Tuesday, December 21, 2010

Winter solstice & lunar eclipse

Hari ini dalam sejarah. Bukan pasal Cik Aiyu poo poo lagi ok, kali ni kita serius sikit.

Hari ini adalah winter solstice. Sorry, mak tak reti dalam Bahasa Melayu, pasal masa belajar Geografi (Geografi ke? Entah) mak asyik berangan. La ni terpaksa tanya pada Cik Wiki. Tapi Cik Wiki tu tak reti cakap Melayu kekadang.

Anyway, winter solstice adalah terjadi apabila bumi berada paling jauh daripada matahari. Ayat senang, hari ni adalah hari paling pendek dalam tahun ni. 21 Dec 2010. Orang kata hari ni la first day winter yang sebenar.

Dan hari ini jugak adalah lunar eclipse. Eh, bukan Eclipse yang Jacob vs Edward tu (mak team Cik Yaacob!). Yang ni dalam Bahasa Melayu ku tahu, gerhana bulan.

Seperti kata-kata Martin Weil and Debbi Wilgoren di Washington Post:-
There are not many days like Tuesday, Dec. 21, 2010. Take it from people who know: astronomers. There was maybe one day like this Tuesday in the past 2,000 years.

Haaaa.. dalam hari yang sama, winter solstice dan gerhana bulan. Ajaib kan?

Itulah kuasa Allah =)

P/S: Hari ni Cik Aiyu cuti. Dia beli MC tengahari tadi. Esok dia masuk kerja balik.

10 comments:

Lady of Leisure said... BALAS

ada dengar sayup2 kat tv tadi pasal winter solstice ni tapi tak fokus sangat sebab dok memasak, tq narif now ku sudah paham hehe..
haha comel cik aiyu tak beraksi ye hari ni siam MC lagi..

lyza said... BALAS

alaa ateh nie..takda aiyu tak best la..
@arissa,natasha,mimin@
**sume nak letak nama kt cni**

Madam Sooyaree said... BALAS

Lady,
Kita pun baru baca, tu yang paham sikit-sikit tu :P Cik Aiyu memang tak berapa sihat hari ni, asyik la duk terbersin

Arissa, Natasha & Mimin,
Aiyu cuti sekolah! Hehehe

My Life My World said... BALAS

Ala cian nyer Cik Aiyu ... tak larat dah jadi bahan post mak dia jer hari-hari yer. Tapi cerita ni pun best gak Madam S. Banyak betul benda-benda gini berlaku sekarang ni kan.

Mama Kembar 3 said... BALAS

mama pun team Jacob! sejak dari baca novelnya dah jatuh cinta, pastu tgk movie plak macho giler... terus smitten hehehe

{f a r a h} said... BALAS

tu la semlm kt cni sebok the shortest day for summer..hehe

i pun team jacob!!!

Dinas Aldi said... BALAS

hehehe kat Malaysia ni asyik tengok tang yuan ja musim winter solstice ni :D

Ikah said... BALAS

kak mai take care tau..cian cik aiyu chomell..nnt upload pic sekali ekk

FaznFaz said... BALAS

aku suka duh waktu pendek cenggini.... sebab kalu puasa, kul 3.30 dah buka.... hehehhehe!!! memang heaven!!!!

kalau hari yang panjaaaang lak, masak laaa ko pose, buka dalam kul 10, 11, sib baik dah balik msia.... hehhehehe!!!

cuma yg tak best hari pendek nih, cepat sangat gelap, mood pun jadik kelam....

Madam Sooyaree said... BALAS

Acik,
Sekali sekala cerita serious pun ok kan :D

Mama,
Saya malas nak baca buku, hihih.. Tapi tengok perut Jaacob, wah la weh, terus syiok!

Farah,
Yeay, team mate lagi ni! :D

Dinas,
Tu cerita Cina ke? Confirm mak saya tengok gak, hahaha

Ikah,
Thank you.. Hari ni alhamdulillah Cik Aiyu dah ok sikit

Eila,
Itu la pasal, hari kelam kita pun jadi kelam :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...