Sunday, October 31, 2010

Happy Halloween!


Kalau di bulan Ramadan syaitan lari, hari ini syaitan menari, hehe.

Tapi bukan syaitan betul lah, syaitan jadian.

Sedikit sejarah tentang Halloween, terima kasih Wikipedia!

The festival of Samhain celebrates the end of the "lighter half" of the year and beginning of the "darker half", and is sometimes regarded as the "Celtic New Year".

The ancient Celts believed that the border between this world and the Otherworld became thin on Samhain, allowing spirits (both harmless and harmful) to pass through. The family's ancestors were honoured and invited home while harmful spirits were warded off. It is believed that the need to ward off harmful spirits led to the wearing of costumes and masks. Their purpose was to disguise oneself as a harmful spirit and thus avoid harm.


Alhamdulillah hari ni cuaca baik. It was in the fifties (~10 degC), really nice weather for a walk. So I decided to take Cik Aiyu for a little stroll. Just around the neighbourhood, to get some fresh air.

She was definitely thankful for that.

(ok tak karangan bahasa Inggeris I? *batting eyelashes*)

Sambil jalan-jalan tu, kami cuci mata tengok rumah mereka-mereka yang cantik berhias.



Bila gelap sikit, budak-budak mula datang beraya. Mak-mak budak pun ada. Baru lah nampak muka sorang-sorang, sebelum ni memang jarang jumpa. Maklum lah cuaca sejuk, jarang Cik Kiah bersidang dengan ahli mesyuarat tingkap.

Yang kelakar ada sorang budak dalam umur 10 tahun, dress up jadi Lady Gaga. Hahahah, Lady Gaga is scary ok! Siap pakai tin Coke jadi roller rambut. Kreatif betul kan. Nak amik gambar diorang, segan pulak. Diorang pun rushing semacam, nak habiskan 100 rumah kot malam ni.

Kepada ibu-ibu mereka, mesti gembira. Tak yah beli cokelat untuk sebulan. Tapi malam ni ibu-ibu mesti menangis. Anak-anak semua sugar high, tak tido malam, hahaha

6 comments:

Anonymous said... BALAS

wpun aiyu takde rupa daddy dia :p ...tapi bila gelak mata aiyu akan mengecil macam mata daddy dia dan luqman :D

@ helen @

ComeyBelako said... BALAS

alala...tomeynya aiyu ni.

@ our office @ chandler employees came to work with fancy costume time halloween. terkejut beruks jugak i masa first time facing halloween kat sana. sungguh jakuns.

marinahunny said... BALAS

hohoho labu ari tu selamat masuk perut dh ke..?

lyza said... BALAS

mcm boy plak gmbr kt atas tu..hehe..
sungguh ayu aiyu ketawa...

Syima Syaz said... BALAS

office ade celebrate Halloween jugak...orang kat dept lain sebok buat hiasan omputeh punye hantu...kitorang buat jenglot la,pontianak la,hantu bungkus la...dengan kertas tius.paling takleh blah...hantu cina tampal kitab kat dahi...hahahaha...

Madam Sooyaree said... BALAS

helen: kena lah ikut mata penganalisa warna taik dia, hihihi

comey: terkejut takpe, jangan heart attack sudah

marina: labu tu sudah selamat dimasak lemak pada esok hari nya :D

lyza: tunggu aiyu tumbuh rambut lagi, baru la nampak gegirl kot :D

syima: hahaha... teringat lagi cerita cina dulu2, best kan. yang ada bakar kereta la, rumah la, pastu hantu pakai dengan suka ria

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...