Tuesday, November 9, 2010

Patut bagi makan ke tak?

*hidup lebih indah bila tengok tv terbalik*

Hmm... confuse lah.

Tak tau patut bagi Cik Aiyu makan ke tak. Buku kata kasi baby makan pada umur 6 bulan, tapi dia skang macam minat nak makan aje.

Kalau tengok kitorang makan, mata tak berkedip. Dah la mata bulat, lagi lah kuat efek. Pastu mulut menganga macam nak.

Kadang-kadang kitorang suakan dia jugak makanan. Kasi rasa. Dulu-dulu masa lahir takde buat upacara belah mulut. Betul kan, yang kasi baby rasa kurma, air zam zam, madu ngan ape tah lagi. Jadi kitorang belah sendiri. Pakai kapak punya. Kasi tembikai, kuah dhal, mangga, yoghurt, pizza, cream cheese, dan macam-macam lagi. Tadi teh pun Cik Abe kasi. Haprak tul. Kang kalau anak tak tido, siapa mau jaga? Jawab hey, inspektor sahab.

Hmm... esok rasanya nak test drive kasi dia pakai fruit feeder ni. Ada orang kasi dulu masa bridal baby shower. Pisang pun ada 2 bijik tu. Harap-harap Cik Aiyu akan suka pasal material dia macam sental periuk warna kelabu tu. Tekstur umph! Pasti akan rasa best pada gigi kontot dia tu.

15 comments:

Marliza said... BALAS

I dah kasi baby makan makan porridge lps ni kene masak la pulak masa 4 mths i kasi cerelac n heinz je..and munchkin nye baby product yg u ltk gmbr ni i ade..mmg qairyn suka sgt..we cut apples sometimes pears n biar dia gigit..she can get the juice that way..u shud buy it!

{f a r a h} said... BALAS

I feed mine pisang gak dlm feeder tu, baby suka je

Baju cheetah tu sexy la, owwwww...

lyza said... BALAS

aye dulu anak2 umur 4 bln lebey dkt2 5 cmtu dah kasik makan..tp aye tk kasi yang segera..aye masak nasik lembut,then sayur(sayur daun or carrot or potato) pastu blend kasik halus..pastu 1st time makan,tk bg byk..just utk rasa je..pastu nk tgk anak ada alahan tak utk that food.then pelan2 baru tmbh sukatan makanan dan jua variasi makanan..tp yang pastinya jgn letak garam or perasa dulu utk 1st food anak..doc kata kidney baby ssh nk digest garam..
anak2 aye..umur setahun baru aye kasik mkn ada rasa..
tp kekdang hentam gak bg mkn biskut baby tu..ada gak rasa kan..hehe..
cuma jarang2 la..
itu le pengalaman aye ngn 3 anak.. hehe..

Anonymous said... BALAS

tak pening ke kepala aiyu camtu .. budak bijak mmg camtu kut suka buat benda2 pelik :D

@ helen @

marinahunny said... BALAS

mak saya cite masa abg sulung sy baru lahir dulu mak dah suapkan pisang lecek, nasi lecek masa umur 2 hari..

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said... BALAS

salam...hey babe...thanx for dropg by my blog...really appreciate it ;)
owhhhh such a gorgeous daughter u got there! rase macam nak geget pipi dia boley!?!? hehe

Hidayah said... BALAS

to share, shafiq start first food masa umur 5 months, all fruit and vege base je, apple/pear sauce, avocado (good for baby), labu, sweet potato, carrot sikit, pastu masuk 6 months baru kasi cm bubur nasi n ayam/ikan bilis/ikan/beef..tp between tu, segala macam org mkn aper semua pun suap..org jaga susah nak control, tp alhamdulillah so far tak der plak sakit perut ke allergic ke..tak cerewet sgt lah kiranya..tp sekarang kalu bubur nasi tu nak suap perang besar u know! kalu benda lain kalu luas je bukak mulut expecially ais cream! mmg ikut mak ngan ayah nyer sebijik! hahah...so enjoy feeding ye huda!

Lady of Leisure said... BALAS

fuh cik aiu posing sexy dengan baju cheetah dia.. hehe.. tengah tgk tv ke camtu tu? so cute

Madam Sooyaree said... BALAS

marliza: kalau masak, camne u store? i mean berapa lama boleh simpan makanan, ke masak hari2? munchkin thingy tu dah ada, jap gi cuba :D

farah: harap2 cik aiyu suka jap gi :D baju cheetah tu biasa lah, auuummmmmm :P

kak lyza: biskut baby memang sedap ,aye pun suka, hahaha... ok, takde perisa. take note. tq!

helen: aku yang pening tgk dia, hehehe

marina: waaa... 2 hari! 2 hari saya masih terbaring kat katil lagi hari tu..

lv: ooo.. thank you for dropping by! i memang suka baca blog u, pastu feeling2 shopping sama, hahaha... tq dear, tapi gigit takleh, nanti takut u yang kena gigit balik :P

dayah: tq babe! shafiq suka makan ice cream, hehehe... sama ngan auntie huda jugak lah :P selalu siang dayah tinggal kat sape?

lady: itu lah dia, suka tgk benda terbalik. sabar je la kan

ammi said... BALAS

too early kalau masih bawah 4 bulan nak kasi makan..
after 4 moths bolehla di pertimbangkan.

uNi said... BALAS

dah blh bg makan dah babe..opah aku dia suap ajaa anak2 kak ina n nana..but food yg dah lenyek laa..pisang ke? yg kau selamba ajaa bg budak tu pizza! LOL! hahaha

Hidayah said... BALAS

siang tinggal kat kakak, maid2 ni den dah poning kepalo nak pikir! byk sgt kes..huda mcm fruit tu oleh buat once a week and freeze kan! kasik mkn fruits bebanyak nanti kulit chantek and bertambah gobu si cik aiyu awak...

Marliza said... BALAS

Huds..utk ibu berkerja mcm i ni xsmptla mask everday..so my mum teached me..dia suruh i masak for 3 days then smpn dlm fridge..esok nak makan just asingkan a portion in another bowl n reheat.i masukkan kt microwave 5 saat je just to kasi dia suam. Some ppl might disagree la with microwave but to me it makes things easiar for me n i buat selalu less than 5-8seconds. U surirmh kan so u leh la buat daily kot hehe

ComeyBelako said... BALAS

baguihnya mak aiyu nih. cb bagi anak2 makan since 3months lagi. dont worry lah aiyu ;). gerabak cb dah 4 pon. kekeke.

Madam Sooyaree said... BALAS

ammi: dah cukup 4 bulan dah :D

uni: waa... nana tak marah ke? hehehe... pizza ok apa, sedap!

dayah: maid zaman skang mmg susah, byk yang tak elok dari elok. insya allah, nanti kita bagi makan buah banyak2 :D

marliza: i rasa ok kot microwave. dari yang kita beli tu kan, lagi byk apa2 diorang letak. hehehe... takkan nak masak hari2 kot, kalau dah setahun ok le

cb: gerabak? hehehe... bukan superheroes ke? :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...