Sunday, August 24, 2014

When allergy strikes (part II)

 First and foremost, thanks to those who shared their own allergy stories, I really appreciate it. Makes me feel not so alone :)
 
 
 
Masa I dapat tahu pasal allergy case ni, perasaan I bercampur baur.
 
Marah?
 
Mesti lahh.. rasa geram je pasal tetiba kena jaga makan kan.
 
Keliru?
 
Iye jugak. Tak pasal-pasal I kena google on gluten free diet. Sebelum ni selalu dengar, tapi tak pernah amik port.
 
 
 
Tapi bila dah jadi mak-mak ni, I masih bersyukur pasal I yang kena. Not the kids.
 
Just imagine if they are in my shoes.... sangat kesian kan. I have some online friends yang anak-anak mereka alah pada kacang tanah. Kesian sangat baca, pasal alahan pada kacang tanah ni teruk. Sampai sesak nafas, silap langkah boleh membawa maut. Compared to them, my allergy case is still light. For that, I am thankful.
 
 
 
Takpe lah, nak buat macam mana kan. Nasib baik I duduk kat US, sini produk gluten free senang nak cari. Gluten free, nut free, soy free, hape hape free.... harga je tak free, hehehe... Nanti I terpaksa tamak dengan jajan, pasal jajan yang gluten free harga 2-3 kali ganda oi!
 
Yang penting, muka I tak jadi camni lagi....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Ibu-ibu mengandung jangan scroll ke bawah, takut kenan kang, hehehehe
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
 
 
Scary tak? Abam Aaron pun nanges tengok :P
 

25 comments:

shafiza jai azali said... BALAS

omggggg Huda... Jai doakan tak berulang lagi... take care and yeahh kena jaga makan...

annapeje said... BALAS

hui scary u sampai tegelak2 plak sambil taip neh ahaha

Asmanira Ramli said... BALAS

i dah pernah kena mcm ni la.
bengkak muka kaki tangan semua.
i also snap pic n simpan smpai la skrg. kenangan weh...
skrg dah xde slps fmly bwk g klinik & doc inject ubat ape tak tau & tak tnya sbb mase tu masih sekolah. serah diri je time tuh.

Zura Aini said... BALAS

you are not alone..
hihi. saya pun mangsa juga tak boleh makan udang and ketam. Muka pernah bengkak lebih teruk drp tu pun ada. bertabahlah kita.

cacah said... BALAS

i pun pernah bengkak sebab makan udang besar tu tapi kat belakang leher ngan telinga je...

huuuu take care sis...

diyana said... BALAS

kesiannye kak..truk jgk yea

take care n jaga makan :)

nasa mulia said... BALAS

memang scary kalau kena macam ini...kita pun ellergic jgak ngan seafood.

Irfa said... BALAS

KESIANNYA
TAPI TABIKLAH KAT U
SELAMBA JE SHARE KAT BLOG, HIHI
CPT BAIK YE

Anonymous said... BALAS

Hai Kak. Saya follower akak kat IG. Sitifauziahaziz. Sian akak ni..neway, kita pon ada sikit allergy kat seafood. Dulu time umo2 skolah rendah kita suka sgt mkn seafud especially udang. Start dgn gatal2 dlm tekak, balun punya balun, sakit perut, telan punya telan 1 hari saya breakfast mi goreng, mak letak udang. Baru kunyah2 udang suddenly bila nak telan saya muntah Kak. Tapi tak put us asa,try 2nd sudu, muntah jugak. Nanges time tu Kak. Punya kecewa x dpt mkn udang. Pastu saya trauma nk mkn udang dan sekalian rasa. Saya tak mkn udang smpi saya blajo degree. Tringin sgt nk mkn jajan rota. Bli xnk plastik kecik. Skali mkn segigit dah sakit perut..saya stop lagi mkn udang smpi la 2 then kemudian. Mkn udang yg beso yg dgg tebal cam dgg ayam tu. Yeah! X sakit perut! Sukanya saya. Start on that day, saya pon kebalkan diri mkn udang. Tapi x byk pon. 2 3 eko jek..huh..skang jangkit xleh mkn ketam pulak..nanges. To all udang n ketam, I always love u..muah..

Nazayiena Ayiena said... BALAS

teruk jgk allergy huda nie,kak nurul seafood semua boleh kecuali kupang,klu mkn mesti sakit perut dan muntah2.

mamabeauty said... BALAS

teruk nampak allergie you ni..

Norliana Abdul Rahman said... BALAS

ya allah hai!! kesiannya!!

tak tau nak cakap apa... kita doakan cepat recover ye.. mana tau kot2 lama2 jadi elok ke allergy tu.. :)

Norliana Abdul Rahman said... BALAS

ya allah hai!! kesiannya!!

tak tau nak cakap apa... kita doakan cepat recover ye.. mana tau kot2 lama2 jadi elok ke allergy tu.. :)

Anonymous said... BALAS

mula2 tengok ingat akak saje pakai photobooth ke ape. Tgk lagi skali, eh real ni. Ya Allah, tak sangka teruk smpai mcm ni. sian akak. Moga cepat baik yer kak.

Poist-en Ivy said... BALAS

kak nurul... saya kehilangan kata-kata... I hope you are much much more better now.. terkejut sampai terkomen ha..

Yan said... BALAS

Kesian nye. Bertabah la ye.

Nanak said... BALAS

oh no..sorry darling..tp betul, biarlah kita yg mak2 ni kena drpd anak2 kan..get well soon..jaga mkn tau..xoxo to Aiyu & Aaron :)

Nanak said... BALAS

oh no..sorry darling..tp betul, biarlah kita yg mak2 ni kena drpd anak2 kan..get well soon..jaga mkn tau..xoxo to Aiyu & Aaron :)

Linda Abdullah said... BALAS

Ohhh emmmm geeee kak huda nasib baik i tak ngandung kalo tak mesti mau terkejotzzz ioolzz nie nengok gambo tuu ekekekeee..haa take care..

Makcik Anak 3 said... BALAS

huhu...tepanjat gegel..hehhehe

Aisyah said... BALAS

salam huda..adehh sian nyer...get well soonest..amiiin..

Lizzy said... BALAS

:-(..

venusfreedom said... BALAS

hi nurul,

lama betul tak komen kat blog nurul ni. tapi erma slalu baca tauuu.. mase memula tengok pic nurul erma terus gelak besar..bukan sebab horror/takut or whatsoever no no no..tapi sebab nurul memang berani share gambar ala ala chinese look tu..i kagum tauuu..anyway.. get well soon.. takpe ada banyak lagi benda lain boleh makan kannn.. takmo stress stress ye..

gerbera said... BALAS

Simpati dalam gelak. Nampak mcm tak ikhlas. Kat obesea ramai org allergik kat kacang. Kat malaysia tak penah dengar. Allergik telur penah lah.

rara said... BALAS

hehe sorry babe.. i tgk sekali lalu ingatkan u pakai camera apps.. rupanya gambar betul! dasat jugak bengkak sampai gitu. get well soon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...