Friday, January 6, 2012

Luahan hati…

Ok lah, mari meluahkan perasaan beramai ramai.

Kita jadikan pengajaran bagi mereka yang sudah berumah tangga.

Sebenarnya begini, penyewa rumah kami, tak bayar sewa. Dah 2 bulan tertunggak, November dan Disember. Januari toksah cerita la.

Tak bayar satu hal la kan, tapi ini dia punya janji, mak aihhh… kalah janji aku nak bawak Cik Aiyu gi taman. Sebenarnya aku duk call dia sejak awal bulan Disember hari tu, mintak sewa. Memula call, dia cakap minggu depan. Fine, minggu depan. Minggu depan Jumaat tu aku call, dia cakap payment baru masuk. Nanti nak bank in. Tunggu punya tunggu, takde jugak. Bila call, nanti dia bank in cek. Takde jugak. Pastu ada jugak alasan outstation. T__T

Honestly, I am more frustrated than anything else. Bagi aku, kalau takde duit, cakap. Bukan aku nak marah pun. Plus, it’s nothing to be ashamed of. Everyone will go through that phase every now and then. Kita paham. Tapi bila diorang buat kita macam orang mintak derma, tang tu aku hangin la kan. You don’t respect my time, and more important, you don’t honor your words. I know it takes a lot to put your pride down, admitting you are in trouble. If you can’t tell your wife, at least tell your landlord. Bukan hilang harga diri pun kalau mengaku susah. No, I am not judgemental. Aku tak pandang rendah pada orang tengah dalam kesusahan. Lagi kesian ade lah. Yang tang janji buat memain ni yang aku hangin.

I have no right to tell someone how important communication is in marriage. Kita pun baru kawen kan, kentut pun masih selindung. And I have no right to tell you how to manage your financial. For me, just keep it simple. Dapat duit, sila bayar bil rumah, elektrik dan air. Astro takde takpe, boleh tengok kedai mamak. Rumah takde, ko ingat mamak nak kasi tumpang tido ke?



Anyway, enough with me ranting. Korang mesti boring kan. Hek elehhh… mana cerita Cik Aiyu?



Iye, anak ai selalu overshadow mak nye tau. Tak kuaserrr…



Anak ai skang dah ada kenderaan baru untuk ke taman.

DSC03660-e

Siap ada 2 seat nih, boleh pusing pusing taman dengan bofren. Kalau duduk sesorang, seat satu lagi tu boleh ditarik jadi meja. Best kan? Open-mouthed smile

Wagon ni Grandma nye yang beli.



Harga?



Heh, kalau tanak tau pun nak kasitau gak, saje kasi korang jeles.



$15 kau, hahahaha… Tak sampai RM 50!



Jangan jelesssssss…..



Grandma nye beli di Goodwill, tu dapat harga murah Winking smileOh, I heart Amarika!

25 comments:

Konot said... BALAS

homaigodddd limablas dollar????

kirim satu bley? kes kes kes...

Anonymous said... BALAS

huda nak gak kete mcm cik aiyu 2.. nak 2.. hahaha...

ITA

my everything said... BALAS

bestnyeee kalau la ade kat sini kan best hehe

Nazayiena said... BALAS

Saudara Huda ke yg tenant tu?
Memang betul2 jeles nie dgn harganya itu,klu ada sini dah 4 aunty beli kasi ngan anak2 sedara.....

amaniammar said... BALAS

sungguh chumel..

cik aiyu tetap ayu .. yg letih mommy dia yg menolak tgh panas..

nasib je jauh...kalu x sanggup minta tolong belikan...huhhuuhuuh


smg kalian gembira selalu,,,

sya_zazoo said... BALAS

saje nak tanya,wagon ni boleh special order kat Sooyaree tak?haha...

Sakura Rals said... BALAS

Siap boleh letak payung! Nak order 1!!!

Anggerik Berduri said... BALAS

sit lagi satu untuk adik lah nnti.. eh eh eh. LOL

fatt said... BALAS

my suggestion ialah :
1. call dia & tanya direct apa masalah sbb dah promise tapi tak tunaikan
2. i tak sure sama ada u all guna tenancy agreement atau tak. kalau ada lagi bagus sbb dlm tu dah stated clause bila tarikh sekian2 dia kena bayar & what will happen if dia due
3. bila no.1 u dah buat, follow up the next 3-5days. if fail u issue surat dan stated sume2 tu and mention u will follow with serious action
4. if fail, buat repot polis as backup & mintak kwn2 loyer buat notis utk tepek dpn rumah as arahan utk dia kosongkan premis within period yg u bagi..let say 1 week or 3 day...i prefer 3 days sbb dah lama dia mengelak...3 months kan?

kita bkn nak kejam tapi kita bkn welfare....u ckp camtu. life u oll pun nak pakai duit...that's the basic rule. if u cant afford, then faham2 sendiri lah...we're not welfare.

but be prepared too...some tenants akan rosakkan rumah. as i said earlier, its better to have them out rather then they refuse to.

just my 2 cents. ive experience this before and that what i did

Noral Elissa said... BALAS

ooooooooooooooo mentang2 dah jadi warganegara amerikaa yeee cik mommy cik aiyu..hehehehe

jealous! nak satu! kalau kat sini mesti harga RM1000 ke atas kan..

tak dpt beli, nanti i curi gambar tu crop letak gambar Noah kat depan Cik Aiyu boleh? hihi

nways, saya dah dapat wallet! thanks huda! i lap you & my new wallet! wo hooo!

venusfreedom said... BALAS

hai huda..
alah kesian nya bab rumah sewa ni. then what are you going to do? betul, kita ni banyak kesian kan orang. tapi boleh ke tenant tu bayar bile sewa tunggak sampai 3 bulan. dah lah duk jauh.grrrr..dengar pon dah hangin..hehehehehe

btw, kalau i nak pinang cik aiyu awal2 boleh tak? hahahhahahahahaha..

~~Ap Hasnida~~ said... BALAS

sis..nk kirim 1 wagon tu...ai order melalui soorayee...hehehe...boleh??

Amy Z! said... BALAS

memang ai jeles nih. geramnya. comel sgt wagon tu! comel! ahaha. geram! geram! *meroyan dah* Haha.

Kita tak dapat nak ckp apa pun ttg tenant tu. Tapi kita harap mudah-mudahan tenant tu dapat cari jalan utk bayar juga sewa tu.

Masuk bulan ke 3 ni, kita advice Nurul supaya bertegas suruh dia keluar. Sakit hati tau. Panggil adik beradik kat KL, gi tukar kunci rumah tu - terpaksa buat sebab tenant yg degil macam tu. Dah 3 bulan toleransi. Jgn bagi muka sgt k?

Semoga dipermudahkan. Amin.

アヌムちゃん said... BALAS

nak join cik aiyu dlm kereta merah tu muat tak.hihi

bonda dadif aka akish said... BALAS

memule skali..pastila hangen...org tak bayar sewakannn...

kalu takde duet..ckp la teros terang..jgn berdolak dalik...at least kite tau...

ohooo pasal wagon cik aiyu tuhhh..halamakkk...gile murah...

mak mentua..nak kem 1.....

dan2 tuh..

=P

bonda dadif aka akish said... BALAS

memule skali..pastila hangen...org tak bayar sewakannn...

kalu takde duet..ckp la teros terang..jgn berdolak dalik...at least kite tau...

ohooo pasal wagon cik aiyu tuhhh..halamakkk...gile murah...

mak mentua..nak kem 1.....

dan2 tuh..

=P

ctsal said... BALAS

bestnye cik aiyu dapat naik wagon merah. kene carik boipren utk naik sama2.

:cahya schatz: said... BALAS

liya nak tompang keta merahh...

Nota Cikgu Anum said... BALAS

klu bli kt siam pon x dpt bwh limaploh hengget ni. dis taim eraun i heart amarika tu

norh said... BALAS

cute nya keta cik aiyu tu..siap ada payung.. mesti hari2 dia nak keluar ronda..he he

Hisfazilah said... BALAS

Huda, I pun kena macam tu tau dengan customer sorang nih...janji punyalah janji manis. Klau tak dapat byr then cakaplah, kite plak terhegeh2 nak pi tuntut, yg segan kadang2 kawan dah kenal...memang susah la..

apepun, happy tgk kete cik aiyu... tgh sedih2 layan perasan encik suami baru pulang Malaya terus tersenyum sumbing ;)

TwiggyLiyana said... BALAS

i LOVE that little wagon!! LOVE!!

Madam Sooyaree said... BALAS

Konot,
Boleh, kirim salam, hahaha

Ita,
Nak 2, nanti tercabut bicep tricep kang. hihihi


Nana,
Kat Toys R Us rasanye ada, tapi 1 seater aje I tengok hari tu

Kak Nurul,
Thanks dear. Tak letih sangat pun, hari terik, tpai ketiak tak basah, hehehe...

Sya,
Wagon mini muat saiz tapak tangan boleh le, hihihih

Sakura Rals,
Haa... payung boleh bengkok lagi tau, kelassss

Aqilah,
Eh ehhhh... Adik angkat le, baru la melayu ada abang angkat, kakak angkat :P

Fatt,
My tenant came clean that they can't afford to pay. So memang diorang tengah kemas nak keluar rumah skang ni :( Thanks dear for the tips, kita tengah mintak tolong kakak untuk follow up. Nasib tuan rumah jauh, huwaaaa

Alice,
Rasa kat Malaysia mesti mahal, yang sini USD50, Malaysia RM499! This wagon brand new is USD150, so sila darab 10, hehehe...

Erma,
Tenant dah confirm nak keluar, takleh bayar. What to do, deposit burn, and I rugi sebulan :( Auww.. sila amik borang ye auntie, hihihih

Ap Hasnida,
Hehehe... kirim salam boleh le, hihihi.. Besar, berattttt!!

Amyz,
Dah final, diorang nak keluar. Takpelah, bukan rezeki kita this time. Baik rugi sebulan dari rugi lagi lama, tak?

Anum,
Muat kot, awak kecil je. Tapi kita tanak tarik, kita tolak turun bukit, hehehehe

Bonda Dadif,
Hewahh.. mak mentua ku diseru. Dia balik umah dah, 3 hari baru sampai, hihihih

Ctsal,
Hehehe... boipren amboi... kawan pun ok gak ;)

Cahya,
Boleh aje, nanti upah auntie baju baru k ;)

Nota Cikgu Anum,
Hahahaha... u no is ok, i hear amarika bikos cip cip cipp!

Norh,
Ikutkan hati dan perasaan Aiyu, sehari 3 kali meronda pun takpe!

Hisfazilah,
Alaaa... encik suami dah balik, puan isteri kena belajar elok2 tau. Nanti kita kena panggil Doktor!

TwiggyLiyana,
Thanks dear :)

nenektua said... BALAS

narif,

masalah tenant tu sama la dengan masalah tenant i. 4 bulan tak bayar ok. dengan alasan yang sama plak tu. alasan demi alasan. siap cakap : duit dah ada kat tangan tapi tak sempat nak pergi bank untuk bank in.

mcm bodoh je. rasa nak lempang pon ada. pehtu bila dah halau keluar, boleh plak tinggalkan barang2 tu. konon nak amik esok lusa. tapi lori tak dapat. kemudian bila kita dah buang barang2 tu, kita plak salahnya. siap nak report polis segala kalo tak ganti balik barang2 yang kita buang tu. adoiihhh! org macam ni pon ada ke?

rasa nak lempang je.

Lin Ghazale said... BALAS

Kita senasibbbbb! Tenant rumah kami pun dah masuk bulan ketiga dah ni. Tak bayar2! Alasan "payment blom masuk". Tp dah 3 minggu janji nak bayar "mimggu depan". Dari i kt sini, balik mesia, balik sini balik. Tak bayar2 yg 2 bulan tu sampai nak masok bulan ketiga dah. Tak puas hati betolllll laa. Laki i ni rileksss jee. Kalau i yg call, aish dgn mulut celupar ni...lain jadinya kang! Pk "payment" dia tak masuk, habis payment kita? Adoiyai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...