Wednesday, September 10, 2014

Another bite

 
Baking can be infectious!
 
I duk belek instagram Kak Rima, terus teringin nak makan marble cake yang dia teringin nak makan, hahaha... 
 
Gila keji kan, apa orang nak makan, ko pun sibuk sama. Tapi I rasa kalau korang tengok pun, confirm terliur sama, hihihi...
 
Memandangkan cake pops telah diagihkan pada cikgu sekolah dan abang UPS (kelasss I kan, abang UPS pun nak kasi), maka tanpa komproni, tuan tanah nak buat kek untuk diri sendiri.
 
Kot kot ada yang berminat,
 
Ingredients:
1/2 cup (1 stick) unsalted butter, softened
1 3/4 cups cake flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
1 cup sugar
3 large eggs room temperature
1 teaspoon vanilla extract
2/3 cup buttermilk, room temperature
1/4 cup plus 1 tablespoon Dutch-process cocoa powder
 
Method:
- Preheat the oven to 350 degrees F. Grease a 9x5-inch loaf pan.
- Stir together the cake flour, baking powder and salt.
- In the bowl of an electric mixer, beat the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs one at a time. Add the vanilla.
- Add the flour mixture in two batches, alternating with the buttermilk (beginning and ending with the flour).
- Reserve 1/3 of the batter (this will be the chocolate part).
- In a small bowl, mix the cocoa powder and 2 tablespoons of boiling water until smooth. Add this mixture to the reserved cake batter (the 1/3 that you reserved for the chocolate part). Stir until well combined.
- Scoop a layer of vanilla batter into the bottom of the loaf pan, then a layer of chocolate. Keep alternating spoonfuls of vanilla and chocolate until you have used all of the batter. Run a table knife through the batter to create the marbled pattern.
- Bake for 40-50 minutes until a tester comes out clean.
 
 
 
Baru petang tadi bakar, I dah makan suku, hahaha.. Oh my babat! Takpe lah, sekali sekala kan. Nikmat dunia gitu.
 
Enjoyyyy!

9 comments:

FadlinaMokhtar said... BALAS

ok la tu ghajin gak nak buat.kalau harap i olls ni ,microwave duk diam2 dalam store.hahahaha

FAD

CikLily Putih said... BALAS

nampak sedap plak...

Hani said... BALAS

i pun tengah mengidam marble kek. terbayang2 yang gebu moist. ari tu order cheese marble cake tapi still tak puas hati ni. sekali nampak u buat ehh u punnn hahahaha

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... BALAS

selalu rasa orang yg pandai buat kek itu hebat sebab sendiri tak pernah buat sebiji pun kek.. kalau ila dapat buat satu gerenti kecoh satu dunia haha

Anonymous said... BALAS

Salam,

Thank you dear for sharing the recipe. Memang betul, baking can be very infectious. Tak tahan tgk your marble cake. I pun baked seloaf pan petang tadi. Malam ni dah tinggal separuh hahahaha

Thanks again.
anne norwati

Ibu Fahim said... BALAS

Sedapnyer...;-)

Qider said... BALAS

Meleleh air liur tgk kek..

Madam Sooyaree said... BALAS

Fadlina,
Iolls bakar membakar ni memang rajin, nak masak tu malas sket, hahahaha

CikLily,
Terima kasih :) Pada tekak kita, sedap lah :)

Hani,
Hahahah... senang sangat kan terpengaruhhh... tak elok tul perangai kita ni :P

Baby,
Hahahah.. tak la dear. Zaman skang ni mudah je nak buat, semua di hujung jari kan. Kalau ikut arahan tu bebetul, insya allah :))

Anne,
Salam dear, teruk kan baking ni! Hahahahah... I ni makan sampai tiga suku (jumlah terkumpul), tapi I makan sorang, hahahaha... sambil type ni sambil pegang perut. Oh babat!

Ibu Fahim,
Alhamdulillah, rezeki kita :)

Qider,
Apa lagi yang, mula la start oven, hihihih

mySoul said... BALAS

Ur cake inspired me! heee i'm ur silent reader for so many years. Tergugat tengok marble cake ni, pagi semalam gigih buat. My cat Molly pun suka kek ni. Thanks sis! ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...