Monday, February 3, 2014

Dilemma

 I was shocked with the first thing Aiyu told me this morning...
 
"Mommy, I am a teribble kid".
 
At first I thought she said "I am a terrible fish". Eh, mimpi ngeri ke anak ku ini?
 
Bila ditanya balik, dia cakap "kid" instead of "fish".
 
.
.
.
.
.
 
So I answered "No, you are a good kid. Just at times you need to listen more to mommy and daddy".
 
 
 
Honestly, I have no clue where did she get the idea from. Tanya Cik Abe, dia cakap Aiyu cakap macam tu jugak sebelum masuk tido malam tadi.
 
Come to think of it, it's kinda sad.
 
 
Yes, lately we have been having discipline issue at home. Cik Aiyu skang suka sangat la dengan "no" dia. Just ask her to do something, and she will said "no". Instead of asking "Mommy, can I have xxx please", she will just say "Mommy, I need xxx now".
 
Amboi, mem besar ke ko?
 
Maka laju lah mulut mak nye macam AK-47. Tett teettt tetttttttt....
 
Walau pun laju, I still choose my words wisely. I am afraid she will pick up something that I will regret later. Another thing I am trying to avoid is, to compare her to Aaron, or to bring him in our argument. Takut nanti tak pasal-pasal dia geram kat adik dia kan.
 
 
 
Anyhow, that was this morning. Today she has been a good kid, so I keep on reminding her that she is one.
 
Ini umur baru 3 tahun setengah, nanti dah makin besar, tak tau la apa pulak dilemma perasaan Cik Aiyu kan.
 
 
Aiyu at Guy's birthday party.
 
 
Aaron admiring himself, hehehe... 

10 comments:

Amyz Azlie said... BALAS

Kadang budak2 ni ada perasaan halus kot rasa something that she cannot express. Dia sedih tapi tak dapat nak express.
Macam Alam la. Nak perhatian, menangis je. Padahal nak biskut je kadang-kadang tu. Kita la nak kena banyak sabar. Tapi bila dia being good boy, kita akan cakap, Alam budak baik, tak mau nangis-nangis. Kena ulang banyak kali supaya dia ingat.
Ye la. Since ada adik ni, kurang peluk, cium dia macam dulu. Dia terasa, tapi tak boleh nak express. So, dia memberontak la sikit. Hehe.
Aiyu good girl.. And always be.. :-)

Shamsiah Abdul Rahman said... BALAS

Beria jer Unti Sham nak mengarang ayat kata itu ini.. sekali nmpk Abg Aaron.. terus lupa segala.. ishhhh..

mama maman aka yana said... BALAS

gud job mummy aiyu... istiqamah mendidik anak yer...

Dinas Aldi said... BALAS

Allah, kesiannya cik Aiyu. Bila banyak kali ditegoq, terasa jugak dia. Takpa, bila silap, mommy tegoq. Bila baik, mesti la mommy puji. In syaa Allah dia akan ok :)

Aaron tomeinyaaaaa!

Anonymous said... BALAS

Tolong ajar anak bahasa melayu. orang melayu mudah lupa didik anak bahasa ibunda tak macam cina

hani noordin said... BALAS

somehow sedih pula baca kisah cik aiyu...ciyaaaan dia.

anonymous....kalau tau bahasa melayu tapi takde adab mcm u pun tak guna juga.

-haniz-

farah said... BALAS

Semoga cik Aiyu x berada dlm dilemma for long...maybe br belajar perkataan terrible tu kot, pick up kat mana2, tu yg terus diaplikasikan by cik Aiyu yg soo clever comel tu kannn...walaupun ada gmbr bb Aaron kat bawah tu tp cik Aiyu tetap top in aunty's heart. Hehehe. Fatehah pun right now lagi2 nak masuk 4 yo ni mcm2 n sgt la keras kepala, pening maknyaa and she's soo good with comebacks...bila I marah2 nnt she will say "umi ni, marah sayang marah sayang", like I kejap2 marah dia n then sayang2 dia...u tell me, how to reply to thattt?? :)) Mmg nk kena kasi adik sorang camni...hehehe

Anonymous said... BALAS

Bila marah.. kekadang tu habis semua d langgar..walaupun takda niat nak compare kan anak2 sesama sendiri.. tercompare gak tambah2 lagi bila badan letih kepala stress..
Kekdg kesian anak2..tapi itulah.. dari anak pertama sampai ke3..aye masih susah nak control diri bila dalam keadaan stress or letih..

@kakliza@

Fifi Nadhrah said... BALAS

kesiannye cik aiyu.. pandai fikir da.. moge hilang da dilemma cik aiyu..

persimmon said... BALAS

nk pinjam cekak..tk der la rasa terrible..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...