Friday, December 30, 2011

Our garden update, muahaha…

Semorang dalam dunia ni, mesti ada idola kan? Ada yang idolakan cikgu, ahli sukan, ahli politik, retis dan macam-macam lagi. Pendek kata, kita boleh idolakan sesiapa saje, asalkan orang tu memberi kita ilham dan perangsang untuk melakukan sesuatu.

Cam iolls, skang ni idolaku adalah Lemongrass, hehehe… Bukan ape, iolls jeles tengok garden dia you. Macam-macam dia tanam, pastu terus petik buat makan. Untuk orang-orang yang beli sayur di kedai, keadaan itu adalah sangat cool. Lelagi bila boleh jimat USD1 untuk sebatang serai. Iye, itu lah rege serai di HEB. Mahal gilos! Tapi untuk memenuhi kehendak perut yang laparkan ayam percik dan tomyam, terpaksa ku layan jua.

So hari tu Lemongrass ade buat entry, macam mana nak buat garden bed. Haku dengan penuh semangat, terus tambah link kat feveret. Pastu jaki tunjuk kat laki, hahaha.. Memula Cik Abe buat tak paham, ingatkan dia malas nak buat. Rupa rupanya….
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kita pun ada one good looking man!

DSC03544-e

Rupanya Cik Abe tunggu MIL datang, pasal MIL pun pakar gak bab tanam sayur dan buah ni. Since they live in very cold weather, usually they will harvest their product around September, and then can the rest. First time datang rumah in law, aku pelik apsal diorang simpan banyak makanan dalam balang. Then only it occurred to me, diorang bukan boleh petik sayur hari-hari, hihihi.. Oh my, sebab tu la iolls rindu Malaysia. Nak daun pandan? Gi lari pergi rumah jiran depan, potong sket daun pandan depan rumah dia tu Smile with tongue out

Seperti biasa, ada juga tenaga buruh percuma tambahan.

DSC03543-eDSC03546-e

Kami yang lain, pakat jadi tukang tengok aje, hihihi…

DSC03547-e

Lepas dah selesai Cik Abe komplen, “Hey, where’s my icy Coke? If you wanna follow your blog friend, you should serve me icy Coke by now”

Muahahaha.. ingat le pulak dia! Larikkk!!!!

17 comments:

Curly Umi said... BALAS

mael pun tgh rajin bercucuk tanam huda. last week kitorg pegi nursery beli pokok cili, limau purut. apa ntah lagi dia beli ahahhahahah

cIk JanNah said... BALAS

si kecik larat ke nak pegang cangkul. chomel betol lah..

fatt said... BALAS

wah...pasni bleh jadi petani la huda :)

seronok tau bila ada garden, nak tanam ape bleh tanam. nak pulak tangan jenis menjadi :)

aziahmk said... BALAS

lepas ni tangkap gambar byk2 lepas tanam munger2..mesti cantik...

Umie said... BALAS

hahaha...kena larik ke dapur buat icy coke ye...;-)

diorang simpan dlm balang tu means diorang jerukkan sayur2x tu ke?maafkan patik yg kejakunan ini...hehehe

Anonymous said... BALAS

I want that tenaga buruh percuma tambahan... hahaha... so cute.. blh jadikan 'orang2' x kat garden 2 nnt?

ITA

Nota Cikgu Anum said... BALAS

cumilll nyer entry ni. ai pon nk cari idola gak la. nk pindah umh baru taun depan. tp tanah iols sekangkang cik Aiyu jer :(

Anonymous said... BALAS

boleh bygkan kalu cik aiyu mintak icy lemonade...sekiranya die berjaya wat batas..dan menggembur tanah..hehehe..

--m@ry--

Hanis MY said... BALAS

hehe siap minta icy coke hehe, tak sabar nk tgk garden...

p/s:thank u so much!

ati_emylia said... BALAS

Huda,
Teringin jugak nak berkebun bila tgk k.min tu....tp tgnku panas...serai je yg hidup.....pandan dh tiga kali tnm asyik je Innalillah....

Emy

ayang said... BALAS

Tanah luas tu leh buat niaga hasil tuaian nanti. kalah kak min kita nampaknya. hehehe

June said... BALAS

LOL !! gelak besar tang yg icy coke tu . boleh plak dia ingat yek .

OneWan said... BALAS

pelik dan nikmat betul, musim2 winter boleh pakai short sleeves tshirt dan berkebun? bukan last week baru lepas snow ke?

Wahidah said... BALAS

wah rajinnya cik aiyu membantu..hihih..wah lepas ne leh la tanam durian..hahaha

cahya indah said... BALAS

Cik Aiyu the cute gardener..hehe. okay pasni boleh tengok hasil garden akak pulak..lawan dengan auntie LG la. hehe.

Madam Sooyaree said... BALAS

Zeti,
Caya ah Mael, nanti boleh borak borak hasil tanaman bila balik nanti, hihiih...

Cik Jannah,
Cangkul tak larat, tapi dia terus tuju arah drill. Tak kuaser!

Fatt,
Aminnn... kita sebelum ni asyik fail je tanam menanam, harap2 kali ni berjaya lah, hehe

Umie,
Ada yang diorang jerukkan, ada yang simpan gitu aje. Tapi bila nak canning ni, memang kena letak garam atau gula lah :)

Ita,
Hahahha.. orang orang kena duduk senyap aje, ini tak boleh duduk diam barang 5 saat!

Nota Cikgu Anum,
Takpe, tanah sekangkang Cik Aiyu, pasu kan ade ;) Mak kita banyak tanam dalam pasu aje.

Mary,
Hahahah.. part gembur tu memang amat berjaya!

Hanis,
Thanks dear, hope everything will go smooth with your pregnancy :)

Emy,
Hahahah.. kita pun kategori tangan panas. Harap2 duduk time winter ni, sejuk la sket dia ;)

Ayang,
Eh, kalau pokok dapat hidup pun syukurrrrr :P

June,
Itu la pasal! Siap ungkit lagi bila masuk rumah, hehehehe

OneWan,
Itu namanya cuaca Amerika. Hari ni sejuk, esok panasss... Selalu kat Malaysia kita tak pernah amik kisah laporan kaji cuaca. Tapi kat sini, harus!!!

Wahidah,
Durian? Best tu! Dapat tanam serai pun syukur dah, haha

Cahya,
Aminnn... Lama lagi nak mula, spring nanti. Skang ni buat batas dulu ;)

cikanova said... BALAS

caya la!!

semoga berjaya berkebun. I pun tangan panas...kalau lempang orang mmg menjadi! hahahaha....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...