Sunday, January 9, 2011

Dental hygiene

Dentist? Eeeiissshhhh.. takutlah. Tak tau kenapa, tapi kalau nak jumpa dentist mesti perasaan berdebar-debar. Kalah kalau nak jumpa artis. Rasa dub dab dub dab macam nak tercabut jantung.

Honestly, I'm not really "visit your dentist every 6 months" kinda person. Jumpa kalau ada problem aje. Mostly nak cabut gigi lah, atau macam sekali tu, kena operate wisdom tooth pasal gigi itu tumbuh melintang. Scaling tu adalah buat 2 ke 3 kali, tapi dah kata pagi-pagi wajib pekena Nescafe, sendiri mau ingat lah kan. Iklan pun kata, start your day with Nescafe, baby.

Tapi waktu sekolah rendah, nak tak nak kena pergi jumpa dentist jugak. Sekolah Sri Petaling ada klinik gigi dalam sekolah, tak dapek den nak lari mana. Every now and then ada budak yang akan ketuk pintu kelas, kasi cikgu kertas kuning berhantu itu. Siapa yang namanya atas kertas tu, kenalah menghadap yang maha mulia doktor gigi. Lepas check up atau cabut sana sini, budak tu pulak yang akan pergi ketuk pintu kelas lain. Time tu la si mangsa akan buat ekspresi muka "aku dah kena, skang turn kau pulak".

Habit yang tak elok, jangan diturunkan pada anak. Jadi untuk Cik Aiyu, kami cuba praktik kan amalan mulia pada usia muda. Sebelum ni kami pakai tuala basah untuk lap gigi dia. Hari ni dah up satu langkah. Kami pakai berus gigi pulak.


Nampaknya dia suka tadi. Siap sengih-sengih depan cermin, sambil air liur meleleh. Harap-harap dia akan suka sampai besar. Takdelah nanti senyum tutup mulut aje bila amik gambar.

Boleh senyum lebar macam ni. Rasanya ni first gambar dia yang nampak gigi atas bawah tanpa ada paksaan dari mana-mana pihak. Selalu mesti tangan mak nya akan enter frame kan.


Tak nampak? Kita kasi zoom sikit.


P/S: Semalam gambar Cik Aiyu dengan Proactiv adalah gambar lama. Skang ni mana ada pipi dia gebu camtu, badan dah susut banyak you. Mesti terpengaruh dengan model Victoria's Secret hari tu :(


20 comments:

Nanak said... BALAS

comelnya Cik Aiyu. saya bg baby Fredo berus gigi yg silikon tu.so,blhlah dia gigit2.nti mau try berus gigi dia la mcm Cik Aiyu ni..=)

Syima Syaz said... BALAS

eh kita samalah.sib baik masa kat sekolah takde klinik gigi...dgn report card tu bawak balik.punya lah tanak jumpa dentist...

harap2 generasi akan datang jgn ikut kita..hehe

Marliza said... BALAS

Hehe aiyu siap tgk cermin ke nak gosok gigi comelnyeeee..qairyn pn dh pgng toothbrush mula2 xsuka kalau kite gerak2kan brush tu dlm mulut dia..sbb dia nk hisap n gigit2..tp lps make it a routine for her n by counting 1-8 everytime masa gosok gigi dia suka plak..qairyn ni kalau nk buat pape msti kene count baru boost her motivation haha..tlgla jgn jd accountant ke banker ke baru berangan nk suh qairyn jd chef..sejak tgk masterchef n top chef ni..

farah said... BALAS

Ahhh pandai Cik Aiyu suka menggosok gigi, hopefully it'll become a good habit for her :)

I je x start2 on Fatehah lg altho gigi dah nk masuk 5 btg...must scour for a good toothbrush asap! :)

Anonymous said... BALAS

cutenya dia...
suka berus gigi + suka tgk cermin = senyuman yang menawan hingga melelehkan air liur..:D :D :D
@kakliza@

Amy Z! said... BALAS

hihi. bagus mulakan penjagaan gigi dari kecik.

siap tersenyum depan cermin bila gosok gigi. hihi.

mcm sungguh bangga gitu. haha.

Madam Sooyaree said... BALAS

Nanak,
Saya pun mula-mula nak cari yang silikon, tpai tak jumpa. Jadi beli aje lah yang berus. Nasib baik Aiyu suka :D
P/S: Nak beli ke baby book tu? Email saya di sooyaree@gmail.com k :)

Syima,
Scary kan kad gigi tu. Tapi dah mak saya sign, kata ok untuk cabut di sekolah, huwaaa

Marliza,
Hahahaha... top chef! Nak kena tengok la ni, asyik dengar orang cakap aje pasal cerita ni! :D

Farah,
I pun baru aje mula. Gosok pakai air aje, pasal I baca baby less than 1 tkayah pakai ubat gigi lagi. Kalau tak pun you lap lah gigi dia. Doktor gigi kasitau ni (bukan I, tapi doktor gigi yang kasitau I, hihih)

Kak Liza,
Skang dia kurang syok sendiri dah depan cermin. Dah muka serious kadang-kadang :D

Amy,
Bangga diri kot, hahaha... Somehow rasa dia suka berus gigi pasal secara tak langsung gusi dia kena urut gitu :P

hidayah said... BALAS

bagus mak aiyu dah termotivate nak gosok gigi cik aiyu dr mimpi ngeri! mak shafiq bila lagi?(tanye diri sendiri) berus gigi dah mcm2 set tp blum start, sekali je kot..gigi pun dh 6 btg tuhh..memikirkan nak kena perang dulu tu yg menjadi dasar kemalasan mak! tp dh baca mimpi ngeri mak aiyu, mak shafiq pun jadik takut dan akan memulakan mission baru gosok gigi shafiq start dr esok!

hidayah said... BALAS

bagus mak aiyu dah termotivate nak gosok gigi cik aiyu dr mimpi ngeri! mak shafiq bila lagi?(tanye diri sendiri) berus gigi dah mcm2 set tp blum start, sekali je kot..gigi pun dh 6 btg tuhh..memikirkan nak kena perang dulu tu yg menjadi dasar kemalasan mak! tp dh baca mimpi ngeri mak aiyu, mak shafiq pun jadik takut dan akan memulakan mission baru gosok gigi shafiq start dr esok!

NaniRostam said... BALAS

Salam.sungguh comel baby u......

Madam Sooyaree said... BALAS

Hidayah,
Tak sia-sia I ber blog.. memberi keinsafan pada ummat, hahaha

Kak Nani,
Salam kak, terima kasih, dan terima kasih sudi visit blog saya :)

Imparfait Saint said... BALAS

hish mmg rasa nak buat menantu!Saya suka menantu rupa international ni hehe

ayang said... BALAS

Alamak tomeinye cik aiyu.. Emm.. geram je tengok dia senyum gitu..cute...
Gambau last tu dah nampak mirip abah dia je muka...

ayang said... BALAS

Alamak tomeinye cik aiyu.. Emm.. geram je tengok dia senyum gitu..cute...
Gambau last tu dah nampak mirip abah dia je muka...

Dinas Aldi said... BALAS

aduh, sungguh ku tergoda dengan senyuman bergigi cik Aiyu ituuuuu! happy tuh masa gigi tengah diberus, agaknya dia rasa geli2 gitu kot, hahaha!

ICAZIESYIRA said... BALAS

aiyu isabella!
sikit lagi jadi todler yeah!
owh.. seronoknya bila nengok anak baru nak berjalan nanti.

tiba-tiba teringat ayesha :D
kalau dia normal,
macam mana la perangai dia.

btw, everything happen fr a reason.
and aunty sukaaaaaa gigi aiyu!

Amirrah Zawani said... BALAS

comelnya.. elok lah jaga gigi dr kecik.. bila besar2 takda lah takut jmpa doktor gigi.. :)

minahsenget said... BALAS

madam!!! (macam pggil boss)haha
upload la video aiyu plzz plzz plzz :D

Madam Sooyaree said... BALAS

Jas,
Kena cari 2 menantu international ni!

Ayang,
Tq :) Bak kata baju dia dulu, 50% dad, 50% mom, 100% me! :D

Dinas,
Rasanya dia suka pasal berus tu gosok-gosok gusi yang gatal :D

Ica,
Insya allah, cepat pulak rasanya masa berlalu. Ayesha pun sekarang dah banyak improve kan, alhamdulillah :)

Amirrah,
Harap-harap tiada kerosakan la dalam masa terdekat ni, aminnn :D

Minahsenget,
Bisa diatur! Banyak video ni, nanti kita pilih dulu, hihihi

laila said... BALAS

cik aiyu awat comel sangattt
suka dia gosok gigi ek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...