Tuesday, June 7, 2011

Malaysian or American?

How do you tell, where someone is from?

The place he/she was born?

The place he/she grew up?

His/her parent's ethnicity?

Kinda tricky right, since nowadays we have less and less barrier to roam around the world. For example, my ex-boss was born in Angola, from Portuguese descent and now is living in US. To top it up, he's married to a Chinese woman. Now tell me, what would his daughters called themselves? American? Chinese? Portuguese? Asian? Caucasian?

Cik Aiyu pulak, adakah dia mat saleh celup? Atau melayu celup?

Ke Nini cokelat celup, hehehe... Sedap kan Nini, biskut yang boleh celup dalam cokelat. Ingat lagi packing dia, ada warna kuning, ada warna merah. Gambar beruang kat luar tu. Apa kes beruang makan biskut, aku pun tak tau. Tapi biskut tu mahal, takleh nak beli selalu.

Anywayyy....

Hari ini Cik Aiyu menunjukkan, bahawa dia adalah lebih Malaysian dari American.

Semalam kan kami pergi beli groceries, sambil tu kami beli sudu sekali untuk Cik Aiyu. Iye lah, kat sini kan orang makan pakai sudu garfu, kena lah praktis awal untuk Cik Aiyu. Table manners kata orang.


Tapi dua tiga suap je dia layan, lepas tu mula surrender.


Nampaknya ada member tu suka pakai tangan dari pakai sudu. Wah, kuat sungguh kan darah Malaysia dia di dalam badan, hehehe (padahal member tu lagi senang pakai tangan kot nak makan, dari pakai sudu :P)


Makan pakai tangan la best kan. Sehingga menjilat jari. Jilat sudu tak syiok.


Ohhh.. hari ni Cik Aiyu ada satu pencapaian. Dia dah pandai minum pakai straw. Selama ni selalu pakai sippy cup aje kan, semalam aku belikan cawan yang ada straw tu. Nak test drive. 

Lepas beberapa praktis makan sedut angin, akhirnya Cik Aiyu berjaya minum pakai straw. 


Tapi itulah, lepas habis secawan dia minum, terus kena tukar baju. Awek sorang tu memang suka minum air, tapi lagi suka main sembur-sembur air! T__T



22 comments:

Anggerik Berduri said... BALAS
This comment has been removed by the author.
Anggerik Berduri said... BALAS

dress love² sangat sweet even agak lencun di bahagian bwah..eh gmbar BF juga ade diselitkan di gmbar akhir..wkakaak bagus cik aiyu..ikut sunnah rasul.

TopsyTurvyMum said... BALAS

24/7 berkepit ngan maknya haruslah lebih melayu gituu..
Kalau kat spore, kat IC diorang race kena ikut bapak. Malaysia aku taktau plak

アヌム ちゃん said... BALAS

pakai tangan la lagi best..boleh siap jilat2 jari..heheh :D

:|: TinTa Kibod :|: said... BALAS

gud cik aiyu..
lepas ni blaja mnum guna cawan lak k..
kompem bju tuka sehari 3-4 helai ..hahaha...

*entri baru : WW : Pipenn...Piiipeennn...Peepeeennn.......

Anonymous said... BALAS

Didik Cik Aiyu cam gadis Melayu lah, bila dah besar sikit agak-agak dah boleh reasoning baru kasik green light sikit hidup cara mat salleh.

Pakai sudu garpu, memang kena belajo. Tapi pakai tangan lagi best. Be yourself ye, Cik Aiyu.

Azian

Anonymous said... BALAS

Buah tin = fig, if i am not mistaken.
usually I consumed dry type figs.

kat sini susah beno nak dapat fresh

Azian

venusfreedom said... BALAS

hello cik aiyu! opcoz prefer pakai tangan..kan mommy die cakap dont forget the land..kih kih kih..aariz setahun 6 bulan pon fail pakai garpu sudu..byk tumpah pada masuk mulut..hik hik hik..all the best to mommy cik aiyu! sabar la mengutip hasil sepahan lepas makan..hahahahaha

Madam Sooyaree said... BALAS

Aqilah,
Dress tu kita baru keluarkan dari almari, hadiah yang dia dapat dulu masa lahir. Of course, bf mana leh tinggal, hehehe

TTM,
Aiyu race dia 'United States', boleh blah tak? Tak pasal-pasal nanti sekolah bangsa # 04, hehehe.. Pastu takde ASB :(((

Anum,
Sedap kan jilat jari, nyum!

Tinta Kibod,
Guna cawan dia dah ok, cuma takut kalau kasi dia, dia overshoot terus masuk hidung, hahaha

Kak Azian,
Insya allah, tapi takut pengaruh luar aje lah kan nanti :\
Ooo.. fig ke? Tak pernah cuba makan, nanti kita cari

Venus Freedom,
Skang ni memang dah mula mengeluh kena lap high chair setiap kali lepas makan, hahahaha

Sisters said... BALAS

opkos lagi syiok makan pakai tangan... bila jilat jari lekat segala rasa bawah kuku skali, baru laa layannn hehe

farah said... BALAS

Syabas cik Aiyu! Senang nak makan nasik nnt, makanan ruji org Malaysia gitu. Hehe. Dah pandai minum guna straw lagi, cepat development dia kan :) Fatehah ter-advanced cos I terskip sippy cup so smpai skrg x reti2 minum guna sippy cup. Reti guna straw je. Huhu.

Amy Z! said... BALAS

wuhh! siap angkat dua tangan surrender tak mau pakai sudu. hahaha.

best lagi pakai tangan. senang nak suap. nak sepah2 pun senang. hahaha.

Dinas Aldi said... BALAS

cik Aiyu cakap, "caye makan ikut apa yg senang masuk mulut caye laaa!"

hehehe

An said... BALAS

mkn guna tgn lagi sedap..yg penting malaysia boleh hehe

Wahidah said... BALAS

lencun eik..tk pe..leh tukar baju baru kan cik aiyu...:P so cute die minum pakai botol straw tuu

DeLancrettLurpak said... BALAS

siapla ko nok, dia dah pandai makan nanti, kang dia mintak ulam raja, nangis ko.. heheheh

Missy CSI said... BALAS

lps ni cik aiyu kena belajor mkn budu plak...tambah kan ke-malaysia-an kt dia

Madam Sooyaree said... BALAS

Sisters,
Yang bawah kuku tu lah sedap, ala ikam pekasam, hahaha...

Farah,
Tak tau la cepat ke tak, tapi asal dia dapat tangkap kita dah bersyukur :D Sippy cup tu kena terbalik cawan aje kan? Cik Aiyu awal-awal pakai straw tu jenuh la dia terbalik kan cawan, tapi air tak keluar. Bila suruh dia pegang beberapa kali, baru dapat air nya, hehehe

Amyz,
Tang sepah tu yang tak tahannn.... Makin kerap la kena vacuum skang ni T__T

Dinas,
Hahaha.. pandai cikgu! Ya betul!!!

An,
Yeah baby, Malaysia boleh! Malaysia boleh makan! :D

Wai,
Thanks yang! Skang ni memang tukar baju at least 3 kali sehari. Lepas makan memang kena tukar :P

Lurpak,
Ulam raja, sesuai dengan status king anakku, hahaha...

Missy CSI,
Budu sedap weh, makan dengan ikan goreng dan kuah singgang. Nasi kena panas, slurrrpppppp!!!

Keluargaku Syurgaku said... BALAS

Hai cik Aiyu...blajor pki sudu n garfu yea....blajor2 jgn x blajor...tp pki tgn lg bestkan....

Konot said... BALAS

cuba kau kasik makan nasik dgn kicap.. kalau dia nak .. konfem malaysian!! hahah...

T said... BALAS

How do you ask where someone is from? You ask them =)

FYI, in the States, Bi-Racial is an option Ethnicity in most forms; then you can specify which applicable ethnicity you identify yourself with. But in a lot of cases, gender and ethnicity information are voluntary & strictly informational. I tend to choose "I prefer not to disclose." Except for Census, there's no real purpose to disclose that info anyway.

Madam Sooyaree said... BALAS

Keluargaku Syurgaku,
Pakai tangan lagi indah kannn... :D

Konot,
Hahahah.. kicap tak lagi beb. Tunggu setahun. Masin tu :D

T,
Good suggestion ;) I never really look into the options on their forms, cause I know I'm Asian :D Thanks for the info!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...