Thursday, December 22, 2011

Misteri RM 1 Maybank

Sape keje Maybank, sila angkat keyboard.

Saya nak mengadu ni.

Ini betul betul, bukan cobaannn…

Sebenarnya kejadian ni dah berlaku dalam seminggu gitu, baru skang nak buat aduan. Tak kisah, nak jugak.

Kisahnya begini, sejak bulan Oktober lepas, iolls mula mengamalkan sistem input output yang sehat. Nak buat budget gua memang fail, cuba setengah bulan dah berenti. Jadi apa yang aku buat adalah to keep online banking telly on Excel sheet. At least tau la aliran duit tu ke mana kan.

Anyway, minggu lepas tetiba duit kat bank haku kurang singgit. Naik juling gua tengok Excel sheet tu atas bawah, nak bandingkan digit dengan Maybank2U ku. Semua memang ngam, tapi tetiba part total amount tu, kirang singgit. Boleh? Seperti biasa, iolls mula propah yang Maybank ada sindiket RM1, hahaha.. I know, singgit tu tak banyak, tapi kompem aaa rasa tak puas hati tu ade kan. Sorang singgit, kalau 100,000 orang? Macam Venus Freedom dulu, hilang RM2,000 tak silap. Lagi naya. Haku singgit pun nak bising.

Jadi kepada mereka mereka yang macam iolls ni, sila check k korang nye banking account. Kot kot tak balance kan, mana nak tau. Bukan nak mintak terjadi, tapi berhati-hati aje lah k.



Apa pendapat Cik Aiyu pasal kes ni?

DSC03457-e

Malas haku nak layan kata nye.

DSC03455-e



Kepada mereka yang dah ada aura Krismas, Merry Christmas!

Dan selamat bercuti pada yang lain. Keluarga mertua sampai esok, haruslah gua kurang bertenet, hehehe..

20 comments:

miss nona said... BALAS

maybe transaction fee kot cos kalau tak salah, kalau dah buat more than 4 transaction in one month, the next transaction will cost 0.50 cent.

Anonymous said... BALAS

amboi cik aiyu.. rileks nmpk.. cube tlg kemas umah ke ape yg ptt kan grandma nye nak dtg... hik3..

huda, dl penah kene skali ngan maybank 50hengget hilang.. leh lak die kate 2 duit service charge die.. charge ape pon aku xphm.. mentang2 aku bute bank time tuh..

ITA

Anonymous said... BALAS

RM 1 tu charges kalau withdraw duit dr non-Maybank ATM. kalau taksilap lah... yg 50cents tuh, after 4 withdrawals frm Maybank ATM, the subsequent withdrawals will cost u 50cents. again, kalau tak silaplah..

venusfreedom said... BALAS

Mak hilang rm 2000!! Betul..untraceable transaction. Pergi maybank kuantan berimpun 4-5 orang hilang duit. Sedih! Rata rata rm 2000. Tapi maybank tak responsible. Siap ckp kitorang salah sbb reveal pin hape tah.padahal takde pon.ada satu pakcik pakai thumb print nak keluar duit, still hilang.camano?

Anggerik Berduri said... BALAS

amboi tgk cik kak kite melepak trus mcm nk join same. tp tarap baring kat lantai lah. sbb xmuat kan. hahahaha

Merry Xmas and Happy Holiday for you n your family.

p/s klau ade lebih hadiah xmas boleh pass sikit kat I. LOL

SoNice said... BALAS

hi..sy silent reader blog u..
sebenarnya isu hilang RM1 dr akaun maybank bukan isu baru..dah lama terjadi..cuma kita ni tak sedar..ye la..RM 1 kan...tapi kalau sejuta org yg hilang RM1, boleh agakkan berapa RM pegawai tu dapat..
ada sesetengah pegawai bank yang ambik 1 sen dr setiap akaun pelanggan..bayangkan pelanggan maybank ada 10 juta, berapa yg dia dpt? tp tula, kita sebagai pelanggan takde bukti nak kata org dlm bank yg punye angkara..tp benda ni mmg terjadi..

farah said... BALAS

Oh my that's not so good news, better check properly la kan to make sure where the money went. Tengok sofa cik Aiyu macam dah makin kurang muat je untuk dia. Ada can kot cik Aiyu dapat sofa baru. Hehe.

Anonymous said... BALAS

gerammmnye tgk cik aiyu..she's so adorable!!huhuhu..btw i just nak mengingatkan sesama saudar islam..actually we can't wish merry christmas because it's haram to do that..i ade terbaca dkt blog a few days ago..if kita wish same like kita syirikkan Allah..nauzubillah..sbb klu kita wish bermaksud kita ckp tuhan ada anak..just to share some info..
no kind hearted :)


-lala-

Amy Z! said... BALAS

better buat laporan. print screen transaction maybank dan excel sheet tu kat customer service. at least kita boleh track mana2 dia overcaj ke, dia tolak apa2 ke. Jgn tak kisah sgt, sebab seringgit. tapi seringgit tu kalo 2 jota org, dah 2 jota dia songlap. wpun tak tau la sape songlap tu kan. ntah staff ke, hackers tak tau la. tapi janji kita bertindak beritahu dorg. supaya dorg aware sistem dorg dah tak selamat (maybe).

amboi cik aiyu. layanzz nampak? hihi.

selamat tukar2 hadiah. hihi. :-)

xoxo utk aiyu dan maknya. mwah!

Cik Puan Hafiza said... BALAS

hoh, setuju dengan semorang yang kata Maybank charge for each transaction tu. Even keluar duit kat ATM lebih dari berapa kali ntah dalam sebulan, nanti dia caj.

Kalau ikut kan, suka ati kita lah nak keluarkan duit berapa kali pun, sebab duit kita kan..

Unaizah said... BALAS

Dah ramai yg komen on possible reasons why your account kurang seringgit. Betullah apa yg diorang tulis. Maybank will charge if you make more than 4 ATM withdrawals per month and for interbank transactions. Check balik kot-kot you performed one of those reasons.

venusfreedom said... BALAS

Anon lala:
Saya ada kakak ipar omputih, kitorang satu family kan wish je kat dia merry christmas. Ayah kita siap bagi kad merry christmas. Sbb bnda gini sensitive la nak tegur2 esp ada family campur campur kan. Tp
My SIL bagus sgt. insyaallah, ucapan tu utk share the happiness je kut..hihihi.yelah kena hormati menghormati gitu..huhuhu

Mama Rizqullah said... BALAS

Huda,

Aku kerja maybank(tengah angkat keyboard nih...akakaka)...huhuhu...cam dorang seme terangkanlah...caj dikenakan pada pelanggan kiranya lebih transaction dilakukan...camtu gak kalau through Maybank2u..betweens bank lain mmg charge dikenakan.

apapun,ko leh enquiry kat Maybank helpdesk tuk lebih penjelasan...

Madam Sooyaree said... BALAS

Miss Nona,
Takdelah dear, kalau transaction fee dah tolak siap-siap. Kalau withdraw RM200, online tulis RM201 :)

Ita,
Aiyo, ni lagi banyak. Selamba saje kata service charge. Kalau cc, tolak dari cc la kan? Apehal saving lak?


Anonymous,
I tak withdraw pun duit, tetiba aje dia kurang gitu. Misteri, hehehe...

Erma,
Hek eleh, dah la salah diorg, siap tunding jari kat customer lak. So diorang tak bayar ke dear?

Aqilah,
Hahahah.. Cik Abe suka bukak sofa tu, pastu lenjan. Boleh, semorang leh muat, kena taktik tu betul je aaa :D Hadiah? Mak nye pun satu hadiah aje tahun ni, hihihih

SoNice,
Thanks dear for visiting us :) Really appreciate it. Kalaulah waktu terjadi tu kita ada print screen kan, memang cantek sangat lah. Sat gi nak call Maybank dari US, takut bill tipon lagi mahal, hahahah

Farah,
Hahaha.. baby kita makin ganyut kannn... Takpe, kalau tak muat gitu, bukak sofa baring atas bed nye :D

Lala,
Thanks dear :) Bagi saya benda ni susah nak cakap, pasal dah terjadi perkahwinan campur ni kan. Takut ada yang terasa hati. Pada saya, saya pegang amalan jangan buat orang kecil hati, especially ibu, bapa & ibu bapa mertua. Mertua saya semua menyambut Krismas, jadi nak tak nak, saya pun akan sambut juga. Sama juga dengan perayaan lain seperti Thanksgiving. Insya allah, Allah tahu niat kita :)


Amyz,
Masalahnya yang before tu takde print screen, how la? Takut dia buat perleceh kang, kita gak sakit hati, hihihi.. Nak call Malaysia mahal! (dasar kedekut) Thnaks laling, selamat guling guling hari Isnin!

Cik Puan Hafiza,
Hahahah.. tu la pasal kan! Yang tu kita aware, tapi masalahnya withdraw pun tidak, online transfer pun tidak. How?

Unaizah,
I am afraid I didn't do any la dear. My account is more for money coming in for Sooyaree's Closet, tu yang I keep the excel sheet. The flow is the same as before, cuma kali ni hilang RM1 tetiba.

Mas,
Takde le pulak, huwaaa... Aku sebenarnya malas nak call, jadi meroyan kat blog aje lah, hahahaha

Anonymous said... BALAS

Merry Christmas, Aiyu and family... Ape Aiyu dapat for this christmas ???

oli-go said... BALAS

comel nye cik aiyu

Anonymous said... BALAS

hai ayu...kak mary ckp..slmt buka adiah..utk hari natal..bubai ayu cayam

rara said... BALAS

uihh bahaya jugak kan? i dah le jenis tak keep track my transactions. harus le ku buat jugak excel sheet duit keluar masuk lepas ni..

haha.. comelnya la cik aiyu baring melepak depan tv..

Madam Sooyaree said... BALAS

Anonymous,
Thanks dear. Hadiah Aiyu, kena tunggu entry Xmas le, hehehe

Oli-go,
Thanks dear, really appreciate it :)

Azza,
Thanks laling! Kak Mary dapat hadiah tak?

Rara,
I sebelum ni pun tak keep track, bulan October camtu baru start. Yang sebelum2 ni kalau hilang, kira halal la kan, hehehe... Enjoy the weekend dear!

fatt said... BALAS

ketinggalan ketapi i ni...

for me apa yg anon lala ckp ni mcm funny la. wish org celebration tak menjadikan shahadah kita terpesong. i rasa funny sbb apart from benda2 yg penting ttg hukum hakam islam cam solat 5 waktu yg ramai penganutnya takleh penuhkan tu benda ni yg korang nak bisingkan. so i rasa benda ni takde isu sbnrnya. yg penting niat.


ps : huda, i teringt kes yg penah hot 1 ketika duluuuu. psl staff bank yg amik 1sen dari setiap customer dia & jadi kaya raya beli keta mewah tu...but lastly kantoi sbb dia tak cukup bijak utk cover up...he's genius wlpun errr....hehehe...maybank dah byk kali jadi isu camni...not even hilang RM1 atau RM2000, penah jugak ada kes duit salah parking...tak pepasal org tu jadi OKB...pastu bijak pun ye sbb terus withdraw

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...