Tuesday, December 3, 2013

Triangular prism

Dua hari ni, I pengsan you.

Semalam first time jadi ibu beranak dua secara full time.

Pepagi hantar Cik Aiyu ke sekolah, sambil mengangkut Abang Aaron sekali. Handbag handbag dah tak main la babe, semalam sangkut baby car seat kat tangan.

Ok, mungkin bukan pilihan yang tepat pasal berat gilos. 

Dari sekolah kami berdua pergi ofis obgyn, kali ni cuba pakai stroller pulak. Nasib baik stroller boleh pasang adapter untuk car seat, jadi tak yah kejutkan cik abang kita yang tengah tido.

Kali ni, ok sket. Ok, no more Maxi Cosi handbag for me, hehe...



Anywayyy....

Hari ni bukan nak mengadu nasib ibu beranak dua di perantauan. Nak cerita pasal aktiviti kami siang tadi.



Takde apa pun, setakat aktiviti potong kertas. Malam tadi dah buat, hari ni Cik Aiyu suruh repeat lagi. Mak nye lukis bentuk, anak tukang potong.

So she asked me to draw a heart. Then a triangle.


Cantik kan? Hahahaha....

Lepas triangle, Cik Aiyu cakap, "Mommy, can you draw a triangular prism?"

"Triangle whatttttt??" balas mommy sambil garu garu kepala.

"Triangular prism." Jawab anak dengan penuh confident.

Dah tak pasal pasal I kena google, apa itu triangular prism, hahahahaha....



Rupanya menatang ni.


"Oooo.. cakaplah bentuk khemahhhh" balas mommy dalam hati.



Dah lukis triangular prism, dia suruh lukis rectangular prism pulak. Kali ni mommy dah terror, tak perlu google lagi.

Balik Cik Abe dari kerja, I pun mengadu la. Macam-macam bebudak zaman sekarang belajar di tadika, kita dulu takat belajar bentuk-bentuk asas je. Tadika ape nye, baru pre-k.

Kita umur 3 tahun, tau bentuk bulat, tiga segi, empat segi gitu aje.

Daddy: Yeahh... like the shape of a ball. Aiyu, what is the shape of a ball?

(dengan harapan anak jawab circle la kan)

Aiyu: Sphere.



T__T

*mommy fengsan*

19 comments:

Anonymous said... BALAS

Hahahaha....mommy pengsan byk kali....

Anonymous said... BALAS

bijaknya aiyu! zaman dah berubah kan.. kita ni (mak bapak) mcm dah ketinggalan pulak.. huhu..

Anonymous said... BALAS

:) clever girl aiyu!!!

- noor

SueGinola said... BALAS

Amboi gedebannya Cik Aiyu...sphere terus...kalau saya memang circle lah sampai sekarang...huhuhuhu

Anonymous said... BALAS

rindduuu ur updates!!


mmg bole buat tersenyum n rindu ank sendiri

sabira said... BALAS

pakai bahasa saintifik yang leceh sket ..hahahaha....sabar jela..but its good for her kak....

Kniedaz said... BALAS

like banyak kali... hehehe

Norliana Abdul Rahman said... BALAS

Alamak aku pun nak pengsan jugak!!!

aliqaliqa said... BALAS

bijak bijak!

Anonymous said... BALAS

ahahaha... tu baru pre school.. kalau secondary school agaknye tahap university punye syllabus..

n.a.n.i.e said... BALAS

saya pun nak pengsan gak :)

advance sgt pre k..

Wan Ahmad Izudean said... BALAS

advance oh advance

mama maman aka yana said... BALAS

pandainya dia... makcik nih tak pun tak reti wei cik aiyu....

#pengsan jugak... hahs

Hidayah said... BALAS

wah…mcm nak #pengsan jugak aunty dgr cik aiyu, terer nya budak2 la nih…anyway huda, wah dah 2, sepasang pulak tuh…i super jelous lah u! shafiq baru nk start school next month…sgt berdebar nk tunggu jan 4th. takut mengelupur atas lantai….

Aty_Fared said... BALAS

Hahahahahahahaha advance dak skrg... :)

nurul dahlya alias said... BALAS

hebat.. hebat! tu kelebihan silibus US kut kak

Miss Cool said... BALAS

haha.amek kau. sphere. kau mampu?

Anonymous said... BALAS

gigih google sphere.

thanks aiyuuuuuuuu! T_T

Fifi Nadhrah said... BALAS

memang bijak!~ haha.. mommy patut fengsan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...