Saturday, September 21, 2013

Kelebihan ibu mengandung


Tiada meja makan?

Tiada masalah!

:D

Sedar tak sedar, tinggal lagi sebulan je lagi. Cepat kannnn?

Kesian Dia #2, kurang kasih sayang. Waktu Cik Aiyu dulu, sibuk mak nye menghitung hari. Yang ni buat tak tau aje, hehehe... Mana lah anak kedua tak timbul second child syndrome, hehehe...

Anyway, I've made up my mind.

Anak kami insya allah keluar ikut tingkap lagi.

We had a talk with the obgyn regarding VBAC. Dia cakap boleh kalau nak cuba, tapi dia tak galakkan kalau baby besar dari 8 lbs. Takut uterus pecah. Memandangkan Cik Aiyu juara tu keluar 8 lbs 15 oz dulu, Dia #2 ada kemungkinan bakal menjadi bayi 9 lbs. Dengan kadar makan tak henti mak nye, rasa-rasa mungkin le kot, hahaha.. Tak sedar diri dengan heartburn yang selalu datang, makan tetap onnnnn...

Jadi untuk mengelakkan emergency c-sect, dan komplikasi yang lain, kami berserah je lah. No doubt it does make me feel less like a mother, tapi nak buat macam mana kan. Everyone has their fair share. My pregnancy is easy, but not the delivery. 

Preparation wise, rasanya semuanya dah ok kot. Hari tu baru sedar, baju semua tak beli lagi. Nasib baik la mak nye juara online shopping, jadi dalam seminggu dua ni, memang kerap abang UPS datang bertandang. Kalau sehari dia tak datang, rasa serba tak kena pulak, hahaha...

Cuma skang yang kami masih tak settle lagi, adalah pilihan nama anak.

Ooo emm geee... susah giler k nak pilih.

Masa Aiyu dulu senang je. Cik Abe suka Aiyu, I suka Isabella. Walau lepas tu ada menyesal sikit part Isabella tu, pasal kami warga tak tengok Twilight, tak tau tu nama watak Kristen Stewart. Tak pasal-pasal nama tu jadi nama pilihan #1 tahun 2010. Nasib baik jadi middle name. Tapi ok lah, daripada kitorang namakan dia Grasshopper ke, Box ke, Under The Sea ke, macam retis Hollywood zaman skang kan. Semua nama pelik semacam.



Ada cadangan tak? :D

29 comments:

Anonymous said... BALAS

#2 ni girlfriend daddy lagi ke bodyguard mummy??

Nanak said... BALAS

hi darling..selalu baca blog tapi tak sempat tinggal komen..:)
kejap je lg nak bsalin kan..geng dgn i juga la ni 2x ikut tingkap..tp yg 2nd czer ni i cpt recover banding yg 1st..mgkn sbb bius half kot..
dah beli set bsalin tak?hihihihi..
nama anak? kitaorg lg best..nama twins kami pilih sejam sblm daftar JPN..hahaha..

malin_purple said... BALAS

bagi nama Leila :)kalu gegel lah.

Zareda Norman said... BALAS

Aaron. Ikhlas dr peminat tegar aaron ajis.. hehe

Anonymous said... BALAS

aiyu
aiman

Anonymous said... BALAS

Kalau gegirl.. Letak Dhia ______, since skarang pun u panggil 'Dia' kan. :-)

neyna said... BALAS

dhia means light

melissa rhymes with isabella

Anonymous said... BALAS

Aliff Zaquan...

sabira said... BALAS

kena pilih supaya both grandma senang sebut..macam nama cik mek kita...satu malaysia..satu america...:)

Anonymous said... BALAS

Salam mama Cik Aiyu,

Lega I baca post ni.We are in the same boat. Saya ni 38 wks. 1st trimester tak boleh makan langsung, so 2nd tri. tu makan hingga tak boleh stop, sampai berat badan macam roly poly, literally. Body frame pulak kecik. I get comments like" ohh you are big!!".My OB tells me "eat less". Fulamak. Keeping my fingers x for VBAC too.

Just my 2 cents on the names.
Erin Alisha
Aiman Andrew.

Good Luck!!
Lee.

Anonymous said... BALAS

Assalamualaikum,
semoga dipermudahkan segalanya ketika bersalin. Ameen. :-)

Marissa
Iman
Inaz
Rayyan
Noah
Aaron

-nizz-

Anonymous said... BALAS

Salam,

Bersalin ikut pintu ke, tingkap ke, tu semua ketentuan Allah, it doesn't makes you less a women dear...

At the end of the day, yang penting baby sihat & selamat, insyaallah. I doakan semua dipermudahkan.

And yes, I setuju dgn sorang lagi mummy yang cakap 2nd c-sect lagi cepat recovery. I yang nombor tiga c-sect jugak, lagi best, pagi c-sect, by lunch time dh duduk dah. The sakit is getting lesser with each baby. Dah lali kot perut ni kena potong.

Bertabahlah....chiok chiok...

-Anne-

Fifi Nadhrah said... BALAS

tak kesah la bersalin kot mane.. asal 2 2 selamatkan..

Amy Z! said... BALAS

Haha. Boleh pulak letak pinggan atas perut. Best betul.

Tak kisah la keluar ikut tingkap ke hehe, janji baby dan mommy selamat k? Kita doakan awak baik2 je nanti.

Aiyu camne? Bila cakap dia nak dapat adik, dia ok? Hehe.

Nama memang susah nak cari. Kalau kita, sbb nama Aiyu dah Aiyu Isabella, nama second baby, mesti intial huruf A & S . Haha. Itu kita laa.. Hahaha.

FaznFaz said... BALAS

babe, x kisah laaa ikut pintu ke, tingkap ke, sliding door ke, we're the chosen one to hold tittle agung, 'mummy' bukan semua org dpt merasa, k??? yg penting, both selamat...

wish u luck.... ikut aku, nak nama anak yg ada nilai2 komersil sambil mempunyai maksud yg baik, boleh??? hehehe!!!! aiyu isabella is a good name, so, second one punya nama harus at par laaa kan??? selamat 'shopping' nama...

sharon m.q. said... BALAS

Girl again ? :)

kalau perempuan..letak nama Sufi Isabella..

kalau lelaki letak nama Ali Mikhail

pendek n senang sebut..

hehehehheheee...

Anonymous said... BALAS

Doa saya semoga dipermudahkan segalanya dan mummy cik Aiyu & adik Cik Aiyu yg bakal lahir nanti sihat hendaknya.

kalau boboi....... Adam
kalau gegel....... Aina

hazlina azmi said... BALAS

selamat bersalin dear..i pun dah 2 kali c-zer

blogwalking...jemput singgah ke blog saya yang tak seberapa ni..:)

http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

Schazaza Zober said... BALAS

can't wait for the 2nd baby... cik kak ke cik abg eh? hihihihii syiok kan makan tembikai... dapnyeee

ayang said... BALAS

Zara = princess
yg mat salehnya kena cr sendiri

supermommapots said... BALAS

Ohh cenggitu.. Me pun 2x c-sec .. And betol sama jugak dgn u..senang preggy tapi masalah bersalin.. Anak first i dpt normal deliver tapi vacum second n third c-sec..i admit juga second c-sec ni tak sakit sangat compare dgn yg first..insyaallah jaga pemakanan masa pantang nanti cepat recover..at least u dah tau kena c-sec bleh prepare

Anonymous said... BALAS

Jannah Emily :)

Anonymous said... BALAS

kalau gegirl nak suggest nama arianna :)

veelara shamsyul said... BALAS

Klu boy ian idris or ibrahim isaac.
Klu girl, adel?adelia?

Anonymous said... BALAS

rosmah mansor *eih hahahahha k bai.
hahhahahahaha ala dah seme org kasik nama cangih2. hehehe

reentartnenas *malas nk sign in

Anonymous said... BALAS

Amber Zara

Sha said... BALAS

Girl

-Aria Iman
-Alyssa Isabella
-Aurora Isabelle
-Anastasia Ida (pronounced as Ai-da)
-Audrey Iris...

Seriously I'm running out of I name!

-Adrianna Atilia
-Alayna Thalia.

Boy

-Aryan Iman
-Andre Ibrahim
-Arman Isaac
-Adrian Isaiah
-Ayden Idris

Good luck youuuu!!

Anonymous said... BALAS

Hi, nama yang saya cadangkan..

Baby girl
Izara
Katerina,
Melissa Zahida
Airis Delisha

MyMadShop (MMS) said... BALAS

Zarra Arissha
Sofia Karynna
Hannah Sofie
Natasya Erandza
Iman Damia

Baby Boy
Rayyan Adam
Sufi Iskandar
Aqyl Aryan
Eman

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...