Sunday, December 19, 2010

Apabila beras menjadi bubur...

Cubaan pertama membuat bubur nasi Cik Aiyu.

Ok lah, tak elok menipu diri sendiri. Sebenarnya cubaan kedua, pasal yang pertama kali tu adalah cobaannnn...

Kecoh kan, masak bubur nasi pun nak kasitau orang. Tapi takpe, pasal kalau kita tulis apa-apa pasal diri sendiri takde orang nak baca. Kalau pasal Cik Aiyu laju aje (kan mak nye dah merajuk!).

First attempt buat bubur nasi adalah 2 minggu yang lalu. Tapi agaknya api besar sangat, end up bubur tu jadi keras gitu. Macam nasik terlebih air. Bila blend tak halus sangat. Pastu biar lama sikit kat luar, dah jadi keras, boleh buat nasi goreng.

Tadi tiba-tiba semangat waja terus berusaha datang. Cuma kali ni kita masak api kecik aje. Pastu masak sampai 1-1/2 jam kau! Habis la duit elektrik bulan ni (mak pakai electric burner hokayyy).


Mula-mula cuba blend dengan air sekali, tapi jadi cair sangat la pulak. Lepas tu, kita tapis air, blend nasi nye aje.

Hasilnya:-


Sungguh gebu gitu. Macam frappuccino you.


Yang pasti, client puas hati. Banyak sungguh dia makan hari ni. Tak sempat nak ceduk, dia dah bising nak lagi. Esok kena standby sudu kiri kanan lah ini macam.

16 comments:

Anonymous said... BALAS

huds lama nye u masak bubur...ok this is what i did...segenngam beras and letak air tak kisah berapa byk...api kecik...so wait till 10-15 mins them masukkan kentang which i dah cincang, kentang masuk dulu sbb dia lambat empuk...and then bile air dah surut but the rice still nmpk mcm tak hancur lagu u pour in water lagi...smpi la dia dah lembikn macm hancur skit..before that i letak anchovies which i dah tumbuk smpi halus pakai batu lesung...then wait until air sikit and dah jadi bubur (it looks nicely blend, color has change to brown due to the anchovies)..then tadaa dah siap...i dont blend it cos qairyn tak suka lembik2 sgt..dia nak muntah...plus she has 4 btg gigi already so she can munch2..

try to change it la to salmon ke..salmon cpt hancur so dont worry and chicken ke...but qairyn prefers anchovies...so tiap2 arila i masak ikan bilis murah n easy!

marinahunny said... BALAS

membesar bagai ohan cik aiyu nih ;)

Hidayah said... BALAS

wah halus n gebunyer, pandai mak aiyu buat! lepas ni kena try cara cik anonymous (yg kasi first comment kat entry ni)...selama ni buat tak bernah nak betul2 halus, shafiq sekekadang cm tercekit, so sumbat ngan air nak kasi lepas...dan kadanq tak lawas smpai jumpe balik dlm pempers! huahuahua...

Madam Sooyaree said... BALAS

Marliza,

Aiyu still baby lagi, patut takleh makan lagi pun pasal dia belum 6 bulan, hehehe.. .So i tak berani nak campur ikan ke ayam. I read somewhere yang tak elok letak garam dalam makanan baby, anchovies ada garam kan?

Esok i cuba cara you masak tu, tapi i tak letak lauk lah. Sini anchovies mahal beb! :P (mak yang kedekut)

Marina,
Makin terasa bila dukung dia!

Hidayah,
Aiyu awal-awal makan pun kitorang jumpa carrot dalam diaper, hehehe.. Tapi so far alhamdulillah la. Cuma 2-3 hari ni dia berak keras sikit, muka macam tahan sakit aje. Tu kasi bubur nasi, baca artikel bubur nasi elok untuk perlawasan baby

Hidayah said... BALAS

huds! try steam apple and pear mix dgn avocado! everymorning kasi dia makan fruits, tukar-tukar flavour lah. insyaallah tak der problem berak keras..carrot and tomato pun before 8 months jgn kasi selalu sgt pasal byk nitrates..info sharing smbil2 mengular nih!

Madam Sooyaree said... BALAS

Nasib baik kasitau, baru plan esok nak masak carrot. Ok, nanti i check balik peti sejuk. Kena baca banyak lagi ni, buku tak khatam habis!

ICAZIESYIRA said... BALAS

owh.. cik aiyu.
dah makan :D
jangan lasak sangat ye!
nanti pipi yang gebu tu kurang isipadu dia. hehe

FaznFaz said... BALAS

huda, kalau ko nak jimat masa masak n letrik (tapi letrik cam tak sure jer...) , ni cara aku pernah buat laaa (kat uk dulu pun aku pakai letrik burner).... amik segengam beras campur ngan air banyak gila... pastu bukak api (api ker???) max sampai beras dia pecah.... once beras dah pecah, baru slow kan api n tunggu sampai kering.... kalau air banyak lagi nak tunggu kering, aku scoopkan air tue kuar, bagusnya, kurang kalori sket... hehehheh!!!! tak bagusnya, aku leka tgk tv, tak perasan rentung.... hahhahah!!! pastu, blen cam biasa sbb cik aiyu kecik lagi...

utk perisa, biasa aku letak kentang (ada stock kentang yang rasa dia lemak berkrim disukai ramai...) yg biasa org buat mash potato tue... lagi satu, aku letak kacang peas yang hijau tuh.... tapi letih nak kopek kulit... (nasib lepas tuh jumpa yang dah siap kopek...)

kalau boleh, avoid garam sampai baby dah umur 7-8 bulan gitu....

tapi tulah, aku dulu plan nak bagi makanan sihat kat baby, tapi ada sekali tue dia demam, sumer taknak makan except aiskrim... since then, asal dia nak makan, dah bagus.... hehehhe!!!

My Life My World said... BALAS

Pandai lah Mak Aiyu masak ... ini mak tau tak cakap pasal anak pun. Biar anak merajuk lak kali ni ;D hehehe

Lady of Leisure said... BALAS

hehehe i pun dulu tak pass masak bubur.. now ni ok lah hentam keromo, pakai beras siam tu sedap kan sebab wangi and banyak kanji..
narif, i ll b in us coming feb nih hehe..tapi kejap sangat tripnya.. pegi balik dah cam 4 hari, dok sana 4-4 hari jek.. tsk tsk tsk.. kalau lama skit boleh la nyinggah tengok cik aiyu yang comel ni..

Madam Sooyaree said... BALAS

Ica,
Itu lah, rasa macam nak dia jadi baby lama-lama. Ok, baby yang tak menangis le, hehehe

Eila,
Aku hajat hati nak buat camtu la first time. Bantai keras, hahaha... Aku baca banyak orang pakai slow cooker. Tapi sama aje la kan, elektrik gak. Esok nak cuba kurangkan masa. Go elektrik!

Acik,
Hahahahaha... Kita gurau-gurau lah :P

Lady,
Bubur Aiyu i rasa beras Thai kot (sini macam semua beras dari Thailand aje). Betul la tu banyak kanji, tadi i rasa, teringat kat gam kanji yamg my mom buat. Waaa.. gi Florida lagi ke? 4 hari, kejap tu!

Amyz said... BALAS

wuh gebunya. macam pipi cik aiyu la.

campur ikan bilis pun sedap. tak cukup sudu nanti cik aiyu nak makan. haha.

Marliza said... BALAS

Huds i pun start kasi bubur masa 6 mths..sbb i pn cm xbrani although my mom keeps pushg me for it.. I x ltk grm so i replace with anchovies so adela rasa skit..masa i ltk salmon or chicken i ltk kcp bbrp dots klau x cnfrm xnk mkn.. Ngada2,tasteless kot..tp ikan bilis tu xbyk nk blend pn xlalu blendee tu tu yg trpksa tumbuk tu! Klau x mmg sethn skali je kuar blender tu :p

Btw tak perasan pulak kuar anonymous 1st entry tu hehe

pu3natul said... BALAS

dear, dulu i masak bubur nasi kosong jugak for IY (first meal at 6 months)...pastu after a few meals dia dh start boring coz too bland kot..mcm tawar je kan (my rule of thumb was no garam until 1 yr old). later i found out that he loved nasi tu i rebus dgn apples/pears/or any fruit of choice.then blend nasi mcm biasa dgn air rebusan buah tu. buah pulak u separatekan buat jadi juice or puree. but the nasi with air apple tu dia suka sgt.

or one more idea...beras tu tu blend dry dulu...bila dh halus mulus baru rebus masak mcm biasa.

Arash Libra said... BALAS

alahaiiii..pandai mamanya masak bubur..babynya chumel..gerammm..woot woot

Madam Sooyaree said... BALAS

Amy,
Kang sedap sangat, ada orang lain tu pulak melantak kang, hahaha

Marliza,
Oooo gitu ke.. Nanti i cuba. Takpe, you sorang je ada baby Q :P

Pu3,
Nasi + fruits, macam sedap aje. Thnaks dear for the idea!

Arash,
Thank you :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...