Tuesday, February 22, 2011

Blog dari handphone

Layan jap ok, orang jakun tengah mood nak share knowledge. (sebenarnya tengah tunggu anak yang tak reti nak tido waima dah jam 2 pagi, huwaaa)

Semalam kan dah berjaya update blog dari handphone (*hins hins* sambil kembang lubang idong). Ruchiano tanya, camne nak buat.

Sonang aje jang :D

Yang ni boleh apply bukan hanya pada Blackberry, tapi pada Blueberry, Strawberry, iPhone 1G, 2G, 3G, 4G, 5G... 6G pun boleh! (macam Justin Beiber promo dalam iklan Best Buy tu). Sesuai juga mereka yang nak update blog dari tempat kerja, sekiranya opis korang tak allow blog application. Muahahaha... masa untuk curi tulang!


Mula-mula pergi under Settings --> Email & Mobile. Under Posting Options, ada Email Posting Address. Kat situ nanti ada email untuk blog korang. Contohnya, cam Mai Korner, "hudada1.secretword@blogger.com"

Untuk "secretword" ni, korang ganti la dengan perkataan rahsia masing-masing. Contohnya macam nama chenta lama ke, nama kucing kesayangan ke.. Fungsinya??? Nanti kita story. Bila dah masukkan secretword, korang boleh pilih kalau nak publish entry immediately, atau save as draft.

Lepas Save, korang boleh update blog dengan menghantar posting korang ke alamat e-mail tadi. Sebab tu kena ada secretword ni, untuk mengelakkan daripada orang lain boleh update blog korang. Kiranya korang akan meng update blog melalui e-mail la gitu.

Kalau agak-agak dah tak nak pakai khidmat Mail2Blogger ni, boleh saje cancel melalui "Disabled" button.

Semoga semua bertambah rajin meng update blog!


8 comments:

Ruchiano said... BALAS

ooyeahhhhh terima kasih akak! jap lagi nacuba.

Ruchiano said... BALAS

oh suda jadi.love u lah.tolong kiss aiyu 2 kali.thank you :D

PatinPasta said... BALAS

Madam,
Oooo gitu ye blogging dari tepon. Saya pon tertanya-tanya sebenornye camno some bloggers update dari tepon. Now I know :D

Thanks for sharing the info! :)

Hisfazilah said... BALAS

nice babe ;). I used that too bila nak update blog time travel.

share more update ok!

4 Kay-E said... BALAS

Good info..
Nanti bila2 blh try :)
Tenkiu..

Madam Sooyaree said... BALAS

Ruchiano,
Haa.. jadi kan :D Glad to help! :)

PatinPasta,
Thanks for dropping by :) Lepas ni haruslah lebih gigih meng update blog :D

Ila,
Jeles tau tengok gambar Spain you, huwaaa.. bila la nak sampai ni

Ita,
Lepas ni boleh update dari KLCC you, hihih

ICAZIESYIRA said... BALAS

bila blogging via hp, maka lebih banyakkan pic cik aiyu ye. lebih kerap blogging sebab nk nengok pipi labuh cik aiyu. hehe

misha.w said... BALAS

tq Mai!! sbb i terbaca u nye entry yg ni la, i dpt berblog di merata2 tmpt skrg. hehehehe

thanks again!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...