Monday, July 11, 2011

How do you help to save the world?

Captain Planet, he's our hero!


Gonna take pollution down to the zero!

Ok, I am no Captain Planet, but I do recycle. Ermm... more like I did.

:(

Dulu waktu sekolah, semangat cintakan alam adalah sangat tinggi. Siap masuk Kelab Pencinta Alam lagi, hihihi.. Waktu tu berangan, nanti bila dah besar nak aktif dalam persatuan-persatuan alam sekitar.

Heh, nan hado.

Lagi menyemak ade lah.

Angan-angan untuk aktif dalam persatuan hanya boleh direalisasi jika berkahwin dengan Dato'. Dato' ye, bukan datuk orang. Untuk rakyat marhain macam kita ni, manalah ada masa (orang malas memang camtu, banyak aje alasan). Cukuplah memainkan peranan dengan menjual suratkhabar lama pada lori yang suka lalu lalang depan rumah. Dapat tiga hingget, boleh rolling beli aiskrim dari motor yang lalu lalang pulak.

Sebenarnya aku baru balik dari recycling centre tadi. Pergi hantar kotak-kotak waktu pindah ari tu. Nak letak dalam tong sampah, tak muat pulak. Letak sepah sepah kat luar, tak pasal kang kena denda membuang sampah. Dah la terang-terang kotak semua ada nama aku, lagi la naya. Kalau tak, boleh jugak tuduh jiran sebelah. "It wasn't me" :P


Pusat Kitar Semula Bontot Bersatu, hehehe...

Aku tau pasal tempat ni dari Google. Tapi tak direct sangat info, kena korek korek baru jumpa. Masa first time cari, aku Google Map kan sebagai Berts Recycling. Memang tak jumpa la kan, nama lain. Nasib baik aku ingat ingat lupa map tempat recycle ni, jumpa jugak akhirnya. Bila sampai, Cik Abe cakap "How can you forget a name like this?"

T__T

Fikiran binimu suci bersih wahai Cik Abe ku. :D



Banyak kan benda-benda yang nak di recycle. Ada kertas, cardboard, tin & plastik. Terasa teruja pulak nak recycle our daily wastage. Bersih sikit dunia ni kan :) 

Baru rasa macam Captain Planet sikit. Help to save the world. Tak dapat tolong banyak, tolong sikit pun takpe.




Cik Aiyu pun tolong jugak waktu kami recycle tu.




Dia tolong tido.


Bagaimana pula dengan anda semua, adakah anda turut serta dalam aktiviti kitar semula?

Amik kau, macam soalan karangan Tingkatan 3. 

Jawab, jangan tak jawab! :D



12 comments:

Anggerik Berduri said... BALAS

ya, saya juga mengikuti aktiviti kitar semula sebulan yang lepas. ketika kami membersihkan rumah bersama², kami dapati rumah sewa kami terdapat banyak barang untuk dikitar semula. dan alhamdulillah, kami berjaya mendapat RM20++ hasil jualan barang tersebut. wang itu kami gunakan untuk membasuh karpet rumah.hahahaha


* kami dalam teks diatas ahli² rumah sewa sramai 4 org.hiks

p/s cik aiyu pgang buku bergambar lelaki kurus dan perempuan chub².. adakan itu melambangkan ibu dan bapa cik aiyu? *sila jawab*

hahahahahaah

Lin Ghazale said... BALAS

yes, how can u forget a name like that? Hahahaha.

dekat negeri texas (eh texas ke u?), buang sampah sama rules mcm NY? Tapi NY pon mcm takde rules je. sama mcm msia. ekeke.

Dekat japang ni, semua kene asing2 kan sendiri. hari nak buang pon berjadual. Hari tin, hari botol plastik, hari kotak susu (sahaja), hari kotak. Hari bekas2 plastik spt, bekas letak telur,bekas marjerin.hari diaper and combustible items.hari baju.

ade kalender buang sampah city hall kasik.

T__________T. terseksa sikit2.

Keluargaku Syurgaku said... BALAS

kat kita sini memang byk tpt recyle disediakan.....kita hanya recyle kotak2 lps pindah rumah hr 2 je....dptlah dlm RM20lbh gitu...
Hai cik Aiyu xkan tlg tido je time mum & dad recyle 2?....nie mesti dah penat baca buku yg dipegangnya 2...

Konot said... BALAS

saya recycle!! aku paling pantang tgk org sumbat kertas masuk tong sampah, selagi ada space boleh pakai nak tulis, aku pakai. kekadg siap bind used paper buat notebook.. hek hek..

*tu namanya kedekut nak beli notebook*

venusfreedom said... BALAS

hari hari recycle..tapi niat je..hik hik hik..

p/s: semua nya haruslah bermula dengan niat kan? hahahaha

Madam Sooyaree said... BALAS

Aqilah,
Wah, saya sangat berbangga dengan kamu Siew Mei. Amboi amboi amboi... puan blog dilahar nampaknya, hahaha... Tahukah anda, bahawa no '10' itu adalah perfect score? Cik Abe '1', saya '0' :D

Lin,
Entah, I pergi NY baru sekali aje, tu pun buang sampah dalam tong sampah aje, hehehe... Mak aih Japang, maju sungguh! Agak2 ada robot tak yang kutip sampah? Kalau dah gitu cara, berapa banyak tong sampah kamu ada?

Ina,
Best nya dapat RM20! Kita dapat habuk aje, hehehe.. Tapi ok le. dari bersepah kat rumah. Cik Aiyu memang senang pengsan dalam kereta. Senyap-senyap, tau tau dah sampai :P

Konot,
Wah rajinnya you! Dulu time sekolah aku buat cam gitu jugak. skang ni gedik, nak note book warna warni. Pastu sayang nak pakai, hahahah

Erma,
Iyaaa... nawaitu yang penting, hehehehe

cicayanki said... BALAS

here, we all kene asingkan sampah and kene buang ikut hari yang dah ditetapkan. kalau salah asing sampah or buang hari yang salah, kene tampal sticker 'SALAH' hehehhe

and their lorry sampah got lagu lagu some more, hehehehe

farah said... BALAS

Sejak invest beli envirosax kena la guna kan time shopping tu, jgn guna beg plastik lagi. Itulah contribution saya. Sah failkan karangan pendek ni. Hehe.

Unaizah said... BALAS

I memang rajin bab-bab recycle ni. My kids pun dah terikut sikit-sikit. Every few weeks kami gi hantar kat recycling center. You'd be surprised with the amount of waste your household produce. Ada berapa orang je kat rumah tp sampah byk.

Madam Sooyaree said... BALAS

cicayanki,
Kalau salah, diorang return sampah ke? Aiyooo... Eh, lori berlagu? Best nye! I've always wanted to visit Japan, rasa Japan sangat cool!

Farah,
Hehehe.. ok la tu, kira rumusan :P Wah, kita beli gak bag recycle tu, tapi selalu lupa nak bawak keluar, hahaha

Unaizah,
Wow, really respect you for that. I pun baru nak mula balik ni. My old place takde recycling facilities, now baru ada :)

Amy Z! said... BALAS

ada beli green bag tu, tapi bila lupa bawa, hari sabtu dah la tak ada beg plastik, terpaksa sumbat dlm beg diaper anak.. ahaha.

PatinPasta said... BALAS

Mai,
Saya recycle.. tapi bermusim. Tong sampah kat dalam rumah memang dah asing, satu untuk organic waste, satu untuk non-organic. Problemnya non-organic selalu penuh dulu, so mula la sumbat dalam organic nye tong. Tu kalo musim malas keluar nak gi buang sampah. Kalo rajin.. memang perfect :D. Haha!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...