahahah.. sesekali tukar peranan, bangga mommy! True, kita kalau boleh tanak anak buat tak elok kat orang, tapi in the same time, kita tanak anak orang buat tak baik kat anak kita gak kan. Wahh.. nanti Fredo pre-k di mana? Sekarang dia rajin tolong jaga the twins la ye?

Syida,
Thanks dear for visiting. Kita sejak perut makin jauh ke depan ni, perangai malas tu bertimpa, hehehe...

Azza,
Hehehe... Mariam memang comel pun! Aiyu ada main dengan kawan sebaya, tapi tak seramai 14 orang tu lah. Lagipun sekolah dia ni macam strict sikit, kehadiran pun kena 90%, kalah sekolah biasa. Insya allah, kita masih tak fikir lagi nama ni, hihihi

Hazlina,
Memang lah dear, kita pun kalau boleh nak anak neutral. Tapi selalu diorang ada kecenderungan pada salah satu kan. Thanks for inviting, insya allah nanti kita singgah k :)

Fifi,
Tah la yang, harap2 takde apa sangat lah. Bebudak lain tu pun, ada angin diorang kan, hehe.. So far takde la yang obvious sangat kaki buli, semua ala ala sama je.

Fad,
Hahahah... sampai bersiul tu yang mahal! :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...