Monday, May 30, 2011

Baby snacking

18.8 lb, 28" and 18.5" head circumference. 

Itu adalah berat badan, ketinggian dan diameter kepala Cik Aiyu. 

Banyak betul kan nombor 8. Manyak onggg wooo!!!

Ikut carta muzik-muzik perkembangan bayi perempuan, Cik Aiyu adalah 25% untuk berat dan ketinggian. Untuk kepala? 95% yeop!! Banyak otak anak mak, harap-harap dah besar nanti pandai la ye, hihihi...

Sebenarnya ada orang duk tanya, kenapa Cik Aiyu macam makin susut badannya. Jawapannya, acik tak tau... Dia makan ok, tak memilih. Tak cukup makan 3 kali sehari, dia kuat makan jajan jugak.



Ni dia antara snek kegemaran Cik Aiyu.

Sebenarnya, Cik Aiyu mula bersnek sejak dia umur 8 bulan. Awal-awal dulu kami selalu kasi dia buah sahaja, pasal snek-snek yang ready made ni kebanyakannya ada garam & gula. Tak la banyak, tapi still ada. Sebagai  mak-mak in training, asalnya kalau boleh tanak kasi anak makan gula & garam sebelum usia setahun.

Tapi sini buah adalah sangat limited. Especially winter time. Balik-balik apple, avocado, banana and pear. So dari situ kami upgrade satu anak tangga. Kami kasi Cik Aiyu ice cream cone. Fine, ice cream cone tu ada garam. Tapi kami fikir, 'it's ok I guess, they are using the salt as preservation".

Lama kelamaan, aku rasa macam kesian pulak tengok Cik Aiyu makan ice cream cone tu. Macam tak nikmat. At last aku pun melanggar pantang larang sendiri dengan membeli Gerber's Lil' Crunchies tu. 

Hasilnya???

Pelanggan saya amat berpuas hati!


Tiada lagi aksi berkerut begini. Senyum besar sokmo.

Lama kelamaan, kitorang pun makin tak kisah dengan pemakanan Cik Aiyu. Tak kisah tu bukanlah tak peduli, tapi kami makin terbuka tentang apa yang dimakannya. As long everything is on moderation, I think it should be ok :)



Selain daripada buah & puffs, kami juga cuba beri:-

- Sayur-sayuran yang direbus, contohnya lobak & kentang

- Nasi

- Mi & pasta. Tapi kalau kasi mi & spaghetti, selalunya kami potong pendek-pendek dalam 3-4 inci gitu

- Roti

- Daging ikan & ayam yang dah dimasak



It's kinda fun to watch her experimenting with new food too. Tengok muka beriya dia cuba makan mi yang licin, adalah sangat berharga! :P Besides being yummy for tummy, snacking is important for her motor skills too. Kalau dulu dia suka kocak-kocak makanan tu sampai tumpah ke lantai, sekarang ni Cik Aiyu dah terror ambil makanan satu persatu. She can grab better with her first two fingers :D. Yang tak best nya adalah satu, kain baju Cik Aiyu sudah mula kotor. Lepas tu kena rajin kemas high chair dia jugak. Nasib baik la boleh cabut dan basuh. Kalau tak mesti sakit mata memandang :P



Untuk mak nye?

Ehhh... Mestilah mak nye nak snek jugak kan.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


*cabut lari*



16 comments:

marinahunny said... BALAS

amboin..mak nye punya snek kemain over..hahaha

Anonymous said... BALAS

drool tengok red velvet cake eskereemmm..so far kita cuma mkn dr baskin robbin red velvet ...hari ni baru tau ben & jerry pun dah ada rv eskereem....slurp...

Anggerik Berduri said... BALAS

snek mummy mengancam lah..tp cik aiyu pun boleh tahan..nk sikit boleh?

bonda dadif aka akish said... BALAS

hahhh anaknye blajo dr omah eh laneh...

hehehehehh

FaznFaz said... BALAS

uwaaaaaaaaaaaaa.............. rindu kat b&j!!!!!! dulu kalau promotion, 2 tong tuh baru gbp3. pastu, pas balik opis, ngadap depan tv!!! tu yang debab tuh!!! hehehhe!!! sekarang????? nanges!!!!! kalau aku pesan kau bawak balik msia banyak2, aci tak??????

ekin mahmud said... BALAS

budak2 sekarang ni bukan leh try sekali..anak kita pun suka sangat makan jajan..nasi pun kurang makan sekarang ni..tp buah n jajan mmg febret dia..hehehe

Anonymous said... BALAS

salam...i ada terbaca dr bloh hanis before this...and ada sorg tuh dia comment yh ben & jerry's nie ada alcohol..and it's true because dorg dh tnya pengurusan ben&jerry's..they told that their product is pork free but contain alcohol...so careful yeah..just wanna share some info..thanks

Wan said... BALAS

halamakk... apsal lar b&J red velvet tuh lom smpai uk? ini tidak adil!!! kitorgni asyik2 duk makan choc fudge jer.. :P

Imparfait Saint said... BALAS

Oh Ben & Jerry Red Velvet tu!

Madam Sooyaree said... BALAS

Marina,
Mak nye kenalah over the top gitu, hihihi

Anonymous,
Boleh tahan sedap jugaklah B&J's red velvet. Kita memang suka tukar-tukar perisa setiap kali beli, nak cuba yang baru :D

Aqilah,
Snek Aiyu pun sedap tau, esp yang lil crunchies tu. Selalu dia suap kita, hehe

Bonda Dadif,
Hahaha.. sama-sama mengunyah sambil tgk tv! :P

Eila,
Boleh aku bawak balik, tapi aku simpan dalam perut la, hahaha.. Sini boleh dapat USD 3 for each, so baru RM9 kan. Beli kat Malaysia, ahkak tak mampu you

Ekin,
Hehehe.. yang ni makan biasa pun dia makan, jajan tu top up atau pun kita kasi dia waktu kita tengah makan. Kalau tak habis la dia buat muka kesian nak makanan kita!

Anonymous,
Thanks dear for the info. I dah check the ingredients, takde pulak alcohol. I think it goes to certain flavour, perhaps like Rum & Raisin, Tiramisu and such. Will keep my eyes open before choosing the flavor next time ;)

Wan,
B&J tak beli tiket kapal terbang lagi kot, hehehe.. Teringin kita nak ke Vermont, semata-mata nak gi kilan eskrem!

Jas,
Kira 2 in 1 lah, cake dalam ice cream, hihih

farah said... BALAS

Nurul, best kan kat sana ada byk choice for baby's snacks. Kat M'sia ni limited kot, x kan nak bagi jajan kat anak plk kan. Cheese puffs anyone? Hehe. Gerber's organic puffs tu now dah ada at Jusco, 1 balang dah RM22. Fuh! fuh!

Madam Sooyaree said... BALAS

Farah,
Mahalnya! Sini 2 jugak, tapi 2 dollar, heheh.. Kalau RM22, pikir 80 kali nak beli kot! Patut siapa2 yang ada kilang biskut tu boleh buat kan, rasanya tak susah buat baby snacks ni. Bahan pun kurang, simple aje.

Anonymous said... BALAS

dah byk gigi dah bole makan nasi ni...hehe..

-pb-

Amy Z! said... BALAS

Fuhh.. Mak aiyu punya snack, tak blh kalah tuuu. Ahahaha.

Mick's Mama said... BALAS

I pun bagi Mick makan apa apa aja yang dia boleh nyonyot dalam mulut. Waffel, biscuits, banana etc. Bila dia nangis je kat depan public, I sumbat biskut kat mulut dia. Terus diam. LOL. Suka tengok Cik Aiyu yang makin cheeky nih! Mua mua mua!

Madam Sooyaree said... BALAS

Pb,
Memang dah kasi, tapi bubur lagi le, hehehe.. Mulut boleh terima, perut takleh lagi

Amyz,
Hahahah.. pastu komplen gemuk kan!

Az,
Nasib baik diorang nak kan taktik makanan ni. Kalau tak pening!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...