Tuesday, April 12, 2011

Day 9: An apple a day

Hari tu kan aku duk tertanya, macam mana nak tau baby dah ready makan without food feeder?

Terima kasih kepada semua yang sudi jawab, terharu mak tau. Ada jugak baca di internet, tapi rasa lagi best bila orang share pendapat macam ni. Rasa ada personal touch gitu :) 

Hari  tu aku cuba lah kasi Cik Aiyu makan epal. Tapi aku pegang la, nak tengok dia reti kunyah ke tak. Masa mula-mula dapat gigit epal tu, mak aih, tekun sungguh dia. Penuh dedikasi. Sepenuh perhatian diberikan.


Mula-mula tu dia dapat jus aje. Tak berapa lama lepas tu, Cik Aiyu berjaya gigit epal tu. Kembang kuncup lobang idong nak control epal punya pasal. Dia kemam punya kemam, lama-lama dia telan epal tu. 

Tapiii....

Tak lama lepas tu dia tersedak-sedak. Aku dah naik risau, mula tepuk-tepuk belakang dia. Muka macam nak termuntah pun ada. Sebelum tu aku memang dah siap-siap google, apa yang patut dibuat kalau-kalau bayi tercekik. Iye lah, duduk sesorang ni, kena selalu prepare dengan apa yang bakal terjadi kan, especially kalau tengah buat eksperimen macam ni. *boleh baca di babycenter*

Alhamdulillah lepas beberapa kali batuk, dia boleh telan epal tu. Nampaknya eksperimen untuk memberi Cik Aiyu tanpa food feeder tidak berjaya. Walau gigi dah 8 batang *besar pulak tu!*, nampaknya dia masih belum mengunyah dengan begitu bagus. 

So kita tunggu lepas setahun la k sayang, baru cuba lagi :)

On the other hand, hari ni, 12 April adalah birthday Cik Abe :D

HHAAAAPPPYYYYYY BBBIRTHHHDDAAAAAAAAAAYYYYYYY DDDAAAAADDDDYYYYYY!!!!!!


Kissssssss!!!!

Tunggu Cik Abe balik, baru potong kek :)


17 comments:

mama maman said... BALAS

cuba bagi epal yg dah dipotong dan dibuang kulit... sure blh makan nyer..:)

Syima Syaz said... BALAS

uuhh b'day cik abe sehari seblum b'day en.syazwan....haha...
uh kesian cik aiyu tak blh mengunyah dgn baik lagi... slow2 ok cik aiyu...

Asma said... BALAS

comeynye cik aiyu kiss bebear..

hubby ku baru je besday 8/4 ari tu..=)

Anggerik Berduri said... BALAS

gown cik aiyu sume comel²..gerammmmmm

Nota Cikgu Anum said... BALAS

meruntun jiwe ai tgk Cik Aiyu kiz bebear... :(

Madam Sooyaree said... BALAS

Mama Yana,
Epal tu dah buang kulit belah dia. Esok cuba potong pulak. Nak kasi pisang takut dia buat picit aje

Syima,
Hahaha.. boleh celebrate sekali ni :D Encik Syazwan pun Aries la ye ;)

Asma,
Happy belated birthday hubby Asma! Kasi present apa ari tu? ;)

Anggerik Berduri,
Thanks dear, yang ni ngan polka dot tu datang dalam set of 2 :)

Nota Cikgu Anum,
Kasi bear memang dia kiss. Suruh kiss kita haram...

Cik Nani said... BALAS

hehehe
kedut-kedut edong cik aiyu gigit epal.

Umie a'iesya said... BALAS

sungguh chomel Cik AIyu ini
Nak gurl lah jugak!heheheh

e.l.i.s.s.m.i.e said... BALAS

bahaya jugak kalo tercekik.
better safe than sorry la kan..

AliceKalut said... BALAS

Makan apple pun comel camne ni! :)

pssst:Saya suggest Mommy Cik Aiyu buat red velvet cake love shape bagi kat Cik Abe :D

nur easy said... BALAS

musti mummy rindu daddy nih.. cik aiyu duk tengah mamam epal ya..;)

Anonymous said... BALAS

rupe cik aiyu mmg sedang berusaha sungguh2..hehe..tp ttp maintain cute..ngeh ngeh..oo besday suami akak ker..kakak wat kek ker??..boleh la cik aiyu mamam kek lak :)


strawBerry

Madam Sooyaree said... BALAS

Cik Nani,
Teknik pernafasan itu penting, hehehe

Umi A'iesya,
Itu tanda suruh buat baby lagi, hehe

Elissmie,
Itulah, kita ni penakut sket. Tunggu cik Abe balik baru buat eksperimen lagi

Alice,
Cadangnya nak buat RV, tapi heartshape tu macam susah aje!

Nur,
Eh, mesti lah rindu ;)

Strawberry,
Ha ah, birthday dia 12 Apr. Tapi Cik Abe takde, weekend ni baru balik

SurayaCoghlan said... BALAS

Aiyo Madam..bagi epal memang boleh tercekik budak..Madina tak pernah makan pakai food feeder..memang i train dia mengunyah dari umur 6 bulan lagi..kadang2 tu i tolong kunyahkan dulu makanan tu..pastu baru bagi dia..apa salahnye makan air liur mak sendiri kan..kehkehkeh..sekarang ni memang dia dah terer, siap boleh makan epal dgn kulit, pandai pulak tu isi dia telan, kulit dia buang..

apa kata you sagat dulu epal tu baru bagi dia..tak pun bagi aje makanan yg lembut macam roti...nanti lama-lama esok dia pandai lah tu..

PatinPasta said... BALAS

Mai,
Bila tengok gambo Cik Aiyu.. baru dapat feel bila baca part dia makan epal dengan penuh dedikasi tu. Hehehehe!

Apa2 pon, nasib baik tak jadi apa-apa. Saya ada anak tekak jek, so tak dapek nak kasik tips :D

Madam Sooyaree said... BALAS

Suraya,
I cuba kasi roti, dia buat penuhkan kat lantai aje. But ice cream dia memang suka makan lah. Sini susah nak cari Farley's rusk, i don't know why. Epal sagat sounds interesting. Bab kasi air liur tu, i pun kadang2 buat, hehehe

Patin,
anak I tu memang over acting. Suka peunh ekspresi

dona::rose said... BALAS

epal tu kena potong kecik2 kot cik kak.lol. siap bg kulit skali.

sorry, didn't mean to laugh at you. :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...