Monday, December 5, 2011

Snow in Midland

It’s officially winter here!!!

Pagi tadi seperti biasa, jam 4 pagi aku dah jaga. Cik Aiyu ni memang tau, sejak balik hari tu, tido tunggang langgang. Skang ni dah teratur sket la, cuma dia jaga jam 4 pagi, voley? Nak kata ikut time New York bukan, London bukan. Aku google, dia ikut Cape Verde Island punya time. Cape Verde Island kat mana? Sila google sendiri hokay. Yang pasti, ia bukanlah pulau kepunyaan Lady Verde.

Anyway, agak-agak lepas waktu Subuh, aku pun bukak le blind. Kasi matahari masuk. Uik, ada sedikit kejutan kali ini pasal laman depan rumah rupa gini.

DSC03146-eDSC03147-e

Midland ada salji you!

Sebelum ni aku ingatkan Midland ni takkan turun salji. Kalau ada pun takat geli geli la, jenis yang cair di tanah. Nampaknya sangkaan ku salah sekali.

Memandangkan pemandangan hari ni agak lain, aku panggil le Cik Aiyu. ajak dia lepak tepi tingkap yang menghadap laman belakang. Kebetulan pulak time tu ada tupai atas pokok. Cer teka, Cik Aiyu buat ape bila nampak tupai tu?

?

?

?

?

?

?

?

Dia buat bunyi “woof woof!”

T__T

Fail la anak haku.

Ni banyak sangat tengok tv le ni, sampai ingatkan diri tu puppy.

Dalam tengahari gitu, Cik Aiyu pimpin tangan aku pergi pintu depan. Aku patah balik ajak dia lepak bilik, dia tanak. Dia tarik aku gi pintu depan lagi. Nak keluar le tu. Bukak je pintu, terus lari keluar terjah salji. Kasut hape pun tak pakai. Tak sejuk ke nak oi? Aku masuk dalam, amik Crocs dia. Muahahaha.. Crocs kuning Cik Aiyu terus tukar warna hijau! Memula ingatkan dia nak tengok salji kejap je, tapi bila dah lelama, aku ajak masuk pakai boots & jacket.

DSC03151-e

Pokok depan rumah yang berais.

DSC03152-eDSC03153-eDSC03154-eDSC03157-e

Seronok member, dapat jalan atas salji. Masa kat Williston dulu memang le selalu bersalji, tapi time tu dia kecik lagi kan. Kali ni dah dapat kaki, tu yang terlebih excited.

Tak sampai 20 minit, Cik Aiyu lari kat Cik Abe sambil angkat tangan. Sejuk le tu. Kitorang pun memang tak beli gloves untuk Cik Aiyu, pasal tak bajet salji gini kan. Mittens time baby, dia dah tak muat.

DSC03158-e

Lepas Cik Abe dukung, kami masuk rumah. Terus gi bilik Cik Aiyu, panaskan badan depan space heater. Kebetulan pulak kami baru beli space heater untuk bilik Cik Aiyu. Rumah ni memang central heating, tapi bilik Cik Aiyu selalu macam sejuk sikit pasal lantai batu. Letak karpet pun tak jalan, tu yang kena top up dengan space heater.

DSC03161-e

Esok pun dijangkakan salji turun. Makin bertambah best le aku berhibernasi, hehehe...

24 comments:

Anggerik Berduri said... BALAS

wah..comel sungguh gaya cik aiyu..hahaha

eh cantiknya ice dkat pokok tu..

p/s sejuk² dapat Prosperity burger pun sdap kan? eh eh eh hahahahaah

PutriesNoora said... BALAS

bestnyer main salji...comelnyer cik aiyu...aunty memendam rasa je tgk dier..haahaha=D

cahya indah said... BALAS

seronok tengok Cik Aiyu main salji..and kelakar la Cik Aiyu buat bunyi "woof woof" tu. lepas ni kena bagi tengok cartoons lain yang takde puppy, tengok Cik Aiyu buat bunyi apa pulak. hehe

farah said... BALAS

awww awww awwww excited sungguh si kecik dapat jumpa salji eh, this time around mmg she can truly enjoy it, yelah dah pandai serba serbi ;) I can imagine the cold, skrg duk dlm office pun dah ala2 musim winter. Huhu.

Bundle up k and have a great winter. Enjoy it while it lasts (kot?) Haha.

アヌムちゃん said... BALAS

wah satu mlm je dh turun byk tu salji..byk tu..cejukk..huhuu

Dalila Hamid said... BALAS

geram tgok..... bila la dpt merasa main salji... jeles ni....!!!

HangKebon said... BALAS

rindunya nak main salji kat the states...comel sgt cik Aiyu ni... mesti jalan terkedek2 dlm snow tu kan hehehe ;)

Nanak said... BALAS

untungnya dpt merasa snow...:)
skng kat Sabah asik2 hujan..klu turun salji takpe juga..ahaha..kiss to Aiyu :)

Marsha~ said... BALAS

comelll... menapak atas snow mcm penguin! hahahaha.. eh, mcm meringue pavlova pulak aku tgk snow tu... hehehehe

Kh@iLi said... BALAS

wahh..sukenye cik aiyu..so cute!!auntie lak yg teruja tgk dia..

ak yuyunz said... BALAS

waaaa bestnya dapat main salji.. impian dari kecik tu.. :D

~uG0giRL~ said... BALAS

wah best nya salji...seumur hidup xpenah pegang salji nih. heheh. tumpang tanya, mcm mana walkways dan driveways tu xde salji? cam pandai pulak salji tu jadi bentuk petak2 mcm tu... ke korang dah sodok2 dulu? huhuhu xpenah nampak salji la katakan T__T

~Aunty ugogirl~

FaznFaz said... BALAS

uwaaaaa....... rindu salji!!!!! ada keje kosong x kat sana???? muahhaha!!!

Anonymous said... BALAS

kalu mary magri..suruh buat bomb salji..yoyo jer..ntah2 die layu kulai

Nazayiena said... BALAS

Seronoknya Cik Aiyu main salji,comel je dia atas salji tu....

lyza said... BALAS

alaaaaaaaa..gambar jarak jauh n membelakangi kamera..:(
takda maknanya tgk aiyu cenggitu..:P

Just.wanie said... BALAS

woahh ..

pos skit salji tu kat m'sia ..

littlenailofar said... BALAS

waaaa.. syoknya snow!

rindu nak maen snow mcm cik aiyu jugak T___T

Niza said... BALAS

comei nye cik aiyu main salji... x buat snowman skli ke ? (^ ^)

Sejuk2 ni mmg sedap berhibernasi . Klu kat msia ubi kayu rebus mkn time musim hujan terlebey sedap. Kat Us mkn apa sedap time winter?

Soo Hae Daa said... BALAS

wahh...byknye salji..sonok..!! budak kecik yg comel...sgt cute cik aiyu ni... =)

liemaopurut a.k.a ana said... BALAS

syioknye......nak feeling maen salji gak la...tapi dalam esbok la heheheh

Madam Sooyaree said... BALAS

Aqilah,
Prosperity? Itu ayat bakar nama tu, huwaaaaa

PutriesNoora,
Thanks auntie, malu Aiyu tauuu

Cahya,
Sini bukan tv aje, buku pun byk puppy oriented, memang susah mau lari

Farah,
Hahaha.. betul tu, kekadang office, mall or cinema sejuk mengalahkan peti sejuk! Tu kena bawak sweater kalau tgk wayang kan

Anum,
Heh, tak tengok tempat lama kita. Satu malam boleh turun 1 kaki kekadang, huwaaa

Dalila,
Insya allah, satu hari nanti ada rezeki ;)

HangKebon,
Thanks laling. Takde perancangan nak melawat US ke? :D

Nanak,
Kang turun salji habis semua tempat tutup, macam Texas ni ha, hahahaha

Marsha,
Penguin terkangkang tu ha, hahaha... Meringue pavlova? Sedap tu, hihihi

Khaili,
Thanks auntie!

Ak Yuyunz,
Mai la sini, termakbul impian sis, hehe

UGoGirl,
Walkways & driveways takde salji pasal selalunya concrete and tar adalah lebih panas daripada suhu beku, so semua snow yang jatuh tu dah mencair. Kadang2 boleh jadi bahaya pasal bila air bertakung, nanti air tu boleh jadi ais. Tu yang jalan boleh jadi licin. Takpe, kita dulu pun pelik gak, hihihi

Eila,
Kerja ngan Sooyaree la, mau? :D

Azza,
Hahahah.. Mary duduk dalam rumah minum hot choco kot nanti :D

Kak Nurul,
Thanks kak :)

Kak Lyza,
Asyik nak amik gambar Aiyu dari depan, nanti aye photoshop kan, hahaha

Wanie,
Baru sampai peti sejuk dah bertukar jadi air kang, hihihi.. Tu tanda suruh datang sini tu

Littlenailofar,
Apa lagi, tanda suruh datang Amerika tu, hehe

Niza,
Jiran kami buat, tapi kami tak buat. Aiyu takde glove, kesian tangan dia beku kang. Uish, ubi kayu... ngancam! Sini makan jajan je la, hahaha

Soo Hae Daa,
Thanks dear :)

Ana,
Salji memang cantik, tapi sejuknye... nauzubillah!

Amy Z! said... BALAS

excited dengan salji. kalau ai pun jadi jakun jap. ahahaha.

nampak sgt anak omputeh. suka salji. ekeke.

CouLeur de Chiqu3 said... BALAS

kalu ddk sane time snow la org paling2 tggu ye dak....huhuu






*tak sempat nk berrahmah temah ngan akak time akak kt mesia, tetau je akak dh blik US...sgtlah bz sampai jd katak bwh tempurung... mebi next time insyallah..kasik cik ayu pandai posing2 dlu yer..hhehe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...